واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: از لابي لاريجاني تا منتفي شدن استيضاح
سياست > مجلس - پس از انكه لابي هاي هيات رئيسه با استيضاح كنندگان اسكندري به سرانجام نرسيد و ناگزير از اعلام وصول طرح استيضاح وزير جهاد كشاورزي گرديد، رئيس مجلس شخصا وارد عمل شد و اين استيضاح را موقتا منتفي كرد.
به گزارش خبرآنلاين، علي لاريجاني شب گذشته با دعوت از اسكندري و رحيمي معاون پارلماني رئيس جمهور به دفتر خود، جمعي از استيضاح كنندگان را نيز فراخواند تا با مذاكره با آنان، زمام سرنوشت استيضاح را به دست بگيرد.
از ميان قريب به 40 نفر از استيضاح كنندگان وزير جهاد كشاورزي، 13 نفر در اين جلسه شركت كردند. به گفته جمشيد انصاري نماينده زنجان، «تلفني به اين نمايندگان گفته شده بود كه تمامي استيضاح كنندگان در اين جلسه حاضر خواهند بود.»
لاريجاني در پاسخ به سئوال نمايندگان حاضر در جلسه كه از او پرسيده بودند چرا ديگر نمايندگان حضور ندارند و آيا دعوت شدگان گزينشي انتخاب شده اند، يا نه؟ مي گويد كه گزينشي در كار نبوده و نتوانسته اند با ديگران تماس بگيرند.
رئيس مجلس از نمايندگان مي خواهد كه محورهاي استيضاح را تشريح كنند و نمايندگان هم متقابلا مي خواهند كه وزير به ابهامات آنان پاسخ دهد. پس از آنكه ساعتي به مباحثه ميان دو طرف مي گذرد، رئيس مجلس توصيه مي كند كه نمايندگان حداكثر سه هفته به وزير فرصت دهند و در كميته مشتركي ميان استيضاح كنندگان، وزير كشور، رحيمي و يكي از نواب رئيس مجلس، به پيگيري موضوع بپردازند و اگر قانع نشدند، استيضاح را ادامه دهند.
نمايندگان به رئيس يادآور مي شوند كه چون استيضاح در دستور كار قرار دارد و تمامي استيضاح كنندگان -از جمله شش نفر از نمايندگان حاضر در جلسه ديشب- حاضر به انصراف نشده اند، نمي توان استيضاح را منتفي تلقي نمود. اما لاريجاني به آنها مي گويد كه تا صبح امروز با ديگر استيضاح كنندگان نيز صحبت خواهد كرد. وي در عين حال براي اينكه خيال نمايندگان را راحت كند، از وزير مي خواهد تا صبح امروز در مجلس حاضر باشد تا اگر در جلسه غير علني صبح، موفق به جلب رضايت استيضاح كنندگان نشوند، استيضاح اسكندري برگزار شود.
اصرار رئيس مجلس به منتفي شدن استيضاح
پيش از آنكه هيچ توضيحي از تريبون صحن علني مجلس مطرح شود، عدم قرائت موضوع استيضاح اسكندري در دستور جلسه امروز نشان از آن داشت كه اين استيضاح منتفي شده است. اين در حالي بود كه در جلسه غير علني صبح امروز، به جاي بحث در مورد استيضاح اسكندري و جلب نظر نمايندگان استيضاح كننده، به تشريح اقدامات مجلس براي كمك به غزه پرداخته شده بود.
در آغاز جلسه، لاريجاني شخصا به تشريح ماوقع پرداخت وگفت: قرار بود امروز استيضاح وزير جهادكشاورزي در دستور باشد اما با مجموع شرايطي كه در صحنه منطقهاي با آن مواجهايم و احساس مسووليتي كه همه كشورها اعم از نمايندگان، دولت و احزاب و شخصيتهاي سياسي نسبت به حادثه مهمي كه در منطقه در حال وقوع است دارند و مسايلي كه در داخل كشور بايد به آن توجه بيشتري شود، اين استيضاح از دستور كار خارج شد.
وي از جلسه شب گذشته ياد كرد و با اظهار اميدواري نسبت به اين كه منتفي شدن استيضاح تصميمي مبتني بر مصالح كشور باشد، ادامه داد: اين استيضاح به هيچ وجه جنبه سياسي نداشته است. چون استيضاحكنندگان از جريانهاي مختلف فكري بودند و مبناي كار آنها هم بعد كارشناسي داشت، در جلسهاي هم كه ما برگزار كرديم مطلقا بحث سياسي مطرح نبود.
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه نظر استيضاح كنندگان رفع مشكلاتي است كه در حال حاضر در بخش كشاورزي و دامداري وجود دارد و آنها نه ستيزي با وزير دارند نه مساله سياسي دارند؛ خاطر نشان كرد: نمايندگان براي حل مشكلات مردم، احساس وظيفه كردند كه جاي ستايش دارد. در جلسه شب گذشته وزير كشاورزي و رحيمي معاون پارلماني رئيس جمهور متعهد شدند با حضور در جلسات كارشناسي كه بين دولت و مجلس تشكيل ميشود، نتايج اين بررسيها آن شد كه اگر نواقصي در وزارت جهادكشاورزي وجود دارد بايد رفع شود. قرار بر اين شد تا نتايج اين جلسات كارشناسي ظرف يك ماه نتايج را به اطلاع نمايندگان مجلس و افكار عمومي برسانند.
لاريجاني بر اين اساس با بيان اينكه «فعلا استيضاح را از دستور خارج مي كنيم»، در واكنش به فرياد اعتراضي نمايندگاني چون كواكبيان و سازدار كه قصد بيان تذكراتي را داشتند، تصريح كرد: البته بعضي از استيضاحكنندگان هم چنان نظرشان بر استيضاح است؛ ولي ديگر نصابي ندارد كه ما امروز از نظر حقوقي استيضاح را مطرح كنيم.
وي با تشكر از نگاه منطقي و همراه با احساس مسووليتي كه استيضاح كنندگان در اين مورد داشتند، افزود: ضمن اين كه آنها استدلالهاي قوي داشتند ولي پذيرفتند كه در يك مسير بررسي كارشناسي به اين موضوع رسيدگي شود، و اگر از اين طريق قابل حل بود به عنوان پديده استيضاح در مجلس مطرح نشود.
قهر نماينده مرند از مجلس
علي رغم توضيحات رئيس مجلس، كواكبيان و سازدار نمايندگان اصلاح طلب سمنان و مرند همچنان به بيان تذكرات شفاهي خود، اصرار داشتند.
سيروس سازدار با تاكيد بر اينكه به جز دفاع از حقوق كشاورزان نيت ديگري ندارد، خطاب به لاريجاني گفت: شما موظف به حفظ منافع و استحكام مجلس و دفاع از حقوق نمايندگان هستيد، به استناد كدام ماده قانوني از دفاع از حقوق نمايندگان و مجلس كوتاه آمديد؟
وي با بيان اينكه جايگاه مجلس در وضعيت كنوني بيش از هر زمان ديگري زير سوال رفته است، از لاريجاني پرسيد با كدام دليل وجدان خودتان را راضي كرديد، مجلسي كه از نظر امام خميني (ره) در راس امور است، اين گونه مورد تضعيف قرار گيرد؟ به خداوندي خدا و خون سيدالشهداء، هر كس كه بخواهد مجلس را تضعيف كند، مورد بخشش ملت بزرگوار ايران قرار نخواهد گرفت.
اين عضو فراكسيون خط امام (ره) با بيان اينكه استيضاح وزير كشاورزي از نصاب نيفتاده است، خاطرنشان كرد: انتظار داشتيم كه رئيس مجلس بيطرفي خود را حفظ ميكرد نه اينكه طي جلسهاي در شب گذشته به طور گزينشي با برخي از استيضاح كنندگان جلسه برگزار كنند. منافع مملكت مهم است يا ابقاي يك وزير ضعيف پشت ميز كارش؟ سازدار در ادامه گفت: براي دفاع از حيثيت مجلس و استيفاي حقوق نمايندگان و دفاع از حقوق كشاورزان ، جلسه امروز مجلس را ترك ميكنم.
لاريجاني در پاسخ به وي گفت: اجازه بدهيد جوابتان را بدهم، بعد مجلس را ترك كنيد.
رئيس مجلس در واكنش به سخنان سازدار كه گفته بود استيضاح وزير جهاد كشاورزي از نصاب نيفتاده است، اظهار داشت: من اسامي كساني را كه امضايشان را پس گرفتهاند، در جيبم دارم. من امين شما هستم و اين موضوع را از طرف استيضاح كنندگان بررسي كردم، اين استيضاح نصاب لازم را براي بررسي در جلسه امروز ندارد. اگر چه شما در جلسه شب گذشته حضور نداشتيد، اما دوستان اصلاح طلب شما حاضر بودند و مساله از نظر ما روشن است.
اما پاسخ هاي آقاي رئيس، نماينده مرند را قانع نكرد و او جلسه علني را ترك كرد. ممانعت هاي ملك محمدي، كوهكن، نجابت و... كه قصد داشتند مانع از خروج وي شوند، نيز كار ساز نشد.
از جيب لاريجاني تا جيب كواكبيان
پس از آنكه لاريجاني گفت كه اسامي كساني را كه از برگزاري استيضاح منصرف شده اند را در جيب خود دارد، كواكبيان نيز ليستي از اسامي استيضاح كنندگان از جيب خود بيرون آورد و خطاب به رئيس مجلس گفت: من هم اسامي اين نمايندگان را مي خوانم تا خودشان بگويند كه انصراف داده اند يانه؟
كواكبيان در ابتداي تذكر خود خطاب به لاريجاني، در اعتراض به اينكه در جلسه شب گذشته از او دعوت نشده است، گفت: ما را بدهكار نكنيد. شب قبل در جلسه اعلام كردهايد كه استيضاح حق شماست اما انجام آن به مصلحت نيست، آن وقت امروز در جلسه ميگوييد كه استيضاح نصاب ندارد!
وي افزود: من اسامي 10نفر از استيضاحكنندگان را ميخوانم تا خودشان اعلام كنند كه امضايشان را پس گرفتهاند يا خير. اما لاريجاني با بيان اينكه نميگذارم اسامي را بخوانيد، تاكيد كرد: اسم افراد به شما مربوط نيست. من شب گذشته با شما تلفني صحبت كردم و شما پذيرفتيد و گفتيد نظرم را قبول داريد.
در حالي كه كواكبيان قصد داشت به تذكر خود ادامه دهد، ميكرفون وي قطع شد و او با صداي بلند فرياد ميزد كه «چرا اجازه نميدهيد تذكرم را بيان كنم.» رئيسمجلس نيز بيتوجه به فريادهاي وي از نمايندگان خواست تا وارد دستور جلسه امروز شوند اما فريادهاي كواكبيان مانع از ادامه دستور جلسه بود. نمايندگاني همچون خباز، ملكمحمدي، دهقان، نجابت و كوهكن قصد داشتند او را به سكوت دعوت كنند اما كواكبيان همچنان با صداي بلند فرياد ميزد.
مشاجره كواكبيان و نورا
عباسعلي نورا نماينده زابل پس از آنكه فريادهاي كواكبيان همچنان در جلسه علني امروز ادامه داشت، به نزديك صندلي كواكبيان آمد و با وي گفتوگوكرد. در حالي كه اين دو نماينده با صداي بلند با يكديگر حرف ميزدند، نورا خطاب به كواكبيان گفت كه امضا خود را پس گرفته است. او سپس برگه اي را كه در دست داشت به صورت كواكبيان پرتاب كرد و از نمايندگاني كه اطراف او جمع شده بودند،خواست تا اطراف وي را خلوت كنند. وي خطاب به آنها گفت كه اگر بخواهيد دور او بايستد او تا بعدازظهر داد و فرياد خواهد كرد.
تذكر تابش به لاريجاني
در ادامه تذكرات نمايندگان مجلس، محمدرضا تابش نيز در تذكري آيين نامه اي اظهار داشت: بنده به ماهيت استيضاح كاري ندارم، اما عمل رئيس مجلس براي خارج كردن استيضاح از دستور كار مجلس خلاف قانون است. هنگامي كه استيضاح در دستور كار مجلس قرار ميگيرد به هيچ وجه نميتوان آن را از دستور خارج كرد و يا دستور را تغيير داد، مگر اين كه طرح يا لايحهاي با قيد سه فوريت مطرح شود كه اين اتفاق رخ نداد و استيضاح بدون توجيه از دستور كار خارج شد. در شرايطي كه امضا كنندگان استيضاح از حد نصاب بالاتر هستند و امضاها پس گرفته نشده است، دليل خارج كردن استيضاح از دستور كار مجلس روشن نيست.
وي خاطرنشان كرد: اگر جلسه مشورتي بين دولت و مجلس برگزار شده است، دليلي براي تغيير دادن دستور كار مجلس نيست و اگر ادعا ميكنيم كه امضاها پس گرفته شده است، آمار را منتشر كنيم تا روشن شود، چرا كه قانونشكني رخ داده است.
لاريجاني در پاسخ به وي گفت: شما نمايندگان را به قانونشكني متهم نكنيد. شما كه خودتان عضو امضاكنندگان نبوديد. امضاكنندگان استيضاح پذيرفتند كه استيضاح به تاخير بيفتد و چند نفري مثل آقاي كواكبيان اين موضوع را قبول نكردند، اما عموم آنها اين تاخير را پذيرفتند.
تابش در پاسخ به لاريجاني و در حالي كه ميكروفونش خاموش بود، گفت: بنده به نمايندگان نگفتم كه قانونشكني كردهاند زيرا اين قانونشكني توسط رئيس مجلس اتفاق افتاده است.
علاوه بر تابش، نمايندگاني چون داريوش قنبري، جمشيد انصاري و مجيد نصيرپور نيز در راهروهاي مجلس، اقدام امروز لاريجاني را غير قانوني خواندند و گفتند كه او بايد اسامي منصرف شدگان را اعلام مي كرد و اگر واقعا امضاها از نصاب افتاده بود، آن را از دستور خارج مي كرد.
Print چاپ مطلب
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]