واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به تحولات سال ۲۰۰۸ميلادي در ژاپن ((۱
سياسي. ژاپن. تحولات. آسو
توكيو- ژاپن در سال ۲۰۰۸ميلادي تحولات بسياري را در عرصههاي مختلف سياسي ، اقتصادي و علمي پشت سر گذاشت كه اين تحولات با روي كار آمدن تارو آسو در سپتامبر ۲۰۰۸ميلادي (شهريور ماه) و بحرانهاي اخير در بازارهاي مالي به اتمام رسيد.
به گزارش روز يكشنبه ايرنا از توكيو، ياسوئو فوكودا نخست وزير پيشين ژاپن سال ۲۰۰۸ميلادي را با وزراي دولت شينزو آبه نخست وزير پيشين اين كشور كه بر اثر فشارهاي احزاب مخالف مجبور به استعفا از سمت خود شده بود و ايجاد بن بست سياسي به دنبال شكست سنگين احزاب ائتلافي حاكم در بيست و يكمين دوره انتخابات مجلس مشاوران در ژوئيه ۲۰۰۷بوجود آمده بود ، آغاز كرد.
فوكودا در اين سال تلاش كرد تا بتواند جايگاه حزب حاكم ليبرال دمكراتيك را كه در دوران آبه و به دنبال رسواييهاي مكرر وزيران كابينه وي و از جمله از قلم افتادن اسامي بيش از ۵۰ميليون نفر از شهروندان ژاپني از فهرست پرداختكنندگان بيمه بازنشستگي ، به طور چشمگيري كاهش يافته بود را بهبود دهد.
وي همچنين در زماني بر روي كار آمد كه بن بست سياسي به دنبال شكست احزاب ائتلافي حاكم در انتخابات مجلس مشاوران و واگذار كردن قدرت در اين مجلس به نمايندگان احزاب مخالف به رهبري حزب دمكراتيك ، بزرگترين حزب مخالف دولت و دومين قدرت سياسي در اين كشور ، در ژاپن حاكم شده بود.
با اين وجود فوكودا توانست باوجود مخالفتهاي احزاب مخالف در خصوص لوايح ارايه شده از سوي دولت و احزاب ائتلافي ، با استفاده از قانون اساسي ژاپن لوايحي را در مجلس نمايندگان اين كشور به تصويب برساند.
از جمله اين لوايح ، لايحه جنجال برانگيز تمديد قانون مقابله با تروريسم بود كه بر اساس آن به نيروهاي دريايي ارتش دفاع از خود ژاپن اجازه داده ميشد تا به ناوهاي جنگي كشورهاي شركتكننده در جنگ با تروريسم در افغانستان به رهبري آمريكا در اقيانوس هند سوخت رساني كنند ، مخالفت احزاب مخالف با تصويب اين لايحه موجب شد تا ناوهاي جنگي و سوخت رسان ژاپني از اقيانوس هند به اين كشور فراخوانده شوند و در عمليات اين نيروها براي مدتي اخلال ايجاد شود.
البته فوكودا در برخي موارد نيز با فشارهاي سياسي بسياري از سوي احزاب مخالف به ويژه حزب دمكراتيك روبرو شد كه از جمله آنها انتخاب رييس جديد بانك مركزي ژاپن بود زيرا براي انتخاب رييس جديد اين بانك نياز به تاييد هر دو مجلس بود و اگر يكي از مجالس فرد پيشنهادي را رد ميكرد، امكان پذيرش دوباره آن در مجلس نمايندگان وجود نداشت و اين مساله خود براي مدتي براي فوكودا دردسرساز شده بود.
فوكودا كه در سپتامبر ۲۰۰۷ميلادي توانست سكان رهبري در ژاپن را در اختيار بگيرد ، كمي پس از روي كار آمدن و در اوايل سال ۲۰۰۸ميلادي سفر هاي خود را به كشورهاي همسايه از جمله چين آغاز و ديدار از معبد جنجال برانگيز ياسوكوني را نيز كه موجب تحريك همسايگانش ميشد، انجام نداد.
معبد شينتويي ياسوكوني وقف كساني شده است كه در جريان نبردها و جنگهاي صورت گرفته از سال ۱۸۵۳ميلادي تا پايان جنگ دوم جهاني كشته شده اند.
هم اكنون در اين معبد اسامي و اطلاعات مربوط به دو ميليون و ۴۶۶هزار و ۵۳۲نفر از سربازان و يا افرادي كه به نوعي در جريان جنگهاي ياد شده كشته شده اند، نگهداري ميشود.
كشورهاي همسايه ژاپني ، از جمله چين و كره جنوبي به دليل آن كه نام ۱۴ نفر از جنايتكاران جنگي ژاپني از جمله نخست وزير دوران جنگ ژاپن در بين اسامي سربازان ياد شده در معبد ياسوكوني به چشم ميخورد ، نسبت به ديدارهاي مقامات ژاپني از اين معبد اعتراض كرده و خواستار عدم تكرار آن شده اند.
فوكودا همانند شينزو آبه نخست وزير پيشين ژاپن، بهبود روابط با كشورهاي همسايه را در اولويت برنامههاي مربوط به سياست خارجي دولتش قرار داد و بر خلاف جونيچيرو كويزومي نخست وزير پيشين ژاپن كه در طول ۵/۵ سال رهبري خود بارها از معبد جنجال برانگيز ياسوكوني ديدار كرده و موجب شده بود تا رهبران چين و كره جنوبي ديدارهاي خود از ژاپن را لغو كنند، تلاش كرد تا در مدتي كه رهبري اين كشور را بر عهده دارد ، روابط اين كشور را با كشورهاي همسايه خود ، بهبود دهد.
ژاپن از ژانويه ۲۰۰۸ميلادي رهبري گروه هشت كشور بزرگ صنعتي عضو گروه ۸ را بر عهده گرفت و بر اين اساس فوكودا كه از ميزان محبوبيت دولت وي و حزب حاكم ليبرال دمكراتيك كاسته شده بود تحت فشارها براي استعفا از سمت نخست وزيري اين كشور و انحلال مجلس نمايندگان ، اين اقدام را به پس از برگزاري كنفرانس سران گروه ۸موكول كرد.
يكي از مهمترين اهداف فوكودا از اين اقدام تلاشهاي وي و دولتش براي افزايش ميزان حمايتها مردمي از دولت و حزب حاكم بود ، وي معتقد بود با برگزاري موفقيت آميز نشستهاي سران گروه ۸در استان هوكايدو و كنفرانس توكيو براي توسعه اقتصادي آفريقا (تيكاد) در شهر بندري يوكوهاما، زمينه افزايش محبوبيت دولت و حزب حاكم اين كشور فراهم خواهد شد اما نظرسنجيهاي انجام شده پس از اين نشستها نشاندهنده آن بود كه اين نشستها تاثيري در اين زمينه به دنبال نداشته است.
رهبران ژاپني معتقد بودند كه مهمترين راههاي موثر در كاهش گرمايش جهاني و پيشگيري از تغييرات آب و هوايي در جهان بهبود سيستمهاي بهره وري انرژي در جهان است و بر اين اساس نيز در جريان نشست سران گروه ۸اين موضوع به عنوان يكي از محورهاي مهم اين نشست از سوي ژاپن مطرح شد و رهبران اين كشور انتظار داشتند كه نتيجه خوبي از ارايه اين طرح و كسب موافقت سران شركتكننده در آن به دست آورند.
ژاپن پس از بحران انرژي در دهه ۱۹۷۰ميلادي تلاشهاي خود را براي بهره وري از انرژي آغاز كرد و هم اينك نيز به پيشرفتهاي قابل توجهي در اين زمينه دست يافته است.
ژاپن در راستاي حضور گسترده خود در عرصههاي سياسي و اقتصادي جهان نيز در اوايل سال ۲۰۰۸ميلادي سفارتخانههاي جديد خود را در شش كشور از جمله كشورهاي آفريقايي بوتسوانا ، مالاوي و مالي با هدف ارتقاي سطح روابط با كشورهاي آفريقايي و نيز ارتقاي سطح روابط خود با اين كشورها را گشود و بدين ترتيب تعداد سفارتخانههاي اين كشور در جهان به ۱۲۳كشور رسيد و پس از آن نيز توكيو اعلام كرد كه اين كشور در نظر دارد تا تعداد سفارتخانه هاي خود را به سطح ۱۵۰سفارتخانه در سراسر جهان افزايش دهد.
به گفته كارشناسان مسايل سياسي، از جمله دلايلي كه ژاپن را بر آن داشته است تا تعداد سفارتخانههاي خود را به ويژه در كشورهاي آفريقايي افزايش دهد ، حضور پرقدرت چين درعرصههاي مختلف از جمله عرصههاي سياسي و اقتصادي به ويژه در قاره آفريقا است.
سال ۲۰۰۸ميلادي سالي بود كه رييس جمهور كره جنوبي نيز تغيير كرد و لي ميونگ باك به عنوان رييس جمهور اين كشور برگزيده شد و فوكودا به نشانه اين كه دولت وي علاقه مند به برقراري روابط راهبردي جديدي با اين كشور است ، در مراسم تحليف رياست جمهوري لي شركت و نخستين ديدار خود را نيز با وي برگزار كرد.
لي نيز همانند فوكودا علاقه مند به گسترش روابط سئول - توكيو بود و بر همين اساس وي پس از ديدار از آمريكا ، سفري به ژاپن داشت و در اين سفر دو طرف به بررسي راههاي ارتقاي سطح همكاريهاي مشترك به ويژه آن كه اين دو كشور از متحدان اصلي آمريكا در منطقه بودند ، پرداختند.
فوكودا و لي خواستار ارتقاي سطح همكاريهاي فيمابين بودند اما در همين سال به دليل آن كه ژاپن از جزاير تاكه شيما كه با كره جنوبي بر سر آن اختلاف دارند و در لفظ كرهاي از آنها به نام جزاير دوكدو نامبرده ميشود ، به عنوان بخشي از سرزمين اشغال شده اين كشور ياد كرده بود ، روابط توكيو و سئول وارد تنش شد.
سئول در اعتراض به اين اقدام ژاپن سفير خود را از توكيو فراخواند و اعتراضاتي نيز در كره جنوبي بر عليه اين اقدام برگزار و ديدار سران دو كشور نيز بر همين اساس لغو شد، البته در طي ماههاي بعد تنشها ميان دو كشور فروكش كرد ، سفير كره جنوبي به ژاپن بازگشت و ديدارهاي رهبران دو كشور البته با حضور تارو آسو نخست وزير جديد ژاپن در اواخر سال ۲۰۰۸ ميلادي در استان فوكواوكاي اين كشور برگزار شد.
سال ۲۰۰۸ميلادي سالي براي افزايش تلاشهاي جدي حزب دمكراتيك ، بزرگترين حزب مخالف دولت ژاپن و دومين قدرت بزرگ سياسي اين كشور براي در دست گرفتن قدرت از حزب حاكم ليبرال دمكراتيك بود.
هرچند كه تلاشهاي اين حزب به همراه ديگر احزاب موجب شد تا ياسوئو فوكودا نخست وزير پيشين ژاپن از سمت خود استعفا دهد اما انحلال مجلس نمايندگان ژاپن و برگزاري انتخابات سراسري در اين كشور كه خواست احزاب مخالف بود محقق نشد و اين موضوع به سال جديد موكول شد.
از جمله رويدادهاي سال ۲۰۰۸ژاپن انتخاب اين كشور به عنوان عضو غيردايم شوراي امنيت سازمان ملل براي يك دوره دو ساله ديگر بود و بدين ترتيب اين كشور دهمين دوره دو ساله خود را به عنوان عضو غير دايم شوراي امنيت سازمان ملل تجربه ميكند.
ژاپن در سال ۲۰۰۸ميلادي به جاي مغولستان در كنار ايران از قاره آسيا براي گرفتن كرسي غيردايم شوراي امنيت به رقابت پرداخت و توانست بار ديگر اين كرسي را در اختيار بگيرد.
در سالي كه گذشت ژاپن بار ديگر تحريمهاي اقتصادي يكجانبه خود عليه كره شمالي را به تصويب رساند و بدين ترتيب اين تحريمها تا ماه آوريل سال جاري ميلادي (فروردين (۸۸ادامه خواهد داشت.
ژاپن علت اين قدام خود را ، عدم دستيابي به پيشرفتي در زمينه حل مساله اتباع ربوده شده ژاپني در دهههاي ۷۰و ۸۰ميلادي توسط نيروهاي امنيتي كره شمالي عنوان كرده است.
تحريمهاي اقتصادي ژاپن عليه كره شمالي كه براي شش ماه ديگر از سوي دولت اين كشور تصويب شد ، شامل ممنوعيت پهلوگيري كشتيهاي كره شمالي در بنادر ژاپن به اين كشور است.
ادامه دارد ...
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]