واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مخاطبمحوري در كتابهاي قرآني و ديني/ 7معاون اجرايي «دانشنامه قرآنشناسي»:كتابهاي قرآني در مورد مخاطب پس از انقلاب موفق عمل كردهاند
گروه ادب: كتابهاي قرآني و ديني پس از پيروزي انقلاب اسلامي و به ويژه پس از جنگ تحميلي در مورد مخاطب موفق عمل كردهاند.
حجتالاسلاموالمسلمين «حسين علويمهر» معاون اجرايي دانشنامه قرآنشناسي در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، با بيان اين مطلب گفت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي به ويژه پس از جنگ تحميلي، تنوع نگارشهاي قرآني در زمينههاي مختلف چشمگير و خوب بوده است و محققان به ويژه با برپايي نمايشگاههاي بينالمللي قرآن، نيازهاي مخاطبان را كه محسوستر شده بود، تشخيص داده و شروع به تأليفات قرآني بر حسب اين نيازها كردند.
او ادامه داد: هماكنون نيز لازم است تا محققان و پژوهشگران قرآني و همچنين مؤسسات پژوهشي به دنبال رويكردهاي متنوع و متفاوتي نسبت به مخاطبان خود بوده تا بتوانند به نوعي پاسخگوي نيازمنديهاي آنان باشند.
علويمهر با بيان اين نكته كه توجه به مخاطب و نيازهايش در تمامي حوزهها ضروري است، گفت: اكنون نيز مولفان در حوزه كودكان و نوجوانان با رويكرد تازهاي به قصههاي قرآني درصدد پاسخ به نيازهاي ديني و قرآني كودكان برآمدهاند.
معاون اجرايي «دانشنامه قرآنشناسي» گفت: در حوزه ادبيات نوجوانان هم كتابهاي خوبي نوشته شده كه به نيازهاي مخاطبان تا اندازهاي توجه شده است. براي نمونه توليد دانشنامه قرآن براي كودك و نوجوان از اين دسته كتابهاي مناسب است كه با توجه به مخاطب نگاشته شده است.
او در ادامه تصريح كرد: در تأليف كتابهاي ديني و قرآني مؤلف ناچار است، بنابر فهم و درك مخاطب سخن بگويد. مسلماً مفاهيم استدلالي و فلسفي كه در قرآن كريم مطرح است را نميتوان براي عموم مخاطبان بيان كرد، بلكه بايد به فراخور شرايط علمي مخاطب مطرح شود، بنابراين لازم است در ابتداي امر به يك تقسيمبندي دست زد، اگر مخاطب محقق قرآني باشد، يقيناً بايد در سطح بالاتر و عميقتري و با جستوجوي بيشتري تأليف را ارائه كرد.
به گفته معاون اجرايي دانشنامه قرآنشناسي جوانان نيز كه حجم زيادي از جامعه مخاطبان امروز را تشكيل ميدهند، نيازها و اقتضائاتي دارند، بنابراين مؤلف كتابهاي قرآني بايد با توجه به شرايط روز دنيا و رواج انواع انحرافاتي كه جامعه جوان كشور را تهديد ميكند، به پاسخگويي نيازهاي جوانان بپردازند و با استفاده از منابع قرآن و دين سؤالات آنان را به صورت موجز و خلاصه پاسخگو باشند، چرا كه بحثهاي طولاني از حوصله آنان خارج است.
عضو هيئت علمي مركز جهاني «جامعةالمصطفي(ص)العالمية» گفت: اين درست است كه عوام مردم به دنبال بحثهاي تحقيقي نيستند، اما نبايد سطح تمام كتابهاي ديني و قرآني محدود به عوام شود و ما كتابهاي متعالي و مخاطبان متعاليخواه را فراموش كنيم.
او با بيان اين نكته كه توجه به مخاطب در همه جنبههاي كتاب بايد رعايت شود، گفت: طراحي ظاهر كتاب نيز در جذب مخاطب و برقراري ارتباط تأثير دارد و لازم است از فونت، تصاوير، طرح جلد و نوع كاغذ مناسب و مرغوب براي كتابهاي قرآني و ديني استفاده كرد تا مخاطب بيشتر جذب اين كتابها شده و از اين منابع استفاده كند.
حجتالاسلاموالمسلمين علويمهر در اشاره به دلايل رعايت نكردن برخي موضوعات در كتابهاي قرآني و ديني گفت: گاهي ناشران توانايي چاپ كتابهايي با ظاهر و كاغذ مناسب را ندارند و گاهي نيز برخي از ناشران به اين مسائل بيتوجهاند، اما در هر صورت ميتوان برخي از جزئيات و ضروريات را رعايت كرد تا كار جذابتر شود.
او در پايان مخاطبمحوري در موفقيت كتابهاي قرآني و ديني را يكي از شروط لازم دانست و گفت: مخاطبمحوري شرط كافي نيست، بلكه نقل صحيح مطالب، دفاع از حقيقت قرآن، پاسخگويي به شبهات مخاطبان و تكراري نبودن از ديگر شرايط لازم براي موفقيت كتابهاي قرآني و ديني است.
يکشنبه 15 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]