واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: عوامل موثر بر افزايش ارزش واردات مواد غذايي جهان
رئيس موسسه مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني افزايش قيمت جهاني اقلام خوراكي، هزينه حمل و نقل و هزينه تمامشده توليد را سه عامل اساسي در افزايش 23 درصدي ارزش واردات مواد غذايي در جهان به بيش از يك تريليون دلار اعلام كرد.
در حاليكه سال 2008 به روزهاي پاياني خود نزديك ميشود، احتمال ميرود هزينههاي واردات موادغذايي در جهان تا پايان سال، به بيش از يك تريليون دلار افزايش يابد اين پيشبينيها و برآوردها در حالي صورت ميگيرد كه كاهش سريع هزينههاي حملونقل و كاهش فراگير قيمت جهاني محصولات اساسي غذايي از اواسط سال جاري مشاهده شده است.
در مجموع ارزش واردات جهاني موادغذايي در سال 2008 به 1019 ميليارد دلار ميرسد كه 23 درصد بالاتر از سال گذشته(2007) و 64 درصد بيش از سال 2006 است.
به نظر ميرسد براساس برآوردها، در سال 2008 ارزش واردات روغنهاي گياهي و غلات دانهدرشت به ترتيب بيش از يك سوم و يك چهارم افزايش داشته است، به طوري كه ارزش واردات دانههاي روغني از 3/117 ميليارد دلار در سال 2007 به 7/183 ميليارد دلار در سال جاري و ارزش واردات غلات از 7/286 به 4/365 ميليارد دلار در سال 2008 رسيده است.
براساس اين پيشبينيها، هزينه واردات تمام اقلام موادغذايي در سال جاري به استثناي شكر به ميزان بيسابقهاي افزايش يافته است. اين در حالي است كه عليرغم كاهش اخير قيمتها، قيمت جهاني اقلام خوراكي هنوز بالاتر از سطوح سال گذشته بوده و همين عامل، موجب افزايش هزينه واردات سال جاري شده است.
همچنين عليرغم كاهش هزينههاي حملونقل در ماههاي اخير، هزينههاي حملونقل نيز عامل ديگري براي افزايش هزينه واردات مواد غذايي در سال 2008 بودهاست پيش از اين هزينههاي حمل و نقل روندي صعودي داشته و در اواسط سال به سطوح بيسابقهاي رسيد و باعث افزايش حدود 10 درصد هزينه واردات تمام اقلام موادغذايي (نسبت به سال قبل) شد.
سومين عامل محرك افزايش هزينه وارداتي در سال 2008 نسبت به دو سال گذشته، بالا بودن هزينه تمامشده توليد بوده است، بطوري كه ارزش تجارت جهاني گندم، روغنهاي گياهي، انواع گوشت و فرآوردههاي لبني تا پايان سال جاري به ميزان قابل توجهي افزايش خواهد يافت، تا جاييكه ارزش تجارت جهاني برنج و غلات دانهدرشت به بالاترين ركورد ثبت شده آنها ميرسد اما در عين حال در پس تصوير فعلي از وضعيت جهان، مشكلات قابل توجهي وجود دارد كه كشورهاي آسيبپذير احتمالا با آن درگير خواهند بود.
ناگفته نماند در ميان كشورهاي جهان، كشورهاي در حال توسعه با بيشترين فشار ناشي از افزايش هزينههاي واردات مواد خوراكي روبهرو بودهاند، به طوري كه ارزش واردات و هزينه خريد موادغذايي از بازارهاي جهاني براي كشورهاي بسيار فقير و آسيبپذير مانند كشورهاي كمدرآمد مواجه با كمبود غذا و يا كشورهاي با حداقل توسعهيافتگي هر سال حدود يك سوم نسبت به سال قبل افزايش داشته است.
همچنين تا پايان سال جاري هزينه واردات در منطقه صحراي آفريقا نيز اندكي افزايش داشته و افزايش سالانه هزينه واردات اين منطقه به بالاترين حد خود طي سالهاي اخير ميرسد، هرچند در مقايسه ميزان فشاري كه كشورهاي فقير در اثر افزايش هزينه واردات متحمل ميشوند، ارزش واردات موادغذايي كشورهاي توسعه يافته حدود 18 درصد نسبت به سال 2007 افزايش خواهد داشت.
اگرچه لزوما افزايش هزينه واردات مواد غذايي به معناي افزايش حجم واردات كالاها نخواهد بود، اما انتظار ميرود در سال آينده بيشتر كشورهاي كمدرآمد مواجه با كمبود غذا و كشورهاي با حداقل توسعهيافتگي تهيه و خريد كالاهاي اساسي خود از بازارهاي جهاني را محدود كنند، و اين البته به معناي مطلوب بودن عرضه داخلي در اين كشورها نيست.
به نظر ميرسد در سال 2009 بازار جهاني با كاهش قيمتهاي بينالمللي و همچنين كاهش هزينههاي حملونقل مواجه شود، اما پيشبيني ميشود واردات موادغذايي اساسي براي بسياري از كشورهاي فقير جهان، به دنبال بحران مالي در جهان و سختتر شدن شرايط براي اين كشورها به منظور تامين مالي واردات مورد نياز با بودجه كمتر و مشكلات بيشتر همراه شود.
شنبه 14 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]