واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: مروري بر عملكرد خودروسازان جهاني در سال2008بغض خودروسازان تركيد
قسمت دوم:
بزرگترين خودروساز آمريكا در حالي امسال به فعاليت نااميدكننده خود در جشن 100 سالگيش پايان داد كه طي سه ماههاي سال جاري به طور پيدرپي گزارش زياندهي خود را منتشر كرد. به طوري كه زيان جنرالموتورز در سه ماهه دوم سال جاري به بيش از 15.5 ميليارد دلار رسيد؛ اين در حالي بود كه در مدت مشابه در سال 2007 جنرالموتورز سود خالص 891 ميليون دلاري خود را گزارش داده بود.
همچنين زيان جنرالموتورز از سال 2005 تا نيمه نخست سال جاري به حدود 70 ميليارد دلار رسيد، در حالي كه زيان رقيب آمريكايي اين شركت يعني فورد از سال 2006 تا نيمه نخست سال جاري بالغ بر بيش از 24 ميليارد دلار شد. از سوي ديگر بروز اعتصاب طولاني مدت در يكي از بزرگترين شركتهاي قطعهسازي جنرالموتورز زيان سنگيني را به اين شركت وارد كرد.
اعتصاب بيش از سه ماهه در واحد اكسل آمريكايي و هولدينگز علاوه بر كاهش توليد انواع باركش و خودرو جنرالموتورز باعث كاهش شديد درآمدهاي جنرالموتورز نيز شد.
جنرالموتورز كه سال گذشته نيز زيان هنگفت 39 ميليارد دلاري را تجربه كرده بود، امسال با ادامه روند نزولي خود به گونهاي پيش رفت كه حتي حقوق ريگ واگنر - مديرعامل شركت - نيز به ميزان 2.2 ميليون دلار كاهش يافت. در چنين شرايطي به نظر ميرسد كه اميدهاي جنرالموتورز براي دستيابي به سود بيشتر دستكم تا قبل از سال 2010 با وجود ركود اقتصادي حاكم بر آمريكا نقش بر آب به نظر ميرسد. اين شركت همچنين در اواخر سال 2008 تصميم گرفت كه بيش از 31 هزار و 500 نفر از كارگران خود را در آمريكا اخراج كند كه چنين تعديل نيرويي در تاريخ اين شركت بيسابقه گزارش شد.
ژنو، كلكسيون عجيب و غريبها!
ماه مارس سال 2008 صنعت خودروسازي شاهد برپايي يكي از مهمترين و معتبرترين نمايشگاههاي خودرو در جهان بود كه همه ساله در كشوري نه چندان صاحب سبك در صنعت خودروسازي يعني سوييس برگزار ميشود.
برخي مدلهاي ارائه شده در هفتاد و هشتمين نمايشگاه خودرو ژنو سوييس سال 2008 به قدري عجيب و غريب بودند كه برخي از كارشناسان درباره شكل و شمايل اين نوع خودروها اعتراف كردند كه خودروسازان به سمت طراحي خودروهاي فضايي پيش رفتهاند!
همچنين براي اولين بار در تاريخ برگزاري نمايشگاه ژنو در سال 2008 از 130 مدل جديد رونمايي شد. در نمايشگاه خودرو ژنو 2008 ارزانترين محصول ارائه شده خودروي نانو تاتاموتورز با قيمتي كمتر از سه هزار دلار بود؛ در حالي كه شركت رولز رويس نمونه جديدي از فانتوم كوپه را رونمايي كرد كه با قيمتي معادل 1.6 ميليون دلار به عنوان گرانترين محصول ارائه شده در نمايشگاه معرفي شد. يكي از مدلهاي مورد توجه بازديدكنندگان در نمايشگاه امسال iQ تويوتا بود. خودرويي كه به ادعاي مسئولان تويوتا در حال حاضر كوچكترين خودروي سواري جهان محسوب ميشود.
در اين نمايشگاه همچنين پس از مدتها تبليغات خودروي دو زيستي شركت Rinspeed نيز با نام sQuba به نمايش عمومي درآمد. نخستين خودرويي كه علاوه بر خشكي توانايي حركت در زير آب را نيز دارا است.
پورشه فولكسواگن را نگرفت!
پس از مدتها بحث و جدل بر سر خريد سهام فولكسواگن و كنترل مديريت اين شركت توسط پورشه ابعاد بحران مالي جهاني آن قدر روي صنعت خودروسازي آلمان تاثير منفي گذاشت كه مسئولان پورشه در نهايت اعلام كردند كه فعلا در سال جاري از خير تصاحب فولكسواگن گذشتهاند. به اين ترتيب افزايش سهم در فولكسواگن از 42.6 درصد فعلي به بيش از 50 درصد به سال آينده موكول شد. اما نكته قابل توجه در اين بين تبديل شدن فولكسواگن به بزرگترين شركت جهان از نظر ارزش بازار بود كه اين اتفاق فقط با اعلام خبر مربوط به قصد پورشه براي افزايش سهم در اين شركت رخ داد و يك بار ديگر بر همگان ثابت شد كه انتشار چنين اخباري چقدر ميتواند روي ارزش سهام و بالا رفتن سهم بازار شركتها تاثير مثبت يا منفي داشته باشد. اما قصد پورشه براي تصاحب فولكسواگن در سال 2008 با مخالفتهايي هم از سوي گروههاي كارگري و برخي از سياستمداران آلماني روبرو شد كه البته به نظر نميرسد اين مخالفتها مانع كار پورشه شوند.
چين هم همه را نااميد كرد!
دومين بازار بزرگ خودرو جهان كه به نظر ميرسيد، امسال به پناهگاهي امن براي خودروسازان جهان تبديل شود، در عمل چنين نشد و با مشخص شدن آمار كاهش فروش خودرو در اين كشور عملا بسياري از خودروسازان از بازار چين هم دست خالي برگشتند. به طوري كه رشد توليد و فروش خودرو در چين طي 11 ماه سال جاري تك رقمي شد. اين براي اولين بار بود كه رشد توليد و فروش در خودرو در چين از سال 2006 تاكنون به زير 10 درصد رسيد. بر اين اساس بين ماه ژانويه تا نوامبر سال جاري چين 8.70 ميليون دستگاه خودرو توليد كرد كه 7.98 درصد بيشتر از مدت مشابه در سال قبل به شمار رفت. همچنين در همين مدت 8.63 ميليون دستگاه خودرو نيز در اين كشور فروخته شد كه افزايش 8.52 درصدي را نسبت به سال گذشته نشان داد.
بازار ژاپن تركيد!
بازار خودروي ژاپن اگرچه جزو بازارهاي بالغ در جهان به شمار ميرود، اما در هر صورت اين بازار نيز همواره مورد توجه خودروسازان بزرگ جهان به ويژه خودروسازان مطرح ژاپني بوده است. اين در حالي بود كه ژاپن بيشترين كاهش توليد خودرو را در اين كشور طي دستكم 40 سال اخير در ماه نوامبر تجربه كرد.
توليد خودرو در اين كشور طي ماه نوامبر سال جاري با 20 درصد كاهش به 854 هزار و 171 دستگاه رسيد كه بيشترين افت از سال 1967 تاكنون محسوب ميشود. همچنين صادرات خودرو ژاپن در ماه يادشده با 18 درصد افت به 491 هزار و 990 دستگاه رسيد. فروش خودرو نيز در ژاپن وضعيت بهتري از توليد و صادرات نداشت.
پكن هم ميزبان شد
پكن هم امسال مانند ديترويت و ژنو ميزبان نمايشگاه خودرو در ماه آوريل بود. نمايشگاهي كه عليرغم فشار كشورهاي غربي به چين قبل از آغاز بازيهاي المپيك، مشكلات اقتصادي ناشي از كاهش ارزش دلار، افزايش بهاي سوخت و مواد غذايي در بسياري از نقاط جهان و دلايل متعدد ديگر با حضور نامهاي بزرگ برگزار شد. جنرالموتورز كه هنوز در اين زمان دچار بحران جدي نشده بود، 42 مدل توليدي خود را به نمايشگاه پكن آورد و فولكسواگن نيز دو خودروي طراحي شده به صورت مشترك با شركاي چيني كه براي بازار چين در نظر گرفته شده بودند را به نمايش درآورد. در مجموع بيش از 900 مدل خودرو توليدي در نمايشگاه پكن امسال به نمايش درآمد. از جمله مدلهاي عرضه شده در نمايشگاه پكن 2008 ميتوان به خودروهاي هيبريدي دوستدار محيط زيست و الكتريكي اشاره كرد.
از مهمترين شركتهاي حاضر در اين نمايشگاه ميتوان به جنرالموتورز، فولكسواگن، فورد و بيامو، مرسدس بنز، بنتلي، لامبورگيني، فراري، مازراتي، آستون مارتين، پروشه و رولز رويس اشاره كرد.
آمريكا در آتش بحران سوخت!
امسال چيزي جز كاهش فروش براي خودروسازان آمريكايي نداشت. هر ماه كه گزارش فروش هر يك از سه غول خودروسازي آمريكا منتشر ميشد، پيشبينيهاي كاهش فروش درست از آب در ميآمد و حتي بعضا آمار فراتر از پيشبينيها را هم نشان ميداد. بر اساس آخرين برآوردهاي انجام شده، فروش خودروهاي نو در آمريكا در ماه دسامبر نسبت به مدت مشابه در سال گذشته كاهش 38 درصدي را تجربه خواهد كرد. همچنين پيشبيني شده است كه امسال در مجموع حدود 13 ميليون دستگاه خودرو در آمريكا فروخته شود كه نسبت به سال قبل 18 درصد افت را نشان ميدهد. از سوي ديگر تخمين زده شده است كه فروش شركتهاي خودروسازي كرايسلر، فورد و جنرالموتورز در ماه دسامبر به ترتيب 46، 34 و 39 درصد كاهش يابد.
غولها دماغ سوخته شدند!
اما در حالي كه سه غول خودروسازي آمريكا امسال براي دريافت وام دولتي بارها با سران و نمايندگان كنگره بر سر يك ميز نشسته و مذاكره كردند، در نهايت به طور عجيبي با جواب منفي نمايندگان براي پرداخت كمك مالي مواجه شدند.
جمهوريخواهان كه پايهگذار راي منفي به لايحه كمك به خودروسازان بودند، دليل اصلي مخالفت خود را عدم توجه خودروسازان به ضرورت اصلاح ساختار شركتهايشان عنوان كردند. به دنبال شكست خودروسازان در دريافت كمك ولتي و نگراني از آينده، ارزش سهام شركت جنرالموتورز نيز به پايينترين سطح خود طي 53 سال اخير رسيد.
خودروسازان آمريكايي در ابتدا خواهان دريافت وام دولتي 34 ميليارد دلاري بودند كه بعد از آن بحث روي پرداخت تنها 14 ميليارد دلار كمك به آنها آغاز شد. اما بعد از نااميدي خودروسازان آمريكايي از كنگره اين بار جرج بوش و كاخ سفيد به خودروسازان پرداخت وام كمبهره را وعده دادند كه اين وعده هم تاكنون عملي نشده است. جالب اينجاست كه در اين بين تحقق وعدههاي باراك اوباما به صنايع خودروسازان آمريكا نيز دستكم به سال آينده موكول شد.
پيرمرد 90 ساله در روياي تصاحب فورد
امسال يك ميليارد ارمني تصميم به خريد كل سهام شركت فورد گرفت كه البته در نهايت نيز موفق به انجام اين كار نشد. كرك كركوريان 90 ساله كه در دهه 90 نيز تلاش كرده بود، شركت كرايسلر را تصاحب كند و در سال 2006 سرمايهگذاري سنگيني در شركت جنرالموتورز انجام داد، اين بار قصد داشت، شانس خود را در شركت فورد امتحان كند. جالب اينجاست كه وي در سال 2007 نيز براي خريد برندهاي گرانقيمت لندرور و جگوار به مقامات فورد پيشنهاد داده بود كه اين پيشنهاد وي مورد موافقت مسئولان فورد قرار نگرفته بود.
خداحافظي فورد با ولوو؟
به دنبال مواجه شدن با بحران مالي جهاني و كاهش شديد فروش، فورد تصميم به فروش برند سوئدي خود يعني ولوو گرفت. هرچند قرارداد مربوط به فروش ولوو هنوز نهايي نشده و هيچ شركتي هم براي خريد ولوو اعلام آمادگي نكرده است، اما فورد قيمت خريد برند سوئدي خود را حدود 6 ميليارد يورو اعلام كرده است. در عين حال فروش برند ولوو ممكن است، به اخراج حدود يك چهارم از كارگران اين شركت منجر شود و به همين دليل حساسيتهاي زيادي برانگيخته شده است. فورد در سال 1909 در ازاي پرداخت 6.4 ميليارد دلار ولوو را خريده بود.
روسيه بالاتر از آلمان
امسال و همزمان با افزايش فروش خودرو در روسيه، اين كشور با پشت سر گذاشتن آلمان به بزرگترين بازار خودروي اروپا براي نخستين بار تبديل شد.
خودروسازان در روسيه طي نيمه نخست سال جاري ميلادي 1.645 ميليون دستگاه فروختند كه اين رقم در آلمان 1.63 ميليون اعلام شد. در همين حال كارشناس معتقدند كه روسيه در حال تبديل شدن به مهمترين بازار خودرو جهان است. اين كشور در حال حاضر 12 درصد از كل بازار جهاني خودرو را به خود اختصاص ميدهد و تا سال 2015 فروش خودرو در اين كشور حدود يك پنجم از رشد جهاني فروش خودرو را به خود اختصاص خواهد داد.
برنامه نجات روسيه، مخالفت مردم
امسال ولاديمير پوتين - نخستوزير روسيه - در حالي از برنامه نجات صنعت خودروسازي كشورش رونمايي كرد كه مردم اين كشور با بخشي از اين برنامه يعني افزايش تعرفه واردات خودرو به روسيه مخالفت كردند. به گفته كارشناسان افزايش تعرفه واردات خودرو به روسيه ممكن است، باعث بالا رفتن 50 درصدي قيمت خودروهاي خارجي كاركرده در روسيه شود، در حالي كه قيمت خودروهاي خارجي نو فقط حدود 15 درصد افزايش خواهد يافت؛ اين در حاليست كه دولت هدف خود را از اين اقدام حمايت از صنايع خودروسازي داخلي عنوان كرده است.
جمعه 13 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 359]