واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آيينهاي عاشورايي/مراسم"طشت گذاري" نماد بيعت عاشقان با كربلاييان
رشت - خبرگزاري مهر: حماسه آفريني آناني كه با لباني تشنه در سرزمين كربلا شهد شهادت را نوشيدند به يقين قداست آب را در فرهنگ شيعيان به خصوص ايرانيان عمق و وسعت بسياري بخشيده است تا بدانجا كه انعكاس اين امر در فرهنگ مردم به وضوح ملموس است.
به گزارش خبرنگار مهر در رشت، از جمله مراسمي كه با توجه به قداست آب شكل گرفته، مي توان به مراسم " طشت گذاري " يا " طشت گرداني " كه در آن با قراردادن نمادين يك طشت مسي در جايگاه ويژه اي از مسجد به ياد شهيدان تشنه لب كربلا عزاداري مي كنند، اشاره كرد.
مراسم "طشت گذاري " آييني است كه همه ساله در روزهاي آغازين ماه محرم در منطقه غرب گيلان برگزار مي شود كه در اين آيين "طشت" نماد مشك سقاي كربلا و " آب " نماد رود فراتي است كه به روي حسين (ع) و يارانش بسته شد.
در اين مراسم قشرهاي مختلف مردم آستارا و تالش جامه عزا بر تن كرده و ضمن گراميداشت حماسه قيام امام حسين (ع) و شهادت آن حضرت در كربلاي خونين به همراه 72 تن از ياران با وفايش با اهداف حماسه عاشورا ميثاق دوباره مي بندند.
اين سنت به تاسي از اقدام سالار شهيدان و يادآور رفتار جوانمردانه امام حسين (ع) در مقابل سپاه حر است كه به روايتي آن حضرت در روز 27 ذيحجه آب مشكها را در طشتها ريخته و تمام لشكر حُر و اسبان آنها را سيراب كرده است.
مراسم از سه روز مانده به محرم در مسجد جامع و سپس در مساجد ديگر اجرا مي شود، طشتها را بالاي سرها مي گيرند و مسجد را دور مي زنند سپس در داخل آنها آب مي ريزند.
مردم دست به طشت و آب آن مي زنند و اين آيين نوعي بيعت با امام حسين (ع) و حمايت از عباس (ع) است مردم آب طشتها را در شيشه هايي براي شفا و تبرك برمي دارند.
به اين صورت كه دسته هاى زنجيرزنى و سينه زنى با نوحه سرايي و نواختن طبل و شيپور و حمل علمهاي عزاداري به ياد تشنگان كربلا مشكى را پر از آب كرده و آن را به همراه طشتهايى از جنس برنز يا مس كه به طور معمول بر دوش ريش سفيدان هر محله حمل مى شود به مسجد مي برند.
بعد از طواف مسجد طشتها در جاى مخصوص خود قرار گرفته و با خواندن دعاى مخصوص طشت گذارى پر از آب مي شود از اين طشتها بيشتر حاضران و عزاداران مقداري آب به عنوان تبرك و جهت برآورده شدن حاجاتشان برمي دارند.
در مواردي نيز ممكن است طشتها قبلا در خانه اي كه صاحب آن نذر كرده قرار داشته باشد كه در اين صورت دسته هاي عزادار به آن خانه رفته و پس از انجام عزاداري طشتها را برداشته و به طرف مكان برگزاري مراسم به راه مي افتند.
در حقيقت برگزاري اين مراسم در منطقه غرب گيلان آغاز دوره عزاداري ماه محرم است و پس از آن مساجد سياهپوش شده و دسته هاي عزادار براي انجام باشكوه مراسم ماه محرم آماده مي شوند.
بسياري از اهالي اين منطقه در پيش پاي دسته هاي عزادار حسيني كه براي برگزاري اين مراسم سازماندهي شده اند گوسفند قرباني كرده و به دادن نذري اقدام مي كنند.
طشتهاي اين مراسمها تا پايان عزاداري ماه محرم در مكانهاي متبرك باقي مي ماند و اهالي به قصد تبرك و شفاگرفتن به نوشيدن آب آن اقدام مي كنند و با اين كار خاطره امام حسين (ع) و ياران تشنه لب وي را گرامي مي دارند.
در اين مراسم مداحان آذري زبان سوزناك ترين اشعار مذهبي را در رساي سيدالشهدا قرائت مي كنند و پرچم هاي سبز رنگي به عنوان نماد پرچم قافله كربلا حمل مي كنند.
مردم ما معتقد به فراگير و جهان شمول بودن قداست و اهميت آب در واقعه كربلا هستند به نحوي كه معتقدند حتي تمام آبهاي جهان شوري و شيريني خود را به خاطر حب و علاقه به سيدالشهداء دارند بدين شكل كه دوستي حسين عليه السلام را بر همه آبهاي عالم عرضه كردند هر آب كه قبول كرد شيرين شد و هر آب كه قبول نكرد شور ماند.
آنان بر اين باورند، حتي درياها نيز به صداي شيون و ندبه مادر سيدالشهداء خروشان و مواج مي شوند چنانكه اگر فرشتگان و ملائكه از طغيان آن جلوگيري ننمايند عالم غرق خواهد شد.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان گيلان در اين زمينه اظهار داشت: هر آييني كه باعث اتحاد و همدلي مردم باشد و زنده كننده ياد عاشورا باشد قابل برگزاري است امام علماي ديني بايد مواظب ورود بدعت و خرافه پرستي به قيام عاشورا باشند.
حجت الاسلام جمال ياري افزود: در ايام سوگواري حضرت ابا عبدالله حسين (ع) و ياران وفادارش بر علماي اسلام نيازاست كه جانفشاني و تاريخ پر افتخاري را كه اين امام همام در قيام كربلا به راه انداختند به اطلاع مردم و جوانان برسانند.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي استان گيلان ادامه داد: ترويج معارف ديني، سيره اخلاقي سيد الشهداء، احكام الهي، اقامه نماز جماعت، پاسخ به شبهات ديني مردم و جوانان، تبيين و بازگو كردن نهضت عاشورا و توجه به فرهنگ ايثار و شهادت از مهمترين وظايف روحانيون مبلغ در ايام محرم است.
پنجشنبه 12 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]