واضح آرشیو وب فارسی:حيات: گزارش حيات از آلودگي هواي تهران ؛برج ميلاد ناپديد شدبحران هوا، بحران مسووليت!
تهران - حيات
گويي هوا تيرهتر شده و مردم خستهتر هستند. تهران آلوده شده، آن هم سه برابر سال گذشته. اواخر آبانماه يوسف رشيدي، مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران گفت: ميزان آلودگي هواي شهر تهران در سال گذشته 15 روز فراتر از حد استاندارد بود، اما اين رقم در هفتماه اول امسال به 46 روز رسيده است. آمارهاي رسمي نشان ميدهد كه بهطور متوسط سالانه نزديك به 10هزار نفر بر اثر آلودگي هوا در تهران جان خود را از دست ميدهند.
سازمان ملل نيز به تازگي با انتشار گزارشي، نسبت به وضعيت آلودگي هوا هشدار داده و شهر تهران را ازجمله شهرهاي خطرناك معرفي كرده است. وسايل نقليه موتوري مهمترين آلودهكننده شهر تهران به حساب ميآيد و برخي كارشناسان ميگويند خودروها و كارخانجات صنعتي حاشيه تهران عامل ۸۰ درصد آلودگي اين شهر هستند.
براساس آخرين برآوردها 5/3 ميليون خودرو و بيشتر از چهار ميليون موتورسيكلت در اين شهر تردد ميكنند.
فتحالله امي، مدير طرح جامع كاهش آلودگي هواي تهران گفته است كه براساس تحقيقي كه از سوي سه دانشگاه انجام شده، خودروهاي توليد قبل از سال 1380 فاقد استاندارد زيستمحيطي هستند و 20 برابر خودروهاي استاندارد، منوكسيد كربن توليد ميكنند.
به گفته آقاي امي، تنها يك ميليون و 800 هزار خودرو استاندارد هستند و بقيه فاقد استاندارد هستند و به اندازه 41 ميليون خودرو آلودگي ايجاد ميكنند. روزانه حدود ۱۲ ميليون سفر روزانه در تهران صورت ميگيرد و مسافران بهوسيله اتوبوس، تاكسي و مترو و خودروهاي شخصي جابهجا ميشوند.
براساس آمارهاي رسمي حدود ۳۴ درصد مسافران داخل شهر تهران با وسايل نقليه عمومي نظير تاكسي، اتوبوس و مترو جابهجا ميشوند و بقيه شهروندان از وسايل شخصي استفاده ميكنند، اين يعني 66 درصد مردم تهران از وسيله نقليه شخصي استفاده ميكنند. نيمي از اتوبوسهاي درونشهري، تاكسيها و مسافركشهاي شخصي تهران فرسوده هستند و برنامههاي نوسازي ناوگان حملونقل عمومي بسيار كند پيش ميرود. ايستگاههاي مترو شلوغ هستند و شبكه مترو هنوز در تمام تهران گسترش پيدا نكرده است، بنابراين اكثر سفرهاي شهري هنوز هم با وسايل نقليه موتوري اعم از شخصي و عمومي صورت ميپذيرد.
مرندي عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس با تشبيه آلودگي هوا به يك سيل عظيم مخاطره آميز اظهار داشت: اگر آمار مرگ و مير بي سر و صداي ناشي از آلودگي هوا مشخص شود همه وحشت زده خواهند شد. وي عمده آلودگي هواي تهران را مربوط به ترافيك و ورود تعداد زيادي خودرو و موتورسيكلت به خيابانها دانست و افزود: در جامعه ما آنچه اهميت ندارد جان انسانهاست. مرندي با تاكيد بر عواقب مادي و خسارات هنگفت آلودگي هوا خاطرنشان كرده است: آلودگي هوا بيشتر ناشي از ترافيك است و مسوولان بايد با توجه جدي به مقابله با آلودگي هوا در راستاي حل آن، اقدام كنند.
قنبري نماينده ايلام در مجلس به لزوم تجهيز ناوگان حمل و نقل عمومي شهرهاي بزرگ توسط دولت بر اساس تبصره 13 اشاره كرده و يادآور شده است: دولت در اين خصوص توجه چنداني نداشته و در جاهايي كه دولت بايد با شهرداري تهران همكاري كند به وظايف قانوني خود عمل نكرده است.
قنبري با انتقاد از گره خوردن مسائل زيست محيطي با مسائل سياسي گفته است: متاسفانه آلودگي هوا تحت تاثير سياست قرار گرفته و برخي براي مسائل سياسي اهميت بيشتري نسبت به مسائل زيست محيطي قائل هستند.
محمد هادي حيدر زاده، مشاور شهردار تهران در امور محيط زيست مدعي است كه براي كاهش آلودگي هوا، برنامۀ جامعي تهيه شده ، اما اين برنامه سه سال است كه كاملاً رها شده است.
طرح ناكام خروج خودروهاي فرسوده
طرح 8 ساله دولت براي مبارزه با آلودگي هوا در شرايطي 6 سال زمان جهت تدوين و تصويب صرف كرده است كه حتي بندهاي مصوب وابلاغ شده آن نيز به درستي به اجرا در نيامده است.
در يكي از اين بندها با توجه به اثرات زيانبار خودروهاي فرسوده در هواي شهر، دولت به جمع آوري اين خودروها موظف شده است كه البته تاكنون طبق برنامه پيش نرفته است. به اعتقاد بسياري خروج خودروهاي فرسوده كليدي ترين بخش طرح جامع كاهش آلودگي هوا بوده است كه در اجرا با شكست مواجه بوده است. چرا كه تعداد خودروهاي فرسوده اي كه امسال از رده خارج شد تنها ده درصد برنامه را محقق كرده است.
اين درحالي است كه وسايل نقليه موتوري مهمترين آلوده كننده هواي شهر تهران به حساب مي آيند و در حال حاضر بيش از 2/5 ميليون خودروي بالاي 10 سال كه بر اساس استانداردهاي جهاني فرسوده محسوب مي شوند در كشور و بيش از همه در تهران تردد مي كنند و ميزان بنزين مصرفي آنان (بر اساس گزارش سازمان بهينه سازي مصرف سوخت) در هر 100 كيلومتر 17 تا 43 ليتر است
با اين حال باعث تعجب است چرا رسانه هاي جمعي به جاي پرداختن به وضعيت بحراني هواي تهران اكثر تيتر و صفحات خود را به جريانات سياسي، ورزشي و… اختصاص داده اند. به راستي چه كسي بايد پاسخگو باشد؟ اصلا كميته بحران چيست؟ چه افرادي بايد در اين كميته عضو باشند يا اين كميته چه اختياراتي دارد؟ حتما بايد به بحران و مثيبتي مانند زلزله بم دچار شويم تا به خودمان بيائيم و شروع به ساخت بافتهاي فرسوده بكنيم.
در اصل پنجاهم قانون اساسي ايران به صراحت به لزوم حفظ محيط زيست و برخورد با عوامل تخريب آن اشاره شده است. همچنين در قانون نحوه جلوگيري از آلودگي هوا (مصوب سوم ارديبهشت سال 74) سازوكار آن در شش فصل به تفصيل بيان شده است. در همين قانون از ماده 28 تا 32 نوع مجازات صاحبان وسائل نقليه موتوري و كارخانجات نيز مشخص شده است. از طرف ديگر با عنايت به اينكه يكي از اصليترين موارد آلاينده هواي تهران وسائل نقليه موتوري و تردد آنها در سطح شهر است در آييننامه اجرايي تبصره ماده (6) قانون نحوه جلوگيري از آلودگي هوا (مصوبه شماره 15143/ت24499هـ مورخ 5/4/1381 هيات وزيران) نوع اعمال محدوديتهاي ترافيكي نيز به تفصيل معين شده است. چند مصوبه ديگر نيز به اضافه اين قوانين و آييننامهها وجود دارند كه قاعدتا لازمالاجرا هستند. اما لزوم اجراي آنها آنجا مشخص ميشود كه مسوولان اعلام كنند هواي تهران در چه وضعيتي است.
امروز بسياري از شهروندان تهراني مي گويند "از دولت چيز خاصي نمي خواهيم فقط هواي پاك مي خواهيم" آيا اين انتظار زيادي است؟
آري از دولت، مجلس، نيروي انتظامي و... در شرايط كنوني هواي پاك مي خواهيم. اين حياتي ترين خواسته شهروندان تهراني در وضعيت كنوني است. عدالت، برابري اقتصادي، مبارزه با فقر و فساد و تبعيض، آزادي، حقوق بشر، تساوي حقوقي زن و مرد،مسكن ، آزادي بيان و بعد از بيان، مجازات مفسدان اقتصادي و... همه و همه به كنار و در جاي خود مورد مطالبه ؛ اما اين را به طور جد ، از مسئولان مي خواهيم كه كمي درايت كنند تا خفه نشويم در اين آلودگي مهلك ؛ آيا اين انتظار زيادي است؟!
پايان پيام
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 291]