واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو/ 2داوري اردكاني:«فيلسوف گفتوگو» فلسفه اسلامي را معرفي و مجال بحث را ايجاد كرده است
گروه انديشه: مؤلف كتاب «خواجه نصيرالدين طوسي، فيلسوف گفتوگو» فلسفه اسلامي را معرفي و مجال بحث را ايجاد كرد، نه گزينش كرد و نه سليقهاي كار كرد، بلكه به عنوان كسي كه اهليت داشت، داخل شد و دريافت كه در شرايط كنوني به چه چيزي نياز داريم.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، رضا داوري اردكاني در نشست بررسي كتاب «خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو» كه شب گذشته با حضور غلامحسين ابراهيمي ديناني و عماد افروغ، در شهر كتاب برگزار شد، ضمن بيان مطلب فوق گفت: دكتر ديناني در اين كتاب كارستان كرده است. اين كتاب كاري بزرگ در تاريخ فلسفه اسلامي است. البته ما چند نوع تاريخ فلسفه ميتوانيم بنويسيم. چنانكه ميدانيد بحث تاريخ فلسفه به اين شكل امروزي از قرن 19 ميلادي آغاز شده و ميتوان از هگل به عنوان اولين تاريخ فلسفهنويس ياد كرد.
داوري اردكاني اذعان كرد: البته شهرستاني هم چنين كاري كرده است ولي كتاب وي تاريخ فلاسفه است، ولي او در اين كتاب به فلسفه فيلسوفان هم اشارهاي داشته و مختصرا به توضيح آنها ميپردازد. اما متأسفانه اولين تاريخ فلسفه اسلامي را اروپائيان براي ما نوشتهاند.
داوري اظهار كرد: اگر كسي محقق در فلسفه نباشد، مورخ فلسفه خوبي نيز نخواهد بود. همانطور كه بيان شد تاريخ فلسفه ما را فرنگيها نوشتند و آنها در فلسفه ما تتبع نداشتند، البته تتبع شرط لازم است، اما كافي نيست. كسي كه تاريخ فلسفه مينويسد بايد نظر داشته و باز باشد؛ زيرا فلسفه مجال بحث است. دگماتيسم ممكن است در فلسفه كانت باشد، اما در حقيقت فيلسوف دگماتيسم نداريم.
داروي اردكاني با بيان اين مطلب كه اگر فيلسوف نظر نداشته و هيچ جانبي را نگيرد، نميتواند تمييز دهد، عنوان كرد: فيلسوف دفاع ميكند، اما نه از هرچه كه گفته است دفاع كند. اين فيلسوف ما هم كه فيلسوف گفتوگو است كه در گفتوگوي خود از فلسفه دفاع ميكند.
وي افزود: ما دو تاريخ فلسفه داريم؛ يكي صرفا تتبع است كه نويسنده انجام داده است، اما تاريخ فلسفه ديگري داريم كه توسط فيلسوف نوشته ميشود و براي اين كار نويسنده بايد با فلسفه مأنوس بوده و اطلاعات مجمل اين و آن براي او كافي نيست. با اين شرايط است كه تاريخ فلسفهاي خواندني حاصل ميشود.
رئيس فرهنگستان علوم گفت: دكتر ابراهيمي ديناني با نوشتن اين كتاب كار بزرگي را در فلسفه تاريخ انجام داده است و صرفا تتبع نكرده است. فيلسوف گفتوگو در واقع كتابي است كه مقام نصيرالدين را بيان ميكند كه او كيست و از كجا آمده است؟
اين استاد فلسفه در مورد اينكه چرا نصيرالدين فيلسوف گفتوگو است تصريح كرد: نصيرالدين طوسي به چه لحاظ فيلسوف گفتوگو است؟ فلسفه، تفكر و علم بحثي است و از ابتدا نيز علم بحثي بوده است، كلام هم علم بحثي است، اما بيشتر صوري بوده و فلسفه حقيقتا بحثي است. فلاسفه ما كه فلسفه اسلامي را بنياد نهادهاند، بنياد مطلب را بيان و در ضمن آن دفاع نيز انجام دادهاند، البته مخالفتهايي شد كه بيشتر جنبه تمدني داشت.
داوري اردكاني افزود: با حضور فخر رازي و غزالي، مسأله صورت ديگري يافت. آنها فلسفه را حريف شدند. به عبارتي كشتيگيري آمد كه حريف فلسفه شد. در اين حال دو فرد به واقع در مقابل اين دو تن ايستادند كه يكي ابن رشد و ديگري خواجه بود. خواجه نصيرالدين در كتاب «شرح اشارات» رد شارح فاضل را هدف گرفت و از خصوصيات وي زبان نرم، حوصله و حلم اوست و در عين حال زبان طنز. زبان فيلسوف بايد زبان طنز باشد.
عضو هيئت علمي دانشگاه تهران اظهار كرد: تمام آثار خواجه دفاع از فلسفه است و اگر كتاب بزرگ منطقي را به زبان فارسي نوشته است براي باز كردن جايي براي آن در زبان فارسي بوده است. به هر روي فلسفه علم گفتوگو، علم آزاد عقلي است و جامعهاي كه پرسش و گفتوگو ندارد و فلسفه در آن نباشد به گفت من تبديل ميشود و اين گفتوگو نيست.
وي در پايان سخنانش اذعان كرد: دكتر ابراهيمي در اين كار فلسفه اسلامي را معرفي و مجال بحث را ايجاد كرد. نه تعمق و گزينش كرد و نه سليقهاي كار كرد بلكه به عنوان كسي كه اهليت داشت، داخل شد و دريافت كه در شرايط كنوني به چه چيزي نياز داريم. فلسفه در حقيقت ميان دو فرد است و هرگز نهايت ندارد و هرگز به راهحلي قطعي نرسيده و اين حركت همچنان ادامه دارد.
نشست «بررسي كتاب خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو» شب گذشته با حضور رضا داروي اردكاني، عماد افروغ و غلامحسين ابراهيمي ديناني (نويسنده كتاب) در سالن اجتماعات مركزي شهر كتاب برگزار شد.
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]