واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك استاد دانشگاه درهمايش«تأثير نزاع برامنيت اجتماعي»: نزاع اعتماد اجتماعي را كاهش ميدهد افراد در زمان بيكاري فرصت آموزش كجرفتاري دارند
خبرگزاري دانشجويان ايران - ياسوج
سرويس: شهرستانها
عضو هيأت علمي دانشگاه تهران گفت: ريشههاي نزاع را بايد از يك سو در نيازهاي فروخفتهاي جستجو كرد كه منشاء و برانگيزاننده دست زدن به رفتارهاي پرخاشگرانه آشكار است و از سوي ديگر ترويج آن را محصول خرده فرهنگي بايد قلمداد كرد كه چنين شيوههايي را تجويز و چه بسا آن را تحريك ميكند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر ضياء هاشمي در اولين همايش تأثير نزاع بر امنيت اجتماعي بيان كرد: از يك سو نيازهايي كه از راه مشروع، تاييد شده و كمهزينه قابل تامين نيست برخي از شهروندان را بر ميانگيزاند تا راههاي وصول به خواستههايشان را در قالبي اگر چه نامتعارف و ناپسند، ولي در دسترس و دست يافتني ترسيم كنند و از سوي ديگر نتيجه بخشي و همچنين تاييد اجتماعي كه در پي دست يافتن به اين شيوهها متوجه آنها ميشود مويد بلكه مشوقي براي تكرار و استمرار اين شيوهها و الگويي براي تاسي ديگران ميشود.
وي در ادامه اظهار كرد: در واقع فقدان يا ضعف شيوهها و راهكارهاي تحقق اهداف مورد تاييد در يك محيط اجتماعي، برخي از كنشگران را وا ميدارد تا براي تحقق خواستههاي خويش شيوههايي نو ابداع كنند يا روشهايي ناخوشايند و ناپسند توسط برخي هنجارشكنان به كار گرفته شده و مثمر ثمر واقع شده است يا به حسب ظاهر در يك مقطع زماني كوتاه مدت كارآمد ارزيابي شده است.
اين جامعهشناس ادامه داد: انگيزه و توجيه كنشگران براي چنين رويهها و رفتارهايي از يك سو معطوف به محدوديت و ضعف فرآيندهاي مشروع و هنجارمند براي تأمين مطالبات و دفاع از حقوق شخصي و اجتماعي و از سوي ديگر الزامات و فشارهاي اجتماعي و هيجانات شخصي است.
هاشمي خاطرنشان كرد: بنابراين براي كنترل و كاهش و يا حل رفع اينگونه رفتارها كه آرامش و نظم جامعه را مختل كرده و هزينههاي عاطفي رواني و همچنين پيامد و عوارض فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و سياسي گوناگوني را متوجه فرد و جامعه ميكند بايد در دو حوزه فردي و سازماني اقداماتي را به انجام رساند؛ در حوزه فردي آموزش شهروندي و ترسيم راههاي دفاع از حقوق فردي و اجتماعي در حوزه سازماني تسهيل و تسريع فرآيندهاي اثبات حق و دفاع از حقوق شخصي و اجتماعي راهكارهايي هستند كه مي تواند با تأمين هدف فوق، جامعهاي آرام و منسجمتر پديد آورد؛ اين مسيرعنايت به سرمايههايي اجتماعي و فرهنگي در يك نظام اجتماعي عشيرهاي، از الزاماتي است كه بايد مورد توجه مديران و برنامهريزان قرار گيرد تا با اتكاء به آن، چشماندازي روشنتر از امنيت و انسجام اجتماعي پديدار شود.
وي عنوان كرد: شهر ياسوج در سال 1345 تنها هزار نفر جمعيت داشت؛ در حالي كه در سال 85 اين جمعيت به بالاي 100 هزار نفر رسيده است و اين مسئله باعث شده تا پديدههاي حاشيهنشيني در آن بوجود آيد و قطعا در اين جوامع با توجه به وجود آداب و سننهاي مختلف، اختلافاتي نيز بوجود ميآيد؛ در اين جامعه با توجه به اينكه ارتباطات جوانان هنجارشكن با يكديگر بيشتر ميشود قطعا پديدهاي به نام نزاع بوجود ميآيد.
وي گفت: بيكاري نيز يكي از عواملي است كه منجر به افسردگي و نزاع در جوامع ميشود، در اين موقعيت فرد فرصت آموزشهاي كج رفتاري را فراميگيرد.
وي عنوان كرد: در روستاهاي كهگيلويه و بويراحمد مشاغل صنعتي بيش از مشاغل كشاورزي است؛ در حالي كه با توجه به موقعيت استان، بايد مشاغل كشاورزي در روستاهاي ما از رشد بيشتري برخوردار باشند.
هاشمي گفت: نزاع عوارض زيادي دارد و اعتماد اجتماعي را كاهش ميدهد و براي استاني مانند استان ما كه يكي از استانهاي گردشگرپذير كشور است، ديدن صحنههايي از نزاع، توسط گردشگران باعث ميشود تا آنها ديگر به استانهاي ما سفر نكنند.
وي خاطرنشان كرد: كهگيلويه و بويراحمد داراي 40 هزار نفر دانشجوست كه اين مسئله يكي از قابليتهاي ويژه اين استان است كه نبايد آن را ناديده گرفت و مخدوش كرد.
وي در پايان راهكارهاي جلوگيري از نزاعهاي دسته جمعي را آموزش شهروندي، آموزش آپارتماننشيني، آموزش رانندگي و نحوه پارك كردن و ساير آموزشهاي اجتماعي ديگر دانست.
انتهاي پيام
سه شنبه 10 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 489]