واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: آغازي بر پايان انحصار مخابراتي
خظ مشي و استراتژي اساسي كه بر مبناي كسب حداكثر سود از حداقل سرمايه گذاري ممكن استوار است و طي سه دهه گذشته به اشكال مختلف بروز كرده است.
كورش شمس – روز بيستم مهرماه 1383، براي نخستين بار ، يك مقام دولتي وقت در وزارت ارتباطات وعده ارائه سرويس چندرسانه اي تلفن همراه موسوم به MMS را به مردم داد و گفت كه "با استفاده از تلفن همراه اعتباري، سرويس MMS كه قابليت ارسال و دريافت تصاوير و عكس را هم در اختيار مشتركان قرار ميدهد، قابل استفاده خواهد بود."
اما از جايي كه سرويس MMS تا چهار سال و اندي بعد به مشتركان تلفن همراه وصال نداد ، مي توان به اين نتيجه رسيد كه اظهارات سيد احمد علمايي مدير كل وقت دفتر مشاركتهاي بخش غيردولتي و مجري سيمكارت اعتباري شركت مخابرات ايران ، در واقع بخشي از كمپين تبليغاتي وزارتخانه براي فروش سيم كارت هاي اعتباري همراه اول بوده است.
شايد ادعاي ارائه اين سرويس كه بي ترديد مي توانست طرفداران زيادي داشته باشد، به اين دليل مطرح شده بود كه شركت ارتباطات سيار بازخورد اين تبليغ موثر را به عنوان يك فكت از مجموعه بازاريابي خود بررسي و تحليل كند .
اما زماني كه سيم كارت هاي اعتباري اين اپراتور به رغم مخالفت مجلس هفتم و كارشناسان رسانه اي به مردم واگذار شد، مديران تازه بر مسند نشسته همراه اول به اين نتيجه رسيدند كه تشنگي بازار به اندازه اي است كه اين مي توان سيم كارت ها را بدون وعده ارائه MMS و ساير خدمات ارزش افزوده ديگر نيز به فروش رساند .
آنچه مسلم است در دوران تصدي دكتر معتمدي بر وزارت ارتباطات اين ديدگاه كه از ارائه خدمات ارزش افوده ، همه طرفهاي درگير سود ميبرند وجود داشته است، اما اين كه چرا در دوران وي نيز به اين موضوع اهميت زيادي داده نشد، سئوالي است كه شايد پاسخ آن را بتوان در خط مشي كلي اين ورازتخانه پيدا كرد .
خظ مشي و استراتژي اساسي كه بر مبناي كسب حداكثر سود از حداقل سرمايه گذاري ممكن استوار است و طي سه دهه گذشته به اشكال مختلف بروز كرده است.
با اين وجود اين پايان كمپين تبليغاتي همراه اول نبود و پس از نشستن دكتر سليماني بر صندلي وزارت نيز جريان داشت. تا جايي كه وزير با وجود تاكيد خاص دكتر غفاريان معاون ، مرد شماره 2 وزارتخانه، بر اين كه اولويت همراه اول توسعه ضربي نفوذ تلفن همراه است و ارائه خدمات ارزش افزوده در حاشيه قرار دارند، درتير ماه سال قبل تدوين سازوكار ارايه سرويس MMS در شبكه تلفن همراه خبر داد و به سرعت ، اين موضوع را نيز يادآوري كرد كه ارايه اين سرويس طبق مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي و بر اساس فرهنگ و قواعد جاري كشور صورت مي گيرد.
پيش از اين مديرعامل شركت ارتباطات سيار در پاسخ به سئوالي در باره زمان ارائه اين سرويس گفته بود؛ همان طور كه قبلا قول دادهايم تا شهريورماه اين سرويسها براي مشتركان فعال خواهد شد و اميدواريم پيمانكاران ما در اين زمينه تمام تلاش خود را انجام دهند تا در زمان مقرر به وعدههاي خود عمل كنيم.
اما ، مثل هميشه پيمانكاران بخش خصوصي موفق نشدند در موعد مقرر به تعهدات خود عمل كنند و از سويي فرايند ابلاغ مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي كه با پيشنهاد و همكاري موثر وزارتخانه مانع ارائه اين سرويس از سوي اپراتور رقيب شده بود، باعث مي شد تا مردان مخابرات ايران شتاب چنداني براي راه اندازي اين سرويس به خرج ندهند.
چرا كه با دستور شوراي انقلاب فرهنگي، ايرانسل از ارائه اين سرويس پر تقاضا منع شده بود و سيم كارت هاي اعتباري هم بدون دردسر به فروش مي رسيدند. در نتيجه ضرورتي براي سرمايه گذاري بر روي اين سرويس و عجله كردن براي ارائه آن وجود نداشت.
البته برخي منابع دلايل ديگري را نيز در اين موضوع دخيل مي دانستند كه البته چندان هم بي ربط نمي نمود .
يكي از اين دلايل ، به غير از عدم آمادگي فني اپراتور اول براي ارائه سرويس MMS ، تمايل و تلاش سازمان صدا و سيما براي تصاحب پست تصديگري در اين سرويس عنوان شده بود .
موضوعي كه در موارد ديگري از جمله تجارت الكترونيك ، ارائه خدمات اينترنت و بعدها موضوع موبايل TV نيز مصداق داشت و باعث شده بود تا اين سازمان ميانه چندان مناسبي با ساكنا ساختمان هاي بلند خيابان شريعتي نداشته باشد.
اين دلايل كافي بودند تا ارائه اين سرويس پرتقاضا و جذاب را كه يكي از فاكتورهاي موفقيت ايرانسل در جذب سهم بازار محسوب مي شد، تا زمستان سال 87 يعني يك سال پس از آن كه وزير ارتباطات اعلام كرد ؛ قاعدتا بايد اين سيستم به مشتركان شهر تهران در بهمن ماه ارايه شود و اميدواريم كه در شش ماهه اول سال ۸۷براي سراسر كشور اين سرويس ارايه شود. به تعويق بيفتد.
بيان دلايلي از جمله فقدان زمينه فرهنگي و قوانين لازم براي سرويس MMS و طرح موضوعاتي مانند ابطال مناقصه تجهيزات شبكه GPRS كه سال 85 برگزار شده بود، در واقع رونماي تاخيري بود كه اتفاق افتاده بود و حتي ابلاغ آئين نامه ارائه سرويس MMS به اپراتورهاي تلفن همراه از سوي كميته تخصصي شوراي عالي انقلاب فرهنگي در روز پنجم اسفند ماه سال گذشته نيز موجب نشد تا اپراتور اول، شتاب بيشتري به فرايند كشدار عرضه اين سرويس ببخشد.
اما، وضعيت حاكم بر بازار تلفن همراه كشور كه طي حدودا سه ماه گذشته به شكل برجسته اي در خود نمايي است و حكايت از كاهش تمايل متقاضيان سيم كارت به خريد سيم كارت هاي همراه اول دارد به علاوه ضرورت رقابت اين اپراتور تازه خصوصي شده با اپراتور دوم و اپراتور سومي كه هنوز در ميانه راه است، در نهايت اين ضرورت را ايجاد كرد كه بالاخره مديران اپراتور اول، دست به كتار شوند و هر جه زودتر براي حفظ سهم بازار سنتي خود در كشور آستين ها را بالا بزنند.
آنچه در اين موضوع بيش از هر چيز ديگري خودنمايي مي كند ، تاثير شگرفي است كه رقابتي شدن بازار بر فعاليت اپراتور اول تلفن همراه گذاشته و موجب شده تا اين اپراتور كه حتي روزي از منفعت فروش اجباري گوشي به مردم نيز نمي گذشت و براي مقابله با كاهش تعرفه هاي مخابراتي خود ، صابون درگيري با مجلس ، رسانه ها و سازمان بازرسي كل كشور را به تن ماليده بود، در كمال شگفتي اعلام كند كه هزينه راه اندازي و فعال سازي اين سرويس براي مشتركان رايگان است.
رقابتي شدن بازار كه البته هنوز در دوران ابتدايي شكلگيري خود به سر مي برد، به اندازه اي بر روند فعاليت اپراتور اول و شركت مخابرات ايران موثر بوده است كه حتي پيش بيني مي شود تعرفه 100 توماني اين سرويس نيز در آينده اي نزديك با كاهشي قابل توجه روبرو شود.
چه در حال حاضر ايرانسل نيز سرگرم ارائه سرويس MMS است و بي ترديد مي تواند يك رقيب جدي تلقي شود كه اگر به رقابت بر سر قيمت با آن نپردازد، سهم بيشتري از بازار ايران را كه در آن، قيمت اولويت بسيار مهمي به شمار مي آيد، از دست خواهد داد .
به زبان ساده تر ، ديده بان هاي حوزه تلفن همراه كشور كه شامل محافل كارشناسي و رسانه اي مي شود، افق هاي تازه اي را در اين بازار رصد مي كنند كه به نظر مي رسد پايان دوران ارائه خدمات انحصاري مخابرات ايران و نقطه عطفي در بازار مخابرات سيار كشور است. چيزي كه هنوز در مورد خدمات اينترنت ندارد و موجب پايين ماندن سطح كيفي ارائه خدمات آن به مردم شده است.
سه شنبه 10 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 172]