واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: هرالدتريبيون:ايران قرارداد صادرات گاز به پاكستان را امضا خواهد كرد
اقتصاد. ايران. خط لوله صلح. هند و پاكستان
تهران - روزنامه هرالدتريبيون روز دوشنبه به نقل از خبرگزاري رويترز نوشت : غلامحسين نوذري وزير نفت ايران اعلام كرده كه اگر هند به خط لوله گاز صادراتي ايران به هند و پاكستان موسوم به خط لوله صلح نپيوندد، اين كشور قرارداد صادرات گاز را با پاكستان امضا خواهد كرد.
به گزارش گروه صوتي و تصويري ايرنا ،هرالدتريبيون افزود:اين سخنان در آستانه دور جديد گفت و گوهاي ايران و پاكستان در تهران مطرح شده است، به طوري كه به گفته وزير نفت ايران قرار است روز سه شنبه دهم دي ماه (۳۰ دسامبر) هياتي از پاكستان براي ادامه مذاكره در زمينه صادرات گاز ايران به پاكستان وارد تهران شود.
ايران مدتها پيش اعلام كرده بود كه قرارداد نهايي خط لوله صلح امضا خواهد شد، اما به دليل اختلاف نظرهاي دو كشور هند و پاكستان امضاي اين قرارداد به تاخير افتاده است.
هند از شركت در مذاكراتي كه در خصوص خط لوله ۷ميليارد دلاري در ماه دسامبر در تهران برگزار شده بود، شركت نكرد و دليل خود را چنين اعلام كرده بود كه قصد دارد در خصوص هزينه انتقال گاز از طريق پاكستان و بر اساس مباني دو جانبه به توافق برسد.
در ماه ژوئيه نيز ايران اعلام كرده بود كه هند و پاكستان درخواست ايران را براي تجديد نظر در خصوص قيمت گاز بر اساس تغييراتي كه در بازار اتفاق افتاده است، پذيرفته اند.
ايران همچنين گزارشهاي موجود و مطرح شده از جانب برخي از روزنامههاي هندي را در خصوص شكست مذاكرات خط لوله صلح با مطرح شدن درخواست ايران مبني بر اينكه تجديد نظر در مورد قيمت گاز صادراتي هر سه سال يكبار انجام شود را ا رد كرد.
اختلافات دو كشور هند و پاكستان بر سر حق ترانزيت گاز صادراتي ايران كه از داخل خاك پاكستان ميگذرد، باعث شده تا مذاكرات به نتيجه نرسد. هند حاضر به پذيرش درخواست پاكستان براي ميزان ترانزيت گاز صادراتي ايران نيست و در زمينه محلي كه گاز را از ايران دريافت كند، با پاكستان اختلاف دارد.
علاوه بر اين، اين دو كشور بر سر قيمت گاز صادراتي با ايران اختلاف نظر دارند و قرار است در نشست آينده هيات پاكستاني با مقامات ايراني در اين زمينه مذاكره شود.
در ماههاي اخير مذاكرات خط لوله صلح، بدون حضور هند دنبال شده است و هيات هاي ايران و پاكستان چند بار در تهران و اسلام آباد با هم ديدار كرده اند بر اساس گزارشهاي موجود ، وزير نفت ايران گفته است كه اگر هند براي ادامه مذاكرات قرارداد صادرات گاز حاضر نشود، تهران قرارداد دوجانبه با پاكستان امضا خواهد كرد.
مذاكرات خط لوله صلح از يك دهه پيش آغاز شده، اما اختلافات هند و پاكستان مانع از نهايي شدن قرارداد شده است
در زمان حاضر هند برخلاف سالهاي گذشته اشتياقي براي حضور در خط لوله صلح نشان نميدهد، گرچه خارج شدن از اين طرح را رسما تائيد نميكند.
شبكه خبري بيبيسي نيز در گزارشي در همين خصوص با اشاره به اظهارات وزير نفت ايران در خصوص عقد قرارداد دو جانبه با پاكستان در صورت عدم شركت هند در قرارداد خط لوله اعلام كرد مذاكرات درباره خط لوله گاز صادراتي ايران به هند و پاكستان از يك دهه پيش آغاز شده، اما به دلايل اختلافات پاكستان و هند به عقد قرارداد منجر نشده است.
تنشهاي سياسي دو كشور هند و پاكستان و مخالفت آمريكا با اين طرح به عنوان مهمترين دلايل كندي مذاكرات بوده كه مانع توافق نهايي بين سه كشور شده است.
اين شبكه خبري در ادامه خاطر نشان كرد : در چند سال گذشته سه كشور نشست هايي در اين زمينه برگزار كردهاند و به توافقاتي نيز رسيده اند، اما در ماههاي اخير هند از مذاكرات سه جانبه كنار كشيده است و ايران و پاكستان با برگزاري نشستهايي در تهران و اسلام آباد براي عملي كردن اين طرح، مذاكرات را دنبال ميكنند.
برخي تحليلگران ميگويند هند نگران خطر قطع جريان گاز اين خط لوله در موارد بروز تنش با پاكستان است و به همين دليل با احتياط در جهت عملي شدن اين طرح هفت ميليارد دلاري گام برمي دارد.
گزارشهايي در زمينه تلاش پاكستان براي گرفتن سهم هند در خط لوله صلح مطرح شده است، اما وزير نفت ايران ميگويد: سهم گاز هند محفوظ خواهد ماند و اگر پاكستان به گاز بيشتري نياز داشته باشد، اين موضوع را بررسي ميكنيم.
بي بيسي درادامه خاطرنشان ساخت: ايران اميدوار است هند و پاكستان با هم به توافق برسند و قرارداد نهايي ساخت خط لوله بين سه كشور امضا شود.
مقامات ايران بارها اعلام كردهاند كه در صورت عدم توافق سه جانبه، قرارداد دوجانبه بين ايران و پاكستان امضا خواهد شد.
طول خط لوله ايران به هند ۲۷۰۰كيلومتر است و قرار است گاز صادراتي ايران را از مسير پاكستان به هند منتقل كند. پيش بيني شده است كه در صورت توافق نهايي ۱۱۰۰كيلومتر از اين خط لوله در ايران، ۱۰۰۰كيلومتر در پاكستان و ۶۰۰كيلومتر در هند احداث شود.
با تكميل طرح انتقال گاز ايران روزانه ۱۵۰ميليون متر مكعب گاز به هند و پاكستان صادر ميشود كه ۹۰ميليون متر مكعب آن براي هند و ۶۰ميليون متر مكعب آن براي پاكستان در نظر گرفته شده است.
هزينه اجراي اين طرح در برآوردهاي اوليه چهار و نيم ميليارد دلار اعلام شده بود، اما اكنون كارشناسان هزينه طرح را بيشتر از هفت ميليارد دلار برآورد ميكنند.
دوشنبه 9 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]