تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):خدای تعالی ایمان را برای پاکیزگی از شرک قرار داد ، و نماز را برای دوری از تکبر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831515903




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گزارش تمرين تئاتر /شكار روباه رفيعي تاريخ ايران و خواجه تاجدار را زنده مي‌كند


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تمرين تئاتر /"شكار روباه" رفيعي تاريخ ايران و خواجه تاجدار را زنده مي‌كند
علي رفيعي پنج سال پس از نمايش "در مصر برف نمي‌بارد" اين روزها نمايش "شكار روباه" را با موضوع آغامحمدخان قاجار يا "خواجه تاجدار" براي اجرا در جشنواره تئاتر فجر و سپس تالار وحدت آماده مي‌كند.

به گزارش خبرنگار مهر، تاريخ ايران دوره‌هاي مختلف را پشت سر گذاشته و كشورمان ايران زندگي و حكومت پادشاهان بسيار را بر صفحات عمر خود ثبت كرده است. اين اتفاق‌ و رويدادهاي گوناگون انگيزه و بستري براي مورخان شده است.

امروز كساني هستند كه به نگارش تاريخ و رخدادهاي برجسته آن مشغولند. آنها با قلم خود گوشه‌ها و زواياي اين مقاطع را آشكار كرده و به شخصيت‌هاي مختلف تاريخ عينيتي امروزي مي‌بخشند تا چهره اين گذشتگان مقابل ما زنده و روشن شود.

گاه اين زندگي بر پرده سينما شكل مي‌گيرد و گاه حضور خود را بر صحنه تئاتر ثبت مي‌كند. در هر صورت احيا كردن اين زندگي‌ها نيازمند نگاهي تيزبين است كه توانايي حيات بخشيدن به بندبند كهنه تاريخ را داشته باشد.

سيامك صفري و ستاره اسكندري در صحنه‌اي از تمرين نمايش "شكار روباه"

نمايش‌هايي هستند كه بخشي از تاريخ ايران و جهان را بر صحنه تئاتر زنده كرده و حال و هوايي قديمي اما جذاب از نوع زندگي كه انسان معاصر توانايي دست‌يابي به آن را ندارد،‌ به نمايش مي‌گذارند. اين روزها نيز تار و پود خاطره و گذشته‌اي نه چندان دور در حال شكل‌گيري است و مراحل تكامل و عينيت يافتن را طي مي‌كند.

اين روزها مردي از تاريخ ايران براي زندگي بر صحنه نمايش، دوباره زاده مي‌شود تا زنان و مردان امروز در بخشي از زندگي، خشونت، تنفر و شادي‌هاي وي سهيم شوند. مردي كه شايد نامش در تاريخ پادشاهان ايراني بيشتر مورد توجه باشد. پادشاهي از دوره قاجار كه نام خود را نه به عنوان يك پادشاه بلكه به عنوان خواجه تاجدار در صفحات تاريخ ايران ثبت كرد.

آغامحمدخان قاجار فرزند محمدحسن قاجار به دستور كريمخان زند در پستوهاي حكومت زنديه با تحقير و تنفر زيست تا روزي اين دو حس انگيزه‌اي شود براي خونخواهي و پادشاهي وي بر ايران زمين. حكومتي كه آغامحمدخان در طول آن به نزديكان خود نيز رحم نكرد و آنان را به تيغ مرگ سپرد.

اين روزها آغامحمدخان با تمام خصوصيات و عواطف خود، همه تنفر و ترسي كه حس كرد با قلم و نگاه علي رفيعي، زندگي در كالبد سيامك صفري را تجربه مي‌كند. اين بار صحنه زندگي وي نه مازندران است و نه تهران. صحنه نمايش تالار وحدت ميزبان تنفر، ترس و آرزو و خونريزي‌هاي اين شاه قاجار خواهد بود.

اين بار آغامحمدخان برادران خود را نه در خفا بلكه مقابل ديدگان تماشاگري به قتل مي‌رساند كه در لحظه رفتار وي را به قضاوت مي‌نشيند. اين بار آغامحمدخان نه به ميل خود بلكه به خواست رفيعي زندگي مي‌كند تا هر آنچه زماني در چارديواري تنهايي تجربه كرده بازگو كند.

اين بار جعفر‌قلي، مرتضي‌قلي، مصطفي‌قلي و ميرزاقلي چهره‌هايي آشنا دارند كه در صحنه نمايش بلوغ يافته‌اند. هدايت هاشمي،‌ افشين هاشمي، محمود راسخ‌فر و داريوش موفق در نقش اين برادران، طمع تلخ كشته شدن به دست برادر را مي‌چشند.

اين بار عمه بگم با چهره ستاره اسكندري تخم نفرت را در ذهن و قلب آغامحمدخان پرورش مي‌دهد و سيامك صفري با دست خود به زندگي وي پايان مي‌دهد. مرداني با لباس امروزي نقش كساني را ايفا مي‌كنند كه بر سر حكومت خون يكديگر را بر زمين مي‌ريزند.

اين روزها هفتمين طبقه تالار وحدت ميزبان شكل‌گيري آغامحمدخان قاجار است پيش از آنكه مقابل ديدگان عموم ظاهر شود. فرصتي شد تا شاهد شكل‌گيري لحظه‌هايي از اين زندگي باشيم. جعفرقلي و مرتضي‌قلي مقابل ديدگانمان از آمدن آغامحمدخان مي‌گويند و چشم انتظار آمدن وي هستند.

ميرزاقلي به صحنه مي‌آيد و از همان بدو ورود بارقه‌ تنفر ميان او و مرتضي‌قلي حس مي‌شود. نزاعي ميان دو برادر شكل گرفته كه با ورود بيوه جهانسوز رفته‌رفته آرام مي‌گيرد. مصطفي‌قلي برادر تني مرتضي‌قلي وارد مي‌شود و بعد از آشنايي با دو برادر ناتني خود از وضعيت ايل قاجار شكوه كرده و آن را ايلي از دست رفته مي‌داند.

در اين ميان چهره مردي نحيف و لاغر اندام با پارچه‌اي قرمز در دست و شمشيري در صحنه تمرين نمايان مي‌شود. با صدايي گرفته زبان مي‌گشايد و كلماتش مردان حاضر در صحنه را يك گوشه جمع مي‌كند. تعجبي در چهره‌هاست و جمله‌اي بيان مي‌شود: "نايب شماييد؟"

آغامحمدخان به ذكر خصوصيات برادران خود مي‌پردازد و يك باره تنفر خود را در نقشه‌اي براي انتقام، اتحاد ايل قاجار و به قدرت رساندن آن بازگو مي‌كند. نقشه جمع‌آوري و بدست آوردن پول از طريق سرقت كاروان جمع‌آوري ماليات در راه گرگان به شيراز كه باعث خوشحالي ميرزاقلي مي‌شود.

طغيان مرتضي‌قلي در تقابل با نگاه نافذ آغامحمدخان فروكش مي‌كند. مخالفتي ميان برادران وجود ندارد، وظايف و مسئوليت‌هاي خود را از برادر مي‌گيرند و مبهوت اعتماد به نفس آغامحمدخان، بيرون رفتن وي را نظاره‌گر هستند.

جملاتي رد و بدل مي‌شود و در اين ميان مرتضي‌قلي دهان مي‌گشايد و از آغامحمدخان به عنوان شكارچي روباه ياد مي‌كند. "شكار روباه" عنوان نمايشي است از زندگي و نحوه به قدرت رسيدن آقامحمدخان قاجار و انتقامجويي وي.

رفيعي 17 سال پيش "شكار روباه" را نوشت و بعد از گذشت سال‌ها تصميم گرفت آن را در صحنه تالار وحدت اجرا كند. وي معتقد است اين نمايش هنوز بيات نشده و طراوت و شادابي خود را دارد. با دقت و حساسيتي خاص كه رفيعي و هم‌نسلان وي در عرصه كارگرداني تئاتر دارند، اين كارگردان تئاتر نظاره گر صحنه‌ها و بازي بازيگران خود مي‌شود.

در بخش‌هايي به زيبايي به تفسير حال و هواي آن دوره از تاريخ و زندگي آغامحمدخان مي‌پردازد تا بازيگران هدف از اجراي صحنه‌هاي مختلف را بيشتر درك كنند. رفيعي حس انتقامجويي آغامحمدخان را محركي براي به قدرت رسيدن وي و البته رسيدن به قدرت را در آن دوران سهل‌الوصول مي‌داند‌. او از گروه خود مي‌خواهد اين وضعيت را در صحنه با گفتار و حركت نشان دهند.

رفيعي به پيشنهاد‌هاي بازيگران خود گوش مي‌دهد و با صبر و حوصله اجراي هر يك از اين پيشنهاد‌ها را نظاره كرده و از آن ميان بخش‌هايي را برگزيده و مابقي را با ارائه توضيح كنار مي‌گذارد. وي معتقد است از ميان اين پيشنهادها لحظه‌هايي ناب و خوب شكل مي‌گيرد.

افشين هاشمي، علي رفيعي، محمود راسخ‌فر

نكته قابل توجه در خصوص كارگرداني چون رفيعي، آشنايي وي با صحنه نمايش و زواياي مختلف آن است. طوريكه در فضاي كوچك سالن تمرين تالار وحدت،‌ با قرار دادن تخته‌ و نيمكت‌ صحنه سالن نمايش تالار را شبيه‌سازي كرده و بازيگر را مقابل ابعاد واقعي تالار قرار مي‌دهد.

در كنار تجربه، تيزهوشي و نگاه منحصر به فرد رفيعي، نكته قابل توجه ديگري وجود دارد كه بازي متفاوت بازيگران به خصوص سيامك صفري در نقش آغامحمدخان قاجار است. وي با نقش‌آفريني متفاوت نسبت به بازي‌هاي گذشته خود در اين نمايش حضور دارد. بازيگري كه حتي در زمان تمرين مخاطب را تحت تأثير شخصيت و رفتار آقامحمدخان قاجار قرار مي‌دهد.

هومن برق‌نورد، علي سليماني، علي ميلاني و رضا افشار از ديگر چهره‌هاي آشناي بازيگري تئاتر هستند كه در شكل‌گيري مقطعي از زندگي خواجه تاجدار سهيم هستند. اين نمايش از نيمه دوم بهمن‌ماه در تالار وحدت به اجرا درمي‌آيد.
 دوشنبه 9 دي 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 233]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن