واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تبعيت اندك بهاي محصولات پتروشيمي از نوسان جهاني قيمت نفت
سرمايه: با موافقت دولت براي خروج محصولات پتروشيمي از سبد حمايت و آزادسازي قيمت اين محصولات روند تعيين قيمت از تاريخ 28 بهمن اين محصولات تابع ضوابط بورس كالا و قيمت هاي جهاني شد. طي 11 ماهه گذشته براساس قواعد بازار آزاد با فراز و نشيب قيمت محصولات پتروشيمي در بازارهاي جهاني، بايد قيمت اين محصولات در بورس كالا نيز تغيير مي كرد. به خصوص اينكه فراز و فرود قيمت نفت طي 11 ماهه گذشته بسيار شديد بود. از 28 بهمن 86 كه فاز نخست نفت بورس نفت با حضور دولتمردان افتتاح شد تاكنون قيمت نفت نوسانات شديدي داشته است. در آن تاريخ قيمت نفت آمريكا 96 دلار، سبد نفتي اوپك 91 دلار، نفت شمال 94 دلار بود. روند افزايش قيمت تا اوايل تيرماه كه تا مرز 140 دلار رسيد ادامه يافت.
اما از آن روز تاكنون قيمت نفت روند نزولي يافته است به گونه اي كه هم اكنون قيمت نفت اوپك به 34 دلار رسيده است. طي اين مدت بازار جهاني قير و محصولات پتروشيمي نيز افت و خيزي چنين داشته است.
قير پردادوستدترين محصول رينگ فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي، طي شش ماه نخست سال جاري بيش از دو ميليون تن از اين محصول در بورس معامله شد قيمت قير قبل از خروج از سبدحمايتي هر كيلو 80 تومان و در بازار سياه اين كالا 350 تومان بود. براساس اخبار رسمي رانت موجود در بازار سياه بيش از يك هزار ميليارد تومان بود كه با آزادسازي قيمت اين محصول، اين رانت از دست دلالان خارج شد. اولين معامله قير 70-60 در بورس كه توسط پاسارگاد تهران عرضه شد به قيمت هر كيلو 150 تومان دادوستد شد.
از آن تاريخ تا اواخر خردادماه كه قيمت نفت به نرخ 140 دلار رسيد، قيمت قير هم با افزايش روبه رو بود به گونه اي كه قيمت اين محصول در تيرماه سال جاري به هر كيلو 440 تومان رسيد.
فروشندگان قير در پاسخ به اعتراض بزرگ ترين خريداران قير در بورس (انبوه سازان و پيمانكاران) با بيان اينكه قيمت قير براساس قيمت جهاني تعيين مي شود اظهار كردند: نمي توان برخلاف بازارهاي جهاني حركت كرد اما از آن تاريخ به بعد كه بازار شاهد كاهش قيمت نفت بود، قيمت قير در بورس به سختي پايين آمد. 28 بهمن 86، چهار محصول به عنوان اولين محصولات در بورس نفت عرضه و كشف نرخ شدند. قير 70- 60 پاسارگاد تهران هر كيلو 150 تومان، دوده صنعتي شركت كربن 1165 تومان، روغن صنعتي سپاهان 780 تومان و پلي اتيلن سبك اميركبير 1350 تومان. قير پيشتاز بيشترين تغيير قيمت در كوتاه مدت بود به گونه اي كه در دو هفته قيمت اين محصول از هر كيلو 80 تومان قبل از ورود به بورس به 230 تومان رسيد و در تيرماه سال جاري قير به 440 تومان (هر كيلو) رسيد. از آن تاريخ با وجود كاهش قيمت نفت، قيمت قير و ساير محصولات تقريباً ثابت بودند. روند 11 ماهه فراز و فرود قيمت محصولات نفتي و پتروشيمي نشان مي دهد چندان با قيمت نفت و بازارهاي جهاني هماهنگ نبوده است بسياري از خريداران محصولات پتروشيمي معتقدند قيمت اين محصولات در بورس شفاف نيست و فروشندگان محصولات پتروشيمي در تالار بورس يكه تازي مي كنند.
بهرامي كارشناس بورس كالا با تاييد شفاف نبودن برخي محصولات پتروشيمي به «سرمايه» گفت: «مديران بورس كالا به دنبال نظارت دقيق بر نحوه معاملات بورس و شفاف بودن قيمت ها هستند اما به دليل محدوديت توليد در ايران، برخي شركت ها بدون در نظر گرفتن ضوابط بورس عمل مي كنند و اين امر با توجه به نوپا بودن اين بورس امري بديهي است.»
اما مشتريان محصولات پتروشيمي به خصوص روغن پايه و دوده صنعتي ديگر به خريد از بورس اعتقاد چنداني ندارند و ميزان معامله اين محصولات كاهش يافته است. يك كارگزار بورس كالا با اشاره به انحصار عرضه محصولات در اختيار چند كارگزار به «سرمايه» گفت: «توليدكنندگان قير و پتروشيمي تا زماني كه قيمت نفت صعودي بود بدون در نظر گرفتن مزيت هاي توليد اين محصولات در ايران و حمايت هاي دولتي بر لزوم تابعيت از بازارهاي جهاني تاكيد مي كردند اما با آغاز روند نزولي قيمت ها در مقابل كاهش قيمت ها مقاومت كردند و در پاسخ به ارزان شدن محصولات در بازارهاي جهاني شرايط بازار داخلي را مطرح مي كردند.»
وي افزود: «در حال حاضر قيمت برخي محصولات پتروشيمي در بورس 10 الي 15 درصد بالاتر از قيمت جهاني است و متاسفانه فروشندگان علاقه اي به هماهنگ شدن با بازارهاي جهاني ندارند.»
يکشنبه 8 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 4762]