واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: رونمايي سرديس اكبر رادي در اولينسالروز نبودن وعده شهرداري برحمايت از تشكيل بنياد نمايشنامهنويس ايراني
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - تئاتر
مراسم بزرگداشت نخستين سالروز درگذشت اكبر رادي با رونمايي از سرديس اين نمايشنامهنويس ايراني برگزار شد.
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در مراسمي كه عصر روز چهارشنبه 4 دي ماه در فرهنگسراي بهمن برگزار شد، سرديس اكبر رادي پرده برداري شد و همچنين مقرر شد اين سرديس در يكي از سالنهاي تئاتري كه به زودي توسط سازمان فرهنگي هنري شهرداري به نام استاد رادي افتتاح ميشود، قرار بگيرد.
در اين مراسم لوح يادبود شوراي مركزي نكوداشت اكبر رادي به همسرش – حميده بانوعنقا- اهدا شد.
همچنين مجيد سرسنگي- قائم مقام سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران براي راهاندازي بنياد اكبر رادي اعلام آمادگي كرد.
سرسنگي در سخنان خود گفت: خوشا به حال اكبر رادي كه خوب زيست و تمام توان خود را به كار بست تا خوب زيستن را به ما بياموزاند.
در بيان قدر و منزلت او همين بس كه يك سال پس از روز درگذشتش جمع كثيري از هنرمندان به ياد او گردهم آمدهاند.
او با تاكيد به اين كه نام رادي همواره در خاطره ادبيات نمايشي ما باقي ميماند، ادامه داد: براي رادي مرگ پايان كار نيست. حيات او با آثار و تفكراتش باقي است، هرچند رفتن او براي ما بسيار زود و نابهنگام بود و تمام دوستداران او اين آرزو را داشتند تا بارديگر نمايشنامه ديگري از او برصحنه جان بگيرد.
سرسنگي با اعلام آمادگي همه جانبه براي تاسيس بنياد اكبر رادي اظهار اميدواري كرد: سال ديگر اين مراسم توسط بنياد رادي برگزار شود، چراكه رادي گنجينههايي براي ما به ارمغان آورد كه تا سالها دانشجويان و فضاي دانشگاه را عطر او در برگرفت.
او در عين حال متذكر شد: شايد رادي و امثال او كه بخشهايي از فرهنگ كشور ما را تشكيل ميدهند، بيش از آن كه نيازمند برگزاري مراسم بزرگداشت باشند، نيازمند جرياني براي تداوم تفكر خود باشند و در اين رهگذر پيشنهاد راهاندازي بنياد رادي براي تداوم بخشي به تفكر رادي در حوزه فرهنگ و تعميق انديشه او و آموزش يافتهها و اندوختههاي پنجاه سالهاش كه بتواند لايههاي ژرف انديشه او را بكاود بسيار ضروري است.
به گزارش ايسنا، حميده بانو عنقا- همسر رادي- با ابراز قدرداني از مجريان و برگزار كنندگان اين برنامه و حضار، تشكر ويژهاي را از هادي مرزبان انجام داد.
عنقا گفت: به خاطر 25سال زحمتي كه هادي مرزبان كشيد و با رادي همكاري كرد و آثار او را درحد توان خود به صحنه برد، تشكر ويژهاي از او دارم. به گفته رادي؛ مرزبان موي خود را در كارهاي رادي سپيد كرد.
او ادامه داد: از تمام دوستان صادق رادي كه هنوز هم با او صادق هستند تشكر ميكنم. شما آثار او را خوانديد و تحليل و بررسي كرديد و اين كار را بسيار زيبا و دانشگاهي انجام داديد اما من پشت صحنه خلق اين نوشتهها كه زندگي مرا تشكيل داده، بودهام. تمام احساسات و هيجانات، شاديها و غمهاي او را هنگام نوشتن ديدهام جاي رادي پيش من، بيش از ديگران خالي است.
به گزارش ايسنا، داوود رشيدي ديگر سخنران حاضر در اين مراسم هم در سخنان كوتاهي با توضيح چگونگي آشنايياش با رادي گفت: سخن گفتن دربارهي رادي نيازمند پژوهش و مطالعه است. من بيشتر متون غربي كار كردهام. دوست داشتم در كنار آثار برخي از نويسندگان ايراني، از اكبر رادي هم نمايشي را اجرا كنم.
او ادامه داد: با رادي در اتاق كوچكش كه پر از مهر بود آشنا شدم. معلومات و شخصيتهاي جذابش شبيه نويسندگان غربي بود.
رشيدي با بيان اين كه ميتوان تعابير گوناگوني از آثار رادي داشت، اضافه كرد: بايد منتظر اجرايي متفاوت از آثار او باشيم. افسوس مي خورم كه پيش از اين با او آشنا نشدم. اما از او و منش او بسيار آموختم. نام نويسندگان بزرگ ادبيات نمايشي تا سالهاي سال و براي نسلها زنده ميماند.
سپس عطاالله كوپال، استاد دانشگاه و يكي از دانشجويان اكبر رادي در سخنان كوتاهي بر ضرورت راهاندازي بنياد رادي تاكيد كرد و گفت: پس از سالها كه نويسندهاي بزرگ در سرزمين ما ظهور كرد و امروز در سوگ او نشستهايم به چيزي نياز داريم كه ياد او را زنده كند. چه بسيار نويسندگاني كه زيستند و آرميدند و امروز يادي از آنها نيست.
او رادي را نويسندهاي دانست كه بر ادبيات نمايشي ما قد برافراشته است.
كوپال گفت: او دوست من نبود، استادم بود و من به شاگردي از او ميگويم. اين بهترين يادبودي است كه براي رادي برگزار شده است چراكه همسر گرامياش در اين مراسم حضور دارد.
به گزارش ايسنا،در بخش ديگري ازاين مراسم مقاله محمدامير ياراحمدي دربارهي ويژگيهاي گوناگون آثار رادي با همراهي چهار نقش خوان و به كارگرداني ايوب آقاخاني ارايه شد.
پخش تله تئاترهايي كه براساس آثار رادي ساخته شدهاند با نام «آثار استاد درآينه سيما»، پخش صداي زندهياد اكبر رادي از ديگر بخشهاي اين مراسم بود.
صدرالدين شجره يكي ديگر از دوستان نزديك رادي نيز با اندوه فراوان مطلبي را به ياد رادي خواند.
او گفت: دومين نامهاي است كه بدون او مينويسم و واژگاني پس از 40سال كه از رادي شنيدم، امروز به تكيه كلام من تبديل شدهاند.
شجره با بيان اين كه رادي نيمي از وجود او بوده است، ادامه داد: يك «انسان ريخته» مانند من كه نيمي از بشريت خود را از دست داده چگونه ميتواند بنويسد و چگونه ميتواند بدون آن نيمه زايشگر بينديشد.
رادي با رفتن خود مرا هم برد. بعد از رفتن او هنوز در هيچ محفلي شركت نكردهام.
شجره با اشاره به برخي نقدهاي دور از انصاف در مورد آثار رادي، ادامه داد: او همه اين بيانصافيها را به لبخندي پاسخ ميداد. اما زهر آنها هنوز در دل من وجود دارد. ادبيات رادي ادبيات جامي و سعدي نيست، حافظ است و فردوسي. در رئاليسم اجتماعي ما ريشه دارد. در درون خود داراي جنبش، خيزش.
بنابر اين گزارش، ارايهي مقالهاي از نادرابراهيمي دربارهي رادي و اجراي قطعهيي موسيقي از ديگر بخش هاي اين مراسم بود.
پيش از مراسم اكبر رادي در فرهنگسراي بهمن، تعداد اندكي از چهرههاي هنري بر مزار اكبر رادي در قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) گردهم آمدند و با خواندن فاتحهاي به ياد او نشستند، همچنين شكر خدا گودرزي سوگ نامهاي را در رثاي او خواند.
گفتني است در لابي سالن مبارك فرهنگسراي بهمن عكسهاي گوناگوني از اكبر رادي در قالب نمايشگاهي كوچك به نمايش گذاشته شد.
اجراي اين مراسم برعهده ي نادربرهاني مرند بود و كارگرداني آن را نيز ايوب آقاخاني انجام داده بود.
برهاني مرند در بخشي ازاين مراسم گفت: نويسندگان هم نسل من هر زمان كه هنگام نوشتن جايي گير ميافتيم، از استاد رادي كمك مي گيريم و ايشان دست ما را ميگيرد و در گشودن آن گره به ما كمك ميكند.
انتهاي پيام
جمعه 6 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]