واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: حداد عادل در نخستين همايش دانشنويسي در ايران:رهبر معظم انقلاب پدر دانشنامهنويسي نوين ايران است
رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي با اشاره به تأكيد مقام معظم رهبري در سال 62 مبني بر تأليف دانشنامه، ايشان را پدر دانشنامهنويسي ايران معرفي كرد.
به گزارش فارس غلامعلي حداد عادل رئيس بنياد دايرهالمعارف اسلامي در اولين همايش سراسري دانشنامهنويسي در ايران به ايراد سخنان كلي درباره دانشنامه، فايده و جايگاه آن در نقشه علمي كشور پرداخت. وي گفت: دانشنامهنگاري به معناي امروزي كلمه كه ما به آن مشغوليم در ايران يك كار جديد است كه از خصوصيات دوره تجدد علمي است.
وي افزود: ما به اين معناي امروزي در تاريخ خودمان دانشنامه يا دايرهِالمعارف نداشتهايم. كتابهاي جامعي داشتيم كه شامل رياضيات، طبيعيات و الهيات ميشده است. مثل شفاي بوعلي سينا به زبان عربي و علايي به زبان فارسي. اما اين كتابها دانشنامه محسوب نميشود گرچه ما اسم دانشنامه را از علايي بوعلي سينا وام گرفتيم. حداد عادل با بيان اينكه فلسفه در گذشته مادر علوم بوده است، اظهار داشت: وقتي كسي مثل ارسطو و ابن سينا ميخواست فلسفه بنويسد هستيشناسي را شامل رياضيات، طبيعيات و الهيات در يك كتاب مينوشت ولي كاري كه ما امروز ميكنيم شبيه لغتنامه است منتهي در لغتنامه مقابلش معناي واژه ميآيد ولي در دانشنامه رو به روي هر مدخل توضيحي ميآيد. پس دانشنامه با كتاب جامع فرق ميكند، اما اين سابقه در كشور ما كه دانشمندان كتاب جامع مينوشتند طبعا پشتوانهاي است براي كار امروز ما.
رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي به تاريخچه دانشنامهنويسي جديد در ايران اشاره و تصريح كرد: ايرانيها پس از ورود علوم جديد همانطور كه با مدرسه و دانشكده و دانشگاه در غرب آشنا شدند با دانشنامه هم آشنا شدند خصوصا كه در فرانسه دايره المعارفي به دست عدهاي از دانشمندان معروف به اصحاب دايره المعارف تدوين شد ه بود كه شاخص يك فرهنگ، تمدن و دوره بود.
حداد عادل ادامه داد: اين دايرهِالمعارف در كشورهاي اسلامي اين فكر را ايجاد كرد كه خوب است ما همدايرهالمعارفي داشته باشيم و من هم تصور ميكنم نامه دانشوران ناصري در همين راستا بوده است يعني همان طور كه دارالفنون خواستيم تا دانشگاه داشته باشيم اين نامه نيز خواستار ايجاد دانشنامه بود.
وي با اشاره به تاريخ 150 ساله دانشنامه نويسي جديد در ايران گفت: خوب است مقالهاي در اين زمينه عرضه شود. نميدانم كسي تاريخ دانشنامه فارسي را در اين همايش بيان ميكند يا نه ولي اگر بيان شود خوب است و اگر نشود همانطور كه تاريخ مطبوعات را نوشتيم خوب است تاريخ دانشنامهنويسي هم تدوين شود.
حداد عادل با بيان اينكه چند دانشنامه قبل از انقلاب شروع شد و به پايان نرسيد و بعد از انقلاب هم اين اتفاق عملي نشد گفت: جاي خوشبختي است كه اكنون بيش از 30 دانشنامه در ايران در دست تدوين است كه خودم مسئول 3 دانشنامه از اين ميان هستم. وي افزود: دانشنامه جهان اسلام در 12 جلد، دانشنامه تحقيقات فارسي زير نظر استاد سعادت در دو جلد و دانشنامه زبان و ادب فارسي در شبه قاره هند زيرنظر دكتر معظمي در دو جلد تاكنون منتشر شده و اين وفور دانشنامهها در زمان ما پديده مباركي است به طوري كه برخي اين زمانه را عصر دانشنامه در ايران نام نهادهاند كه از آينده خوب دانشنامه خبر ميدهد.
حداد عادل با انتقاد از نقاط جهل در عرصه دانشنامهنويسي گفت: چرا ما درباره جنوب شرق آسيا و كشورهايي مثل اندونزي و مالزي و قسمتي از تايلند يا آفريقا و اندلس متخصص نداريم كه درس خوانده باشد؟ چقدر اطلاعات ما در اين زمينه داراي نقص است و تازه وقتي وارد كار شويم ميبينيم در اين جاها چقدر موضوع براي پرداختن وجود دارد.
وي تاكيد كرد: اصلا نقاط كور ما از نقطه گذشته و به خط تبديل شده كه تنها در جاهايي منقطع است مثلا درباره تصوف در ايران اگر از ما بپرسند چه كسي متخصص تصوف در تركيه، بالكان و آفريقا است چه جوابي داريم كه بدهيم. حداد عادل مقام معظم رهبري را پدر دانشنامهنويسي نوين در ايران دانست و گفت: وقتي سال 62 رهبري ما را دعوت كرد دايرهِالمعارفي در ايران تدوين كنيد زمان جنگ و اوج سختيها و بيپوليها بود. خودشان ميگفتند در دوران طلبگي اهل علم هر وقت ميخواستند مراجعه كنند جز ترجمه دايرهالمعارفهاي عربي و فارسي منبع ديگري موجود نبود. رهبري ميفرمودند كه ما جمهوري اسلامي را آورديم و انقلاب كرديم و حق و وظيفه ماست كه جهان اسلام را از ديدگاه خودمان بيان كنيم. مثلا آيتالله بروجردي كه فرد تاثيرگذاري در جهان اسلام است را ما خودمان بايد معرفي كنيم و از ديگران نبايد انتظار داشته باشيم.
بنياد دانشنامه بزرگ فارسي تغيير نام ميدهد
در ادامه اين همايش منوچهر اكبري رئيس دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران با اشاره به اظهارات غلامعلي حداد عادل گفت: مبالغهآميز نيست اگر ايشان مقام معظم رهبري را پدر دانشنامهنويسي نوين در ايران قلمداد كردند. وي به ارائه گزارش كوتاهي از روند برگزاري اين همايش پرداخت و تصريح كرد: آقاي حداد عادل فرمودند: از جناب حداد عادل تقاضا ميكنم در فرصتي اين جمله را در جامعه جا بيندازند و غربت دانشنامهنويسي در جامعه را اندكي بزدايند.
منوچهر اكبري با بيان اينكه مصمم است اين سمينار به صورت دو سالانه برگزار شود عنوان كرد: در تير ماه سال 86 خبر سمينار منتشر شد و در شهريور 86 محورهاي همايش دانشنامهنويسي تصويب شد كه علاقمندان تا آخرين روز مهر ماه سال جاري به ارسال مقالات خود پرداختند.
وي ادامه داد: 47 چكيده مقاله دريافت شد و پس از همايش بيش از 40 مقاله در نخستين كتاب سمينار منتشر خواهد شد. منوچهر اكبري همچنين از پيشنهاد حبيبي، داوري، شريعتمداري، آيينهوند و گلشني در بنياد دانشنامه بزرگ فارسي سخن گفت كه طي آن نام بنياد دانشنامه بزرگ فارسي به بنياد دانشنامهنگاري ايران تغيير كند.
چهارشنبه 4 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]