واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بهبود وضعيت انضباطي دانش آموزي
« مدرسه قطعه اي از بهشت است كه خدا به زمين بخشيده است »
مقدمه :
زندگي فرصت تعليم وتربيت است و هستي با اين همه نظم و نظام خود كلاسي است كه همه صحنه ها و لحظه هايش آموزگار انسان ها هستند و اگر مسئله اي به عنوان نظم در هستي و از ابتداي حيات بشريت و نظام جهان و در تمامي آفريده هاي خداوند وجود داشته باشد به خاطر اهميت آن براي انسان به وديعه گذاشته شده است و مسئله نظم و انضباط از جمله مسائل مهم حيات فردي و اجتماعي و از ضروريات زندگي است بخش مهمي از موفقيتهاي حيات در رابطه با همين مسئله است زيرا در سايه آن هر كس در مي يابد كه چگونه بايد زندگي كند و چگونه از اوقات فراغت خود به نحو احسن استفاده نمايد.
براي اينكه انسان بتواند در اجتماع زندگي كند بايد رفتارهاي اجتماعي را بياموزد به اين معني كه رفتارهايش بايد مورد قبول اجتماع باشد.
يكي از راههاي اجتماعي شدن رعايت نظم و انضباط و مقرراتي است كه در جامعه حكمفرماست مقررات و قوانين انضباطي رفتار را تحت كنترل در مي آورد و چون اين كنترل اغلب مانع از انجام خواسته هاي كودكان مي شود گاهي موجب خشم و عصبانيت مي گردد.
كودكان هرگز آرزوي متحد شدن منظم بودن و تربيت با انضباط حساس را در سر نمي پرورانند بلكه مي خواهند آزاد و براي خود تصميم بگيرند و تحت هيچگونه نظم و انضباطي نباشد علاوه بر اين انتقاد والدين به دانش آموزان و آموزگاران و ساير اولياي مدرسه در مورد نظم حاكم بر مدرسه سنگيني بار اين مشكل را بر دوش مسئولان مدارس دو چندان مي كند و دليل بر اين انتقاد آن است كه معني و مفهوم انضباط صحيح براي اكثر مردم روشن نيست .
تعريف و بيان مسئله :
در تعليم و تربيت دانش آموزان انضباط هميشه مورد توجه قراردارد ولي در مورد اينكه تربيت و نظم چگونه بايد باشد عقايد متفاوتي وجود دارد و هر فردي بايد در هر مرحله از زندگي خود عاقلانه رفتار كند يعني اينكه درست فكر كند عواطف و احساسات خود را كنترل نمايد و آشنا به حقوق و وظايف خود و ديگران باشد زيرا انضباط هدف اساسي تعليم و تربيت را تشكيل مي دهد.
بي انضباطي به عنوان يك مشكل اجتماعي در كشور ما به شمار مي رود و به عنوان يكي از معضلات اجتماعي محسوب مي شود و همين مسئله باعث شده است كه اين موضوع مورد توجه مسئولين آموزشگاهها واقع شود و علل و عواملي از قبيل عدم آگاهي دانش آموزان از مقررات آموزشي برنامه ريزي هاي نامناسب آموزشي و تربيتي و آموزشي ناصحيح نظم و انضباط در خانه و خانواده باعث شفاف تر شدن اين مشكل مي باشد.
در برخورد با بي انضباطي بايد سعي شود از تنبيه بخصوص بدني هرگز استفاده نشود. مگر در مواردي بسيار نادر كه ضرورت ايجاب مي كند و راه ديگري براي آن وجود نداشته باشد.
« گردآوري اطلاعات » شواهد1
استفاده از يادداشتهاي روزانه از رفتار و شاهدات دانش آموزان و صحبت با اولياي مدرسه و دانش آموز از طريق مصاحبه وضعيت با خود دانش آموز و پرداختن به مطالعه كتابهاي روانشناسي و پايان نامه ها و مجلات رشد و تربيت و صحبت با افراد متخصص و صاحبنظر يكي از روشهاي متداول مي باشد.
نتيجه و تصميم نهايي
ضروري ترين مسائل در زندگي بشر نظم و انضباط است و اين مسئله در تمام شئون زندگي اهميت داشته و دارد در خانواده اي كه روحيه انضباط بين والدين و فرزندان نباشد آن خانواده روز خوشي ندارد و نخواهد داشت و سرانجام از هم پاشيده مي شوند.
بطور كلي يك شخص هرگاه به آداب رسوم و مقررات زندگي آگاه نباشد و فرد نامرتبي باشد در درون خود دچار اغتشاش و ناآرامي خواهد شد و در نتيجه زندگي نامنظمي خواهد داشت چنانچه اگر كشوري يا شهري را در نظر بگيريم كه اهالي آن به قوانين شهر يا كشور خود عمل نكنند فساد و هرج و مرج در آن بروز خواهد كرد. پس به همين دليل انضباط يكي از مهمترين و اساسي ترين مسائل براي جامعه است و مدرسه كه جامعه كوچكي مي باشد و موسسات آموزشي شامل آموزگاران و مدير و پرورش دهندگان آن هستند (بايد به اين مسئله توجه خاصي نمايند) زيرا تا تعليمي نباشد كاري از پيش نخواهد رفت .
پس از اين بحث خود نتيجه مي گيريم كه رفتارهاي نامناسب دانش آموزان در مدارس بايد مورد توجه قرار گرفته و براي رفع و حل آنها اقداماتي از طرف مسئولان انجام پذيرد و در اين پژوهش به اين نتيجه مي رسيديم كه راهكارهاي مناسبي بدور از تنبيه رامي توان در مورد رفتارهاي نامناسب دانش آموزان اجرا كرد و (رفتارهاي نامطلوب ) را به رفتارهاي مورد قبول و مطلوب تبديل كرد و باعث ايجاد جلب اعتماد در كودكان شد.
سيده خديجه ترابي ـ آموزگار دبستان شهداي خيبر
منابع و مآخذ :
1 ـ گلبرگهاي تربيت ـ محمدرضا سنگري
2 ـ روانشناسي تربيتي ـ علي شريعتمداري
3 ـ روانشناسي تربيتي ـ خسرو زماني
4 ـ عوامل موثر در انضباط دانش آموزان ـ طاهر هاشمي
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]