واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رضا رئيسي در گفتگو با مهر:ادبيات انقلاب اسلامي نيازمند توجه جدي است
رضا رئيسي نويسنده معتقد است كه براي خلق آثار با صلابت درباره انقلاب بايد اين حادثه دروني و ته نشين شود و اكنون بعد از سه دهه از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي فرصت پرداختن به اين موضوع بيش از پيش حائز اهميت است.
رضا رئيسي در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به تاثير ادبيات در شكل گيري زمينههاي وقوع انقلاب اسلامي گفت: بايد باور كنيم كه ادبيات چه در حوزه شعر و چه داستان نقش به سزايي در روشنگري قشرهاي مختلف مردم و دانشجويان و دانشآموزان و شكل گيري زمينههاي وقوع انقلاب سال 57 داشت اما بايد ديد اين روند بعد از پيروزي انقلاب چگونه بوده است.
نويسندگان و شاعران بعد از انقلاب دچار نوعي "جوزدگي" شدند
وي در پاسخ به اين پرسش افزود: جاي تاسف است كه بگويم آن مجموعه از نويسندگان و شاعراني كه در پيروزي انقلاب نقش داشتند و توانستند كمكي به روند اين پيروزي بكنند بعد از انقلاب به دلايلي دچار نوعي "جوزدگي" و "غلبه فضاي احساسي بر فضاي عقلاني" شدند.
ادبيات انقلاب تا 22 بهمن آمد و متوقف شد
نويسنده "قطار 57" اضافه كرد: اين دسته از نويسندگان بعد از انقلاب يادشان رفت كه رسالت اصليشان چيست؟ به همين خاطر به دنبال فضاهايي كه چندان ارتباطي با ادبيات نميتوانست داشته باشد رفتند.
وي ادامه داد: اغلب نوشتههاي آن مقطع نوشتههايي سطحي و تاريخ مصرفدار بود و كار ماندگاري از ميان آنها برنميآمد و ميتوان گفت كه ادبيات انقلاب تا 22 بهمن آمد و متوقف شد.
رئيسي گفت: پايان اغلب داستانهاي آن روز هم به ايام پيروزي انقلاب ميرسد و در همانجا تمام ميشود و به جرات ميتوان گفت كه به ندرت كتابي ميبينيم كه داستان آن از صبح 23 بهمن دنبال شده باشد. به خاطر همين خلاء بود كه من چهار پنجم حجم داستان كتابم (قطار 57) را به بعد از پيروزي انقلاب اختصاص دادم.
وي با بيان اينكه "اهل قلم ديني را كه بايد، به انقلاب اسلامي ادا نكردهاند" تاكيد كرد: سالهاي بعد از انقلاب معمولا با نوعي عدم تمركز همراه است و در جامعه ما همين كه در حال رسيدن به اين تمركز بوديم جنگ تحميلي شروع شد. همين مزيد بر علت شد تا فرصت توجه به پديده مهم انقلاب اسلامي و پرداختن به آن توسط نويسندگان از دست برود.
وقوع جنگ تحميلي فرصت شناخت انقلاب را نداد
اين نويسنده افزود: البته طبيعي است كه بايد چندسالي بگذرد تا حادثهاي كه مثلاً اكنون در آن هستيم تهنشين شود و بتوان درباره آن تحليل كرد و تجربهاي را كه با انقلاب به دست ميآيد به اثر يا آثاري ماندگار بدل كنيم. طبيعتاً بايد در سالهاي بعد از انقلاب اين اتفاق ميافتاد كه با جنگ اين فرصت از دست رفت.
رئيسي اضافه كرد: انقلاب اسلامي در سال 57 و جنگ تحميلي 8 ساله را به عنوان دو اتفاق بزرگ و تاثيرگذار در جامعه ايران نميتوان حذف كرد البته طبيعي است كه هر كسي از منظر خودش بايد به آن بپردازد. الان هم به مقطعي رسيدهايم كه بسياري از حوادثي كه يك جورهايي گنگ و ناشناخته مانده بود قابل رويت و تحليل است البته به شرط آنكه دوستاني هم كه آن بايد اجازه انتشار اين مستندات را صادر كنند دچار تنگنظري نشوند و نگاه باز را سرلوحه كار خود قرار دهند.
بسياري از اهل قلم در بحث نقد و تحليل پديده انقلاب اسلامي ماندهاند
نويسنده چندين اثر درباره انقلاب اسلامي گفت: متاسفانه هنوز كه هنوز است بسياري از اهل قلم در بحث نقد و تحليل پديده انقلاب اسلامي ماندهاند و تا جسارت هم پيدا كنند و آن را بر روي كاغذ بياورند فرصتها از دست ميرود و در واقع با دريغ كردن اين فرصتها از خودشان صدمه زيادي به ادبيات بعد از انقلاب زدهاند.
وي تاكيد كرد: از سوي ديگر كساني هم كه به تعبيري ريش و قيچي دستشان بود سليقهاي عمل كردند و تعريفهايي كه از بحث ادبيات انقلاب دادند بسيار محدود و بسته بوده است.
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]