واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تكميلي/ متكي: روابط با كشورهاي آفريقايي توسعه مي يابد
وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در ديدار با همتاي توگويي خود از تهيه گزارش جامع راهبرد توسعه همكاري ها و مناسبات بدون واسطه با كشورهاي آفريقايي توسط اين وزارتخانه و تسليم آن به دولت براي بررسي نهايي و تصويب خبر داد.
به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، منوچهر متكي در مصاحبه مشترك با "كوفي ايساو" در تهران گفت: وزارت امور خارجه گزارش جامعي از راهبردها و زمينه هاي همكاري با آفريقا را به صورت موضوعي و حوزه هاي كاري كشوري تهيه كرده و آن را در اختيار ستاد آفريقا در دولت قرار داده است.
متكي كه به سوال خبرنگار ايرنا در خصوص سياست دولت براي گسترش روابط با كشورهاي آفريقايي و دستور كار اجلاس مشترك سران ايران و آفريقا پاسخ مي گفت، افزود: انشاالله پس از آن دستور كار مشخصي را براي اجلاس سران خواهيم داشت.
وزير خارجه با استقبال از برقراري ثبات و امنيت در كشور توگو در غرب آفريقا پس از گذشت دوره اي 15 ساله در آن كشور و انجام انتخابات رياست جمهوري، همچنين آمادگي ايران را براي گسترش مناسبات با اين كشور واقع در غرب آفريقا و مشاركت در طرح هاي اقتصادي و صنعتي و بازسازي توگو اعلام كرد.
متكي با بيان اينكه دو كشور ايران و توگو در مباحث منطقه اي و بين المللي ديدگاههاي نزديكي دارند، اظهار داشت: در نظر داريم واردات فسفات و برخي كالاهاي مورد نياز را به جاي واسطه هاي اروپايي مستقيما از كشورهاي توليد كننده آفريقايي وارد كنيم.
«متقابلا توگو خواستار صدور كالاهاي ايراني از طريق نمايشگاههاي تجاري و خدمات فني و مهندسي ايران به ويژه در زمينه سد سازي و نيروگاهي به آن كشور است. در راهبرد روابط ايران با آفريقا، توگو يكي از كشورهايي است كه در برنامه ما قرار دارد.»
رييس دستگاه ديپلماسي كشور يكي از محورهاي سياست همكاري راهبردي ايران با قاره آفريقا را در حذف واسطه هاي انحصار گراي غربي معرفي و اضافه كرد: در سراسر آفريقا به دنبال مستقيم كردن ارتباطات تجاري در واردات و صادرات هستيم.
متكي همچنين از فعاليت اشخاص حقوقي و حقيقي ايراني در كشورهاي آفريقايي از طريق در اختيار گرفتن هزاران هكتار زمين در فعاليت هاي كشاورزي خبر داد و گفت: اين همكاري منافع متقابل طرف ايراني و آفريقايي را دارد. در ارتباط با منابع كشاورزي ظرفيت هاي بالايي وجود دارد و ايران مي تواند ماشين آلات كشاورزي ساخت خود را به آن كشورها صادر يا در آن كشورها مونتاژ كند.
وزير خارجه ادامه داد: ساخت خط لوله، سدها و نيروگاهها ماموريت ديگري است كه وزارت خارجه قصد دارد اين حضور را در كشورهاي آفريقايي تسهيل كند.
متكي آفريقا را قاره اي با منابع غني، سرزمين حاصل خيز و طبعيت شاداب و داراي مردمي خونگرم معرفي كرد كه در طول تاريخ هدف حمله و تحت فشار استعمارگران واقع شدند و گفت: ظرفيت هاي صميمي براي تعميق دوستي ها از يك سو و گسترش همكاري هاي طرفين از سوي ديگر براي جمهوري اسلامي ايران وجود دارد.
وي با اشاره به اينكه ايران مراحل مقدماتي مونتاژ تراكتور در توگو را در دست بررسي دارد، اظهار اميدواري كرد اين تجربه شروع مفيدي براي همكاري هاي دو كشور باشد.
متكي گفت: با توجه به مناطق ساحلي توگو مي توان از اين امكان براي ارسال تراكتور به كشورهاي منطقه از طريق توگو اقدام كرد تا اين كشور به يكي از مناطق توليد تراكتور ايران در منطقه تبديل شود. همين طور كه مي دانيد شركت تراكتور سازي تبريز كه يك شركت خصوصي است در مناطق مختلف آفريقا و آمريكاي لاتين حضور دارد.
در اين مصاحبه همچنين كوفي ايساو از همكاري ايران با كشورش در زمينه بازسازي توگو در دوره برقراري آرامش ثبات استقبال كرد.
وزير خارجه توگو با اشاره به اينكه كشورش در دوره جديد آشتي ملي، بازسازي اقتصادي و تحكيم دمكراسي با چالش هايي روبروست، گفت: در روابط دوجانبه با ايران دو كشور موفق شدند همكاري ها را گسترش دهند. ايران طرح هايي را در زمينه آموزش در كشور ما پياده كرده است.
وي از تداوم اين طرح ها در توگو اظهار رضايت كرد و افزود: بسيار مايلم براي تحقق اين تلاش ها كه به منظور بازسازي كشور من صورت مي گيرد، از وزير خارجه، رييس جمهوري، دولت و ملت ايران تشكر كنم.
ايساو همكاري دو كشور در سازمان هاي بين المللي در زمينه حقوق بشر را نيز خوب توصيف و با بيان اينكه ايران و توگو در زمينه هاي بسياري از جمله حقوق بشر اشتراك نظر دارند، اضافه كرد: اعتقاد داريم كه حقوق بشر نبايد از عنوان ابزاري براي اهداف سياسي به كار گرفته شود.
وزير خارجه توگو تصريح كرد: رهيافت هاي مربوط به حقوق بشر نبايد گزينشي باشد بلكه بايد در چارچوب همكاري هاي بين المللي باشد. محكوم كردن صرف كشورها در موضوع حقوق بشر راهگشا نيست.
**كشورهاي فرا منطقه مراقب باشند
وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در بخش ديگري از اين مصاحبه به كشورهاي بيگانه در قبال سياست هاي آنها در منطقه هشدار داد و توصيه كرد: اين كشورها نسبت به پيامدهاي طرح هاي خود، مراقبت لازم را داشته باشند.
متكي متذكر شد: مردم منطقه تحولات جاري در اقغانستان و به ويژه سياست هاي جديدي را كه از سوي نيروهاي خارجي در رابطه با اين كشور مطرح مي شود، با حساسيت و دقت دنبال مي كند.
متكي كه به سوالي در باره اجلاس هفته گذشته پاريس در خصوص افغانستان پاسخ مي گفت، تاكيد كرد: به نظر ما منطقه يكي از دوره هاي حساس و مهم خود را طي مي كند و مردم منطقه حوادثي مانند پاكستان، هندوستان و برخي نا آرامي هاي ديگر را با يكديگر مرتبط مي دانند.
وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي در موقع مقتضي ديدگاه هاي خود را نسبت به اين رويكرد ها اعلام خواهد كرد، خطاب به كشورهاي فرامنطقه اي افزود: توصيه ما اين است كه از يك سوراخ براي چندمين بار گزيده نشوند.
متكي همچنين در ارتباط با امضاي توافقنامه امنيتي عراق و آمريكا گفت: ما از به دست گرفتن هر چه سريعتر سرنوشت عراق توسط مردم عراق حمايت مي كنيم.
وزير امور خارجه خاطر نشان كرد: ما معتقديم اين مردم عراق هستند كه مواضع نهايي كشورشان را در ارتباط با هر گونه تصميم گيري حساس در آن كشور تعيين مي كنند.
سيام**1377
يکشنبه 1 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 247]