واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: ايران مقام اول ظرفيت برق نيروگاهي در خاورميانه
ايران در ظرفيت نصب شده نيروگاهي در خاورميانه اول و در جهان نيز داراي رتبه هجدهم است و هم اكنون نيز 51 هزار مگاوات ظرفيت نصب شده نيروگاهي دارد كه قرار است تا تابستان سال 88 به 55 هزار مگاوت برسد. صنعت برق به عنوان يك صنعت زير بنايي نقش مهمي در ايجاد زير ساخت هاي توسعه كشور دارد به نحوي كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران اين صنعت در كشور از رشد قابل قبولي برخوردار شده است و يك نگاه به فعاليتهاي قبل از انقلاب نشان مي دهد كه در آن مقطع وضعيت ميزان توليد برق، وضعيت شبكه هاي انتقال و توزيع به هيچ وجه مناسب نبوده و تعداد بسيار محدودي نيز شركتهاي توليدي پيمانكار وجود داشت كه آنهم وابسته به كشورهاي خارجي بوده است. به گزارش برنا، در سالهاي گذشته صنعت برق جهان شاهد تحولات خوبي در بخش هاي توسعه علمي، آزادسازي و خصوصي سازي توليد برق، رشد بازارهاي ملي و منطقه اي بوده كه كشور ما نيز در اين راستا با تكيه بر سند چشم انداز و سياستهاي اصل 44 قانون اساسي به مرحله نويني در صنعت برق گام نهاده است. در تبيين صنعت برق كشور بايد گفت كه ايران در حال حاضر از نظر ظرفيت نصب شده در جهان مقام هجدهم را داراست كه اين رتبه در منطقه خاورميانه اول است و همچنين ظرفيت نصب شده نيروگاهي در كشور در حال حاضر 51 هزار مگاوات است كه با افزايش 4 هزار مگاوات تا تابستان سال آينده اين رقم به 55 هزار مگاوات افزايش خواهد يافت كه از اين ظرفيت موجود نيروگاهي 32 درصد بخار، 29 درصد گازي، 22 درصد سيكل تركيبي، 15 درصد برقابي و مابقي نيز ديزل و تجديد پذير است. همچنين،در سالهاي 86 و 85 شبكه هاي انتقال و فوق توزيع به ميزان 7 هزار و 417 كيلومتر، مدار و پستهاي انتقال و فوق توزيع به ميزان 18 هزار و 257 مگاوات آمپر رشد داشته اند و در حال حاضر 100 درصد جمعيت شهري و تمام روستاهاي بالاي 20 خانوار كشور از نعمت برق برخوردار هستند. لازم به ذكر است در حال حاضر 100 درصد تجهيزات بخش انتقال، توزيع و فوق توزيع و 95 درصد تجهيزات نيروگاهي توليد داخل كشور است و طي سالهاي گذشته نيز شبكه برق ايران به كشورهايي نظير آذربايجان، ارمنستان، تركمنستان، تركيه، عراق، پاكستان و افغانستان متصل شده و ميزان ظرفيت برق قابل مبادله با كشورهاي ياد شده نيز حدود هزار و 900 مگاوات است و قرار است با برنامه ريزي هاي صورت گرفته اين شبكه در حال توسعه به كشورهاي حوزه خليج فارس و كشورهاي غير همسايه متصل شود.
رشد سالانه مصرف برق ايران بيش از دوبرابر نرخ جهاني
اين گزارش مي افزايد: طي سالهاي اخير ميزان تقاضاي برق در كشور رشد زيادي يافته به نحوي كه رشد مصرف برق سالانه در ايران به طور متوسط سالانه 8 تا 7 درصد است كه اين رقم در جهان حدود 3 درصد اعلام شده است ولي با اين حال بر اساس آمار 51 درصد برق كشور در حوزه خانگي و تجاري صرف مي شود كه در اين رابطه حدود 33 درصد مصرف برق نيز در بخش صنعت اتفاق مي افتد و مابقي نيز در ساير بخش ها است. بر پايه اين گزارش وزارت نيرو و دولت نهم با استفاده از توان بالاي نيروهاي متخصص و با حمايت قانوني مجلس شوراي اسلامي اقداماتي را انجام داده كه از آن ميان مي توان به ايجاد تغييرات ساختاري در صنعت برق و ايجاد معاونتهاي جديد اشاره كرد. از اقدامات ديگر دولت نهم در بخش برق مي توان به قانون استقلال شركتهاي توزيع نيروي برق پرداخت كه طي آن تاكنون 42 شركت توزيع نيروي برق مستقل در استانها فعال شده و خريد انرژي از بازار برق و فروش آن به مشتركين توسط اين شركتها انجام مي شود. از برنامه هاي مهم ديگري كه در اين حوزه صورت گرفته فراهم شدن زمينه خصوصي سازي در صنعت برق است كه در اين راستا فعاليتهاي انحصاري از فعاليتهاي رقابتي و تجاري صنعت برق تفكيك شده و قوانين لازم براي جلب مشاركت بخش خصوصي تدوين و ابلاغ شده است. اقدام اخير دولت براي افزايش توان توليدي نيروگاههاي تجديد پذير نيز حائز اهميت است به نحوي كه با افزايش قيمت خريد برق توليدي از منابع انرژيهاي تجديد پذير و برقابي اين نيروگاهها را نيز وارد عرصه رقابتي نموده است.
واگذاري 10 نيروگاه با ظرفيت 7 هزار مگاوات به بخش خصوصي تا پايان سال
دولت در واگذاري نيروگاهها به بخش خصوصي نيز اقداماتي داشته كه مي توان به واگذاري 8 نيروگاه حرارتي و 2 نيروگاه بادي با ظرفيت مجموع 7 هزار مگاوات برق تا پايان سال جاري اشاره كرد و از سويي احصا» و درج نرخ تمام شده برق در لايحه بودجه سالهاي 87 و 86 نيز صورت گرفته كه هم اكنون در قبض هاي برق صادره اعلام مي شود. بر اساس اين گزارش، توسعه عملكرد بازار عمده فروشي برق و زمينه سازي جهت راه اندازي بورس كالائي برق نيز از اقدامت ديگري است كه در حوزه نيروي برق توسط دولت نهم صورت گرفته است كه با ابلاغ آئين نامه اجرايي بند ب ماده 25 قانون برنامه چهارم، بخش خصوصي مي تواند برق خود را به انواع روشها عرضه كند كه مي توان به فروش به نرخهاي تضميني، عقد قرارداد بلند مدت با توانير و يا مديريت شبكه، استفاده از امكانات شبكه برق براي فروش به مصرف كنندگان مورد نظر و يا عرضه به بازار عمده فروشي برق كشور براي خريد آن توسط مديريت شبكه اشاره كرد. برنامه ريزي براي توسعه مولدهاي پراكنده و توليد همزمان برق و حرارت نيز اقداماتي را شامل شده كه وزارت نيرو براي ترغيب و تسهيل بخش خصوصي در احداث مولدهاي پراكنده برق، بسته حمايتي خود را در چند بخش ارائه نموده كه تشكيل واحدهاي جلب مشاركت در احداث مولدهاي مقياس كوچك، تضمين خريد برق، حمايت مالي، پيش خريد برق، حمايت از توليد همزمان برق و حرارت و حمايت از مشاركت بخش تعاون در احداث مولدهاي مقياس كوچك از آن جمله هستند.
تلاش براي همكاري با ساير كشورها براي مبادله برق
تلاشهايي نيز در توسعه همكاريهاي بين المللي در عرصه برق و تبادلات آن و همچنين انجام خدمات فني و مهندسي صورت گرفته كه در بخش داخلي بايد به انجام اقداماتي در مديريت مصرف برق كشور با استفاده از روشهاي سازه اي و غير سازه اي در حد وسيع اشاره كرد. از اقدامات مهم صورت گرفته در سالهاي اخير در كنترل و كاهش ميزان مصرف برق در كشور بايد به توزيع وسيع و گسترده لامپ هاي كم مصرف پرداخت كه قرار است تا پايان سال جاري به 50 ميليون رشته لامپ كم مصرف بالغ شود. در اين ارتباط تلاشهايي هم براي مديريت در مصرف برق صنايع از طريق انجام مميزي انرژي، برنامه تعميرات و تعطيلات صنايع، تدوين و اجراي استاندارد مصرف انرژي برخي فرايندهاي صنعتي پر مصرف قابل ذكر است كه بايد به آن انجام مميزي ساختمانهاي دولتي و ملزم شدن آنها به رعايت ميزان مصرف را نيز اضافه نمود.
اقدامات وزارت نيرو براي افزايش تعرفه هاي آب و برق
يكي از مهم ترين سياستهايي كه توسط دولت نهم و وزارت نيرو براي منطقي كردن تعرفه هاي برق صورت گرفته همانا حركت به سوي واقعي شدن قيمت فروش برق است كه بارها از سوي مسئولان وزارت نيرو و شخص وزير به عنوان يكي از مهم ترين برنامه هاي وزارت نيرو اعلام شده است كه دستيابي به آن در قالب طرح هدفمند كردن يارانه ها توسط دولت به مجلس ارائه خواهد شد. همچنين در سال گذشته به دليل وقوع خشكسالي در كشور بيش از 5 هزار مگاوات ظرفيت نيروگاهي از مدار توليد خارج شد كه مسئولان وزارت نيرو را بر آن داشت تا براي به وجود نيامدن مشكل خاموشي ها در تابستان آينده دست به اقداماتي بزنند كه افزايش ظرفيت توليد، افزايش بهره وري نيروگاهي، كاهش تلفات برق از طريق شبكه توزيع; انجام برنامه هاي مديريت مصرف انرژي، خريد برق اضافي نيروگاههاي واحدهاي صنعتي از آن دسته است. با توجه به توضيحات ارائه شده عرصه جديد صنعت برق با نگاه به آينده و جايگاه بخش خصوصي در توليد، توزيع و تامين برق نيازمند نگاه هوشمندانه در شناسايي و تبيين مشكلات احتمالي و ارائه راهكار براي آنها است كه بايد در اين مجال روند رو به رشد مصرف برق در كشور و نياز به تغيير الگوي مصرف و بازنگري در سياستهاي فعلي واردات تجهيزات پر مصرف كه نيازمند همكاري و تلاش متخصصان و صنعت گران عرصه برق كشور است را نيز مد نظر قرار داد. با توجه به رشد ميزان مصرف برق در كشور و نياز صنايع به اين انرژي مهم و حياتي لازم است تا با برنامه ريزي، توليد انرژي از منابع گوناگون و متنوع توسعه يابد كه در اين مسير نقش انرژي هاي نو و تجديد پذير بسيار پررنگ است. وزارت نيرو در سالهاي اخير تامين مالي پروژه هاي بخش برق را از برنامه هاي اولويت دار خود قرار داده كه در اين خصوص نيز تنوع بخشي به راههاي تامين منابع مالي براي صنعت برق كشور مورد توجه است.
جمعه 29 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]