واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: اينترپرس سرويس: ايرانيان منتظرند ببينند اوباما درتغيير سياست آمريكا چقدراختيار دارد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران
خبرگزاري اينترپرس سرويس به نقل از يك تحليلگر آمريكايي ادعا كرد مقامات ايران درحال انجام بحثهاي داخلي درباره اين مسالهاند كه باراك اوباما، رييسجمهور منتخب آمريكا براي تغيير سياست آمريكا درقبال ايران چه اندازه آزادي خواهد داشت و آنهايي كه استدلال كردهاند او نميتواند چنين كاري را انجام دهد پس از اعلام اعضاي تيم امنيت ملي اوباما، دست بالا را در اختيار گرفتهاند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گرت پورتر، گزارشگر تحقيقي و متخصص تاريخ سياست امنيت ملي آمريكا، گفته است پس از پايان سفري 12 روزه به تهران و گفتوگو با مقامات، تحليلگران و شخصيتهاي سياسي ايران، گزارشاتي را تهيه كرده است.
در يكي از اين گزارشات كه بر روي سايت اينترنتي خبرگزاري اينترپرس سرويس قرار گرفت، با اشاره به مطلب بالا، با اشاره به اينكه نتيجه اين مباحث به علايم ارسالي اوباما و تيم امنيت ملياش برميگردد، آمده است:« در داخل ايران دو ديدگاه متفاوت دربارهي سياست احتمالي اوباما و دولتش در قبال ايران وجود دارد. يك تعبير اين است كه انتخاب اوباما نتيجهي تغيير بنيادي در سياستهاي آمريكاست و فرصتي است براي ايران تا براي خروج از مناقشهي چند دههيي با آمريكا فرصت را در اختيار قرار دهد.
ديدگاه ديگر اوباما را تابع نيروهاي قدرتمند به ويژه لابي طرفدار اسراييل ميبيند كه با ايران خصومت دارند. اين تعبير به طور تلويحي ميگويد كه ايران نبايد هيچ اقدام مصالحهجويانه در قبال دولت اوباما انجام دهد.
به نظر ميرسد هر دو گروه موافقند كه پيروزي اوباما انعكاس درخواست سياسي براي تغيير در آمريكاست و سياست دولت وي با محدوديتهاي ساختاري روبهرو خواهد بود.»
در ادامه اين گزارش آمده است:« در هر حال هيلاري كلينتون، وزير امور خارجهي منتخب اوباما، نظر بدبينها را تقويت كرده و باعث ترديد آناني شده است كه ديدگاه خوشبينانهتري دارند.
حميدرضا دهقاني، مدير بخش خليج فارس و خاورميانه در موسسهي مطالعات سياسي و بينالمللي وزارت امور خارجهي ايران دربارهي اين دو ديدگاه مربوط به انتخاب اوباما در ميان مقامات و تحليلگران ايراني گفت كه يك توضيح اين است كه اوباما كاخ سفيد را فتح كرد و دليل آن «تبليغات خوب» وي بود، به اين معنا كه او انتخاب شد زيرا به درخواستهاي انتخابكنندگان پاسخ داد و توضيح ديگر اين است كه «آنهايي كه در پشت صحنه رييسانجمهور و سياستها را ميسازند ـ عروسكگردانها ـ تصميم گرفتند و فقط عروسكشان را تغيير دادند.
دهقاني گفت كه هر يك از اين تعابير به طور تلويحي موضع متمايز ايران را در قبال دولت اوباما نشان ميدهد.
علياكبر رضايي، سرپرست اداره كل آمريكاي شمالي وزارت امور خارجهي ايران نيز بحثهاي داخلي دربارهي اوباما را در گفتوگويي با اينترپرس سرويس تاكيد كرد و گفت كه درباره اوباما يك ديدگاه وجود ندارد.
رضايي گفت كه معتقد است انتخاب اوباما نتيجهي درخواست بسيار جدي آمريكايي براي تغيير است.
وي همچنين به «نفوذ گروههاي ذينفع به ويژه لابي صهيونيست بر سياستهاي آمريكا اشاره كرد و آن را «نوعي نفوذ سيستماتيك و ساختاري بر سياست آمريكا از طريق كانالهاي نهادينه شده» خواند.
او افزود كه در راستاي گرايش «منتظر ماندن و ديدن» تعبير خوشبينانهتر معتقد است قضاوت نهايي دربارهي اوباما زودهنگام است.
رضايي با اين حال به روشني گفت كه تيم امنيت ملي اوباما ـ و به ويژه انتخاب هيلاري كلينتون ـ آنهايي را كه به تغيير در سياستهاي آمريكا اميد داشتهاند «نااميد» كرده است.
وي گفت كه خوشبينها به سوي ديدگاه بدبينانهتر درباره اوباما نزديكتر ميشوند. انتخاب كلينتون نشان ميدهد كه «لابيها اثبات ميكنند كه قدرتمندتر از چيزي هستند كه اوباما تصور ميكرد» و اين به معناي آن است كه اوباما «آزادي عمل نخواهد داشت»
وي گفت: يك نقطهي اميد اين است كه اوباما شخص كليدي سياست خارجي خواهد بود و "كلينتون" آن را اجرا خواهد كرد.
اما رضايي همچنين گفت كه اين سناريو «بسيار بعيد» است و با توجه به انتخابات اعلامي اوباما «بسيار بعيد است شاهد تغيير» در سياست آمريكا در قبال ايران باشيم.
همچنين امير محبيان، عضو شوراي سردبيري روزنامهي رسالت، گفت كه از اختلافنظرها درباره اوباما آگاه است و افزود كه برخي فكر ميكنند پيروزي اوباما در انتخابات آمريكا پاسخي به تغييرات است اما پس از انتخابات چنين «ايدههاي خوشبينانهاي» مورد توجه قرار نگرفت.
محبيان گفت كه بدبينها اوباما را «متفاوت از جان مككين (كانديداي جمهوريخواه كه در انتخابات شكست خورد) نميدانند» و شايد حتي او را «بدتر از مككين بدانند زيرا دست كم مككين دربارهي سياستش صادق بود».
او افزود: فكر ميكنم تفاوت بوش و اوباما اين است كه بوش گفت هويج و چماق، در حالي كه اوباما ميگويد هويج بزرگتر و چماق بزرگتر.
حميدرضا ترقي، معاون مدير امور بينالملل حزب موتلفهي اسلامي نيز در گفتوگو با اينترپرس سرويس ديدگاهي بدبينانه را در قبال اوباما بيان كرد.
وي گفت: از نظر ما اوباما مديون سازمانهاي ثروتمند يهودي در آمريكا است كه تامين مالي انتخابات وي را به عهده داشتند.
ترقي افزود كه اوباما «تمايل دارد اما نميتواند چنين كاري را انجام دهد زيرا لابيهاي صهيونيست جلوي آن را خواهند گرفت.»
اكنون به نظر ميرسد علايم نخستين دولت اوباما، بحثهاي بعد از انتخابات درباره مذاكرات را به سوي آنهايي كه به توانايي اوباما در ايجاد تغيير در سياست آمريكا ترديد دارند، پيش برده است.»
انتهاي پيام
يکشنبه 24 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]