واضح آرشیو وب فارسی:حيات: حسين مسافرآستانه:ارتقاي سطح كيفي آثار مذهبي منوط به ايجاد فرايندي دايمي است
تهران-حيات
رييس انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس گفت: نخستين دليل سطحي بودن آثار مذهبي نبود تحقيق و پژوهش در اين عرصه است.
به گزارش حيات به نقل از ستاد خبري همايش سراسري آيينهاي عاشورايي، حسين مسافرآستانه نويسنده، كارگردان و رييس انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس در گفتوگو با اين ستاد گفت: در نتيجه برخي كم كاريها منابعي در دسترس هنرمندان قرار ميگيرد كه به فرهنگ عاشورا سطحي نگريسته است. دليل بعدي، مناسبتي نگاه كردن به اين قضيه است. اين زاويه ديد در فرصت زماني كوتاه، كاري را به مناسبت اين ايام ميطلبد كه امكان توليد اثري عميق با فرصت كافي را از هنرمندان ميگيرد. در اين مواقع هنرمند در دسترسترين موضوع را دستمايه قرار ميدهد و سعي ميكند به وظيفه مناسبتي خود عمل كند.
وي با اشاره به اين كه هنرمندان بايد توانايي تبيين نيازهاي امروز جامعه بشري را نسبت به فرهنگ عاشورا داشته باشند، تصريح كرد: براي اين كه به چيزي بالاتر از افكار عمومي دست پيدا كنيم بايد به فلسفه نهضت عاشورا نزديك شويم و اين امر فقط به عزاداري در ماه محرم ختم نميشود. ما ميتوانيم زندگي اجتماعي روز را با نگاه عاشورايي تعريف كنيم. نبايد از كارهاي مدرن عاشورايي بترسيم. كارهاي مدرن جذابيت عاشورا را بيشتر ميكند و نسل جوان را بيشتر به سمت تئاتر مذهبي جذب ميكند. با انواع شيوههاي مدرن نيز ميشود تئاتري با فرهنگ عاشورايي داشت.
مسافرآستانه با اشاره به اين كه موضوعات مذهبي مورد نياز جامعه ما هستند، تصريح كرد: برگزاري چنين همايشهايي ايجاد انگيزه ميكند و باعث ميشود نويسندگان و كارگردانان ما همت كنند و شروع به انجام كارهايي با موضوعات مذهبي كنند اما كيفيت اين آثار فقط صرف برگزاري جشنواره يا همايشها بالا نميرود. اگر خواهان ارتقاي كيفيت اين آثار هستيم، نياز به فرايندي دائم در طول سال داريم. بايد آموزش، تحقيق و پژوهشهايمان را بيشتر كنيم تا دستاورد اين گونه همايشها به سمت هر چه بهتر شدن متون مذهبي گرايش پيدا كند.
وي در مورد جريان سازي فرهنگي توسط همايش آئينهاي عاشورايي اضافه كرد: اين همايشها ميتواند براي هنرمندان نسبت به توليد متن و اجرا، جرياني را تعريف كند چرا كه بسياري از جريانهاي فرهنگي و تئاتري كشور در پي برگزاري همايشها يا جشنوارههاي متعدد ايجاد شده است. به طور حتم همايش آيينهاي عاشورايي، تئاتر رضوي و به طور كل جشنوارههاي موضوعي ميتواند در راستاي موضوع مورد نظر جرياني فرهنگي ـ هنري را به وجود بياورد اما كيفيت اين جريان مربوط به اتفاقات ديگري است كه بايد انجام شود. در طي 5 دوره برگزاري اين همايش تا حدي اين جريان سازي اتفاق افتاده اما اين موضوع در چه مرتبهاي از فعاليتهاي فرهنگي ـ هنري تعريف ميشود و ميزان تاثيرگذاري و ماندگاري آن چقدر است، مربوط به اتفاقاتي است كه خارج از جشنواره بايد رخ بدهد و در طول سال بايد براي آن برنامهريزي كرد و بعد از آن حاصل را در جشنوارهها مشاهده كرد كه قطعاً با توجه و ارتقاي بيشتري رو به رو خواهد شد.
مسافرآستانه در مورد جداسازي كارهاي مذهبي در چارچوب برگزاري همايشها و جشنوارههاي مختلف گفت: مناسبتي نگاه كردن به اين سوژه از فعاليتهايي است كه نسبت به اين موضوعات اتفاق ميافتد. موضوعات مذهبي را نبايد در حد مناسبتها زنداني كرد. به نظر من بايد در طول سال انواع و اقسام موضوعات مربوط به مسايل اجتماعي و ساير مسايل فرهنگي را داشته باشيم. فكر نكنيم چون محرم آمد بايد از فرهنگ عاشورا حرف بزنيم. نمونه تئاتر عاشورايي بايد در طول برنامههاي متعدد سال در لابهلاي ساير برنامهها، جايگاه خويش را پيدا كند و با كيفيت برتر بتواند در طول سال اجراي عموم داشته باشد. ما خارج از فرهنگ محرم نيز به فرهنگ عاشورا و تفكر و انديشه درباره امام حسين(ع) نيازمنديم. بنابراين تئاتر بايد خارج از اين مناسبتها جايگاه خودش را پيدا كند.
وي دليل بيميلي نويسندگان و نمايشنامهنويسان در همايش آئينهاي عاشورايي و جشنوارههاي متعدد را اين گونه بيان كرد: به نظر من مطالبات از جامعه هنري بايد با سياستگذاريهاي فرهنگي در طول سال به تعريف دربيايد. اگر 90 درصد از كارهاي تئاتري من در زمينه عاشوراست، درباره دفاع مقدس است يا نگاه عاشورايي دارد، به دليل انگيزههاي شخصي است. متاسفانه سياستگذاريهاي فرهنگي در طول سال اين گونه مطالبات را كمتر از جامعه هنري داشته است. اگر هنرمندان بدانند كه چنين موضوعاتي مورد حمايت دستاندركاران قرار خواهد گرفت، حتما به آنها ميپردازند و رويكرد خوبي به اين موضوعات پيدا ميكنند.
پايان پيام
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]