واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از ميزگرد سازسازي/تغيير و تحولي در حرفه ساز سازي مشاهده نمي شود
محمود فرهمند گفت: تغيير و تحول بنيادين در شيوه سازسازي مشاهده نمي شود و فقط تعداد سازسازها زياد شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، در سومين نشست جشنواره موسيقي فجر كه عصر ديروز در خانه هنرمندان برگزار شد محمود فرهمند سازنده تار، بيژن عارفي سازنده سنتور و رامين جزايري سازنده سه تار تغيير و تحول در حرفه ساز سازي در 30 سال اخير را مورد بررسي قرار دادند.
در ابتداي اين نشست محمود فرهمند در خصوص تغييرات ايجاد شده در حزفه ساز سازي در 30 سال اخيرگفت : من تغيير و تحول بنيادين در شيوه سازسازي مشاهده نمي كنم اما سازسازان زياد شده اند در حالي كه تاريخ ساز سازي دردوره قاجار مبين اين مطلب است كه حرفه ساز سازي در آن دوران به مراتب بهتر و جا افتاده تر از زمان حال بود. به عنوان مثال يكي از سازسازهاي برجسته زمان قاجار استاد فرج الله بوده كه دردوره ميرزا حسينقلي خان ساز به خوبي مي ساخته كه ساز او تاثير بسياري برروي نوزانده، خواننده و شنونده گذاشته است.
رامين جزايري درادامه به استاندارد بودن صداي ساز اشاره كرد و گفت : بحث استاندارد بودن ساز تا اندازه اي بستگي به اين مطلب دارد كه حرفه ساز سازي را صنعت بدانيم و يا هنر. اگر وارد بحث هنر شويم راجع به استاندارد بودن آن نمي توان حرف زد چرا كه سازهاي ايران بيش از هر عنواني براي تك نوازي طراحي شده است و بهتر است كه به جاي كلمه استاندارد از معيار استفاده كنيم.
وي درادامه افزود: برخي از سازها هستند كه به واسطه داشتن نوازنده برجسته در كنار آن مطرح مي شوند و رفته رفته درطول زمان رشد مي كنند از همين رو رسيدن به صداي معيار از اين طريق راحت تر است اما دسته اي از سازها هستند كه سازهاي دوم محسوب مي شوند مانند سه تار ، تنبك اختلاف سليقه هاي بسياري برروي صداي اين سازها وجود دارد.
بيژن عارفي نوازنده سنتور در ادامه درباره استاندارد بودن صداي ساز هاي موسيقي ايران گفت : صداي سازهاي موسيقي كلاسيك سالها است كه به استاندارد رسيده است و همه نوزانده ها صداهاي يكسان مي شنود اما اين بحث در ايران آنگونه كه بايد به اندازه استاندارد نرسيده است و زماني مي توانيم پيشرفت كنيم كه روي زمينه خاصي مطالعه كنيم تا به يك صداي استاندارد دست يابيم ، به عقيده من كسي مي تواند صداي خوب را تشخيص دهد كه تجربه وشناخت بسياري هم از صداي ساز و هم حرفه ساز سازي داشته باشد و اين امر همت و ممارستي بيش از 40 سال را مي طلبد؛ ولي متاسفانه همه ما عادت كرديم كه از نقطه صفر شروع كنيم.
محمود فرهمند در ادامه به تحولات ايجاد شده درساز تار اشاره كرد و گفت : تحول در هر سازي به روحيات سازنده ساز بستگي دارد يعني اگر من بخواهم دقيقا سازي عين ساز يحيي بسازم هرچقدر هم درست اين كاررا انجام دهم باز هم حال و هوا وروحيه من در آن حضور دارد و دخيل است.
در پايان اين بحث سئوالي درخصوص سازهاي ساخته شده توسط استاد شجريان مطرح شد كه محمود فرهمند به دليل عدم حضور استاد شجران حاضربه پاسخگويي نشد و رامين جزايري سازنده سه تارهم چنين پاسخ داد : ميزان خوب و يا بد بودن صداي يك ساز و تغييرات موجود در سازها را موزيسين ها حس مي كنند و بعد از آن با مراجعه به ساز سازان با همفكري يكديگر تغييرات را ايجاد مي كنند البته اين تغييرات به راحتي صورت نمي گيرد بلكه زمان مي برد و بايد اتودهاي مختلف روي آن زدن شود اين روش اصولا در يك پروسه تاريخي تكامل مي يابد و يك ساز براي اينكه به تكامل برسد و در ميان مردم و موزيسين ها نهادينه شود شايد صد سال زمان ببرد.
بنابراين اينگونه نيست كه وقتي يك سازي ساخته شد فكر كنيم كه كار به پايان رسيده و آماده عرضه است ، همين سازهاي ملي مانند تار و يا سه تار هر 15 سال تغييرات جزئي مي كند و اين نوازنده ها هستند كه به شيوه هاي مختلف تدريجا تغييرات اين ساز ها را جا مي اندازند در نتيجه پديده اي نيست كه يك شبه تصميم به ساخت آن گرفته شده باشد و بعد هم در اركسترها مورد استفاده قرار گيرد .
جمعه 22 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]