واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: 5 آذر ماه روز طراحي صحنه اعلام شد طراحان صحنه و دانشجويان تئاتر تولد «خسرو خورشيدي» را جشن گرفتند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - تئاتر
جمعي از شاگردان قديمي و طراحان صحنهي تئاتر و سينما، شامگاه چهارشنبه 20 آذر ماه گردهم آمدند تا براي تولد 76 سالگي پدر طراحي صحنهي تئاتر ايران جشن بگيرند.
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در اين مراسم كه در تالار استاد صميمي مفخم گروه نمايش پرديس هنرهاي زيبا برپا شده بود، «پيام فروتن» - مدرس طراحي صحنه - با اشاره به زمينههاي برپايي اين مراسم، گفت: چندي پيش بههمت مدير گروه نمايش طرح تصويب و نامگذاري روز طراحي صحنه را به بهانهي تولد خسرو خورشيدي در شوراي آموزشي گروه نمايش پرديس هنرهاي زيبا مطرح كرديم و به تصويب اعضاي هيات علمي رسانديم كه اميدوارم بهزودي اين طرح براي نامگذاري در تاريخ 5 آذر ماه به تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز برسد.
او ادامه داد: در راستاي پاسداشت اين روز قرار شد هر سال كنگرهي علمي تخصصي طراحي صحنه در آذرماه برگزار شود كه براي سمينار سال آينده قهرماني ،آقايي،خورشيدي ، علياري ،صنيعيپور، فروتن و زينليان به عنوان اعضاي هيات علمي انتخاب شدند و از همين امروز پذيراي مقالات دانشجويان و اساتيد هستيم.
فروتن همچنين از انتشار كتاب اين مقالات در سال آينده خبر داد و افزود: سال آينده و به بهانهي هفتادمين سالروز تاسيس دانشكدهي هنرهاي زيبا و همزمان با تولد خسرو خورشيدي قرار است كتاب زندگي وآثار اين هنرمند در حاشيهي سمينار منتشر شود و در كنار آن مدال طلاي خورشيدي در اختتاميه سمينار به برترين و تاثيرگذارترين فرد تئاتري اهدا شود.
در ادامهي مراسم، «محمد علي نجفي» - كارگردان سريال «سربداران» با اشاره به تجربههاي همكاري در كنار خورشيدي در اين مجموعه تلويزيوني گفت: صحبت كردن دربارهي خورشيدي در فضاي دانشگاه كار مشكلي است. اولين برخورد من با فرهنگ خورشيدي در تئاتر «زننيك ايالت سچوان» بود كه بعد از آن آرزو كردم يك روز امكان همكاري در كنار اين هنرمند را پيدا كنم. بهموازات اين آرزو، روزي به مسجد جامع اردستان سفر كردم و با ديدن معماري آن مكان با شكوه دوباره آرزو كردم تا روزي بتوانم اين فضا را با دوربين سينمايي به تصوير بكشانم.
او اضافه كرد: بعد از انقلاب خوشبختانه هر دو آرزوي من عملي شد. بهطوري كه قرار شد براي ساخت و طراحي سريال «سربداران» با خورشيدي همكاري كنم و همراه او عازم مسجد جامع اردستان شديم.
او گفت: وقتي خورشيدي اين تقاضا را پذيرفت مثل اين بود كه به همهي آرزوهايم رسيده بودم به خصوص كاري كه خورشيدي در آن زمان انجام داد و متاسفانه بخشهايي از آن از سريال خارج شد، اقدام فوق العاده و استثنايي در عرصهي طراحي صحنهي فيلم بود كه استفاده از فضا و رنگ بندي كار بينظير بود.
اين سينماگر تصريح كرد: من در كنار خورشيدي زندگي هنرمندانه، زيستن هنري و دانش هنري را آموختم.
او ادامه داد: با شروع تمرينات، نبوغ عجيبي را در اين هنرمند مشاهده كردم و در كنار او هر لحظه به دنياي هنر نزديكتر شدم و معرفت هنري را شناختم. زيرا خورشيدي در كنار كار كردن برايم ، دستم را گرفته بود و مرا جلو ميبرد. او مثل پدري بود كه من را يك گام به جلو سوق ميداد و خوشحالم كه از آن پس در شش كار ديگر نيز شانس همكاري با او را پيدا كردم.
اين مدرس تئاتر خاطرنشان كرد: نگاه كردن به خورشيدي سرشار از آموزش هنري و انرژي مثبت است. وطن دوستي آن تعارف و شعار نيست و راست گويياش نيز ناشي از همين روحيهي عميق هنري است. او در مسير حركتي خود همواره در حال صعود است و در كنار خود هر كسي را به بالا مي كشد.
در بخشي ديگري از اين مراسم «ايرج رامين فر» - طراح صحنهي برجستهي سينما و از شاگردان خورشيدي گفت: من و هم دورهييهايم در آن سالها خاطرات زيادي از خورشيدي داريم، زيرا كلاس چهار ساعتهي او كه گاهي به شش ساعت نيز افزايش مييافت آنقدر جذاب بود كه امروز افسوس آن روزها را ميخوريم.
او اضافه كرد: زندگي عاشقانهي خورشيدي يك روي سكه از هنرش است. او عاشق زندگي است و اين عشق به هنر و زندگي و ديدن آن تنها به كاغذ و طرحهايش ختم نميشود بلكه او يك هنرمند به تمام معنا است و از اين عشق در تمام لحظههاي زندگياش بهره ميگيرد و متاسفم كه امروز در تمام عرصههاي هنري از اين حجم عشق استفاده نميشود.
رامينفر تصريح كرد: خاطرات خورشيدي آنقدر دقيق و مو به مو است كه انگار به مانند يك بازيگر در حال نقش آفريني آن لحظهها است و تنها آدمي مثل خورشيدي ميتواند اين خاطرات را داشته باشد و با آنها زندگي كند.
او ادامه داد: خورشيدي در كنار تمام فعاليتهايي كه داشت در سالهايي رو به تئاتر آورد. زيرا تئاتر تنها محيطي بود كه خورشيدي در آن به راحتي نفس ميكشيد و ايدههايش را مطرح ميكرد.
او متذكر شد : خورشيدي قصد داشت در تمام اين سالها تمام تجربههايش را به ما ارائه دهد و ما را با اتفاقات روز دنيا آشنا كند. او در كارش هنر مدرن اروپايي را با روحيهي ايراني تطبيق داد و به همين دليل كارهايش وابسته به تاريخ نيست بلكه نوعي روح بخشي در صحنه محسوب ميشود.
رامين فر، خورشيدي را يك اتفاق در تئاتر ايران دانست و گفت: اي كاش اين هنرمند بيشتر شناخته ميشد و موزهيي از كارهايش درست ميشد، زيرا آثار او ارزش بالايي دارد و تمام آنها بايد ماندگار شود و در معرض ديد علاقهمندان قرار بگيرد.
او در پايان گفت: اين بزرگداشت براي انتقال دستاوردهاي خورشيدي به نسلهاي بعد و حفظ هنر او است و خوشحالم كه امروز در چنين جمع صميمي پاسداشت خورشيدي توسط دانشجويان برگزار شد.
در ادامهي اين مراسم به پاس حضور مستمر «خسرو خورشيدي» در عرصهي طراحي صحنه، لوح تقدير اساتيد گروه نمايش پرديس هنرهاي زيبا توسط رييس پرديس به خسرو خورشيدي اهدا شد.
سپس «مجيد مير فخرايي» ديگر هنرمند برجستهي سينما در بارهي خورشيدي سخن گفت.
او گفت: رفتن ما به دانشكدهي هنرهاي دراماتيك يك اتفاق بود، زيرا در برخورد با خورشيدي زندگي همهي ما تغيير كرد و در آنجا ماندگار شديم. در آن سالها فكر ميكرديم كه تئاترجايگاه خاصي دارد و رفتن از تئاتر به سمت سينما كار اشتباهي است، زيرا ما نتايج تئاتر و تاثيرات خورشيدي را به چشم ميديديم.
او اضافه كرد: در سريال «سربداران» دستيار ايشان بودم و معتقدم كه اين هنرمند در طول سالهاي فعاليتش به رشتهي طراحي صحنه شخصيت داد و جايگاه خاصي براي آن پيدا كرد. در واقع خورشيدي باعث پابرجايي هنر طراحي صحنه شد.
او ا دامه داد: خورشيدي نه تنها زندگي من بلكه خيليهاي ديگر را هم تغيير داد و متاسفم كه اين روزها شاهد اتفاقات خوبي در تئاتر نيستيم اما باز هم اميدوارم اساتيدي مثل او كارهاي درخشان خود را ارائه دهند و در خاطرهي ما ثبت شود.
«فريدون عليياري» - مدرس طراحي صحنه نيز در ادامه گفت: سال 50 كه معماري داخلي را تمام كردم و به دانشكدهي هنرهاي دراماتيك رفتم براي نخستين بار با خورشيدي آشنا شدم و تا امروز 37 سال است كه دستيار ايشان در تئاتر و معماري هستم .
او ادامه داد: اعتماد به نفسي كه خورشيدي به تمام ما ميداد و تشويقي كه از دانشجويانش ميكرد هر يك از ما را گامي به جلو سوق ميداد و بزرگترين افتخار ما شاگردي او بود. زيرا او معلم زندگي ما بود و هنوز بعد از 37 سال حتي ذرهيي كوچكي از انگشتان دست او نيز نيستم.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين مراسم «شهرام زرگر»- مدير گروه نمايش دانشكدهي سينما تئاتر به نمايندگي از استايد اين دانشكده هديهيي را به خورشيدي اهدا كرد.
سپس حبيبي رييس پرديس هنرهاي زيبا با اهداي تنديس پرديس هنرهاي زيبا و سند نام گذري روز طراحي صحنه به نام خورشيدي گفت: اسم ايشان را از دور ميشناختم و صحبتهايي كه امروز و در اين مراسم صورت گرفت، نشان ميدهد اين هنرمند همواره در حال زندگي كرده است. اتفاقي كه امروز ارزش بالايي دارد و اميدوارم هميشه خورشيدي در حال باقي بماند.
او ادامه داد: تنديس هنرهاي زيبا و آرم دانشگاه تهران از خشت قديمي هخامنشي توسط استاد مقدم كشف و بعدها توسط مرحوم مميز به عنوان تنديس هنرهاي زيبا طراحي شد كه آن را به افرادي كه خيلي دوستشان داريم تقديم ميكنيم .
در بخش پاياني اين مراسم خورشيدي با سپاس از برگزار كنندگان اين بزرگداشت گفت: اين حجم محبت، انرژي فوق العادهيي بود كه امروز به سمت من رسيد، پس بدانيد اين باغبان پير كه امروز در برابر شما ايستاده است يك درخت باشكوه دارد كه همهي آنها بزرگترين طراحان صحنهي سينما و تئاتر را تشكيل ميدهد.
او ادامه داد: اين مراسم مسووليت بزرگي برعهدهي من گذاشت كه بايد جوابگوي اين همه لطف باشم.
خورشيدي در ادامه درخواست كرد تا مسوولان و مديران فرهنگي از استعدادها و افراد تاثير گذار هنر طراحي صحنه براي ارتقاي اين رشته بهره بگيرند و گفت: متاسفم كه طراحي صحنه هنوز جايگاه واقعي خود را پيدا نكرده است.
سپس هنرمندان حاضر در مراسم با همراهي خورشيدي تابلوي كارگاه طراحي صحنهي دانشگاه را به نام اين هنرمند تغيير دادند و با حضور خورشيدي كيك تولد 76 سالگياش را بريدند.
انتهاي پيام
جمعه 22 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]