واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/تبديل اراضي كم بازده شمال به باغات مثمر نيازمند مديريت جامع
گرگان - خبرگزاري مهر: تبديل و تغيير اراضي شيبدار و كم بازده شمال به باغات مثمر ضرورتي اجتناب ناپذير است و اجراي اين طرح مستلزم ارائه طرح جامع، مديريت اصولي و منسجم و تامين اعتبار است.
به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، برآيندها نشان مي دهد كه درصد بالايي از اراضي شمال كم بازده و شيبدار بوده و به باور كارشناسان اجراي طرحهايي نظير تبديل اين اراضي به باغات مثمر مي تواند گره گشا باشد.
جلوگيري از تخريب اراضي، كنترل روند فرسايش خاك، حفظ اراضي، ايجاد اشتغال، جلوگيري از مهاجرت و احياي اراضي از مهمترين مزايايي تبديل و تغيير اراضي شيبدار به باغات مثمر اعلام شده است.
اين در حاليست كه كمبود اعتبار، نبود برنامه جامع، حمايت نشدن، اطلاع رساني نامناسب، ناآشنايي با مزاياي آن، احداث جاده بين مزارع و تامين آب، اجراي اين طرح را در برخي استانهاي كشور از جمله گلستان با مشكل روبرو ساخته است.
بر اساس آمار 110 هزار هكتار اراضي شيبدار و 280 هزار هكتار اراضي كم بازده در گلستان نياز به احيا و اصلاح دارند و استان گلستان با داشتن 750 هزار هكتار اراضي كشاورزي و توليد 90 نوع محصول، قطب مهم كشاورزي در كشور به شمار مي آيد.
كارشناس مسئول جهاد كشاورزي مينودشت گفت: 20 هزار هكتار اراضي شيبدار مستعد باغات مثمر در اين شهرستان وجود دارد كه قابليت كشت انواع ميوه هاي مثمر را دارند و تاكنون در پنج سال گذشته، چهار هزار و 500 هكتار از اراضي شيبدار شهرستان به باغات مثمر تبديل شده است.
علي محمد قزلسفلي در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: در صورت مشاركت مردم در سال جاري نيز يك هزار و 500 هكتار از اراضي شيبدار منطقه به انواع باغات تبديل مي شود كه اين سطح در شش سايت مطالعه شده و در صورت مشاركت به باغ مبدل مي شود.
اين كارشناس جهاد كشاورزي مينودشت بيان داشت: گردو، زيتون، فندق، سيب و گلابي در اراضي شيبدار منطقه كشت مي شود.
وي خاطرنشان كرد: توسعه باغات مثمر و درختكاري تنها راه بهره برداري بهينه از اراضي شيبدار و نجات مردم منطقه است و همكاري و مشاركت مردم براي اجراي اين طرح ملي ضرورتي اجتناب ناپذير است.
مدير زراعت و باغباني سازمان جهاد كشاورزي گلستان گفت: 250 هزار هكتار از اراضي زراعي و باغي اين استان به اصلاح و احيا نياز دارد و درصد قابل توجهي از اين اراضي در دشت واقع شده كه بازسازي و اصلاح آنها ضروري است.
محمدرضا عباسي اظهار داشت: مطالعات اوليه براي اصلاح شوري خاك اين اراضي انجام شده و طبق برنامه بايد احيا و نوسازي شود.
وي تصريح كرد: شور بودن و افزايش تداوام اين روند از مهمترين مشكلات است كه بايد كنترل و مديريت شود.
به گفته عباسي، استفاده بي رويه از منابع آب و خاك روند شوري خاك را در اراضي اين استان شدت بخشيده است.
مدير زراعت و باغباني سازمان جهاد كشاورزي گلستان ادامه داد: در حال حاضر با اعتبارات موجود سالانه حدود پنج درصد از اين اراضي اصلاح و احيا مي شود كه با روند موجود احيا آن سالها طول مي كشد.
وي عنوان كرد: براي تسريع در روند اصلاع اراضي زراعي و باغي استان به اعتبارات كلان و ويژه نياز است و مسئولان امر بايد در اين زمينه برنامه ريزي كنند.
عباسي يادآور شد: به طور متوسط و بسته به درجه شوري زمين براي اصلاح هر هكتار اراضي زراعي و باغي به 150 هزار تا 10 ميليون ريال اعتبار نياز است و اگر اين اراضي اصلاح و احياد شود، ميزان عملكرد آن به بيش از يك تا 5/1 تن در هكتار خواهد رسيد.
اين مسئول افزود: ميزان شوري برخي از اراضي بيش از 20 درصد بوده و برخي از اراضي نيز به دليل شوري زياد قابليت كشت ندارد.
مجري طرح تغيير كاربري اراضي شيبدار سازمان جهاد كشاورزي گلستان گفت: 110 هزار هكتار از اراضي شيبدار اين استان به تغيير كاربري نياز دارد و اين شمار اراضي بايد به باغ تبديل شود كه تاكنون از برنامه تعيين شده عقب هستيم.
محمدرضا بني عقيل در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: بر اساس برنامه تا پايان سال 88 بايد 73 هزار هكتار از اراضي شيبدار استان به باغ تبديل و تغيير كاربري داده شوند كه تاكنون حدود 15 هزار هكتار آن انجام شده است.
بني عقيل كمبود اعتبار را مهمترين دليل اجرا نشدن كامل اين طرح اعلام و تصريح كرد: براي تغيير كاربري 73 هزار هكتار از اين زمينها 460 ميليون ريال در نظر گرفته شده بود.
به گفته وي تاكنون براي حدود 15 هزار هكتار اراضي شيبدار كه تغيير كاربري داده شد، 150 ميليارد ريال اعم از تسهيلات و تملك دارايي هزينه شده است.
مجري طرح تغيير كاربري اراضي شيبدار سازمان جهاد كشاورزي گلستان ادامه داد: براي تغييركاربري و تبديل هر هكتار ارضي شيبدار به باغي چهار ميليون و 500 هزار ريال تسهيلات ارائه مي شود.
بني عقيل عنوان كرد: انتظار داريم تا متوليان امر با تامين اعتبار مناسب براي اجراي كامل اين طرح در استان برنامه ريزي كنند.
مجري طرح تغيير كاربري اراضي شيبدار گلستان گفت: ۱۸۵ هزار بهره بردار در گلستان، اراضي شيبدار را به باغات مثمر تبديل كرده اند.
وي اظهار داشت: اين طرح در كاهش بيكاري و جلوگيري از مهاجرت روستاييان به شهرها و تبديل اراضي كم بازده به باغات مثمر موثر است.
وي خاطرنشان كرد: احداث جاده بين مزارع و تامين آب از مشكلات اساسي اين طرح است كه بايد رفع شود و براي جلوگيري از فرسايش خاك و احياي اراضي كم بازده چاره اي جز توسعه و كشت درختان مثمر نداريم.
مجري طرح تغيير كاربري اراضي شيبدار گلستان افزود: اكنون شش سايت با وسعت بيش از 24 هزار هكتار در مناطق روستاهاي بلم، جرك ، ده چناشك، زندان چال، قلعه قافه، دوزين و فارسيان شهرستان مينودشت مشخص شده است.
وي بيان داشت: مطالعات انجام اين طرح در اين سايت انجام شده و مجوز لازم نيز از سوي وزارت جهاد كشاورزي صادر شده است.
معاون برنامه ريزي استاندار گلستان نيز اعلام كرد: 280 هزار هكتار از اراضي محدوده گرگان رود اين استان به احيا و اصلاح نياز دارد.
عباس نياوند افزود: بر اساس مصوبه سفر دولت در اين استان سالانه بايد 10 هزار هكتار از اين اراضي احيا و اصلاح شود.
وي ميزان توليدات بخش كشاورزي اين استان را سالانه دو ميليون و 712 هزار تن در سال اعلام كرد.
به هر حال توجه به تبديل اراضي شيبدار و كم بازده به باغات مثمر در استانهاي شمالي از جمله مهمترين طرح هايي است كه بايد با برنامه ريزي دقيق و كارشناسي شده به آن توجه شود و انجام اين مهم از عهده مسئولان استاني به تنهايي خارج است.
جمعه 22 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]