واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كردستان؛ كارگاه سازندگي و اجراي پروژههاي عمراني
آغاز سازندگي و رسيدگي به استان كردستان كه در ساليان دراز محروميت بسياري را به خود ديده است، در بازديد هيأت رسانهاي از پروژههاي مصوب هيأت دولت بر هيچ كس پوشيده نيست و اكنون سرتاسر اين استان به يك كارگاه سازندگي و اجراي پروژههاي عمراني تبديل شده است. اختصاص 38 ميليارد تومان اعتبار براي تعريض و بهسازي محور كرمانشاه مياندوآب در سال جاري در حالي انجام ميگيرد كه اين اعتبار در سال 84، 5/3 ميليارد تومان بوده است.
جادهسازي در دل اين منطقه كوهستاني و بالابردن ضريب امنيت خودروها و سرنشينان فقط در گفتار ساده به نظر ميآيد. ساخت و ساز در شهر و روستا شامل مراكز آموزش فني و حرفهاي، خوابگاههاي شبانهروزي، دانشگاه و بيمارستان نيز از جمله پروژههايي است كه در كردستان به سرعت دنبال ميشود.
در اين بازديد پروژههاي تالار فرهنگ و بيمارستانهاي كوثر و بعثت در سنندج از جمله پروژههايي بودند كه عمليات گودبرداري و ساخت و ساز در آنها آغاز شده است.
شايد در نگاه اول اينگونه به نظر برسد كه سرعت اين پروژهها با كندي توام است.اما توضيحات اسماعيل نجار استاندار كردستان ابهامات را رفع ميكند.
استاندار كردستان درباره عمليات ساخت تالار فرهنگ شهر سنندج كه در خيابان امام خميني (ره) واقع است و روبروي استانداري قرار دارد، ميگويد: جانمايي اين تالار نخستين اقدامي بود كه انجام گرفت و زمين اين تالار در بهترين نقطه شهر از نظر موقعيت جغرافيايي واقع است.
اسماعيل نجار ميافزايد: به دليل اينكه در اين منطقه سطح آب بالا است و به صورت چشمه خارج ميشود، زهكشي آب زمان بر است و علاوه بر هزينهاي كه براي زهكشي صورت ميگيرد، عمليات زيرخاكي نيز بسيار بالاست.
وي با اينكه تاكنون ده بار پيادهرو ريزش كرده است ميگويد: ساخت اين تالار در بنايي محكم و استوار هدف اساسي است و نميتوانيم ساختمان را روي آب بنا كنيم.او با بيان اينكه سال 85 پيشبيني اعتبار در قالب مصوبه هيأت دولت براي اين مكان درنظر گرفته شده بود ميگويد: در همان سال جانمايي و اتمام مطالعه زمين انجام گرفت و 60 ميليون تومان از سوي استانداري به اين پروژه اختصاص داده شد و عليرغم اينكه سال 86 نيز در قانون بودجه اعتباري براي آن درنظر گرفته نشده بود، براي ادامه كار 250 ميليون تومان به آن اختصاص داديم.
نجار ميگويد: امسال نيز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مبلغ 350 ميليون تومان از لوايح بودجه و استانداري نيز همين مبلغ را به پروژه اختصاص داده است.او راست ميگويد: عمليات زهكشي و لولهگذاري و اينكه آب به يكباره بالا بيايد، در نگاه اول به چشم نميآيد. اما عمليات زيرخاكي براي اين ساختمانها بسيار وقتگير است.
اسماعيل نجار درباره پروژه ساخت بيمارستان كوثر نيز ميگويد: زمين اين بيمارستان معارض داشت كه با همكاري قوه قضائيه اراضي را مشخص كردند و اختلافات نيز حل شد.
وي ميافزايد: موقعيت زمين و مكاني نيزكه بايد بيمارستان در آنجا ساخته شود با تغييراتي همراه بود. مورد ديگر درنظر گرفتن پدافند غيرعامل در ساخت بيمارستان است كه براساس آن بتوان در شرايط بحراني با ساخت بنايي مستحكم از آن استفاده كرد.
استاندار كردستان ميگويد: سطح آب در اين زمينها بالا است و بايد زهكشي در اطراف انجام شود به همين دليل نياز به عمليات خاكبرداري وسيعي دارد.او با بيان اينكه براي ساخت اين بيمارستان به 40 ميليارد تومان هزينه نياز است، ميگويد: فونداسيون اين بيمارستان در حال ساخت و اجرا است و كار نصب و راهاندازي سازهها با سرعت بيشتري پيگيري خواهد شد.
بخش اول اين گزارش در شماره پيش چاپ شد و اكنون در اين شماره بخش دوم و پاياني گزارش خبرنگار اعزامي روزنامه اطلاعات از روند پيشرفت پروژههاي مصوب هيأت دولت در استان كردستان را پي ميگيريم.
***
گمرك باشماق در 20 كيلومتري مريوان در چهارم مرداد سال گذشته به طور رسمي آغاز به كار كرد و براساس مصوبه هيات دولت به نام مرز رسمي شناخته شد. يكي از طرحهاي اين مرز ايجاد دو تونل ضدعفونيكننده خودروها و كاميونها است كه براي جلوگيري از انتقال بيماري از عراق به ايران ساخته شده است. اين طرح با مشاركت مستقيم بخش خصوصي انجام شده است.
تونلهاي ضدعفوني به مساحت 150 مترمربع هستند و اين طرح هوشمند و الكترونيك عمل ميكند و يك هزار و 400 خودرو را با هزار ليتر آب شستشو ميدهد و در هر ساعت 200 دستگاه كاميون ضدعفوني ميشوند.
هماكنون مسافران با گذرنامه به طور قانوني از مرز باشماق وارد عراق ميشوند. خريد دستگاه ايكسري در گمرك مرزي باشماق از مصوبات هيات دولت به اجرا درآمده است.
ساخت 30 واحد منزل سازماني نيز براي كاركنان گمرك با اعتبار 850 ميليون ريال از ديگر مصوبات اجرايي است كه آن را به پيمانكار تحويل دادهاند.
مطالعه ايجاد منطقه آزاد تجاري يا ويژه اقتصادي نيز در اين مرز انجام شده است و هماكنون در انتظار تصويب مجلس است.
در گمرك باشماق به عنوان مرز مجاز زميني ترانزيت داخلي و خارجي انواع كالاها انجام ميشود. در حالي كه پيش از اين به عنوان بازارچه مرزي فعاليت داشت.
رديف كاميونها در جاده كه به بيش از 60 كاميون ميرسد، براي ترانزيت كالا به عراق پشت سر هم صف كشيدند. در نقطه خط صفر مرزي ايران و عراق رودخانهاي قرار دارد كه بر روي آن يك پل براي عبور و مرور خودروها ساخته شده است.
يك شركت خصوصي ايراني كه مورد تأييد عراق نيز هست كالاها را مورد ارزيابي قرار ميدهد و پس از تأييد به عراق ترانزيت ميشوند.
در سال جاري 800 ميليون دلار كالا از مرز باشماق مريوان به خارج از كشور صادر شده است.
صادرات از اين مرز شامل خودرو، محصولات كشاورزي، لوازم برقي، فرآوردههاي نفتي، محصولات دامي و پوشاك و واردات هم شامل ضايعات آلومينيوم، كانتينر، ظروف استيل است.
در اطراف گمرك باشماق ميلههاي آهني كشيده شده است و در آنسوي اين حصار افراد بومي ديده ميشوند كه بر روي شانههاي خود مواد سوختي و فرآوردههاي نفتي را به مرزهاي عراق حمل ميكنند كه در اصطلاح به آن گفته ميشود.
قاچاق منسوجات، محصولات كشاورزي، لوازم صوتي و تصويري و گوشي تلفن همراه توسط اين افراد به داخل كشور انجام ميشود.
پيشرفت مناسب پروژههاي راهسازي
پروژههاي راه و ترابري استان كردستان از جمله طرحهايي است كه پيشرفت آن مناسب است.
چهارخطه كردن محور كرمانشاه - مياندوآب به طول 430 كيلومتر كه در سه استان آذربايجان غربي، كردستان و كرمانشاه واقع است از سال 1383 با 20 ميليارد ريال اعتبار آغاز شد كه اين اعتبار در سال 85 به 145 ميليارد ريال، 86 به 230 ميليارد ريال و در سال 87 به 380 ميليارد ريال رسيد.
محمد صادق وجدي مديركل راه و ترابري استان كردستان، ميگويد: سه چهارم طول مسير براي چهارخطه كردن در استان كردستان قرار دارد و شامل 9 قطعه است. از مجموع اين قطعات 4 قطعه در محورهاي سقز، بوكان به همراه كنار گذر سقز به طول 37 كيلومتر، سقز - ايرانخواه به طول 42 كيلومتر، عباس آباد، ساتيله به طول 24 كيلومتر و كنارگذر سنندج به طول 16 كيلومتر فعال و در حال اجرا است.
ساير قطعات باقيمانده شامل پنج قطعه نيز در دست مطالعه است.
وي ميافزايد: در حال حاضر 26 كيلومتر از مسير در استان چهار خطه شده كه 18 كيلومتر آن زير تردد قرار دارد و 8 كيلومتر نيز در آينده نزديك زير تردد قرار ميگيرد.
همچنين 46 كيلومتر ديگر از همين مسير داراي پيمانكار است و در محدوده كنارگذر دهگلان - محور دهگلان - گنجي و گنجي - قروه در حال اجرا است.
اعتبار طرح در سال جاري 120 ميليون ريال است و ظرفيت اجرايي ايجاد شده نيز اين امكان را فراهم ميكند كه در دو محور كرمانشاه مياندوآب و همدان - سنندج تا دو برابر اعتبارات مصوب كار اجرايي انجام شود.
پروژه راه آهنتهران همدانو سندج
يكي ديگر از مصوبات بهسازي و ساخت راه روستايي هزاركانيان به سمت روستاي كول است كه طول مسير از 23 كيلومتري 19 كيلومتر آسفالت شده و 97 درصد پيشرفت فيزيكي دارد.
مسير راه روستايي هزاركانيان به نعلشكن - قزلبلاق نيز كه 13 كيلومتر است با 85 درصد پيشرفت مسيرگشايي شده است.
پروژه راهآهن تهران - همدان و سنندج به طول 480 كيلومتر يكي از بزرگترين پروژههايي است كه در اين استان در حال اجرا است. براي زيرسازي آن 160 ميليارد تومان اعتبار هزينه شده است.
اعتبار اين طرح 400 ميليارد تومان برآورد شده و امسال نيز 30 ميليون ديگر به اجراي اين طرح اختصاص داده شده است. اين طرح شامل 8 قطعه است كه هماكنون عمليات ساخت 4 قطعه انجام شده در حال اجرا است.
مشاور رسانهاي رئيسجمهوري معتقد است كه 75 درصد از مصوبات دور اول سفر هيات دولت به استانها براي تكميل پروژههاي نيمه تمام صرف شده است.
مهدي كلهر ميگويد: متأسفانه به دليل نبود نظارت كافي در سالهاي گذشته برخي از پروژهها بيش از 10 تا 15 سال با مشكل كمبود اعتبار مالي روبرو بودند كه در جريان سفرهاي استاني دولت اين مشكل حل شد.
وي ميافزايد: اولويت و برنامه اصلي دولت براي مصوبات دور دوم سفرهاي هيات دولت به مراكز استانها، نظارت بر اجراي مطلوب طرحها و مصوبات دور اول است و همكاري و تعامل مثبت نمايندگان مجلس ميتواند نتايج اين مصوبات را بهتر و بيشتر نشان دهد.
بيمارستان 540 تختخوابي استان كردستان با زيربناي 54 هزار مترمربع و 6 درصد پيشرفت فيزيكي در 10 طبقه در حال ساخت است.
دكتر طيب قديمي رئيس دانشگاه علوم پزشكي استان كردستان ميگويد: هزينه ساخت و تجهيز اين بيمارستان بالغ بر 750 ميليارد ريال است.
ساخت مركز جراحي قلب سنندج با زيربناي 400 مترمربع و اعتباري بالغ بر 10 ميليارد ريال در حال انجام است. سلف سرويس مركزي اين دانشگاه با 2 هزار و 156 مترمربع با اعتباري بالغ بر 9 ميليارد ريال در حال ساخت است و آزمايشگاه مرجع غذا و دارو با هزينه 3 هزار و 460 ميليارد ريال مورد بهرهبرداري قرار گرفته است.
پروژه خوابگاه 240 نفري دانشجويي نيز در چهار طبقه با زيربناي 3 هزار و 191 مترمربع با 11 ميليارد و 990 ميليون ريال اعتبار اوليه در حال اجرا است.
ساخت ايستگا هاي پمپاژ روستايي
ايستگاه پمپاژ روستاي درهنافي از توابع شهرستان سروآباد 90 درصد پيشرفت فيزيكي دارد. ابراهيم حسننژاد ميگويد: اين ايستگاه با ظرفيت 500 مترمكعب در حال ساخت است كه 150 هكتار از باغهاي سروآباد را زير پوشش قرار ميدهد.
براي ساخت اين ايستگاه پمپاژ آب 670 ميليون تومان اعتبار اختصاص داده شده است. حسننژاد ميافزايد: علاوه بر اين ايستگاه دو ايستگاه پمپاژ ديگر آب در روستاهاي نژمارو رودبار شهرستان سروآباد در حال ساخت است.
به گفته وي ايستگاه 80 هكتار و ايستگاه رودبار 70 هكتار از اراضي زراعي را در سروآباد تحت پوشش قرار ميدهند كه براي ساخت هر كدام از آنها يك ميليارد و 100 ميليون ريال اختصاص يافته است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كردستان ميافزايد: شهرستان سروآباد داراي 26 هزار و 600 هكتار مرتع، 81 هزار هكتار جنگل و 13 هزار و 151 هكتار باغ ميوه است.
وي با اشاره به اينكه شهرستان سروآباد يكي از مراتع مطرح از لحاظ باغداري در منطقه است ميگويند: سالانه 15 هزار و 448 تن انواع محصولات باغي توليد و روانه بازار ميشود.
وي استفاده نامناسب از آب، ناكافي بودن سرمايهگذاري در امور زيربنايي، كمبود تاسيسات مهار آبهاي سطحي، پراكندگي و كوچكي قطعات اراضي زراعي و نبود واحدهاي صنعتي در بخش كشاورزي و دامپروري را از جمله مشكلات اين شهرستان برشمرد.
طرح گازرساني به روستاي شهرستان كامياران مورد بازديد هيات رسانهاي قرار گرفت.
گازرساني به 300 روستا و تأمين گاز سه شهر از مصوبات استاني هيات دولت است كه 127 طرح گازرساني به بهرهبرداري رسيده و گازرساني به 113 روستا در حال اجرا است.
اعتبار پيشبيني شده براي گازرساني روستايي 450 ميليارد ريال است كه تاكنون 250 ميليارد ريال هزينه شده است.
ضريب نفوذ گاز طبيعي در روستاها 20 درصد است كه تا پايان امسال به 25 درصد خواهد رسيد.
عكس و گزارش: آزيتا رجبي
جمعه 22 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]