تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):مبادا اعمال نیک را به اتکاى دوستى آل محمد (ص) رها کنید، مبادا دوستى آل محمد (ص) ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855675012




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

انديشه - بحران سوم


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: انديشه - بحران سوم
انديشه - بحران سوم

ويليام.ك.تب/پرويز صداقت:بگذاريد بيشتر به پديده تاريخي و جهاني رشد بازيگران اقتصادي و سياسي غيرغربي توجه كنيم. در سال 2006، براي نخستين بار، بازارهاي نوظهور، مسوول بيش از 50 درصد توليد جهاني بودند. اگر آنها همچنان با نرخ‌هايي كه تاكنون داشته‌اند رشد كنند، پيش‌بيني‌ها نشان مي‌دهد كه اواسط قرن حاضر جهان بسيار متفاوتي خواهيم داشت. انتظار دارم كه رشد آنها به همان اهميت رشد آلمان، روسيه و ژاپن در اواخر قرن نوزدهم باشد. مطالعه شركت «پرايس واترهاوس كوپرز» در سال 2006 پيش‌بيني كرده كه در سال 2050 اقتصاد چين بر مبناي دلار، تقريبا به همان بزرگي اقتصاد آمريكا باشد و هند سومين اقتصاد بزرگ جهاني شود. يك سال بعد پژوهشگران «گلدمن ساكس» پيش‌بيني كردند كه در سال 2027 چين آمريكا را پشت سر‌گذارد و قبل از سال 2050 اقتصاد هند بزرگ‌تر از آمريكا شود. بانكداران سرمايه‌گذاري پيش‌بيني مي‌كنند كه در سال 2050 برزيل به بزرگي ژاپن باشد و اقتصادهاي اندونزي و مكزيك از ايالات متحده و آلمان بزرگ‌تر شوند.

پژوهشگران «پرايس‌واترهاوس كوپرز» پيش‌بيني مي‌كنند كه گروه كشورهاي برزيل، چين، هند، اندونزي، مكزيك، روسيه و تركيه از گروه هفت كنوني حدود 25 درصد بزرگ‌تر شوند و محرك رشد اقتصاد جهاني باشند. با هر تفكري درباره جزئيات اين پيش‌بيني‌ها، ترديدي نيست كه تغييرات مهمي در جايگاه نسبي اقتصاد دولت‌هاي ملي در جريان است. نقشي كه اين قدرت‌هاي اقتصادي جديد در اقتصاد سياسي بين‌المللي ايفا مي‌كنند به‌شدت اهميت خواهد يافت. به سبب مالي‌گرايي فزاينده از آن دست كه اكنون آمريكا را در برگرفته است، اين مسئله كه «آيا آنها گرفتار بحران‌هاي تازه‌اي مي‌شوند» نيز مهم خواهد بود. مالي‌گرايي و آسيب‌پذيري بيشتر، وابستگي‌هاي جديدي خلق مي‌كند و از اين‌رو احتمالات جديدي براي بحران جهاني پديد مي‌آورد.
بر اهميت چين نمي‌توان چشم پوشيد. اين كشور تاكنون پيشرفت‌هايي در بخش‌هايي از جهان داشته است. براي مثال، هو جين‌تائو در نشست اخير با 48 رهبر آفريقايي قول كمك دو برابر به قاره را داد، بدهي‌هاي 33 كشور را مي‌بخشد و پنج ميليارد دلار وام و اعتبار اضطراري ارائه مي‌كند. رئيس‌جمهور چين همچنين به آمريكاي لاتين سفر كرده كه به نحو فزاينده‌اي تجارت خود را به چين معطوف ساخته است. ساير تحولات در آسيا، مانند حركت وزراي دارايي منطقه در جهت خلق پول مشترك نيز پيامدهاي مهمي روي دلار خواهد داشت.

در خود آسيا تحولات مهمي در جريان است. مقاله جديدي در «فارين پاليسي» چنين آغاز مي‌كند: «آسياي شمالي در‌گذار است. پس از 60 سال چيرگي آمريكا، موازنه قدرت در منطقه تغيير مي‌كند. ايالات متحده در افول نسبي است، چين صعود مي‌كند و ژاپن و كره وضعيتي نوساني دارند. پيامدهاي اين امر براي آمريكا بسيار است» آنچه «توافق پكن» ناميده شده برمبناي احترام به حاكميت و مزاياي اقتصادي دوجانبه به عنوان بديلي در برابر نسخه واشنگتني گسترش دموكراسي و بازار «آزاد» با موشك‌هاي كروز و تهديدهاي اقتصادي، مقبوليت مي‌يابد. علاوه بر اين، چين قدرتي استثمارگر است كه طبقه كارگر خود را سركوب مي‌كند. چين اقتصاد سرمايه‌داري در حال‌گذاري است كه در آن فرزندان مقام‌هاي ارشد حزب در نتيجه شكست سوسياليسم ثروت اجتماعي را از آن خود كرده‌اند.
مسئله اين نيست كه اين قدرت‌هاي دولتي نوظهور مترقي هستند بلكه آن است كه جهاني چندقطبي فضايي براي ساير كشورها پديد مي‌آورد كه وقتي هژموني آمريكا بي‌چون‌وچرا باشد فاقد آن هستند. آنچه كان هالي‌نان «كنسرسيوم منافع» مي‌نامد در حال پيدايي است. حركت در جهت مشاركت ميان چين، هند و روسيه، در صورت تحقق، مي‌تواند قدرت جهاني را از واشنگتن جابه‌جا كند. روسيه فروشنده سيستم‌هاي پيشرفته نظامي به هند و چين است و در مورد انرژي با آنها همكاري مي‌كند. دانيل درزنر در «فارين افيرز» مي‌نويسد كه انتشار تشكيل اتحاديه در مورد روابط خارجي توصيف‌گر «ائتلافي شك‌برانگيز» است كه شامل طيفي از دولت‌ها از آرژانتين تا پاكستان و نيجريه و تجديد حيات جنبش غيرمتعهدها در حركتي ضدآمريكايي مي‌شود كه بر مبناي تجديد همگرايي صورت مي‌پذيرد. پس ممكن است ما وارد دوره‌اي شويم كه در آن فضاي بيشتري براي مانور دولت‌هاي مترقي وجود داشته باشد.

در مورد چين و هند، ضرورت دسترسي به انرژي يكي از عوامل تشكيل سازمان همكاري شانگهاي است كه در 2001 شروع به كار كرد. اين سازمان شامل چين، روسيه و دولت‌هاي ازبكستان، تركمنستان و قرقيزستان است. هند به اين سازمان پيوسته و ايران، پاكستان، مغولستان و افغانستان به عنوان عضو ناظر در آن هستند. (ايالات متحده عضويت ناظر را نپذيرفته است.) اين سازمان اعلام كرده كه آمريكا بايد از خاورميانه خارج شود و در مقام‌رقيبي براي ناتو پديدار مي‌شود. در حالي كه كشوري مانند هند در تمامي جبهه‌ها در بازي جهاني حضور دارد، اين كشور ده‌ها ميليارد منافع نفتي و گازي در ايران دارد. چنين اقداماتي كه ناشي از نياز به عرضه انرژي است، بر چشم‌انداز عمليات نظامي آمريكا عليه ايران و آينده پايگاه‌هاي نظامي آمريكا در تركمنستان، قرقيزستان و آذربايجان تاثيرگذار است. چين كه با گذشت چند سال بزرگ‌ترين مصرف‌كننده انرژي در جهان خواهد شد، به طور روزافزوني در جست‌وجوي عرضه انرژي و در حقيقت ساير كالاها در تمامي كره خاكي فعال شده است.

ظهور «هفت خواهر» جديد نفتي نيز در جريان است. اصطلاح هفت‌خواهر را انريكو ماتئي در توصيف هفت شركت آمريكايي ـ انگليسي كه بعد از جنگ دوم جهاني منابع نفتي خاورميانه را در كنترل داشتند وضع كرده بود. امروز «اكسون موبيل»، «رويال داچ شل» و ديگران نيستند كه اين منابع را تحت كنترل دارند بلكه «گازپروم» روسيه، شركت ملي نفت چين، شركت نفت دولتي ونزوئلا، «پتروبراس» برزيل، «آرامكو»ي سعودي و «پتروناس» مالزي هفت توليد‌كننده غول‌پيكر هستند. ملي‌كردن منابع احتمالا اهميت اين شركت‌هاي دولتي را افزايش مي‌دهد در حالي كه اين شركت‌هاي دولتي شركت‌هاي انگليسي ـ آمريكايي را براي تامين امتيازات بيشتر تحت فشار مي‌گذارند. البته سياست اين هفت خواهر متفاوت است، سعودي‌ها كه از همه قدرتمندترند متحد وفادار آمريكا هستند. نفت ونزوئلا در كنترل دولت چاوز است كه تلاش مي‌كند كشور را به سمت سوسياليسم قرن بيست‌ويكم هدايت كند كه مانند ملي‌كردن‌هاي جديد در اكوادور، پرو و بوليوي، تحول مهمي است. تصاحب گازپروم توسط پوتين نماد دوباره بيدار شدن خرس روسي است.
 پنجشنبه 21 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن