واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: نخستين همايش كاربرد روانشناسي تبليغات در ايران
احمد آخوندي-محسن جاويد مؤيد ـ نخستين همايش منطقه اي كاربرد روانشناسي تبليغات در ايران 13 تا 15 آذرماه 1387 در اتاق بازرگاني استان اصفهان با همكاري دانشگاه آزاد اسلامي واحد خميني شهر برگزار شد.به گزارش دبيرخانه اين همايش محورهاي اين همايش عبارت بودند از:
¦ روانشناسي تبليغات و رسانه هاي گروهي
¦ روانشناسي تبليغات و ساختار خانواده
¦ روانشناسي فروش و بازاريابي
¦ روانشناسي تبليغات، سلامت رواني و جسماني
¦ روانشناسي تبليغات در توليد، توزيع و مصرف كالا و...
سخنرانان همايش كاربرد روانشناسي تبليغات در ايران
برخي از سخنرانان اين همايش دكتر احمد روستا (پدر بازاريابي ايران)، دكتر محمد بلوريان تهراني (استاد مديريت برند) و پرويز درگي (استاد بازاريابي و روانشناسي ارتباط با مشتري) بودند.
دكتر احمد روستا با عنوان چالش هاي بازاريابي تبليغات در شرايط رقابت سخنراني كرد. دكتر محمد بلوريان تهراني در مورد نقش و رسالت نمايشگاه ها در فروش و بازاريابي سخناني را ايراد كردند. پرويز درگي دو عنوان «بازاريابي و فروش تلفني» و «ذهن و ضمير بازار» را تشريح كردند. «مديريت بر ضمير بازار» از جمله مباحثي بود كه در اين سمينار، توجه صاحبنظران را به خود جلب كرد، از آن رو كه رويكرد بين رشته اي بازاريابي و روانشناسي مورد توجه سخنران قرار گرفته بود.
شايان ذكر است دانشگاه هاروارد شايد نخستين مركز علمي است كه اين پارادايم تازه را براي «بازاريابي» تعريف كرده و اين پارادايم «ذهن و ضمير بازار» است. تازگي اين موضوع اكنون صاحبنظران بازاريابي دنيا را به خود مشغول كرده است، چه از يك سو به موضوع «ناهشيار» مي پردازد كه پايه هاي علمي آن در روانشناسي تحليل نگر يا روان تحليلگري است كه جامعه از آن با عنوان «روانكاوي» ياد مي كند اما در عين حال بايد توجه داشت موضوع «مغز» و «مكانيابي تفسير اشيا و تصاوير» از جمله موضوعاتي است كه دانشمندان علوم شناختي به آن مي پردازند. درگي سخنران اين سمينار از يك سو ديدگاه هاي تئوريك درباره يافته هاي دانشگاه هاروارد را معرفي كرد و از ديگرسو كوشيد تكنيك هايي را معرفي كند تا بازاريابان حرفه اي در پرتو آن بتوانند نگاه علمي تر به «بازار»، «ذهن مصرف كننده» و «رفتار مصرف كننده» داشته باشند.
پرويز درگي براي معرفي اين تكنيك ها ضرورت داشت از وجوه گوناگون «تفسير شخصيت» استفاده كند.علاقه مندان براي اطلاعات بيشتر از يافته هاي دانشگاه هاروارد ضروريست به مطالعات «زالتمن» مراجعه كنند كه هم اينك بسياري از كمپاني هاي بزرگ دنيا براي افزايش درآمدزايي به او مراجعه مي كنند؛ پروژه هايي كه در قالب مشاوره يا تحقيقات بازار تعريف و به اجرا درمي آيد.زالتمن به اتفاق گروهش قادرند تكنيك هاي را به كارگيرند كه به مراتب نتايج دقيق تر و جزئي تري از مصرف كنندگان را در اختيار كمپاني ها قرار مي دهد. كمپاني هاي بزرگ در طول سال هاي متمادي قادر بودند با استفاده از تكنيك ها و روش هاي كمي اطلاعاتي مفيد از «مشتري» و «رفتار مصرف كننده» به دست آورند كه بعدها با محدوديت هايي روبه رو شدند از اين رو «متدولوژي» در «تحقيقات بازار» به نوآوري هايي دست يافت. بعدها «تحقيقات كيفي» قادر بود بخش هاي بيشتري از «ذهن» و «رفتار مصرف كننده» را در اختيار كمپاني ها قرار دهد اما با توجه به محدوديت هاي پديد آمده، كمپاني ها دريافتند همچنان نيازمندند تا روش هاي تازه تري آنها را راهنمايي كند.
زالتمن به اتفاق دانشجوي دوره دكتراي خود توانستند پاسخگوي اين محدوديت ها باشند. اكنون كمپاني هاي معروف دنيا به سراغ زالتمن مي روند تا برپايه روش هاي ابداعي او، بدانند مصرف كننده چه تلقي و ارزيابي اي از كالاي آنان دارد، آيا به توسعه آن محصول بپردازند و چگونه در تبليغات خود براي كالايي خاص، تجديدنظر كنند.اينك نگاه زالتمن را «بازاريابي استعاره اي» مي نامند. درگي افزون بر ارائه يافته هاي هاروارد تكنيك هاي بازاريابي استعاره اي- مدل هاي متنوعي از تفسير شخصيت را معرفي كرد تا بازارياب هاي حرفه اي در پرتو آن بتوانند «بازار» را از نگاه تازه اي بشناسند، پاسخ هاي كلامي و غيركلامي مصرف كنندگان را فارغ از فيلترهاي ذهني خود تفسير كنند، همچنين تبليغات كلامي و تبليغات تصويري را هدفمند طراحي و پخش كنند.
گفتني آنكه برخي از هدف هاي همايش روانشناسي تبليغات، ترويج و اشاعه فرهنگ خلاق و نوآوري در زمينه تبليغات و همچنين تشويق محققان به طرح مباحث روانشناسي تبليغات در فضايي انديشمندانه به منظور كشف و ارائه كارهاي جديد بود.
شايان ذكر است برگزاري نخستين همايش منطقه اي كاربرد روانشناسي تبليغات در ايران را بايد به فال نيك گرفت. با وجود اين به نظر مي رسد حضور روانشناسان اجتماعي در سال هاي آينده براي همايش هاي بعدي يك ضرورت است؛ اتفاقي كه در اين همايش فرصت آن پيش نيامد.
دوشنبه 18 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 425]