واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: توسعه شبكه ريلي و ضرورتهاي اعتباري
معاون ساخت و توسعه شبكه راه آهن، بنادر و فرودگاهها در گفتگو با فارس از آخرين وضعيت خطوط ريلي دردست ساخت و خط سريع السير تهران - مشهد گفت.
حسين تهراني با اشاره به احداث خطوط ريلي و راهآهن در قبل و بعد از انقلاب اظهار داشت: بعد از انقلاب جمعا حدود 4 هزار و 500 كيلومتر راهآهن ساخته شده است.
وي افزود: البته احداث راه آهن و خطوط ريلي با شرايط و موقعيت شايستهاي كه بايد داشته باشد، فاصله زيادي دارد. طبق تحقيقات سه عنصر اصلي براي توسعه كشورها شامل تحقيق و توسعه، نيروي انساني تحصيل كرده و ماهر و ديگري حمل و نقل كارآمد، بهينه و بهرهور است.
به گفته وي، حمل و نقل بهينه و كارآمد، حمل و نقلي است كه رسالت و ماموريت اصلي خود را ايفا كند، اين ماموريت در واقع تامين يك سيستم حمل و نقل بهينه، روان، ايمن و گسترده در نقاط مختلف كشور متناسب با پتانسيلها و مطالعات آمايش سرزمين و رفع انزوا از نقاط مختلف كشور است كه در واقع به نحوي در عدالت اجتماعي نيز نقش ايفا ميكند.
تهراني، مزاياي ذاتي حمل و نقل ريلي را صرفهجويي زياد در مصرف سوخت عنوان كرد و گفت: ايمني ريل در ايران بيش از 60 برابر جاده است كه انطباق بهتر و بيشتري با معيارهاي زيست محيطي و توسعه پايدار دارد. با اين وجود، از ديد اقتصاد و منافع ملي حمل و نقل براي كشور گران و پرهزينه و غير ايمن تمام ميشود.
معاون ساخت و توسعه شبكه راه آهن، بنادر و فرودگاهها در ادامه يادآور شد: بر اين اساس، مهمترين رسالت و ماموريت مسئولين ارشد بخش حمل و نقل اين است كه ساختار موجود را اصلاح كنند كه اين مهم در كنار فعاليتهاي كوتاه مدت، نيازمند صرف مدت معقول براي حصول ساختاري مطلوب و بهينه است.
وي سهم بخش حمل و نقل ريلي در بار را 8 و در مسافر حدود 3 درصد اعلام كرد و گفت: در صورتيكه سهم مطلوب آن در افق 20 ساله در سال 1404 در بار بين 30 تا 40 درصد و در بخش مسافري بين 18 تا 25 پيشبيني شده است. تحقق اين مهم نيز مستلزم آن است كه در عزم و اراده جدي در تقويت راهآهن شكل گيرد و اولويتها و استراتژيها به اين سمت هدفگذاري شود. در غير اين صورت مسلما به آن سهم مطلوب نخواهيم رسيد و منافع ملي از بين ميرود.
تهراني با اشاره به آمار بالاي تصادفات جادهاي و تاثير منفي آن بر توليد ناخالص داخلي افزود: بر اساس محاسبهاي كه دو سال قبل توسط جمعي از اساتيد دانشگاهي صورت گرفت، آمار بالاي تصادفات جادهاي حدود منهاي 10 هزار ميليارد تومان اثر منفي بر روي GDP كشور دارد و از عملكرد اين بخش در اقتصاد ملي ميكاهد.
وي ميزان اعتبار تخصيص يافته براي توسعه حمل و نقل كشور از محل قانون مديريت مصرف سوخت در سال جاري را حدود 10 هزار ميليارد تومان ذكر كرد و افزود: از اين رقم 6 هزار ميليارد تومان براي حمل و نقل برون شهري براي وزارت راه و 4 هزار ميليارد تومان براي درون شهري يعني شهرداريها و وزارت كشور است كه حدود 30 درصد آن در كل اختصاص يافته؛ به عبارت ديگر 1800 ميليارد تومان آن در اختيار وزارت راه و 1200تومان آن در اختيار وزارت كشور و شهرداريها است.
تهراني يادآور شد: به نظر من بخش حمل و نقل از نظر منابع يك مقدار مغفول واقع شده و زير بخش ريلي به طور مضاعف در مقايسه با بخشهاي اقتصادي ديگر نظير صنعت و كشاورزي از اين لحاظ محروم مانده است.در سالهاي گذشته مثلا وزارت نيرو، جهاد، نفت و غيره با سرعت زيادي منابع عمراني به دست آورده و با فاينانس كردن و بدهكار كردن دولت، توسعه خيلي بيشتري را تحصيل ميكردند ولي در بخش حمل و نقل اين توسعهها ايجاد نشد. به طور نسبي و تاريخي من فكر ميكنم يك فقر انباشته تاريخي از نظر منابع در بخش حمل و نقل وجود دارد كه در كنار تعهدات، تعدد پروژهها بخصوص راهسازي به لحاظ نياز مردم كار را پيچيدهتر ساخته است.
معاون شركت ساخت و توسعه در ادامه با اشاره به پروژههاي در دست اقدام و احداث گفت: در سال جاري حدود 4 هزار كيلومتر خطوط ريلي در دست ساخت و حدود 93 هزار كيلومتر نيز در دست مطالعه داريم. اتمام و تكميل 4 هزار كيلومتر خطوط ريلي در دست ساخت نيازمند حدود هفت هزار ميليارد تومان اعتبار است. از جمله اين طرحها خط سريعالسير تهران - مشهد و قم - اصفهان است. ساخت خط سريعالسير تهران - مشهد به صورتBOT پيشبيني شده و اعتباري از طرف دولت براي اين امر ديده نشده است. به نظر ميرسد اين طرح اگر بخواهد به شكلي غير از BOT اجرا شود، عملي نباشد.
به گفته وي، اين طرحهاي زيربنايي ريلي بطور متوسط سه سال زمان نياز دارد كه بر اين اساس سالانه حدود دو هزار ميليارد تومان بايد به اين طرحها اختصاص يابد در حالي كه سالانه حدود 300 تا400 ميليارد تومان تخصيص مييابد.
وي در تشريح ديگر طرحهاي در دست اجرا گفت: راهآهن كرمان - زاهدان كه قسمت بم - زاهدان آن تقريبا تكميل شده و تا پايان سال مالي 87 تكميل شده و به بهرهبرداري اوليه ميرسد. راهآهن نظاميه - ميان دشت نيز تا پايان سال جاري به بهرهبرداري ميرسد. راهآهن اصفهان - شيراز بطول حدود 506 كيلومتر كه بخش اصفهان تا اقليد آن قابل بهرهبرداري است كه احتمالا در آذرماه افتتاح خواهد شد. بخش اقليد تا شيراز آن در سال مالي 87 تكميل خواهد شد.
تهراني در خصوص راهآهن غرب كشور نيز گفت: قسمت اراك تا ملاير بطول حدود 90 كيلومتر با كمبود شديد اعتبار مواجه است كه با تخصيص بودجه از محل مديريت مصرف سوخت تا پايان سال مالي 87 به بهرهبرداري اوليه ميرسد. راهآهن مراغه تا مياندوآب بطول 45 كيلومتر نيز در سال مالي 87 به شرط تخصيص حداقل اعتبارات مورد نياز، اوايل سال آينده به بهرهبرداري اوليه خواهد رسيد. بخش از اراك تا ملاير و از ملاير تا كرمانشاه بطول 187 كيلومتر بخشي از آن فعال است و بخش از ملاير تا كرمانشاه اگر پول و اعتبار طبق اولويت و استراتژي اعلام شده اختصاص داده شود، ميتواند در سال مالي 89 به اتمام برسد.
وي افزود: بهرهبرداري از راهآهن خرمشهر - شلمچه بطول 16 كيلومتر براي سال آينده پيشبيني شده است.
معاون شركت ساخت و توسعه با اشاره به آخرين وضعيت راهآهن قزوين - رشت - انزلي - آستارا نيز گفت: بخش قزوين - رشت - انزلي در دست اقدام بوده و به پيمانكار واگذار شده است. از رشت به آستارا نيز در دست مطالعه نهايي قرار دارد كه اواخر سال جاري يا اوايل سال آينده آنها نيز به پيمانكار واگذار ميشود.
وي افزود: احداث اين راه آهن بسيار سنگين و پرهزينه است و البرز را قطع ميكند كه يكي از سختترين، پرهزينهترين ابنيه سنگين و با تونلها و پلهاي زياد در دست اجرا است كه البته با مشكل شديد اعتباري رو به رو است. اين خط در حال حاضر حدود 50 ميليارد تومان بدهي دارد. خط كرمان - بم - زاهدان حدود 20 ميليارد تومان و راهآهن غرب كشور نيز نزديك 15 ميليارد تومان بدهي دارد. البته تمامي اين طرحها عليرغم ارقام بدهي مذكور، فعال هستند.
تهراني در مورد پروژههاي برون مرزي نيز گفت: احداث قسمت داخلي راهآهن خواف - هرات در قالب طرحهاي ما انجام ميشود و اعتبار بخش خارج از مرز نيز در قالب اعتبارات بازسازي افغانستان اخذ ميشود كه در اين طرح نزديك 20 ميليارد تومان بدهي داريم. از خواف تا مرز به طول 78 كيلومتر كه در دست ما است، حدود 20 درصد پيشرفت فيزيكي دارد و اگر بودجه كافي اختصاص داده شود، سال آينده قابل بهرهبرداري است.
به گفته وي، راهآهن ميانه - بستان آباد - تبريز بطول 205 كيلومتر، احداث 185كيلومتر آن در دست اجرا است و حدود 45 ميليارد تومان بدهي دارد. راهآهن سريعالسير قم - اصفهان نيز به طول310 كيلومتر حدود 20 ميليارد تومان بدهي دارد. در راهآهن مراغه - اروميه نيز بخش مراغه تا مهاباد عليرغم وجود 20 ميليارد تومان بدهي اوايل سال آينده به بهرهبرداري اوليه خواهد رسيد. خط مراغه - اروميه 183 كيلومتر است كه تمام قطعات آن در دست اجرا قرار دارد.
تهراني در مورد خط آهن ميانه به اردبيل نيز تصريح كرد: طول اين خط تقريبا 175 كيلومتر است كه نزديك 125 كيلومتر آن به پيمان داده شده و در دست ساخت است. اين خط نيز كمبود شديد اعتبار دارد كه از محل بودجه سوخت هم مقداري به آن كمك شده است. از راهآهن تهران - همدان - سنندج بطول 420 كيلومتر نيز تقريبا فقط سه قطعهاش در دست اجرا است و چند قطعه آن از تهران تا همدان به مناقصه گذاشته شده است. الباقي قطعات نيز به تدريج تا پايان سال به پيمان خواهد رفت.
وي گفت: راهآهن شيراز - بوشهر - عسلويه با مشاركت 50 درصدي وزارت نفت پيگيري ميشود كه تاكنون كار در سه قطعه آن بطول 120 كيلومتر در دست اجرا است؛ الباقي آن نيز تا پايان سال به پيمان رفته و پيمانكار انتخاب ميشود.
معاون ساخت و توسعه شبكه راه آهن، بنادر و فرودگاهها در مورد برنامه خريد ريل گفت: به علت و مشكلاتي كه پيش آمده يك مقداري خريد ريل و انتقال ارز از داخل به خارج با مشكلاتي مواجه شديم اما با ارتباطاتي كه از قبل داشتيم مثلا با شركتهاي فروش ريل و قراردادي كه بسته بوديم يك مقداري ريل وارد شد كه الان موجود است. به عنوان مثال در بخش راه آهن اصفهان - اقليد 230 كيلومتر ريلگذاري شده است. در خط كرمان - بم - زاهدان كه در دست اقدام است، تمامي ريل مورد نياز موجود است. از اقليد تا شيراز، راهآهن غرب كشور، خط مراغه به مهاباد و تا مياندوآب، نظاميه - ميان دشت تا حد زيادي كار ريلگذاري به اتمام رسيده است.
به گفته وي، يك قرارداد 100 هزار تن خريد ريل داشتيم كه به علت برخي مسائل داخلي و خارجي، داشت منتفي ميشد و شركت فروشنده به علتي كه نتوانسته بود فايناس مربوطه را تامين كند، اعلام كرد كه ديگر قادر به انجام اين كار نيست. بر اين اساس مجددا مذاكرات شروع شد و در حال حاضر هياتي در خارج با آنها مذاكره ميكند تا با تعديل قيمت، بتوانيم مسير را طي كرده، اين انتقال ارز صورت گرفته و خريد انجام شود.
تهراني افزود: اين خريد پيشتر در شوراي اقتصاد تصويب شده بود. با اين تغييرات و افزايش قيمت، احتمالا تناژ خريد قدري كمتر ميشود، ولي محمل خوبي است كه كار انجام شود. چند مورد قرارداد روسازي خط داريم از جمله براي راهآهن اصفهان - شيراز كه پيمانكار آن شركت خدمات خط و ابنيه راه آهن هست كه ريل گذاري ميكند. در حال حاضر اين شركت مشغول خريد ريل از كشورهاي ايتاليا، چين، آلمان و جاهاي ديگر است كه آنها نيز در شرف توليد هستند.
وي در خصوص ميزان بودجهاي كه سال آينده نياز دارند، تصريح كرد: معمولا چيزي در حدود 1500 تا 2 هزار ميليارد تومان پيشنهاد ميشود كه اميدوارم با جهتگيري مثبت وزير راه در زمينه حمل و نقل ريلي اين ارقام محقق شده و كار شتاب زيادي بگيرد. به هر حال كار در تمامي محورهاي مذكور عليرغم بدهكاريها ادامه دارد. بنابراين وقتي پول مورد نياز تامين شود، كار در تمامي قطعات شروع ميشود و چند شيفته كار ميكنيم.
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]