واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: با الهام از سطوح طبيعي دافع آب دانشمندان ابزاري مصنوعي با قابليت حركت روي آب ساختند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فناوري استراتژيك
گروهي از دانشمندان چيني گونه خاصي از ساختارها را توليد كردهاند كه از سطوح دافع آب موجود در طبيعت تقليد ميكنند.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين گروه با بهرهگيري از اين نتايج، يك ابزار مصنوعي ساختهاند كه ميتواند بر روي آب راه برود. اين ابزار با حمل وزني كه صد برابر سنگينتر از يك حشره واقعي است، بر روي آب شناور باقي ميماند.
اين گروه به رهبري هوي وو از دانشگاه تيسونگهوا در پكن، شكل جديدي از روش الكتروريسندگي را ابداع كردهاند كه در آن، نانوفيبرهاي پليمري هيدروفوبيك همانند زماني كه از محلول، به وسيله جمعآوري بر روي يك سيم نقرهاي نازك الگودهي ميشوند، هممحور ميشوند. هنگامي كه اين محققان، فيبرهاي مذكور را به جاي سيم، بر روي يك مسطح جمعآوري كردند، فيبرها ترتيبي تصادفي و غير منظم به خود گرفتند.
وو نشان داد كه ترتيبدهي تصادفي فيبرها منجر به شكلگيري يك سطح هيدروفوبيك ميشود كه شبيه به برگ نيلوفر آبي است.
قطرات كوچك آب ميتوانند بر روي سطح برگ نيلوفر آبي، با سهولت يكساني در همه جهات بغلطند(اين رفتار را تري همسانگرد مينامند)؛ اما وو دريافتهاست كه فيبرهاي هممحور، سطحي را ايجاد ميكنند كه بر روي آن، قطرات كوچك آب ترجيح ميدهند تا در يك جهت مشخص حركت كنند. اين رفتار(كه به آن تري غير همسانگرد ميگويند) در برگهاي خيزران، پرهاي غاز و پاهاي حشرات راهرونده بر روي آب نيز مشاهده شدهاست؛ اما پيش از اين از سوي دانشمندان تقليد نشدهبود.
وو در اين باره گفت:«ما معتقديم نخستين گروهي هستيم كه بهوسيله نانوفيبرها و در بزرگمقياس، به سطوحي با تري غير همسانگرد در دو يا سه جهت دست يافتهايم.»
ابزار مصنوعي راهرونده بر روي آب وو ميتواند در حالي كه وزني معادل يك گرم(صد برابر سنگينتر از وزن حشره واقعي) را حمل ميكند بر روي آب شناور باقي بماند.
وي افزود:«فشاري كه اين ابزار قادر به تحمل آن است، 200 دين بر سانتيمتر است و اين مقدار، بيشترين فشاري است كه تاكنون براي راهروندههاي بر روي آبِ مصنوعي گزارش شدهاست.»
به گزارش ستاد ويژه توسعه فنآوري نانو، ولاديمير سوكروك(يك متخصص پليمر در مؤسسه فناوري جورجيا در آتلانتاي امريكا)، با اظهار علاقه نسبت به اين كشف گفت:«اين روشِ سازگار با فناوري براي ساخت يك سطح سهبعدي، داراي قابليت ترشدگي غير همسانگرد توزيعشده است و به نظر ميرسد براي كاربردهايي چون مهندسي بافت پيچيده و سطحبالا مناسب باشد. همچنين اين روش ميتواند براي فرايندهاي جداسازي سيال و ساخت آرايههاي ميكروسيالي با كنترلِ حركت قطره توزيعشده، سودمند باشد.»
انتهاي پيام
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]