واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: زيان 5 ميليارد دلاري ايران از تسعير ارز
به دليل بروز بحران اقتصادي در جهان، اتخاذ تصميمات پيشگيرانه در مقابل تحريمها نتيجه معكوس داد.
به گزارش ايلنا، دو سال پس از اتخاذ سياست تبديل دلار به يورو كه در زمان رياست ابراهيم شيباني در بانك مركزي رخ داد،
رفته رفته با بروز آثار بحرانهاي اقتصادي آمريكا و اروپا و تاثيرآن بر اقتصاد ايران آثار اتخاذ سياستهاي پيشگيرانه در مقابل تحريمها نيز منجر به نتيجه معكوس شد.
بر اساس اين گزارش، در حالي كه در مدت روند تضعيف ارزش دلار در جهان، حجم وسيعي از ذخاير ارزي ايران از دلار به يورو تبديل شده و عايدي خوبي نيز نصيب ايران شد، با تقويت ارزش دلار در جهان و افزايش برابري در مقابل يورو حجم وسيعي از ذخاير ارزي حاصل از تسعير نرخ ارز از دست رفت.
بر پايه مستندات موجود در بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران، بيش از 5/9ميليارد دلار ذخيره ارزي حاصل از تبديل ذخاير دلاري به يورو در زمان افت ارزش دلار و افزايش ارزش يورو به دست آمد كه به دليل بروز بحرانهاي اقتصادي و نيز كاهش ارزش يورو و تقويت ارزش دلار بيش از 5ميليارد دلار از ذخيره حاصل از تسعير ارز از دست رفت. اين درحالي است كه گفته ميشود پيشتر نسبت به موقتي بودن سود حاصل از تبديل ذخاير ارزي به يورو به مسوولان كشور هشدار داده شده بود.رقم به دست آمده از مابهالتفاوت حاصل از ارزان شدن دلار و گران شدن يورو در ترازنامه بانك مركزي همچنان رو به كاهش است و بعيد به نظر ميرسد كه بخشي از اين ذخاير با توجه به تقويت دلار در بازارهاي جهاني، يا به تعبيري سود به دست آمده، حفظ شود. بنا بر گزارش ايلنا، در سال 85 در پي كاهش بيسابقه ارزش دلار و ابلاغ مصوبه جايگزيني يورو و ارزهاي ديگر به جاي دلار، زمينه اجرايي شدن تغيير سبد ارزي كشور فراهم شد و بيش از 70درصد از مجموع كل ذخاير ارزي به يورو، ساير ارزها و شمش طلا تبديل شد.
اين درحالي است كه انجام اين كار كه بسياري از كارشناسان آن را غير عملي خواندند و نسبت به تبعات منفي آن در آينده هشدار داده بودند، موجب بروز مشكلاتي نيز شد به طوري كه به رغم مصوبه هيات دولت در استفاده از پايه پولي ريالي به يورو در بودجه كل كشور، به دليل اينكه تبديل پايه پولي به يورو مشكلاتي را در پي داشت، اين اقدام عملي نشد.
بر پايه اين گزارش، ابراهيم شيباني، رييس كل اسبق بانك مركزي ايران در زمان تبديل ذخاير ارزي از دلار به يورو ضمن مصاحبهاي با رويترز اعلام كرده بود ايران از مدتها پيش به علت كاهش ارزش دلار در برابر ساير ارزها اقدام به متنوع كردن ذخاير ارزي خود و كاهش سهم دلار در آن كرده، به طوري كه هفته به هفته و ماه به ماه از ذخاير دلاري ايران كاسته ميشود. شيباني كاهش ذخاير دلاري را يك واكنش طبيعي به فشارهاي آمريكا عليه برنامه هستهاي ايران و تحريم دو بانك بزرگ و سه شركت ايراني عنوان كرده بود. هماكنون بيش از 50درصد درآمد فروش نفت ايران در مقابل ارز يورو صورت ميگيرد و ايران در برابر بيش از نيمي از نفت صادراتي خود، يورو دريافت ميكند.
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 231]