واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: پيشگيري از وقوع جرم
واژه«پيشگيري» در فرهنگ لغت به معناي جلوگيري كردن، مانع شدن، همچنين به معناي اقدامات احتياطي براي جلوگيري از رخدادهاي بد و ناخواسته مطرح شده است.
در متون فقهي نيز برخي تعاليم فقهي مانند و جوب نكاح، امر به معروف و نهي از منكر، قرار دادن مال در حرز، روزه گرفتن و... به عنوان مواردي از پيشگيري به طور پراكنده و غير مدون ذكر شده است.
بند 5 اصل 156 قانون اساسي جمهوري اسلا مي ايران نيز با تاكيد بر پيشگيري از وقوع جرائم آن را يكي از وظايف مهم و اساسي قوه قضاييه دانسته است.
همه جوامع به منظور مقابله با جرائم با اجراي قواعد سركوبگرانه حقوق كيفري و اعمال مجازات و پيش بيني اقدامات تاميني و تربيتي با ايجاد حالت بازدارندگي به اتخاذ پيشگيري كيفري(عام و خاص) يعني پيشگيري مبتني بر كيفر بعد از وقوع جرم، اهتمام گمارده اند اما اين اقدامات لا زم به منظور كنترل جرائم كافي نبوده و به نا چار چهره هاي ديگري از پيشگيري بايستي مطمح نظر قرار گيرد.
چهره ديگر پيشگيري همان چهره غير كيفري آن است كه در واقع پيشگيري قبل از ارتكاب جرم يا ايجاد امنيت در جامعه نسبت به وقوع جرم است.
پيشگيري از جرم مبين هدفي ملي و ترسيم كننده نقش و كاركرد همه ساختارهاي اجتماعي و فرهنگي با تاكيد بر كاربرد همه علوم و فنون به منظور جلوگيري از وقوع بزهكاري و امحا و يا حداقل تضعيف زمينه ها و بسترهاي جرم زايي در جامعه با بكارگيري روش هاي مختلف است.
يكي از روش هاي پيشگيري غير كيفري پيشگيري وضعي يا فني است كه با تسلط بر شرايط و وضعيت پيراموني جرم نظير افزايش گشت هاي پليس، استقرار پليس در محله هاي جرم خيز و محيط هاي خلوت و نصب دوربين هاي مدار بسته و غيره ضمن ايجاد مانع براي ارتكاب آسان جرم، امكان شناسايي مجرم را افزايش مي دهد.
پيشگيري اجتماعي نيز به عنوان يكي ديگر از روش هاي پيشگيري غير كيفري ضمن اتخاذ تدابير و مجموعه اقداماتي منظم و هدفمند، زمينه ها و بسترهاي جرم زايي در جامعه را حذف و نسبت به سالم سازي جامعه، كاركرد خود را ايفا مي نمايد.
اگر بخواهيم عوامل موثر بر پيشگيري از وقوع جرم را بررسي نمائيم نا گزير بايستي به دو دسته عوامل فردي و اجتماعي توجه نمائيم. از جمله عوامل فردي قابل بررسي، تاثير تقويت باورهاي ديني و مذهبي و نيز افزايش سطح سواد و علم گرايي بر كاهش احتمال وقوع جرايم مي باشد و از جمله عوامل اجتماعي مي توان به تاثير اشاعه سنت نكاح، توسعه فرهنگ حجاب و عفاف و كنترل مهاجرت هاي گسترده بر كاهش احتمال وقوع جرائم اشاره نمود.
در نهايت اين كه بايستي با ترويج فرهنگ پيشگيري ازوقوع جرم از طريق بكارگيري رسانه هاي ارتباط جمعي و تحكيم و تثبيت اين فرهنگ به واسطه تصحيح كاركرد آموزشي- پرورشي نهاد خانواده، مدرسه و دانشگاه تمام مساعي خود را بكار گيريم.
دبير هم انديشي اساتيد دانشگاه آزاد اسلا مي كرج
جمعه 15 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]