تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 30 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):از حقيقت ايمان اين است كه حق را بر باطل مقدم دارى، هر چند حق به ضرر تو و باطل به نفع ت...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816935170




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

حكمت و عرفان هنري مكتب شيراز/ اسماعيلي: «دشتكي» پيشگام طرح مسئله «وجود ذهني» نيست


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: حكمت و عرفان هنري مكتب شيراز/ اسماعيلي: «دشتكي» پيشگام طرح مسئله «وجود ذهني» نيست
خبرگزاري فارس: محمدجواد اسماعيلي گفت: دشتكي پيشگام طرح مسئله وجود ذهني نيست بلكه او فقط با طرح دوباره مسئله اهميت آن را بيشتر كرده است.
به گزارش خبرنگارآئين و انديشه فارس محمودجواد اسماعيلي يكي ديگر از سخنرانان روز نخست همايش حكمت و عرفان هنري مكتب شيراز بود. اين مدرس دانشگاه مقاله‌اي تحت عنوان «تحليل وجود ذهني نزد صدرالدين دشتكي» قرائت كرد.
وي گفت: دليل اين كه من اين موضوع را برگزيده‌ام اين است كه در ميان آثار صدرالدين دشتكي رساله‌اي با همين عنوان وجود دارد كه نسخه‌هاي منحصر به فرد از اين رساله فقط در اتريش موجود است.
وي ادامه داد: با توجه به ديدگاه‌هايي كه در اين رساله هست شايد بتوان گفت اندكي از آنچه كه تاكنون از ديدگاه‌هاي صدرالدين دشتكي تفسير شده در مقابل اين رساله رنگ ببازد و نگاه حكميانه‌تري به اين فيلسوف مكتب شيراز بتوانيم ارائه كنيم.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه پيام نور تهران درباره زمينه‌هاي بحث و مسئله ذهن به فارابي و ارسطو اشاره كرد و افزود: بحث تاريخي ذهن را بايد از ارسطو آغاز بكنيم به خصوص در «كتاب النفس» كه در باب ادراك و عقل فعال بحث مي‌شود.
وي ادامه داد: وجود ذهني در زمره مسايل فلسفي است كه مي‌‌توان آن را هم از منظر هستي شناختي و هم از منظر شناخت شناسي بررسي كرد. روشن است كه پيش از صدرالدين دشتكي بررسي اين مسئله از نظر انديشمندان اسلامي نظير فخر‌الدين رازي و نصيرالدين طوسي نيز دور نمانده است. بنابراين دشتكي را نمي‌توان پيشگام طرح مسئله وجود ذهني دانست بلكه وي تنها با ارائه ديدگاه‌هاي خود در اين باب اهميت اين مسئله را بيشتر از پيش آشكار ساخته است.
اين مدرس دانشگاه ضمن طرح مباحثي پيرامون تفاوت معناي واژگاني چون nous، Mind و Thought در نظر غربي‌ها و زمينه‌هاي اين بحث در سنت فلسفي ايران به امام فخر رازي اشاره كرد و گفت: امام فخر رازي در شرح اشارت و تنبيهات اضافه بودن ادراك را اثبات مي‌كند و اين براي نخستين بار است كه مطرح مي‌شود و او وجود ذهني را هم نفي مي‌كند.
وي با اشاره به كتاب تجريد الاعتقاد خواجه نصرالدين طوسي و اينكه اصل مطلب طرح شده در مقاله ناظر بر نظر خواجه است، گفت: در كتاب تجريد الاعتقاد درباره وجود ذهني، خواجه مي‌گويد: «الوجود ينقسم الي الخارجي و الذهني و الا لبطلت الحقيقيه» در اين جمله نسبتي بين وجود ذهني با قضايا مطرح مي‌شود در اين جمله پيوندي بين هستي شناسي و معرفت‌‌شناسي ايجاد مي‌شود.
وي با اشاره به نگارش رساله‌اي دشتكي تحت عنوان «انقلاب ماهيت» گفت: اين نظريه در اصل مبتني بر اين است كه ما وقتي نظريه عالم خارج داريم، عالم خارج و موجودات در زمره هر كدام از مقولات باشند وقتي در ذهن ما قرار مي‌گيرند چيزي جز «كيف» به شمار نمي‌آيند يعني اگر ما با چيزي كه در زمره يكي از تحولات باشد اين تصور به «انقلاب» تبديل شده و به «كيف» بدل مي‌شود.
وي ادامه داد: برپايه قاعده فلسفي «انقلاب حقيقت/ ماهيت محال است» نگرش دشتكي درباب وجود ذهني با انتقادات بسياري روبه‌رو شده است. هرچند نگرش دشتكي پيرواني را با خود همراه نكرده است اما اهميت ديدگاه وي را از نظر منتقدان برجسته‌اي نظير صدرالدين شيرازي و عبدالرزاق لاهيجاني مي‌توان بازجست.
اين مدرس دانشگاه درباره «انقلاب ماهيت» گفت: انقلاب ماهيت ياد و جلوه ظهور نفس‌الامر يكي «ذهن» و ديگري «خارج» است. در اين رساله دشتكي كوشش مي‌كند ثابت كند «صورت ذهني معلوم بود و امر خارجي معلوم دوم است و به حقيقت معلوم نيست». در اين جا صدرالدين كوشش مي‌كند نظريه‌اش را به نظريه ابن‌سينا هم متعلق كند.
وي در پايان با اشاره به نظر دشتكي در باب وجود ذهني گفت: دشتكي وجود ذهني را چيزي جز وجود معلوم در شهود علمي نمي‌داند.
انتهاي پيام/ش
 جمعه 15 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن