واضح آرشیو وب فارسی:فارس: قيام يماني
خبرگزاري فارس: درباره سير قيام يماني و فعاليتهاي او اطلاعات چنداني در دست نيست اما اجمالا ميدانيم كه او با سفياني كه مهمترين و گستردهترين جبهه مخالف امام مهدي(عج) است و در آن زمان مناطق بسياري را تحت تصرف خود در آورده است درگيريهايي دارد.
قيام يماني يكي از نشانههاي ظهور امام مهدي (عج) است كه در پارهاي از روايات از آن با عنوان نشانه حتمي ظهور ياد شده است به عنوان نمونه از امام صادق(ع) چنين روايت شده است: «النداء من المحتوم و السفياني من المحتوم و اليماني من المحتوم ؛ نداي آسماني از نشانههاي حتمي است و سفياني و يماني نيز از نشانههاي حتمي هستند.»
اطلاعات ما درباره اين رخداد علي رغم اهميت و جايگاه ممتازي كه دارد بسيار اندك است. دليل اين مطلب ممكن است تعمد پيشوايان معصوم(ع) در فاش نكردن ابعاد اين ماجرا باشد ـ تا دشمنان نتوانند براي مقابله با آن مهيا شوند ـ و اين احتمال نيز وجود دارد كه روايات اين موضوع مثل بسياري از روايات ديگر در گذر زمان و به صورت طبيعي از ميان رفته باشند. به هر تقدير ما در اينجا به اختصار پارهاي از اطلاعاتي كه از اين حادثه در روايات منعكس شده است را مرور ميكنيم.
واژه يماني اشاره به مردي است كه اندكي پيش از ظهور از كشور يمن جنبش خود را آغاز ميكند. امام باقر(ع) در پاسخ به اين سوال كه قائم(عج) كي قيام ميكند فرمودند:
«... و خروج السفياني من الشام و اليماني من اليمن ... ؛ هنگام خروج سفياني از شام و خروج يماني از يمن ...»
فاصله آغاز جنبش يماني ـ كه به نام او در احاديث اشارهاي نشده است ـ تا زمان ظهور امام مهدي(عج) شش ماه است يعني از آنجا كه ظهور آن حضرت در ماه محرم است قيام يماني در ماه رجب پيش از آن شروع خواهد شد. اين مطلب از ضميمه شدن چند روايت قابل استنباط است. امام صادق(ع) در حديثي فرمودند: «خروج الثلاثة الخراساني و السفياني و اليماني في سنة واحدة في شهر واحد في يوم واحد ؛ خروج سه نفر خراساني، سفياني و يماني در يك سال و يك ماه و يك روز است.» بر اساس اين حديث سفياني و يماني هم زمان جنبش خود را آغاز خواهند كرد. از سوي ديگر امام صادق در حديث ديگري فرمودند: «ان امر السفياني من الامر المحتوم و خروجه في رجب ؛ حركت سفياني از نشانههاي حتمي است و در ماه رجب روي خواهد داد.» و در حديث ديگري فرمودند: «السفياني و القائم في سنة ؛ حركت سفياني و ظهور قائم(عج) در يك سال است.» به دلالت دو حديث اخير جنبش سفياني در ماه رجب يعني شش ماه پيش از ظهور امام مهدي(عج) خواهد بود و به دلالت حديث نخست يماني هم زمان با سفياني جنبش خود را آغاز خواهد كرد. در نتيجه قيام يماني در ماه رجب و شش ماه پيش از ظهور خواهد بود.
از ديگر نكات مربوط به شخصيت يماني كه در احاديث بر آن تاكيد شده است اين است كه يماني شخصيتي مثبت است و انگيزه قيام او اصلاح وضعيت موجود و دعوت به سوي امام مهدي(عج) است. امام باقر(ع) در اين باره فرمودند: «و ليس في الرايات راية اهدي من راية اليماني هي راية هدي لانه يدعو الي صاحبكم ؛ در ميان پرچمها پرچمي هدايت يافتهتر از پرچم يماني نيست. او پرچم هدايت است زيرا به سوي صاحب شما دعوت ميكند.» و امام صادق(ع) فرمودند: «فليس فيها راية باهدي من راية اليماني تهدي الي الحق ؛ در ميان پرچمها پرچمي هدايت يافتهتر از پرچم يماني نيست او به حق دعوت ميكند.»
و به همين دليل است كه به مومنان سفارش شده است كه هنگام قيام يماني به سوي او بشتابند و او را ياري نمايند امام باقر(ع) در اين باره چنين فرمودهاند: «و اذا خرج اليماني فانهض اليه فان رايته راية هدي و لما يحل لمسلم ان يلتوي عليه فمن فعل ذلك فهو من اهل النار ؛ چون يماني خروج كرد به سوي او بشتاب زيرا پرچم او پرچم هدايت است و بر هيچ مسلماني جايز نيست كه با او مقابله كند. پس هر كس چنين كند از اهل آتش خواهد بود.»
درباره سير قيام يماني و فعاليتهاي او اطلاعات چنداني در دست نيست اما اجمالا ميدانيم كه او با سفياني كه مهمترين و گستردهترين جبهه مخالف امام مهدي(عج) است و در آن زمان مناطق بسياري را تحت تصرف خود در آورده است درگيريهايي دارد از امام صادق(ع) در حديثي چنين روايت شده است: «فينهض اليماني لدفع شره فينهزم السفياني بعد محاربات عديدة ... ؛ پس يماني براي دفع شر سفياني بپا ميخيزد و پس از جنگهاي فراواني سفياني ميگريزد.»
از آنچه گذشت روشن شد كه اولا قيام يماني از يمن آغاز خواهد شد. ثانيا جنبش او قيام سفياني هم زمان خواهد بود و ثالثا وي شخصيتي حق گراست. اين معيارها تا اندازه زيادي ميتواند ما را در تشخيص مدعيان دروغين ياري نمايد. قيامهايي كه به دعوت يماني بودن آغاز ميشود اما از سرزمين يمن نيست و يا هم زمان با خروج سفياني نيست و يا رگههايي از انحراف در اقدامات و موضعگيريهاي آن هويداست بي ترديد ادعاي دروغين خواهد بود.
نكته آخر اين كه از جنبش يماني و تمجيدهايي كه پيشوايان معصوم(ع) از اين شخصيت كردهاند چند درس ميتوان آموخت:
1ـ بر خلاف اين تلقي عمومي كه عصر آخرالزمان را در زمان گسترش فساد و تباهيها ميداند و سالم زيستن در چنين دوراني را غير ممكن ميداند وجود شخصيتهاي مثبت و حقگرايي چون يماني به روشني باطل بودن اين تلقي را آشكار مينمايد.
2ـ دومين پيام جنبش يماني بطلان انديشه انتظار منفي است انديشهاي كه انتظار را به سكوت و سكون و كنار آمدن با بديها تفسير ميكند. جنبش يماني و تعظيم و بزرگداشتي كه از ناحيه پيشوايان معصوم(ع) از او شده است به ما ميآموزد كه حقيقت انتظار اصلاح و ايجاد زمينههاي مناسب براي ظهور امام مهدي(عج) است.
3ـ سومين درسي كه از اين رخداد ميتوان آموخت اين است كه جنبشهاي حق طلب و اصلاح گر در عصر آخرالزمان، مطلوب و مورد تاييد امامان معصوم(ع) است و نسبت دادن انديشه حرمت قيام بر عليه طاغوت در عصر غيبت به پيشوايان معصوم(ع) بي اساس است.
..........................................................................................
انتهاي پيام/
جمعه 15 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 248]