واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ؛هنوز ٨٠٠ اورژانس جاده اي كم داريم
؛آمارهاي رسمي، تعداد كشته شدگان تصادفات رانندگي در جاده هاي كشور را سالانه نزديك به ٣٠ هزار نفر و مصدومان و معلولان را ٣٠٠ هزار تن عنوان مي كند!
از اين رو مرگ و ميرهاي بي صدا در جاده ها را يك فاجعه ملي بايد تلقي كرد به گونه اي كه بالاترين تلفات انساني درحوادث جاده اي جهان مربوط به كشور ماست!
چندي پيش در همايش بين المللي تصادفات رانندگي اعلام شد ايران تنها در ٥ سال اخير بيش از ١٢٠ هزار كشته و يك ميليون مجروح در اثر تلفات جاده اي داشته است كه اين آمار قابل تأمل است.
اين در حالي است كه رئيس پليس راهور كشور، كاهش مرگ و مير جاده اي را در حوادث رانندگي از وظايف وزارت خانه ها و دستگاه هاي متعدد اعم از وزارت راه، صنايع، خودروسازان و نيروي انتظامي مي داند و وزارت بهداشت مي خواهد كه طرح هاي خود را در اين خصوص ارائه دهد.
به راستي وظايف وزارت بهداشت و درمان در كاهش مرگ و مير جاده اي چيست؟
آيا اين وزارت خانه در انجام وظايفش تعلل كرده است؟
؛استانداردها چيست؟
؛استانداردها چيست؟
؛قانون توسعه حمل ونقل
؛ولي گويا قانوني به نام قانون توسعه حمل ونقل وجود دارد كه وظايف هر وزارت خانه را در اين حوزه مشخص كرده است.
«رويانيان»، رئيس راهور كشور همه وزارت خانه هاي مرتبط با حمل ونقل كشور را درخصوص كاهش مرگ و مير جاده اي موظف مي داند و مي گويد: قانون توسعه حمل ونقل عمومي كشور براي كاهش مرگ و مير جاده اي به وزارت راه و بهداشت و درمان تكاليفي محول كرده است.
وي مي افزايد: به وزارت بهداشت و درمان تكليف شده است، نسبت به توسعه سيستم فوريت هاي پزشكي و نجات جان مصدومان توجه ويژه شود. وزارت راه را هم مكلف كرده است نسبت به افزايش ايمني جاده ها و برطرف كردن نقاط حادثه خيز مهم اقدام كند.
«رويانيان»يادآور مي شود، قانون تكليف كرده است تا سال ١٣٩١ حدود ٥٠ درصد مرگ و ميرهاي ناشي از حوادث رانندگي بايد كاهش يابد و خدمات درماني به مصدومان حوادث رانندگي در بيمارستان ها به طور كامل به حادثه ديدگان ارائه شود.
از وي سوال مي كنيم آيا اين پيشرفت تا سال ١٣٩١ امكان پذير است؟ سردار «رويانيان» در پاسخ مي گويد: اگر همه سازمان ها و دستگاه هاي مرتبط با يكديگر به تعاملات لازم برسند و بودجه لازم را كه در قانون براي اين مهم ديده شده واگذار كنند اميدوار به كاهش تعداد فوت شدگان در جاده ها هستيم.
از «رويانيان» سوال مي كنيم آيا وزارت بهداشت در اين زمينه تعلل داشته است؟ وي در جواب مي گويد: وزارت بهداشت و درمان روند خوب و رو به رشدي در توسعه فوريت هاي پزشكي و امداد و نجات مصدومان جاده اي داشته است، اما اين ميزان كافي نيست و بايد به حدي برسد كه پاسخ گوي نيازها باشد. وزارت بهداشت در اين زمينه موفق بوده است اما اين موفقيت را بايد تثبيت كرد و افزايش توانمندي ها ضرورت آينده ماست.
وي يادآور مي شود: اگر بخواهيم در سه سال آينده درخصوص كاهش تلفات رانندگي موفق باشيم، وزارت بهداشت و درمان بايد بيشتر تلاش كند و به ارائه خدمات گذشته اكتفا نكند.
؛افزايش ١٠٠٠ پايگاه اورژانس
؛ولي عملكرد وزارت بهداشت و درمان طي برنامه چهارم تاكنون چگونه بوده است؟
دكتر«امين لو» معاون پارلماني وزارت بهداشت و درمان در اين خصوص مي گويد: در ماده ٨٥ قانون برنامه توسعه چهارم آمده است، براي كاهش تصادفات جاده اي دولت بايد برنامه ريزي كند و تكليف چند دستگاه از جمله وزارت راه، بهداشت و درمان، صداوسيما، نيروي انتظامي، صنايع براي اين مهم مشخص شده است.
وي مي افزايد: اين قانون وزارت بهداشت و درمان را موظف به ايجاد اورژانس هاي جاده اي كرده است و رسيدن زمان بيماران را به مراكز درماني كاهش داده كه اين زمان را در شهرها ٨ دقيقه لحاظ كرده است.
دكتر «امين لو» تاكيدمي كند: وزارت بهداشت و درمان احداث جايگاه هاي اورژانس جاده اي را در طول برنامه چهارم در دستور كار خود قرار داده است به گونه اي كه با آغاز برنامه ٦٠٠ پايگاه اورژانس جاده اي در كشور فعال بود كه در حال حاضر اين تعداد به ١٦٠٠ واحد رسيده است و تجهيزات و نيروي انساني اين پايگاه ها از ابتداي برنامه تاكنون تقريبا ٥/٢ برابر شده است.
دكتر «امين لو» اظهار مي دارد: بحثي كه اين جا مطرح مي شود، اين است كه با احداث راه هاي جديد و افزايش جمعيت قطعا نياز به اين پايگاه ها بيشتر خواهد شد.
اين تعداد پايگاه اورژانس جاده اي بايد تا پايان برنامه چهارم به ١٨٠٠ پايگاه برسد كه باتوجه به نيازهاي موجود بعد از برآورد و تجديدنظرها بايد به ٢٤٠٠ پايگاه افزايش يابد.
دكتر «امين لو» در مورد اورژانس هوايي مي گويد: ساختاري كه براي اورژانس كشوري پيش بيني شده است شامل اورژانس هوايي، دريايي و زميني است اما مواردي كه در خصوص اورژانس هوايي و دريايي در قانون پيش بيني شده تحقق پيدا نكرده است.
از وي سوال مي كنيم، آيا وزارت بهداشت در اين زمينه تعلل داشته است؟
دكتر «امين لو» مي گويد: باتوجه به اعتباراتي كه در اختيار وزارت بهداشت قرار داده شده است اين وزارت خانه در خصوص امداد جاده اي گام هاي موثري برداشته اما بايد گفت تأمين منابع براي راه اندازي اورژانس اعم از هوايي، زميني و دريايي بسيار بااهميت است و اگر منابع به هنگام تأمين شود، قطعا وزارت بهداشت به وظايف خود عمل خواهد كرد.
؛تا وضعيت ايده آل فاصله داريم
؛بايد ديد نظر نمايندگان مجلس كه يكي از وظايف آن ها نظارت بر چگونگي اجراي قوانين است، چيست؟
دكتر «شهرياري» عضو كميسيون بهداشت و درمان در اين خصوص مي گويد: كاهش تلفات جاده اي كار غيربخشي است و بايد دستگاه ها و سازمان هاي مرتبط با يكديگر هماهنگ عمل كنند و براين امر تأثيرگذار باشند تا امنيت و ايمني جاده ها تأمين شود.
وي مي افزايد: اقدامات وزارت بهداشت و درمان براي امداد جاده اي بايد به هنگام باشد تا از اتلاف وقت در نقل و انتقال مجروحان و مصدومان جلوگيري شود و بلافاصله حادثه ديدگان به نزديك ترين مراكز درماني انتقال پيدا كنند.
دكتر «شهرياري» يادآور مي شود: وزارت بهداشت و درمان مدعي است كه همسو با برنامه چهارم توسعه در ايجاد پايگاه هاي اورژانس جاده اي پيش رفته است و از نظر تأمين آمبولانس هم قرار شده كه بيش از ١٠٠٠ دستگاه آمبولانس تا پايان سال به اين بخش اضافه شود.
در حال حاضر ٢٠٠٠ دستگاه آمبولانس جديد در كشور فعال است.
ولي اگر مسئولان وزارت بهداشت و درمان مدعي هستند كه از شرايط ايده آل برخوردار هستيم، اغراق كرده اند چون وضعيت اورژانس و درمان كشور مانند ساير بخش ها با شرايط ايده آل فاصله دارد.
دكتر «شهرياري» اظهار مي دارد: مديريت خوب و منابع خوب نياز اين بخش است و بايد گفت وزارت بهداشت و درمان در حد توانش امكانات را فراهم كرده است اما مسئله اي كه در اين بين وجود دارد، فرهنگ سازي است.
لذا هماهنگ با توسعه اورژانس ها و پايگاه هاي جاده اي، بايد فرهنگ رانندگي را در بين مردم نهادينه كنيم تا در همه منابع صرفه جويي شود. زيرا بيشترين مشكل در تصادفات، تخلفات رانندگي و خطاي انساني است.
چنين به نظر مي رسد كه در بين دستگاه هاي مسئول در خصوص تلفات جاده اي و تصادفات رانندگي بهداشت و درمان وظيفه اش را به نسبت ديگران، خوب انجام داده است ولي چون در جهت تصادف و جراحت، ثانيه ها حقيقتا نقش حياتي دارند بايد به هر صورت كاري كرد كه تا پايان برنامه چهارم به اهداف مورد نظر دست يابيم، هم از نظر كمي و هم از نظر كيفي.
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 269]