واضح آرشیو وب فارسی:مهر: "مرگ تدريجي يك رويا" نگاهي دقيق به جريان روشنفكري دارد
عزيزالله حاجيمشهدي در نشست نقد و بررسي "مرگ تدريجي يك رويا" در دانشگاه تهران اين مجموعه را واجد نگاه دقيق كارگردان به جريان روشنفكري دانست.
به گزارش خبرگزاري مهر، روابط عمومي فرهنگسراي رسانه اعلام كرد مجري اين نشست علي درستكار بود كه سهشنبه 12 آذرماه با حضور فريدون جيراني، آرمان زرينكوب تهيهكننده، ستاره اسكندري و ساميه لك بازيگران، مريم جلالي مدير گروه خانواده راديو ايران، حاجيمشهدي منتقد و فرهمند استاد دانشگاه تهران برگزار شد.
جيراني در ابتداي اين نشست گفت: با توليد "مرگ تدريجي يك رويا" خودزني نكرده و به ناتوي فرهنگي معتقدم. روشنفكر و روشنفكري اسم معناست كه تعاريف مختلف ميتواند داشته باشد. روشنفكري از دوران قاجار و پس از انقلاب اسلامي سيري متفاوت را طي كرده و روشنفكران به اين قشر انتقادهايي كردهاند كه كتاب جلال آل احمد از جمله آنهاست.
كارگردان "مرگ تدريجي يك رويا" ادامه داد: در سينماي قبل انقلاب نيز در برخي آثار قشر باسواد افرادي نامتعادل به تصوير كشيده ميشدند. سير نوشتن و بازيگري پس از انقلاب با بعد آن بسيار فرق كرده است. بيشتر نويسندگان پس از انقلاب از قشر زن هستند و زنان پرتيراژترين رمانهاي بعد انقلاب را داشتهاند. طوري كه همه آنها بعد از يك يا دو اثر بسيار مشهور شدند.
ستاره اسكندري بازيگر اين مجموعه با اشاره به علاقهاش به نقش ساناز گفت: من اين نقش را خيلي دوست داشتم. چون در تجربههاي تصويري كه داشتم معمولاً شخصيت مثبت كار ميكردم. نقش ساناز فرصتي مغتنم بود تا اگر توانايي وجود دارد، در عرصهاي ديگر به آزمايش بگذارم.
وي ادامه داد: "مرگ تدريجي يك رويا" را دوست دارم نه به دليل ماجراهايي كه اتفاق ميافتد بلكه به خاطر سرگشتگي كه بشر در هر جنس، نوع و قشر دچار آن است. متأسفانه با يكسري از آدمهايي روبرو هستيم كه در اين جهان سردرگم هستند. دوست دارم به دوستان جوانتر اعلام كنم با قضاوتهاي سريع به پيشواز كارها نرويم و عمق آنها را ببينيم.
همچنين حاجيمشهدي در ادامه نشست درباره چگونگي آشنايي با كارگردان مجموعه گفت: جيراني را از زمان كار مطبوعاتي ميشناسم. او سال 69 اولين فيلم سينمايي خود را با نام "سقوط" ساخت و سپس سال 77 (به فاصله 9 سال) فيلم "قرمز" را ساخت كه كاري متفاوت بود و به لحاظ رويكرد نيز نگاهي متفاوت را دنبال ميكرد.
اين منتقد سينمايي افزود: جيراني را به عنوان شكارچي سوژههاي بكر به شما معرفي ميكنم. كسي كه در بسياري از كارها به شكلي غير كليشهاي وارد شده است. "مرگ تدريجي يك رويا" نيز برآيند نگاه منتقدانه وي به نگاه اجتماعي روشنفكرانه است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه در يك اظهار نظر گفته در اين مجموعه اغراق شده، تصريح كرد: در پاسخ به يكي از سايتها به صورت تلفني درباره اين مجموعه گفتم كه سريالي روان و خوشساخت است و نكات مثبت بيشمار دارد. اما ما در جامعهاي زندگي ميكنيم كه از نوع مارال عظيمي و روشنفكراني كه ميخواهند يكشبه ره صدساله برود زياد داريم.
حاجيمشهدي افزود: نويسنده مجموعه كمي دچار افكار خاص بوده و از كاه كوه ساخته است. با توجه به صبغه ادبي و جامعيتي كه در ادبيات ايران وجود دارد، اين مسئله براي من اغراقآميز به نظر ميرسيد. از سوي ديگر روابط ميان ناشر و نويسنده كليشهاي بود. در كشور ما ديواري كوتاهتر از نويسندگان و ناشران نداريم و اينطور نيست كه دستمزدها به موقع پرداخته شود.
اين منتقد با دفاع از نگاه جيراني درباره اينكه گفته ميشود او كاري صد درصد سفارشي ساخته اظهار داشت: جيراني به عنوان يك هنرمند نگاه خودش را مطرح كرده است. او يك نگاه دقيق و درست به جريان روشنفكري دارد.
وي ادامه داد: جريان روشنفكري در ايران همواره جامعه را مدينه فاضله تصور ميكند، در حالي كه اتوپيا مصداق ظاهري ندارد. اگر جيراني گاهي به روشنفكران نق ميزند، اين نگاه واقعبينانه است كه شايد حرف دل بخشي عمده روشنفكران روشنبين باشد.
در پايان اين نشست هدايايي به رسم يادبود از سوي فرهنگسراي رسانه به عوامل و بازيگران مجموعه "مرگ تدريجي يك رويا" اهدا شد.
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]