واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
همه می.دانند که مراکزی خاص به افراد معتاد کمک می.کنند تا هم اعتیاد خود را کنار بگذارند و هم دوباره به زندگی بازگردند.
فرارو:سال.ها پیش همه فکر می.کردند معتادان را باید به تخت بست و در زیر زمین زندانی کرد. برخی هم می.گفتند ترک معتاد تنها با مرگ وی امکان.پذیر است؛ اما در سال.های گذشته دیدگاه.ها تغییر کرده است. دیگر همه می.دانند که مراکزی خاص به افراد معتاد کمک می.کنند تا هم اعتیاد خود را کنار بگذارند و هم دوباره به زندگی بازگردند. با اینکه حمایت از این مراکز و نهادهای مشابه دیگر، به نفع تمام اجتماع به نظر می.رسد، اما اعتباراتشان کاهش داده می.شود تا برخوردهای جبری تقویت شود. آن.هم زمانی که آسیب.های اجتماعی دائم در حال افزایش.اند.
بر اساس آمارهای امسال، آسیب.های اجتماعی رو به افزایش است؛ اما اعتبار مربوط به بخش کاهش آسیب.های اجتماعی، نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. در مقابل این اعتبارات کاهش یافته به سمت مراکزی سرازیر می.شوند که به ضرب اجبار، اقدام به کاهش آسیب.های اجتماعی می.کنند.
مدير دفتر پيشگيری و درمان اعتياد سازمان بهزيستی، در گفت.وگویی عنوان کرده است که در شش ماهه نخست سال جاری پنج مركز گذری كاهش آسیب در كشور به دلیل عدم تامین اعتبار تعطیل شده.اند. چرا که تاکنون تنها اعتبار50 تا60 درصد مراكز گذری كاهش آسیب تامین شده است و این مراکز برای جذب اعتبار با مشکلاتی عدیده مواجه هستند.
بنا به اظهار فریده براتی، امسال اعتبارات کاهش آسیب.های اجتماعی کاهش یافته و به مسیر.های جبری هدایت شده است. در حالی که در طرح.های اجباری معتادان با پلیس درگیر می.شوند و این موضوع به كند شدن چنین طرح.هایی دامن می.زند.
عضو كمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز با به عدم توجه كافی به مسایل آسیب.های اجتماعی در بودجه سال 90 اشاره کرده و گفته است: «متاسفانه كمبود اعتبارات و ضعف در مدیریت آسیب.های اجتماعی را در جامعه تشدید می.كند.»
به عقیده سید جواد زمانی، اگر اعتبارات مربوط به مسایل اجتماعی و حل معضلات اجتماعی، به میزان كافی تعیین می.شد، بسیاری از معضلات تاكنون ریشه.كن شده بود، اما ظاهراً علاوه بر كمبود در بخش اعتبارات،ضعف مدیریتی هم مزید بر علت شده است.
پیش از این و در سال.های گذشته کارشناسان بارها تذکر می.دادند که باید این اعتبارات افزایش پیدا کند تا مقابله و کنترل آسیب.های اجتماعی با جدیت دنبال شود. برای مثال یکی از مدیران سازمان بهزیستی کشور، اعلام کرده بود که برای کاهش آسیب.های اجتماعی به اعتبار کافی نیاز است.
نکته جالب توجه این است که وقتی مراکز کاهش آسیب.ها در ایران، به دلیل کمبود اعتبار کافی تعطیل می.شوند، برخی مسؤولان از اختصاص 130 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای 140 طرح مربوط به 22 دستگاه اجرایی خبر می.دهند.
افزایش آسیب های اجتماعی
آسیب.های اجتماعی هم از آن مسائلی است که هر سال نسبت به سال قبل رشد و گسترش بیشتری می.یابد. امسال نیز انواع مختلف این آسیب.ها نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. از مشکلات اقتصادی و فقر هم به عنوان مهمترین دلایل این روند نامطلوب یاد شده است.
رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران، افزایش کودکان خیابانی، معتادان، افراد آسیب دیده، طلاق، کودک آزاری و ... را از جمله آسیب.هایی می.داند، که وقوع آنها در جامعه افزایش پیدا کرده است.
اقلیما می.گوید: «در شرایطی که زندا.ن.های ایران 3 برابر ظرفیت فعلی، زندانی دارند و همچنین آمار طلاق نسبت به سال گذشته 6 درصد افزایش و ازدواج 2 درصد کاهش داشته است، آسیب.های دیگر مانند کودک.آزاری، فساد، اعتیاد، بیکاری و دزدی در کنار آن زیاد می شود.»
آخرین آمارهای رسمی در كشور نشان می.دهد تعداد معتادان نسبت به سال قبل افزایش قابل توجهی داشته است و تعداد آن.ها به مرز سه میلیون معتاد در كشور رسیده است؛ بر اساس گزارشات این معتادان ترجیح می.دهند در مراكز گذری و اماكن نگهداری موقت خدمات بگیرند تا اینكه در مراكز اجباری با سازوكار.های خاص خود قانع شوند كه دست از اعتیاد بكشند.
در شرایط حاضر، کارشناسان نگران گسترش بیشتر آسیب.های اجتماعی هستند. مدیركل دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی در این رابطه گفته است: «در حال حاضر ما در سازمان بهزیستی بیش از هرچیز نگران این هستیم كه همین فعالیت.ها دچار مشكلاتی شود؛ به این معنا كه مسوولان همین اندك.اعتبارات را هم قطع كنند.»
گردآوری:گروه خبر سیمرغ
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]