واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: دولت پيگير پيوستن به WTOنيست
سرمايه : با گذشت بيش از يك سال از تصويب رژيم تجاري ايران در كميسيون اقتصادي هيات دولت و با آنكه به گفته مسعود مير كاظمي وزير بازرگاني بررسي حقوقي اين رژيم انجام گرفته و در حال پيگيري براي نهايي شدن آن است اما هنوز بسياري نسبت به سرنوشت آن اظهار بي اطلاعي مي كنند.عدم تصويب اين گزارش بعد از اين مدت و عدم اطلاع رساني در مورد تاخير در فرآيند تصويب آن رئيس اتاق ايران را واداشت كه از زمان تصويب اين گزارش در هيات دولت به عنوان يك معما ياد كند.
سيدحميد حسيني عضو هيات نمايندگان اتاق ايران معتقد است:«علت اصلي اين تاخير به جمع بندي نرسيدن دولت در مورد پيوستن به اين سازمان است. »
وي در گفت وگو با «سرمايه» تصريح كرد: «به نظر نمي رسد دولت در حال حاضر پيگير پيوستن به اين سازمان باشد چراكه اين پيوستن به طور حتم كاهش اقتدار و مانور دولت را در پي خواهد داشت.»
به گفته حسيني از آنجا كه گزارش رژيم تجاري آماده شده تاكنون در اختيار نهادها براي ابراز نظر قرار نگرفته است بنابراين هيچ نوع برداشتي نسبت به اين رژيم وجود ندارد، تصريح كرد: «در برخي موارد رژيم تجاري به عنوان عكس برداري از قوانين فعلي عنوان شده است كه در اين صورت تاخير در تصويب آن از طرف هيات دولت و عدم شفاف سازي در مورد آن جاي سوال دارد چرا كه قوانين فعلي يك بار مصوب شده اند و نيازي به اين همه وقت براي تصويب ندارند.»
بي اطلاعي از وضعيت گزارش رژيم تجاري
تدوين گزارش رژيم تجاري ايران از سال 79 آغاز و مراحل مختلفي را گذرانده و با تغييراتي كه در مقررات اقتصادي و تجاري كشور صورت گرفت اين گزارش به طور مرتب به هنگام سازي شده است ضمن آنكه متن اين گزارش يك بار به زبان انگليسي و به صورت غيررسمي مورد گفت وگو با سازمان تجارت جهاني واقع شد. با اين احوال به نظر مي رسد تهيه و نهايي سازي اين گزارش پروسه اي طولاني را طي كرده باشد البته ارائه ديرهنگام اين گزارش روند الحاق رسمي ايران به اين سازمان را طولاني تر خواهد كرد. بايد به اين نكته نيز توجه كرد كه انتظار 10 ساله ايران براي پذيرفته شدن به عنوان عضو ناظر در اين سازمان نيز مدت زيادي را بر فرآيند الحاق افزوده است، فرآيندي كه به خودي خود طولاني محسوب مي شود.
در اين ميان بسياري از مسوولان معتقدند هيچ گونه مانع سياسي، حقوقي و اقتصادي براي بررسي رژيم تجاري ايران در سازمان تجارت جهاني وجود ندارد. برخي ديگر نيز اختلافات ميان وزارت بازرگاني و وزارت امور خارجه براي تاثيرگذاري بيشتر هريك از اين دو سازمان بر گزارش را دليلي براي طولاني شدن پروسه بررسي و ارائه اين گزارش به سازمان تجارت جهاني عنوان مي كنند.
احمد آزادمرد نايب رئيس اول كميسيون تجارت جهاني و سازمان هاي بين المللي اتاق ايران چندي قبل در گفت وگو با «سرمايه» ناهماهنگي ميان وزارت بازرگاني و وزارت امور خارجه را يكي از عوامل تاخير در ارائه رژيم تجاري ايران اعلام كرد. حسيني در گفت وگوي خود با «سرمايه» اختلاف اين دو وزارتخانه را دور از ذهن دانست و تاكيد كرد: «به نظر مي رسد با توجه به شرايط فعلي ايران در جهان و مشكلات كشور در زمينه تحريم ها و همچنين فشار سياسي ساير كشورها در مورد موضوع هسته اي ايران در اصل پيوستن ايران به سازمان تجارت جهاني در وهله فعلي اختلاف نظرهايي وجود داشته باشد.» در عين حال برخي كارشناسان مانند يحيي آل اسحاق رئيس اتاق بازرگاني تهران ترس از برخي تبعات پيوستن به سازمان تجارت جهاني را از عوامل تاخير عنوان مي كند. حسيني نيز معتقد است كه به طور حتم برخي از مسائل وجود خواهد داشت و پس از پيوستن به سازمان تجارت جهاني بنگاه هايي مي توانند فعاليت كنند كه از عهده رقابت برآيند.
اين فعال بخش خصوصي اجراي حذف يارانه ها به خصوص در بخش انرژي را يكي از كارهايي دانست كه مي تواند بنگاه هاي رقابت پذير در اقتصاد ايران را مشخص كند؛ بنگاه هايي كه با پيوستن به سازمان تجارت جهاني نيز به كار خود ادامه خواهند داد.
وي خاطرنشان كرد: «در وضعيت كنوني حتي معلوم نيست كه پيوستن به سازمان تجارت جهاني به نفع كشور ماست يا خير، شايد بسياري از نهادها نيز در مورد زمان اين پيوستن دچار شك و شبهه اند چرا كه در حال حاضر قدرت چانه زني ما بسيار اندك است هرچند كه به نظر نمي رسد دولت نيز تمايل چنداني به اين كار داشته باشد.»
در عين حال بسياري از كارشناسان با منفي دانستن تاخير ايجاد شده در ارائه اين گزارش به سازمان تجارت جهاني معتقدند پيوستن به اين سازمان راهي ناگزير براي كشورهاست و هرچه اين روند طولاني تر شود ضررهاي آن بيشتر خواهد بود.
آنها معتقدند بررسي رژيم تجاري ايران در سازمان تجارت جهاني همانند ديگر كشورها فرآيندي طولاني را طي خواهد كرد بنابراين بسياري از موضوع ها را مي توان طي بررسي گزارش اصلاح كرد.
گفتني است تقاضاي ايران براي عضويت در سازمان تجارت جهاني
21 بار توسط آمريكا وتو شد و در مرتبه بيست و دوم و پس از 10 سال انتظار ايران در پنج خردادماه سال 84 به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهاني پذيرفته شد. گزارش رژيم تجاري ايران نيز در 20 تيرماه سال 86 به تصويب كميسيون اقتصادي هيات دولت رسيد اما از آن زمان تاكنون اطلاعات مهمي راجع به آن منتشر نشده است.
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]