واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: سياست آمريكا در قبال برنامه هسته اي ايران تغيير نمي كند
سرمايه: تازه ترين اظهار نظر منتخب رياست جمهوري ايالات متحده آمريكا درباره ايران حكايت از آن داشت كه وعده تغيير قرار است به همه جا تسري پيدا كند الا سياست هاي آمريكا درباره ايران. باراك اوباما منتخب رياست جمهوري آمريكا كه با شعار«ما خواهان تغييريم» توانست راي و نظر مردم كشورش را جلب كند، در روز معرفي وزراي كليدي كابينه اش به گونه اي درباره برنامه هسته اي ايران به اظهارنظر پرداخت كه چندان تفاوتي با دولتمردان سابق نداشت.
رئيس جمهوري منتخب آمريكا دوشنبه گذشته پس از آنكه تيم امنيت ملي خود را معرفي كرد و هيلاري كلينتون رقيب انتخاباتي اش در دوره انتخابات مقدماتي را به نمايندگي براي وزارت امور خارجه، رابرت گيتس وزير دفاع فعلي از حزب جمهوريخواهان را در مقام خود ابقا و ژنرال اسبق تفنگداران دريايي، جيم جونز را به سمت مشاور امنيت ملي برگزيد؛ در توضيح اولويت هاي سياست خارجي خود مدعي شد كارهاي بسياري براي محدود كردن برنامه هسته اي ايران و كره شمالي بايد انجام شود.
اين اظهارات در حالي مطرح شد كه اوباما در دوران رقابت انتخاباتي اش در يكي از جنجالي ترين شعارها و وعده هايش از مذاكره مستقيم و بدون پيش شرط با ايران سخن به ميان آورده بود. از اين روي برخي تحليلگران پيش بيني مي كردند مهم ترين تغيير در حوزه سياست خارجي ايالات متحده آمريكا به وقوع خواهد پيوست و رئيس جمهوري جديد گام هاي موثري را براي كنار زدن ابرهاي تيره در روابط واشنگتن و تهران برخواهد داشت.
همين شعار و وعده هم سبب شد تا خوشبيني ها براي ايجاد چنين تغييري در داخل ايران شكل بگيرد به طوري كه مقامات رسمي و غيررسمي پيش از برگزاري انتخابات در آمريكا از ترجيح پيروزي اوباما بر رقيبش سخن به ميان مي آوردند. پس از برگزاري انتخابات و اعلام پيروزي نماينده دموكرات ها هم تهران نتوانست خشنودي خود را از چنين انتخابي پنهان كند و رئيس جمهوري ايران براي نخستين بار در طول انقلاب اسلامي پيروزي منتخب رياست جمهوري آمريكا را تبريك گفت.
با اين حال مقامات ايراني پس از پيروزي اوباما و اعلام موضع گيري هاي جديدش خيلي زود به اشتباه در تحليل تغيير رويكرد ايالات متحده آمريكا در قبال ايران دست يافتند.
شعار تغيير هرچند برخاسته از خواست افكار عمومي و مردم آمريكا جهت دگرگوني در ساختار سياست هاي داخلي و خارجي آمريكا بود و با توجه و استقبال جهاني نيز مواجه شد اما در بررسي تاريخ معاصر آمريكا مي توان به وضوح ديد كه شعار تغيير در تاريخ 200 ساله اخير اين كشور چندين بار توسط نامزدهاي انتخاباتي رياست جمهوري و احزاب حامي آنها مطرح شده است.
حوزه سياست خارجي كاخ سفيد داراي استراتژي ثابت و بلند مدتي است كه جابه جايي نفرات و تفكرات، آن را دستخوش تغيير نمي كند بلكه تنها شايد تاكتيك ها باشد كه دستخوش تغييرات جزئي مي شود.
گواينكه سخن از تغيير در سطح سياست خارجي و در فضاي بين المللي داراي يك رابطه دوسويه و متقابل است. اصالت داشتن عقلانيت و محاسبه سود و هزينه است كه سبب مي شود تا بازيگر خواستار تغيير در انتظار سيگنال هاي تغيير در سوي ديگر ميدان باشد. حتي اگر شخصي در نقش رئيس جمهوري يك كشور خواستار بازتعريف اهداف متغير برآيد مقتضيات محيطي و پيراموني است كه بر او حكم مي راند و گاهي مانع تحقق اهداف و آمال مي شود.
همچنين سابقه رفتاري در تاريخ ديپلماسي آمريكا گوياي اين واقعيت است كه همواره روساي جمهور جديد اگر دنباله رو رويكردهاي دولت هاي قبلي نباشند حداقل آرايش زمين بازي را نيز به طور كامل برهم نمي زنند كه نمونه بارز آن را مي توان در انتخاب مجدد رابرت گيتس جمهوريخواه به عنوان وزير دفاع در دولت اوباماي دموكرات مشاهده كرد.
رابرت گيتس مهره اي است كه پيش از اين بارها بر طبل جنگ عليه ايران كوبيده بود و گزينه نظامي را در قبال ايران بيش از ديگر ابزارها و گزينه ها مورد توجه قرار داده بود. حضور وي در دور دوم رياست جمهوري بوش به جاي رامسفلد نيز سبب شد تا همواره ابرهاي احتمالي جنگ بر ايران سايه افكند. بر اين اساس مي توان گفت در دوران جديد هم اين ابرها همچنان بر فراز ايران باقي بماند و مرد سياه پوست كاخ سفيد براي كنار زدن آن اقدامي نكند.
از اين رو اوباما رئيس جمهوري منتخب آمريكا دوشنبه گذشته بدون آنكه تغييري در لحن خود در قبال ايران به وجود آورد با تكرار اتهامات غرب مبني بر نظامي بودن برنامه هسته اي ايران مدعي شد:« كارهاي بسياري وجود دارد كه بايد براي جلوگيري از گسترش تسليحات هسته اي به ايران و كره شمالي، تحقق يك صلح دائم بين اسرائيل و فلسطين و تحكيم كردن موسسات بين المللي انجام گيرد.»
به گزارش خبرگزاري رويترز آمريكا و برخي متحدان اروپايي اش مدعي اند تهران تحت پوشش برنامه هسته اي صلح آميز خود در تلاش براي دستيابي به تسليحات هسته اي است و در همين راستا تاكنون تحريم هايي را عليه تهران اعمال كرده اند تا ايران را متقاعد به تعليق تسليحات هسته اي اش كنند.
اين در حالي است كه نه تنها ايران به صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي تاكيد دارد بلكه آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز تاكنون در تمام گزارشات خود تاكيد كرده كه تمام مواد و فعاليت هاي هسته اي اعلام شده ايران در موارد مشروع به كار گرفته شده اند و انحرافي در آنها مشاهده نشده است.اظهارات جديد اوباما در قبال ايران در حالي مطرح شد كه برخي تحليلگران سياسي به رئيس جمهوري منتخب آمريكا هشدار دادند تا به رغم مشكلات فراواني كه پيش روي سياست خارجي آمريكا قرار دارد، وعده خود مبني بر مذاكره مستقيم با ايران را فراموش نكند.
به گزارش روزنامه آلماني اشپيگل در حالي كه بحران اقتصادي، ورشكستگي صنعت خودروسازي آمريكا و حملات اخير بمبئي ذهن سياستمداران آمريكايي را به خود مشغول كرده است، كارشناسان از سايه انداختن اين مشكلات روي تصميم «باراك اوباما» رئيس جمهوري منتخب آمريكا مبني بر تعامل با ايران ابراز نگراني كرده اند.
دنيس راس مشاور بيل كلينتون رئيس جمهوري پيشين آمريكا در اين باره گفت: «مساله اي مهم تر از ايران در زمينه سياست خارجي براي دولت اوباما وجود ندارد.»
ريچارد هاس، رئيس شوراي سياست خارجي آمريكا در مقاله اي در روزنامه نيوزويك نوشت: «اقدام نظامي عليه ايران تنها مي تواند زمان اندكي بخرد ولي مشكلي را به طور ريشه اي حل نمي كند. اين اقدام تنها روابط ايران و آمريكا را سردتر مي كند و منافع واشنگتن در افغانستان و عراق را به مخاطره مي اندازد. همچنين اين اقدام باعث افزايش شديد قيمت نفت مي شود و اين همان جرقه اي است كه بحران جهاني اقتصادي براي انفجار به آن احتياج دارد.»
وي افزود: «بنابراين بايد براي مذاكره رودررو و بدون پيش شرط با ايران آماده شويم. در هر حال عاقلانه است كه به اين مذاكرات نه به عنوان اعطاي امتياز به حريف بلكه به عنوان ابزاري براي تامين امنيت ملي آمريكا نگريسته شود.»
اين در حالي است كه حتي دولت بوش نيز بعد از حملات 11 سپتامبر و در جريان حل وفصل مسائل افغانستان با ايران مذاكره كرد.
وي حتي در آخرين روزهاي رياست جمهوري خود نيز از اهميت تعامل با ايران غافل نشد و به دنبال تاسيس دفتر ديپلماتيك در تهران بود.
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]