واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: روانشناسي چت هاي اينترنتي!!!
در چت روم ها نيازي به رعايت چارچوب ها و استانداردهاي رايج در روابط فردي و اجتماعي نيست...
تحقيقات متعددي كه در زمينه انگيزه افراد براي روي آوردن به چت صورت گرفته، نشان مي دهد كه هم فكري يا هم دلي، تفريح، وقت گذراني يا سرگرمي و دوستي با جنس مخالف، سه مورد مهم از مهم ترين دلايل گپ زني در اتاق هاي اينترنتي است.
به گزارش يك سايت اينترنتي از يك نظر سنجي، از مجموع سه هزار و 118 نفر بازديد كننده از اين سايت كه در اين نظر سنجي شركت كرده بودند، 32 درصد آنها براي تفريح، 7/22 درصد براي دوست يابي و 5/12 درصد براي همسريابي و ازدواج از چت استفاده مي كنند.
- سؤال: آيا مي توان گفت جوانان و آدم هاي تنها، بيشترين كاربران اتاق هاي گفتگوي اينترنتي را تشكيل مي دهند؟
- پاسخ: بله، افراد تنها و تعداد زيادي از جواناني كه مهارت هاي اجتماعي و ارتباطي ضعيفي دارند از مشتريان ثابت چت روم ها محسوب مي شوند.
- سؤال: علت اين امر چيست؟
- پاسخ: به دليل اينكه در چت روم ها نيازي به رعايت چارچوب ها و استانداردهاي رايج در روابط فردي و اجتماعي نيست. اين افراد به راحتي با ديگران ارتباط برقرار مي كنند و در اين فضاها هر كس بر اساس نيازي كه در خود احساس مي كند، وارد مي شود. برخي افراد از مناسبات متناقض اجتماعي، واقعيت هاي تلخ زندگي، ناكامي هاي گذشته و كنوني خسته هستند و براي افرادي ديگر تنها جنبه سرگرمي دارد و جبران كننده نيازهاي ارتباطي آنها در دنياي واقعي است.
- سؤال: آيا اين افراد با چت كردن از نظر رواني اقناع مي شوند؟
- پاسخ: گذشته از كساني كه ارضاء نيازهاي رواني، آنها را به چت روم ها مي كشاند، عده اي از افراد به قصد مزاح و فريب ديگران وارد چت روم ها مي شوند و از دادن اطلاعات غلط و دست انداختن ديگران لذت مي برند. البته يكي از دلايل ديگري كه گروهي از افراد به چت روي مي آورند، اين است كه مجبور نيستند براي هيچ مسأله اي پاسخگو باشند.
شايد به همين علت است كه گفتگو درباره مسائل جنسي، ابراز عشق و احساسات و بيان اسرار و درد دل هاي خصوصي در اين فضاها به راحتي صورت مي گيرد.
- سؤال: در اين فضاها، افراد بيشتر ترجيح مي دهند با چه كساني چت كنند؟
- پاسخ: طبق تحقيقات انجام شده، بيش از 50 درصد افراد ترجيح مي دهند با افراد متنوع و ناشناس و كمتر از يك سوم افراد تمايل داشته اند با افراد آشنا چت كنند.
همچنين 9/98 درصد تمايل دارند با افراد غير همجنس چت كنند. بنابراين مي توانيم بگوييم كه فضاي غالب در محيط چت روم ها گفتگوهاي دوستانه جوانان غير همجنس است كه با نيّت ارضاي كنجكاوي، آشنائي، سرگرمي و تفريح و ماجراجوئي انجام مي گيرد.
- سؤال: آيا گفتگو درباره مسائل جنسي در فضاي اينترنت مي تواند آسيب رسان باشد؟
- پاسخ: وقتي محتواي چت به مسائل جنسي كشيده مي شود، پيامدهاي منفي بسياري را به دنبال دارد. نمونه اي از اين پيامدها كه تقريباً از طرف بيشتر كاربران تجربه شده است، عبارت است از روحيه اي خسته و فرد شده، احساس پوچي و ناكامي، شكسته شدن حريم هاي اخلاقي، فحشاء و سوء استفاده جنسي، اختلالات رفتاري از قبيل خود ارضائي، بي اعتمادي به جنس مخالف، ترويج خشونت، بي بند وباري، تلف شدن وقت و پول.
- سؤال: پس اين فضاها مي تواند محيطي كاملاً غير اخلاقي و بي بند و بار را فراهم بياورد؟
- پاسخ: بله، اين امر اتاق هاي گفتگوي اينترنتي را به شكل محيطي كه امكان استفاده پورنوگرافيك يا هرزه نگاري از آن وجود دارد، در مي آورد. اعتياد اينترنتي در سه مرحله اتفاق مي افتد: تداوم استفاده، زياد شدن ساعات مصرف و مرحله اعتياد واقعي
- سؤال: آيا خطري هم اين افراد را تهديد مي كند؟
- پاسخ: در صورت بي توجهي مي تواند بسيار خطرناك شود. اختلالات خواب و كم خوابي، افت تحصيلي شديد، كاهش وزن به علت اختلالات سيستم تغذيه اي بدن، بالا رفتن دامنه تنش هاي عصبي، كاهش فعاليت هاي اجتماعي، قانون گريزي، فقدان مسئوليت پذيري در خانه، خشونت بيش از حد، پرخاشگري، تغيير عادت هاي رفتاري و ابتلاء به سردردهاي عصبي را مي توان از عوارض اعتياد به اينترنت برشمرد. توجه داشته باشيد كه افراد معتاد به اينترنت صرف نظر از جنسيت، سن و مقطع تحصيلي بدون هيچ منظور و هدفي، تنها براي يافتن چيزهاي جديد و مهيج در اين شبكه پرسه مي زنند كه معضلات اقتصاد، بيكاري و نبود امنيت شغلي آن را تشديد مي كند.
- سؤال: چه مشكلاتي در تعاملات خانوادگي و اجتماعي اين افراد ايجاد مي شود؟
- پاسخ: براي افرادي كه اسير اينترنت شده اند، دنياي مجازي چت روم ها به راحتي جايگزين افراد فاميل، دوستان، تحصيل، اشتغال و خواب مي شود، به طوري كه بعضي از جوانان از ساعت 10 شب تا 4 صبح وقت خود را صرف اينترنت مي كنند و به طور هفتگي 40 تا 50 ساعت را در دنياي مجازي مي گذرانند و از دنياي واقعي كه در آن زندگي مي كنند فاصله مي گيرند. در بسياري از موارد آشنائي هاي اينترنتي منجر به بروز اختلافات شديد خانوادگي و گاه متاركه و طلاق مي شود.
- سؤال: چه راه حلي براي ترك اين اعتياد وجود دارد؟
- پاسخ: مهم ترين راه چاره ترك اعتياد اينترنتي، كنترل كيفيت و كميت اتصال به اينترنت است. همچنين مقيد كردن فرد به برنامه زمان بندي شده براي اتصال به اينترنت و بيرون زدن از محيط مذكور، برنامه ريزي مرتب براي گذراندن وقت به روش هاي جايگزين مانند پرداختن به فعاليت هاي ورزشي، هنري و غيره از روش هاي ترك اعتياد اينترنتي است.
- سؤال: اگر فاصله ميان اين دنياي مجازي و دنياي واقعي زياد شود، چه مشكلاتي ايجاد مي شود؟
- پاسخ: هر قدر فاصله ميان دنياي واقعي و تخيّلي افراد بيشتر شود، احتمال بروز افسردگي و اختلالات روانشناختي در افراد نيز بيشتر مي شود. نكته جالب اينجاست كه اين عوارض بيشتر شامل آن دسته از اشخاصي مي شود كه از اعتماد به نفس پائين تري برخوردارند. اين افراد ممكن است احساس كنند كه تنها در شبكه اينترنت و ارتباطات مجازي مي توانند موفق باشند و مكانيسم هاي سازگاري آنان در روياروئي با مسائل و مشكلات روزمره و استرس هاي معمول زندگي ديگر كارائي لازم را نداشته باشد.
به همين دليل پس از بازگشت به واقعيت دچار يأس دائمي و يا افسردگي مي شوند.
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]