واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: كرومِ گوگل: جادوي دانماركي لارس باك، متخصص دانماركي جاوااسكريپت، جادوگري است كه مسئوليت پروژة مرورگر اينترنت گوگل، با نام كروم، را بر عهده دارد. گوگل در نظر دارد با كروم نحوه استفاده از رايانه را دگرگون كند.
در فاصله چند دقيقهاي با شهر آرهاس –شهري ده هزار ساله كه توسط وايكينگها بنا شده است- و در فاصله هزاران كيلومتري سيليكونولي شلوغ و مهندسان و كارآفرينان پركار آن، مزرعهاي آرام و ساكت قرار دارد كه محل تولد مرورگر وب كروم، محصول جديد شركت گوگل است. هدف گوگل از عرضه اين مرورگر ايجاد تحول نحوه مرور اينترنت و در قدم بعدي نحوه استفاده از رايانه است.
مرورگرهاي سنتي مانند اينترنت اكسپلورر مايكروسافت يا فايرفاكس بنياد موزيلا در اصل براي نمايش صفحههايي كه از يك سرور راه دور ارسال ميشوند، طراحي شدهاند. اما به دليل استفادة روزافزوني كه از زبان برنامهنويسي تحت وب جاوااسكريپت ميشود، امروزه ميتوان برنامههاي كاربردي كامل و جامعي را در مرورگرهاي وب اجرا كرد.
اولين بار كه گوگل به فكر عرضه كروم افتاد، هدفش ساخت مرورگري بود كه بتواند برنامههاي كاربردي را بهتر و سريعتر از تمام گزينههاي ديگر اجرا كند. اگر اين محصول مطابق انتظارها موفق شود، ميتواند در مدل محاسبات سنتي تغييرات بنياديني ايجاد كند. در مدل سنتي محاسبات كه سمبل آن ويندوز و آفيس مايكروسافت محسوب ميشود، برنامهها روي رايانهها نصب و اجرا ميشوند. در اين مدل جديد، نرمافزارها به جاي اينكه به صورت محلي روي رايانهها اجرا شوند روي شبكههاي عظيمي از رايانهها به نام «ابر محاسباتي» اجرا ميشوند.
اينجاست كه پاي آن مزرعه در دانمارك به وسط كشيده ميشود. صاحب اين مزرعه، لارس باك، يك از بزرگترين متخصصين موتورهاي نرمافزاري نوشته شده به زبان جاوااسكريپت است. منظور از موتور نرمافزاري، برنامههاي است كه كدهاي نوشتهشده به زبان خاصي را روي رايانهها اجرا ميكنند.
اين دانشمند رايانه لاغراندام و 45 ساله دانماركي، كه دو دهه از عمرش را صرف نوشتن يك ماشين مجازي (برنامههايي كه مانند نرمافزار كروم، يك برنامه را در داخل برنامهاي ديگر اجرا ميكنند) كرده است. او هجده حق اختراع ثبت شده در ايالات متحده دارد و هفت سال هم در شركت سان مايكروسيستمز مشغول نوشتن يك ماشين مجازي بسيار قوياي بوده است كه همين حالا هم توسط شركتهايي مثل HP، اپل، و سان مايكروسيستمز مورد استفاده قرار ميگيرد.
تماسي از گوگل
باك در سال 2000 به دانمارك برگشت تا دو دختر 13 و 15 سالهاش در سرزمين مادرياش تربيت شوند. دو سال بعد او به طور كامل سان را ترك كرد و به همراه چند دانشجوي دانشگاه آرهاس شركتي به نام OOVM را راه انداخت. اين شركت در سال 2004 توسط شركت سوئيسي Esmertec خريداري شد. او دو سال ديگر را نيز به عنوان مهندس و معمار ارشد نرمافزاري Esmertec در آن شركت گذراند تا اينكه در سال 2006 تصميم گرفت مدتي را استراحت كند.
دو هفته بعد، از گوگل با او تماس گرفته و پيشنهاد كار روي كروم رسماً به او داده شد. باك ميگويد كه كاملاً تحت تأثير اين پروژه قرار گرفته بود چون هدفش «تعريف استاندارد جديدي براي صنعت رايانه» بود. ولي او و خانوادهاش نميخواستند مزرعه قديمي خانوادگي و شهر آرهاس را ترك كنند.
گوگل موافقت كرد كه با شرط ماندن در خانه او را استخدام كند. باك در يكي از اسطبلهاي مزرعهاش كارگاهي راه انداخت و به استخدام متخصصين محلي مشغول شد. گروه مهندسي باك به سرعت بزرگ شد و به دفتري در دانشگاه آرهاس نقل مكان كرد. در آنجا بود كه باك و كارمندانش بدون سر و صدا كار روي موتور نرمافزاري كروم را ادامه دادند. اسم رمز اين پروژه V8 بود و به صورت اُپنسورس ساخته شد. از همان ابتداي كار روي ساخت موتور نرمافزاري كروم، هدف بيشينه كردن عملكرد و سرعت اتخاذ شده بود.
نلسون ماتوس، نايب رئيس واحد مهندسي گوگل در اروپا، ميگويد: «تجربه لارس در اين زمينه او را به ايدهآلترين فرد براي كار روي اين پروژه بزرگ و جاهطلبانه تبديل كرد. V8 كليد سرعت چشمگير كروم در اجراي برنامههاي تحت وب است و چون به صورت اپنسورس عرضه شده نوعي خدمت كلي به فناوري مرورگر هم محسوب ميشود.»
بالا بردن استانداردها
متخصصان عقيده دارند كه سرعت موتور نرمافزاري ساخته شده توسط باك و گروهش، يكي از بزرگترين نكات قوت كروم است. طبق نظر موسسه پژوهشي گارتنر، موفقيت كروم در كوتاهمدت به اين بستگي خواهد داشت كه بتواند تجربه كاربري در برنامههاي مبتني بر جاوااسكريپت را بهبود بخشد. اما در بلند مدت، زماني ميتوان گفت كروم موفق شده كه در ميان كاربران عادي و تجاري جايي پيدا كند. حتي سافاري و فايرفاكس هم هنوز آنقدر در بازار سلطه پيدا نكردهاند كه بتوان موفقيتشان را تضمين شده دانست.
اما يك چيز به هيچ وجه جاي ترديد ندارد: اينكه كروم در مسير رسيدن به هدفي كه براي باك تعيين شده بود –بالا بردن استانداردها در صنعت رايانه- قرار دارد. در گزارشها آمده است كه كروم در اجراي برنامههاي جاوا تا 56 برابر سريعتر از اينترنت اكسپلورر است.
البته خود باك چندان علاقهاي به چنين مقايسههايي بين كروم و بقيه مرورگرها ندارد؛ چون نتيجة مقايسه به برنامههايي كه براي آزمايش مورد استفاده قرار ميگيرند بستگي خواهد داشت. علاوه بر اين مرورگرهاي رقيب هم به سرعت در حال تكامل هستند. در واقع همين حالا هم اين شايعه وجود دارد كه موتور جاوااسكريپت جديد فايرفاكس نسبت به V8 عملكرد بهتري دارد. شري مكليچ، يكي از كارشناسان فورستر، ميگويد: «رقبا دير يا روز خودشان را به كروم نزديك خواهند كرد. هروقت رقيب جديدي از راه ميرسد خود به خود انتظارها بيشتر ميشوند.»
باك هم اين حرف را تأييد ميكند. او هنوز در دانمارك مشغول كار روي موتور نرمافزاري كروم است و ميخواهد آن را بهينهتر كند. دفتر او در دانشگاه آرهاس هيچيك از مزايايي كه گوگل به خاطرشان معروف است –آرايشگاه رايگان، غذاهاي رايگان، و سالن ورزشي- را ندارد. اما به گفته خود باك اين موضوع كه او ميتواند هر روز با دوچرخهاش از ميان مزارع دانمارك گردش كند و به سر كار بر روي يك فناوري نوين برود، بهترين مزاياي كاري براي او به شمار ميروند.
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]