واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: بررسي عملكرد و حضور 8 كلانشهر در فضاي مجازي هشت قلوهاي ناهمسان
خدماتي نبودن ضعف اصلي وبگاههاي شهرداريهاي ايران است.بررسي پايگاه اينترنتي 8 كلانشهر ايران (تهران، مشهد، اصفهان، شيراز، كرج، قم، اهواز و تبريز) نشان ميدهد كه شهرداريها نتوانستند خدمات مورد نياز شهروندان را در بستر اينترنتي خود ارائه دهند.
البته وضعيت ارائه خدمات اينترنتي در ميان اين 8 كلانشهر متفاوت است به طوريكه در پورتال شهرداري تهران شاهد ارائه 12خدمات اينترنتي هستيم ولي در پورتال شهرداري اهواز رد پاي ارائه يك خدمت اينترنتي نيز مشاهده نميشود. فقدان نقشه شهري، معرفي ناقص امكانات و مراكز شهري همچنين چند زبانه نبودن و استفاده نكردن از امكانات بالقوه صوتي و تصويري از كاستيهاي كلي اين 8 كلانشهر محسوب ميشوند.
در مقابل، شهرداري كلانشهرها از يك ويژگي مطلوب نيز برخوردارند و آن وجود بخشي تحت عنوان نظر سنجي است اما مشخص نبودن نتايج نظرسنجي در پورتالهاي كلانشهرها شفاف سازي در مورد عملكرد شهرداري را زير سوال ميبرد!
Tehran.irدر صدر جدول
پورتال شهرداري تهران به عنوان وبگاه برتر در جشنواره تسما برگزيده شد. اين پورتال در مقايسه با ديگر پورتالهاي دولتي و همچنين در ميان پورتالهاي 8 كلانشهر جايگاه ممتازي دارد. با اين حال، اين برتري كاملا نسبي است و در بررسي تخصصي انتقاداتي جدي به اين پورتال وارد است.
از جمله مزاياي Tehran.ir برجسته بودن نقش خدماتي در اين پورتال است. البته اين مزيت با معايب و كاستيهايي همراه است. كاوشگر تهران، سامانه اينترنتي 137، قيمت منطقهاى املاك، سامانه قوانين و مقررات، مناقصات شهرداري تهران، مشاهده پرونده شهرسازي، دفاتر خدمات الكترونيكي شهر، سامانه نظارت همگاني 1888، جستجوي اموات بهشت زهرا، سامانه درخواست آرم طرح ترافيك و سامانه فيش حقوقي بازنشستگان 12 بخش خدماتي اين پورتال هستند كه خدمات خود را در بستر وب ارائه ميكنند. اما استفاده از اين خدمات ذكر شده با دشواريهايي همراه است مثلا استفاده از كاوشگر تهران براي يافتن مكانها و معابر شهري با پيچيدگيهايي همراه است كه نميتواند هدف نهايي يعني رضايت و تسهيل جستوجوي كاربر را به دنبال داشته باشد.
به روز نبودن محتواي گزارشها و مستندات شهرداري انتقاد ديگري است كه به اين پورتال وارد ميشود. مثلا سالنامه آماري و يا مستندات موجود مربوط به سال 85 است. انتظار چند زبانه بودن پورتال شهرداري تهران، انتظار زيادي نيست. در حال حاضر اين پورتال فقط نسخه هايي به زبان فارسي و انگليسي دارد كه محتواي انگليسي پورتال هم كامل نيست.
مدير عامل سازمان فناوري اطلاعات شهرداري تهران نيز در پاسخ به اين سوال عصر ارتباط كه آيا پورتال شهرداري تهران جوابگوي تمامي نيازهاي شهروندان ايراني است؟ ميگويد: پورتال شهرداري تهران هنوز فاقد بسياري از سرويسها و استانداردها است و با سطح ايدهآل فاصله دارد و اميدواريم اين مشكلات به زودي رفع شود.
علي اصغر قائمي معتقد است: سازمان ICT شهرداري موظف به تامين ابزار، زير ساخت و امكانات فني براي شهرداري است و تمام بدنه شهرداري موظف به تامين محتوا هستند و در نهايت مديريت بر اين محتوا را سازمان فناوري اطلاعات شهرداري پيگيري ميكند.
معرفي بخشهاي شهري و جاذبههاي گردشگري نيز ازويژگيهاي مطلوب اين پورتال محسوب ميشود و بهتر است در معرفي هتلها و مراكز اقامتي به اطلاعاتي بيشتر از يك شماره تماس يا آدرس اشاره شود.
در نهايت اين پيشنهاد براي پورتال شهرداري مطرح ميشود كه با استفاده از يك سيستم آرشيو مناسب با امكان جستوجو در آرشيو و طبقهبندي موضوعي و زماني بتوان امكان دسترسي كاربران به اطلاعات مورد نظرشان را فراهم كرد.
شهرداري مشهد يا خبر گزاري مشهد؟
اگر بدون توجه به لوگوي پورتال شهرداري مشهد اين پورتال را مورد بررسي قرار دهيم در وهله نخست گمان خواهيم كرد كه از سايتي خبري بازديد ميكنيم. وجود بخشي تحت عنوان پوشش خبري در پورتال شهرداري يك كلانشهر ميتواند ويژگي مطلوبي باشد اما اگر قرار باشد اين ويژگي بر محتواي پورتال غالب شود ديگر كاركردهاي مورد انتظار را مخدوش ميكند.
در پورتال شهرداري مشهد بخش عمدهاي از فضا به اخباركشور، اخبار استان، اخبار شهرداري و رويدادها اختصاص داده شده است.خدمات مورد انتظار يك كاربر يا شهروند درصفحه نخست اين سايت مشاهده نميشود. ورود به بخش مشهد الكترونيكي بخش مختصري از اين انتظارات را بر آورده ميكند .مثلا سرويسهاي خدمات الكترونيكي كه شامل پرداخت قبوض و... ميشود در اين بخش قرار دارد.سرويسهاي صوري ديگري نيز در بخش مشهد الكترونيكي وجود دارد اما غالبا خدماتي اينترنتي ارائه نميدهند و تنها از اين خدمات ياد شده است. مثلا در بخش حمل و نقل نميتوان اطلاعات خاصي در مورد وسايل حمل و نقل عمومي مشهد، ساعات كاري، هزينه و مسيرها به دست آورد. بانك اطلاعات شهري نيز كه بايد به معرفي امكانات و جاذبهاي شهري بپردازد بسيار ناقص عمل كرده است.
با وجود ضعفهاي ياد شده پورتال مشهد ازيك ويژگي مطلوب برخوردار است. زيارت الكترونيكي حرم مطهر يكي از بخشهاي اين پورتال است كه در اين بخش برنامههاي روزانه حرم معرفي و برخي از آنها به صورت زنده پخش ميشوند.
اصفهان ديگر نصف جهان نيست
اگر در پورتال شهرداري مشهد عنصر برجسته "خبر" بود در پورتال شهرداري اصفهان عنصر برجسته "پروژه" است. پروژههاي شهرداري در اين پورتال بسيار مورد توجه قرار گرفتهاند به طوريكه در سه بخش اصلي سايت مشاهده ميشوند. اگر چه درج پروژههاي در دست انجام يا انجام شده شهرداري ميتواند يكي از بخشهاي پورتال شهرداري باشد اما اگر قرار باشد اين بخش ساير بخشهاي خدماتي و اطلاع رساني را تحت شعاع قرار دهد ديگر نكته قوت محسوب نخواهد شد.
در پورتال شهرداري اصفهان معرفي مناطق شهري، ديدنيها و مراكز و جاذبههاي گردشگري جايگاه چنداني ندارند. ارائه خدمات شهري نيز بسيار ناقص است. مثلا آنچه تحت عنوان فرم درخواست پروانه ساخت وجود دارد تنها نمايي از فرم چاپي در فضاي وبي است يعني امكان پر كردن اينترنتي اين فرم وجود ندارد و خدماتي تحت وب ارائه نميشود.
ديگر كلانشهرها سايه دارند
در پورتال شهرداري شيراز بخشي تحت عنوان خدمات الكترونيكي قابل ملاحظه است كه بخشهاي مختلفي را در برميگيرد. اما اين بخشها در حد ملاحظه چند گزينه هستند و پا را از اين حد فراتر نگذاشتهاند. كليك بر هر يك از اين گزينهها با پيغام error و يا با پيج خالي همراه است.
بنابراين ميتوان گفت ارائه خدمات اينترنتي شهرداري شيراز هيچ جايگاهي ندارد. از سوي ديگر مطلع شدن از مراكز شهري مانند بيمارستانها هتلها و... نيازمند عضويت در سايت است .در صورتيكه لزومي بر ارائه اين اطلاعات تنها به اعضا وجود ندارد. اطلاعات شهري بايد به سهولت در اختيار همه كاربران و مراجعان يك پورتال شهرداري قرار گيرد.
در دو پورتال شهرداري قم و كرج نيز با همان ضعفهايي مواجه هستيم كه در ديگر پورتالها ياد شد. مثلا در پورتال شهرداري كرج اطلاعات مربوط به عملكرد شهرداري، بودجه و پروژهها قديمي است. مراكز شهري ناقص معرفي شده و از نقشه شهري نيز خبري نيست. در پورتال شهرداري قم بانك اطلاعات شهري كاملتر است. اطلاعات مورد نياز زائران يا كاربران مانند دفاتر مراجه عظام نيز نسبتا كامل جمعآوري شده است اما هيچ ردپايي از ارائه خدمات اينترنتي شهري ديده نميشود. حضور پورتال شهرداري اهواز نيز به يك webpage خلاصه ميشود و محتواي خاصي را نميتوان در اين سايت جستوجو كرد.
سايه پورتال شهرداري تبريز از شهرداري اهواز نيز كمرنگتر است .چرا كه پورتال شهرداري تبريز به يك دامين و دامنه ختم ميشود و يك پيغام با اين محتوا: در دست ساخت!
خشت اول، باز هم كج؟
شهرداري الكترونيكي ركن اساسي شهر الكترونيكي است و پايگاه اينترنتي شهرداري ركن اساسي شهرداري الكترونيكي تلقي ميشود. بنابراين وجود سايتي جامع و كامل براي شهرداريها امري ضروري است و چنانچه خشت اول كج گذاشته شود انتظار تحقق هدف غايي يعني تحقق شهر الكترونيكي انتظاري پوشالي خواهد بود. لزوم پررنگتر شدن بعد خدمات شهري در پورتالهاي شهرداري محسوس است تا از اين طريق بتوان نياز شهروندان را رفع كرد و كيفيت خدمات شهري را بهبود بخشيد. ديگر وقت آن رسيده كه شعارهاي شهر الكترونيكي را از كاغذهاي بستهبندي شده خارج و با دنياي واقعي رو در رو كرد.
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]