واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بيماري ايدز، يك مشكل جهاني
داخلي. اجتماعي. ايدز.
بيماري ايدز يكي از مشكلات عصر كنوني جامعه جهاني به شمار ميرود كه براي پيشگيري و كنترل آن عزم جهاني را ميطلبد.
اين بيماري كه سوغات كشورهاي غربي است، طي سالهاي اخير به كشورهاي ديگر از جمله ايران وارد شده و هر سال تعدادي قرباني ميگيرد.
استان كرمانشاه نيز از اين بيماري مصون نمانده و وجود معتادين تزريقي در استان آمار اين بيماران را افزايش داده است.
يك پزشك كارشناس اچ آي وي و ايدز استان كرمانشاه روز دوشنبه در آستانه روزجهاني اين بيماري به خبرنگار ايرنا گفت: اين بيماري توسط ويروسي به نام اچ آي وي منتقل شده و به تدريج قدرت دفاعي بدن را ضعيف ميكند، بطوري كه فرد به انواع عفونتها و سرطانها دچار و درنهايت منجر به مرگ ميشود.
دكتر ليدا صنيعي در خصوص تفاوت ايدز با عفونت اچ آي وي افزود: از زماني كه فرد به ويروس مولد ايدز (اچ آي وي) مبتلا ميشود ممكن است بيش از ۱۰سال طول بكشد كه در اين مدت شخص سالم است و ميتواند به كار و فعاليت خود به صورت عادي ادامه دهد، اما احتمال انتقال ويروس به ديگران وجود دارد.
وي با اشاره به مشخص نبودن ابتلا به اچ آي وي در ظاهر فرد مبتلا، گفت:
تماس جنسي شخص مبتلا بدون استفاده از كاندوم، استفاده مشترك از وسايل تزريق و ساير ابزار تيز مانند تيغ و سوزن خالكوبي، انتقال خون و فرآورده- خوني آلوده و از مادر مبتلا به نوزاد در طي حاملگي، زايمان و شيردهي از جمله عوامل انتقال اين ويروس است.
صنيعي شايعترين راه ابتلا به اين بيماري در جهان را تماس جنسي نامطمئن و در ايران استفاده مشترك از وسايل تزريق در بين مصرفكنندگان مواد مخدر تزريقي عنوان كرد.
وي، تماسهاي جنسي نامشروع، حفاظت نشده و خارج از چارچوب ازدواج و وجود يك بيماري آميزشي درمان نشده (زخم، ترشح و ياسوزش دستگاه تناسلي ميتواند از علايم آن باشد) را از عوامل افزايشدهنده خطر ابتلا به اين بيماري از طريق تماسهاي جنسي بيان كرد.
صنيعي، با تاكيد بر عدم استفاده از موادمخدر، افزود: مصرف مواد مخدر، الكل، اكستازي و ... قدرت تصميمگيري فرد را براي پرهيز از رابطه جنسي حفاظت نشده، مختل ميكند.
وي در خصوص جداسازي افراد آلوده از سايرين گفت: ويروس مولد ايدز از طريق تماسهاي معمولي مانند دست دادن، درآغوش كشيدن، روبوسي، عطسه و سرفه منتقل نميشود.
اين كارشناس ايدز ادامه داد: استفاده از توالت و حمام مشترك، استفاده از ظروف و وسايل غذاخوري مشترك و استفاده از استخر عمومي و نيش حشرات موجب انتقال اين بيماري نميشود و آنچه فرد را در معرض خطر قرار ميدهد زندگي دركنار شخص مبتلا نيست، بلكه رفتارهاي پرخطر است.
وي با اشاره به مشخص شدن ابتلا به ويروس مولد ايدز تنها از طريق آزمايش خون، تصريح كرد: از زماني كه ويروس وارد بدن فرد ميشود تا زمانيكه در آزمايش مشاهده شود، ممكن است چند ماهي طول بكشد كه بهتر است قبل از انجام آزمايش با يك مشاور صحبت شود.
صنيعي گفت: اكنون درمان قطعي كه باعث از بين رفتن ويروس شود، وجود ندارد و درمانهاي موجود تنها ميتواند طول عمر بيمار را افزايش داده و كيفيت زندگي آن را بهتر كند.
وي، خويشتن داري در زمان تجرد، وفاداري به همسر، پرهيز از مواد مخدر يا محرك، خودداري از مصرف تزريقي مواد و عدم از وسايل تيز و برنده مانند تيغ اصلاح، سوزن خالكوبي و وسايل تزريق به صورت مشترك را از جمله عوامل محافظ درخصوص ابتلا به اين بيماري عنوان كرد.
وي افزود: اگر از ابتلاي خود يا همسر خود به اچ آي وي نگران هستيم، ميتوانيم با مراجعه به مراكز مشاوره بيماريهاي رفتاري علاوه بر آموزش، مشاوره و ارايه وسايل پيشگيري، آزمايش اچ آي وي به صورت رايگان با حفظ رازداري انجام داده و در صورت ابتلا تحت مراقبت و درمان قرار گيريم.
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي روز گذشته گفت: هم اكنون امكانات درمان، تشخيص و مشاوره با گستردگي هرچه بيشتر در سطح كشور فراهم شده است.
دكتر كامران باقري لنگراني با اشاره به اجرا كردن برنامه كاهش آسيب اين بيماري، افزود: در اين برنامه بخش معتادان تزريقي محور اصلي بود كه طي پنج سال گذشته تاكنون رشد بيماران آلوده به اچ آي وي كاهش يافته است.
رياست دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه نيز به خبرنگار ايرنا در خصوص تعداد مبتلايان به اين بيماري دراستان گفت: تاكنون دو هزار و ۶۰۰بيمار مبتلا به ايدز در استان كرمانشاه شناسايي شده كه ۱۱۵نفر زن مابقي مرد هستند.
دكتر صمد نوريزاد افزود: از اين تعداد يك هزار و ۳۰۰نفر مجرد و ۶۳۵ نفر متاهل هستند و بقيه متاركه كردهاند.
وي با اشاره به سن ۳۰تا ۳۹سالگي به عنوان شايعترين سن ابتلا به ايدز دراستان، تصريح كرد: ازمجموع مبتلايان استان يك هزار و ۴۰نفر در اين رده سني قرار دارند.
رييس دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه در خصوص علل ابتلا به اين بيماري در استان گفت: ۹۱درصد از بيماران از طريق روشهاي تزريقي، ۳/۴درصد از طريق روابط جنسي ناايمن، سه دهم درصد از طريق مادر آلوده به فرزند و مابقي از طريق فرآوردههاي خوني آلوده و يا به علت نامشخص به اين بيماري مبتلا شدند.
حال با توجه به همهگيري اچ آي وي و تبديل شدن آن به يك مشكل جهاني، هر يك از ما ميتواند با حفاظت از خود و ديگران در برابر ايدز، صحبت با ديگران در مورد اچ آي وي / ايدز و تلاش براي پذيرفته شدن و حمايت افراد مبتلا در جامعه و محله شهر يا كشور خود را در برابر همهگيري اچ آي وي حفاظت كند تا در مهار اين بيماري پيشگام شويم.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]