واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: درياچهاي در حال آب رفتن
عضو هيأت علمي دانشكده محيط زيست دانشگاه آزاد گفت: پل ميانگذر درياچه اروميه برخلاف موازين زيست محيطي ساخته شده است و وجود اين پل در نهايت موجب مرگ درياچه اروميه ميشود. عضو هيأت علمي دانشكده محيط زيست دانشگاه آزاد با اعلام اين مطلب به خبرگزاري مهر گفت: متأسفانه براي احداث جاده شهيد كلانتري كه به پل روگذر درياچه اروميه ميرسد مسئولان وزارت راه سنگها و خاك كوه زنبيل در كنار درياچه اروميه را تراشيده و به داخل آب اين درياچه ريختهاند وهمين مسأله جريان طبيعي آب در درياچه اروميه را متوقف كرده است، امري كه در تمام دنيا بيسابقه است.
دكتر اسماعيل كهرم افزود: جريان آب با خود اكسيژن و مواد غذايي موجودات درياچه را منتقل ميكند كه احداث پل روگذر باعث توقف آن و ايجاد اختلال در اين مكانيزم شده است.
با اين همه سازندگان پل روگذر درياچه اروميه نظري مخالف اين كارشناس محيط زيست دارند. مشاور وزير راه و مجري پروژه احداث پل ميانگذر اروميه - تبريز در پاسخ به اين سوال كه آيا نظر كارشناسان محيط زيست را قبل از احداث پل جويا شدهايد، گفت: كارشناسان اعلام كردهاند كه تنها موجود زنده داخل درياچه موجودي به نام آرتميا است كه خوراك ميگوها و پرندههاست و احداث پل نيز ربطي به آلودگي درياچه و از بين رفتن اين موجود ندارد.
اين در حالي است كه عضو هيأت علمي دانشكده محيط زيست دانشگاه آزاد با رد اظهارات اين مسئول گفت: احداث سد بر روي رودخانههاي تأمين كننده آب درياچه اروميه باعث كاهش آب اين درياچه شده است و در نتيجه آن غلظت نمك آب درياچه از 80 گرم در ليتر به حدود 320 گرم در ليتر رسيده و به اين ترتيب آب درياچه اروميه چهاربرابر شورتر شده است.
كهرم افزود: با چهار برابر شدن غلظت نمك در آب درياچه اروميه آرتمياي موجود در آب اين درياچه كه تنها جاندار آبزي درياچه است در حال از بين رفتن است و اين در حالي است كه اين جاندار يكي از اصليترين غذاهاي مورد نياز ساير جانوران همچون فلامينگوها به شمار ميرود. آرتميا (Artemia) جانداري سخت پوست است كه در آبهاي شور زندگي ميكند و از آن در صنايع پرورش ميگو و ماهي استفاده ميكنند. به عقيده كارشناسان محيط زيست، درياچه اروميه تا پيش از احداث پل روگذر شهيد كلانتري به عنوان يكي از غنيترين منابع آرتميا در جهان شمرده ميشد.
پل روگذر درياچه اروميه كه در امتداد جاده شهيد كلانتري در داخل پارك ملي اين درياچه قرار دارد طي روزهاي گذشته افتتاح شد و براي احداث اين پل 5/1 كيلومتري كه ساخت آن همواره با مخالفت مدافعان محيط زيست روبرو بوده است بودجهاي نزديك به 120 ميليارد تومان صرف شده است.
سازندگان پل روگذر و طرفداران احداث اين پل با رد انتقادات كارشناسان محيط زيست معتقدند كه ساخت و احداث اين پل و جاده شهيد كلانتري هيچ آسيبي به اكوسيستم منطقه نرسانده است.
دكتر اسماعيل كهرم در اين باره به مهر گفت: رطوبت درياچه اروميه به عنوان بزرگترين درياچه داخلي ايران يكي از عوامل تأثيرگذار بر آب و هواي كشورهايي مانند ايران، تركيه و عراق است و يكي از اصليترين تأمينكنندههاي سفرههاي آب زيرزميني منطقه بشمار ميآيد.
اين كارشناس محيط زيست در ادامه با اشاره به اينكه هرگونه دستاندازي به درياچه اروميه باعث مختل شدن شرايط زيست محيطي آن ميشود افزود: احداث اين ميانگذر باعث شده كه درياچه اروميه به دو نيمه تقسيم شود كه 65 درصد آن در قسمت جنوبي و 35 درصد نيز در قسمت شمالي قرار گرفته است. اين در حالي است كه پيش از احداث اين جاده حداقل عمق درياچه 12 متر بود كه در حال حاضر سطح آب حدود 5/6 متر تنزل پيدا كرده است و درياچه در حال آب رفتن است.
عضو هيأت علمي دانشكده محيط زيست دانشگاه آزاد به ديگر تخريبات در درياچه اروميه اشاره كرد و گفت: براي احداث اين جاده بايد ستونهايي زده ميشد و جاده بر روي اين ستونها قرار ميگرفت تا ارتباط آبي درياچه از بين نرود كه اين اتفاق البته نيفتاد.
كهرم اظهار داشت: بسياري از جزاير اين ناحيه در اثر كاهش آب به يكديگر متصل شدهاند و جزاير نه گانه نيز به ساحل درياچه رسيده است و تاسيسات توريستي كه در كنار آب ساخته شده بودند در حال حاضر دو كيلومتر از ساحل درياچه فاصله دارند.
وي گفت: پيش از اين رودخانههاي منطقه همه ساله 5/5 ميليارد متر مكعب آب درياچه را تأمين ميكردند كه اين رقم پس از احداث جاده و پل روگذر درياچه اروميه به 5/1 ميليارد متر مكعب رسيده است. به عبارت ديگر، در حال حاضر ميزان تبخير آب بيش از ورودي آن به درياچه است.
عضو هيأت علمي دانشكده محيط زيست دانشگاه آزاد علوم و تحقيقات در بيان راهكارهاي جلوگيري از ادامه تخريب درياچه اروميه گفت: درصدي از آب سدهايي كه بر روي رودخانههايي مانند زرين رود ساخته شده بايد به درياچه اختصاص يابد و جاده شهيد كلانتري بايد تخريب شده و از روي اصول ساخته شود.طرفداران محيط زيست معتقدند كه درياچه اروميه با سابقهاي بالغ بر ميليونها سال تاريخ تكاملي و با داشتن ارزشهاي اكولوژيكي منحصربفردش در حال از بين رفتن است و بنابر پيشبينيهاي انجام شده تا 7 سال آينده ديگر چيزي از اين درياچه جز يك شورهزار به وسعت 500 هزار هكتار با 5 ميليارد تن نمك باقي نخواهد ماند كه اين حجم نمك براي نابودي كشاورزي منطقه كافي است.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]