واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: قانون جامعي درباره مشاركت هاي پيشگيري از جرم نداريم
چاوشان-ما هنوز قانون جامعي در خصوص مشاركت هاي پيشگيري از جرم نداريم و لازم است مجلس شوراي اسلامي هر چه زودتر با تصويب قانون شوراهاي پيشگيري از جرم زمينه را براي تدوين راهبردهاي ملي، استاني و محلي پيشگيري از جرم آماده كنند.
عضو هيئت علمي و استاديار گروه حقوق جزا و جرم شناسي دانشگاه نيروي انتظامي به خبرنگار ما گفت: در آغاز كار هم بايد از پايين ترين رده هاي جامعه كه شامل خانواده، محله، و نهايتا شهر است شروع شود.
غلام رضا نسل در حاشيه همايش بين المللي امنيت انساني در غرب آسيا در خصوص نقش پليس در زمينه پيشگيري از جرم در جامعه افزود: اساس پيشگيري از جرم را به پيشگيري وضعي و اجتماعي تقسيم مي كنند و تلاش بر اين است كه به طور ريشه اي از به وجود آمدن بزه ديده و بزه كار جلوگيري شود.
وي افزود: البته تا مدت ها كانون توجه به بزه كار بود اما مدتي است با شكل گيري و رشد علمي به نام بزه ديده شناسي، به طرف بزه ديدگان نيز توجه شده است زيرا ديده شدن بسياري از بزه ديدگان نقش زيادي در جلوگيري از ارتكاب جرم دارد. بسياري از آن ها مهارت دفع جرم و شم شناسايي خطر را ندارند و خود به خود زمينه را مساعد مي كنند.وي در تعريف پيشگيري وضعي ادامه داد: براي جرم مثلثي در نظر گرفته شده كه يك راس آن بزه كار و راس هاي ديگر بزه ديده و موقعيت است كه در اين رابطه گفته مي شود هرچقدر ما كار كنيم باز هم بزه كار و بزه ديده وجود خواهد داشت پس بايد كاري كنيم موقعيتي كه بزه كار و بزه ديده در يك جا جمع مي شوند و جرم تحقق پيدا مي كند به وجود نيايد.اين استاديار دانشگاه اضافه كرد: پليس هم در پيشگيري اجتماعي مي تواند نقش داشته و مهم در بحث پيش گيري وضعي، كه نوعا در تمام دنيا پليس را با پيش گيري وضعي شناخته اند و اقداماتي مانند بالا بردن تلاش لازم براي عدم ارتكاب جرم، كاهش منافع ناشي از جرم، بالا بردن خطر جرم، از بين بردن معاصي به عنوان تكنيك هاي اصلي پيش گيري مي تواند از ارتكاب جرم جلوگيري كند اما در زمينه پيش گيري اجتماعي هم در بحث بزه كاري اطفال و هم در بحث پيش گيري از طريق توسعه اجتماعي كه ثمره آن امنيت انساني است و هم از طريق حمايت از اقشار خاص مانند كودكان، سالخوردگان، زنان، اقليت هاي نژادي و اجتماعي، از اين طريق پليس تدابير خود را بايد انجام دهد.
وي با تصريح به اين كه امروزه نقش پليس روز به روز در امر پيشگيري در حال توسعه است و كنفرانس هاي مختلفي در دنيا تشكيل مي شود و سازمان هاي پليس به تبادل نظر مي پردازند براي اين كه در چه حوزه و به چه روش هايي اين مداخلات پيشگيرانه خود را توسعه دهند افزود: علت اين امر هم به خوبي روشن است زيرا پيشگيري راحت تر، اقتصادي تر و هم انساني تر و اثربخش تر خواهد بود.
وي در پاسخ به اين سوال كه سازمان هاي مختلف دخيل در امر پيشگيري چگونه مي توانند اقدامات خود را هماهنگ تر انجام دهند و به نتايج بهتري برسند پاسخ داد: در اين راه پيش شرط ها و زمينه هاي لازم است.
اولين پيش شرط اين است كه همه نهادها در زمينه ماهيت پيشگيري از جرم به هم فكري برسند و رسالت و نقش هر كدام از آن ها مشخص و روشن شود، همچنين آورده اي كه مي تواند براي ديگران داشته باشد.
وي افزود: دومين راه حل به نظر من تهيه ملزوماتي مانند راهبرد هاي مشترك، شبكه مشترك ديتا براي بهره برداري، شناسايي مقدورات هر يك از اعضاست و مرحله سوم كه مرحله اجراست، هر كس بايد صادقانه تعهدات خود را اجرا كند و همه بايد از خود بپرسند كه من چه كرده ام.
وي با بيان اين كه مشاركت اتفاقي به وجود نمي آيد و نيازمند برنامه ريزي، همكاري هماهنگي و همدلي و هم فكري است افزود: بي شك اين گونه موفق خواهيم بود كه به اثربخشي در امر پيش گيري دست پيدا كنيم.
»نسل« پيشگيري را حاصل كار همه نهادهاي اجتماعي، اشخاص و سازمان هاي دولتي دانست و افزود: تنها نهادهاي دولتي در اين زمينه دخيل نيستند.عضو هيئت علمي دانشگاه علوم انتظامي در خصوص عوامل موثر بر افزايش پديده قاچاق و انگيزه هاي سودجويان عنوان كرد: قاچاق سوخت و كالا در واقع جرايمي اند كه انگيزه هاي مادي دارند.
وي افزود: ارزاني كالا در يك منطقه و چند برابر بودن آن در منطقه اي ديگر مي تواند قاچاقچي را براي اين كار تشويق كند و با جابه جا كردن اين كالاها از مناطق ارزان به گران قيمت سود سرشماري را نصيب خود كنند.
عضو هيئت علمي دانشگاه نيروي انتظامي يك راه پيش گيري و مقابله را راه حل پليسي با ويژگي هاي خاص آن عنوان كرد و افزود: علاوه بر اين راه حل راه هاي اقتصادي و اجتماعي هم وجود دارد.الان در دنيا به اين نتيجه رسيدند كه كار كنند تا ارتكاب جرايم مالي براي شخص مرتكب سود به دنبال نداشته باشد كه در آن صورت شاهد كاهش روز افزون اين مسائل خواهيم بود وقتي سود مالي از بين برود خود به خود پديده قاچاق نيز از بين مي رود.
وي در خصوص نصب دوربين هاي مدار بسته در محله هاي جرم خيز نيز گفت: اين تكليف كه در همه دنيا جواب داده و اثربخشي خود را نيز نشان داده است.وي افزود: در واقع اين دوربين ها از 2 طريق به كاهش جرم كمك مي كنند اول شناسايي مجرمان پس از ارتكاب جرم و راه دوم اين است كه مجرم و بزه كار احساس مي كند اگر مرتكب عمل مجرمانه اي در فضاهاي عمومي شود بلافاصله شناسايي مي شود و اين خود در امر پيشگيري بسيار موثر است.
»نسل« با اشاره به اين كه در كشورهاي مختلفي مانند آمريكا، انگليس، كانادا و استراليا مطالعات متعددي در اين زمينه انجام و اثربخشي آن ثابت شده است افزود: نگراني بعضي از مردم در مورد محل هايي است كه اين دوربين ها نصب مي شود اما خوب است بدانيد كه بنا نيست داخل خانه هاي مردم و حريم خصوصي افراد ديده شود زيرا اين تكنولوژي به حضور مشهود و ملموس پليس كمك بيشتري خواهد كرد و احساس نظارت و انضباط اجتماعي و امنيت را در آحاد مردم افزايش مي دهد و بر عكس هراس از ريسك اقدامات مجرمانه را در مجرمان تقويت مي كند.وي در پاسخ به سوال ديگر خراسان مبني بر چشم انداز پليس در 1404 گفت: در افق 1404 پليس وظيفه تامين حوزه هاي مختلف امنيت را در داخل جامعه بر عهده دارد، پليس كاملا جامع محور و برگرفته از متن جامعه، پليس دانش محور و مجهز به تمام علوم و فنون لازم به عنوان الگويي از پليس قدرت مند مكتبي و هم گام با مردم.
وي برخوردهاي قضايي را جزو پيش گيري ندانسته و افزود: برخورد قضايي بعد از ارتكاب جرم است در ادبيات جرم شناسي برخورد قضايي و تشديد مجازات در مقوله سياست جنايي اند و به عنوان سياست هاي برخوردار مي توانند تاثير بگذارند و بيشتر جنبه ارعاب و بازدارندگي دارد اما در مفهوم خاص جرم شناسي اقدامات قضايي پيش گيري نيست.
وي افزود: در زمينه بزه ديدگان آموزش بزه ديدگان در خصوص نحوه برخورد با موقعيت ها، شناخت عوامل خطر جرم، مهارت هاي برخورد در صورت مواجه شدن با خطر جرم، مهارت هاي حل مسئله، مهارت زندگي ارائه مي شود و به طور كلي ريشه اي از بزه ديده پروري و كاهش ظرفيت بزه ديدگي افراد مي توان استفاده كرد.وي افزود: به عنوان مثال دختري كه با خانواده اش مشكل دارد و مسير صحيح حل مسئله را بلد نيست اقدام به فرار از خانه مي كند دچار مشكلات بعدي ناشي از آن مي شود و تا آخر عمر پشيمان و موجب سرافكندگي خود و خانواده اش مي شود اما بسياري ديگر از افراد در شرايط مشابه همين دختر هستند كه با اقدامات منطقي، انجام مشاوره، مراجعه به افراد و سازمان هاي متولي امر و كمك جستن از افراد، مشكل خود با خانواده را به نحو صحيحي حل مي كنند و عواقب بدي هم براي آن ها ندارد.وي تصريح كرد: بايد به دنبال تقويت عوامل حمايتي در برابر عوامل خطر جرم باشيم. تقويت بنيان هاي خانواده باورهاي ديني فرهنگ هاي سنتي، شيوه هاي زندگي محلي و انتقال آن به نسل جديد تسهيل گفتمان بين اعضاي خانواده اين ها همه مي تواند عوامل حمايتي در برابر خطر جرم محسوب شود.
وي در پايان با بيان اين موضوع كه در جمهوري اسلامي ايران امنيت انساني از امنيت ملي جدا نيست و هيچ دو گانگي بين مردم و حكومت احساس نمي شود افزود: تمام زحمات پليس در جامعه حتي طرح هايي مانند مبارزه با اراذل و اوباش تحقق امنيت اجتماعي است، امنيت اجتماعي يعني امنيت مردم در برابر حفظ ارزش هاي آن ها.وي اظهار داشت: در تقسيم بندي امنيت اجتماعي امنيت ارزش ها يعني فرهنگ و سنت را جزو امنيت افراد دانسته و شكستن اين ها را جزو ناامني مي دانند و پليس هم دقيقا در اين مسير حركت مي كند.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]