واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: برگزاري هم زمان «كنفرانس بين المللي برق» و «سيزدهمين همايش بين المللي نفت و گاز»رونمايي از طرح خاك خورده «وزارت انرژي»وزير نيرو: رشد مصرف برق از متوسط جهاني بيشتر است وزير نفت: قيمت بنزين آزاد م
گروه اقتصادي- اول ذي الحجه،روز مباركي است. چه موسم گسترانيدن سفره عقد آسماني مولاي متقيان و صديقه طاهره است. حال شايد به خاطر بركت اين روز بود كه وزارتخانههاي نفت و نيرو، هريك كنفرانس و همايشي مهم را تدارك ديدند تا هر دو وزير پذيراي خبرنگاران باشند.
روز گذشته، در پژوهشگاه نيرو و در هتل المپيك برگزار شد تا همزمان با اخطارهاي وزير نفت مبني بر مصرف مسرفانه گاز، وزير نيرو هم نسبت به رشد مصرف برق هشدار دهد.
چالشهاي صنعت برق
در آغاز بيست و سومين كنفرانس بين المللي برق، مديرعامل شركت توانير گفت: راههاي توسعه انرژيهاي تجديد پذير، بازار برق، راههاي پيشگيري از كاهش هدرروي توليد و افزايش راندمان نيروگاهها و مديريت مصرف از بحثهاي مهم برق است كه انتظار همكاري و همفكري بيشتر جامعه علمي و پژوهشي را ميطلبد. محمد بهزاد كه به عنوان رئيس كنفرانس سخن ميگفت، افزود:دبيرخانه كنفرانس بينالمللي برق براي بيست و سومين كنفرانس 1240 مقاله دريافت كرده است كه با توجه به تنوع عناوين موضوعي كنفرانس بينالمللي برق، و لزوم دقت و رعايت بيطرفي كامل در بررسي مقالات، 18 كميته علمي و تخصصي متشكل از استادان دانشگاههاي مختلف و متخصصين و خبرگان صنعت از مراكز پژوهشي، مهندسي و اجرايي، تشكيل شد.
وي ادامه داد: كميتههاي تخصصي علاوه بر ايجاد تماسهاي وسيع با استادان و متخصصين در داخل و خارج از كشور و تشويق آنان براي ارائه مقاله و انتخاب داوران مناسب، بررسي نهايي مقالات را نيز عهده دار بودند. بهزاد خاطر نشان كرد: با صرف صدها نفر ساعت وقت اين عزيزان و پس از ارسال 6567 فرم داوري و بررسي نظر آنان در كميتههاي علمي كه از همكاري بيش از 900 داور از داخل و خارج كشور استفاده شد، از بين 1240 مقاله رسيده 349 مقاله برگزيده، معرفي و روي CD كنفرانس قرار گرفت.
وي با بيان اينكه كاربرديتر شدن مقالات پذيرفته شده در بيست سومين كنفرانس بينالمللي برق و توجه داوران محترم به مسائل روز صنعت برق كشور از ويژگيهاي كنفرانس در سال جاري است گفت: علي رغم تخصيص چهار سالن براي ارائه مقالات، متاسفانه فرصت سخنراني براي تمام نويسندگان مقالات پذيرفته شده وجود ندارد و از 349 مقاله پذيرفته شده فقط 180 مقاله فرصت ارائه خواهند يافت. ليكن براي ايجاد تعامل بيشتر بين نويسندگان و شركت كنندگان، به تشخيص كميتههاي علمي علاوه بر ارائه شفاهي مقالات بيش از 40 مقاله به صورت پوستر ارائه خواهد شد.به هر حال تمام مقالات پذيرفته شود به شكل الكترونيك در اختيار شركت كنندگان قرار گرفته است. به گفته وي،تعداد مقالات دريافت شده %24 بيش از سال گذشته است و مقالات پذيرفته شده %3 نسبت به سال قبل رشد نشان ميدهد. مديرعامل شركت توانير افزود:تعداد 25 كارگاه آموزشي در زمينههاي مختلف صنعت برق از شيمي و مواد، ماشينهاي الكترونيكي پستهاي فشار قوي، ترانسفورماتورها، مديريت، مطالعات اقتصادي و اجتماعي كه در طي 5 روز گذشته برگزار شدند.
بسته حمايتي خصوصيسازي صنعت برق تدوين شد
سيدپرويز فتاح بي ترديد يكي از چهرههاي رسانه اي كابينه است. او البته به خاطر خصلت ويژه تمجيد از عملكرد مديران سابق وزارت نيرو، همواره وجهه خاصي ميان مطبوعاتيها دارد، روز گذشته وقتي پشت تريبون رفت، با بيان اينكه زمينه خصوصي سازي در صنعت برق با هدف اجراي كامل اصل 44 فراهم شده است گفت: وزارت نيرو براي ترغيب بخش خصوصي در احداث مولدهاي پراكنده برق، تدوين خريد و پيش خريد برق توليدي بسته حمايتي خود را تدوين كرد.
وزير نيرو ادامه داد: ظرفيت نصب شده نيروگاهي در كشور در حال حاضر 51 هزار مگاوات است كه با افزايش 4 هزار مگاوات تا تابستان سال 88 اين رقم به 55 هزار مگاوات ميرسد. به گفته وي، از اين ظرفيت موجود نيروگاهي 32 درصد نيروگاههاي بخاري، 29 درصد نيروگاههاي گازي، 22 درصد سيكل تركيبي و 15 درصد برقآبي و مابقي نيروگاههاي ديزلي و تجديد پذير است. فتاح با اشاره به اينكه ميزان تقاضاي برق در كشور در سالهاي اخير رشد داشته است گفت:رشد مصرف برق در سال در كشور بطور متوسط 8 درصد است كه اين رشد در جهان حدود 3 درصد است. به گفته وي، بر اساس آمار، 51 درصد از مصرف برق در كشور در بخش خانگي و تجاري و حدود 33 درصد مربوط به بخش صنعت و مابقي در بخش كشاورزي و ساير بخشها مصرف ميشود.
وي در تشريح اقدامات وزارت نيرو در دولت نهم تصريح كرد: وزارت نيرو با برخورداري از توان بالاي نيروهاي متخصص و با حمايت قانوني مجلس و عنايت ويژه رئيس جمهوري علي رغم همه تنگناها طي سالهاي اخير اقدامات مهمي را انجام داده است. فتاح گفت: در طول ساليان اخير و در لايحه بودجه براي توسعه لامپهاي كم مصرف حداكثر 4 ميليارد تومان لحاظ ميشد كه امسال براي اولين بار اين رقم به 100 ميليارد تومان يارانه ارتقا يافته كه توزيع وسيعي در گستره مطلوب براي توزيع لامپ كم مصرف در سراسر كشور در نظر گرفته شده است، ضمن اينكه در طول سال جاري نيز با استفاده از اين يارانهها تعداد 50 ميليون شعله لامپ كم مصرف توزيع ميشود.
به گفته فتاح، منطقي كردن تعرفههاي برق و حركت به سمت واقعي شدن قيمت فروش برق سياست مهم وزارت نيرو است كه نقش موثري در كاهش مشكلات موجود است و با پيگيري وزارت نيرو در طرح تحول اقتصادي كه هفته جاري به مجلس ارائه ميشود هدفمند كردن يارانههاي برق با صراحت در اين لايحه پيش بيني شده است. وزير نيرو تصريح كرد: انتظاراتي از صنايع انرژي بر وجود دارد كه با وزارت نيرو همكاري كنند و با راهكارهايي، مصرف را پايين آورند. ما نيز اميدواريم كه در شبكه اي كه در اختيار ما است، صرفه جويي كرده و تلفات برق را كاهش دهيم. اين درحالي است كه در ابتداي كار دولت نهم، تلفات شبكه بالاي 20 درصد بود كه سال گذشته به 7/18 درصد رسيد و امروز نيز اين رقم به زير 18 درصد رسيده است، ضمن اينكه اميد ميرود تا آخر سال تلفات شبكه برق كشور به 17 درصد يا حتي كمتر برسيم. به گفته وي، كاهش تلفات صنعت برق در عرصه ملي شروع شده و دولت نيز ضرورت صرفه جويي را به ادارات ابلاغ كرده است، به اين معنا كه نرخ برق ادارات 77 تومان تعيين شده وعمدتا قبوض برق آنها رقم بالايي را نشان ميدهد، اين امر باعث صرفه جويي ميشود.
جريمه پر مصرفها
اما در سيزدهمين همايش بين المللي نفت و گاز هم صحبت از يارانه انرژي به ميان آمد. وزير نفت با اشاره به كاهش قيمت بنزين در بازارهاي بين المللي، قيمت 400 توماني بنزين آزاد در ايران را "منصفانه" دانست. غلامحسين نوذري در خصوص كاهش قيمت بنزين در بازارهاي بين المللي گفت: بر اساس قانون بايد براي بنزين وارداتي 30 درصد ماليات و عوارض و هزينههاي حمل ونقل و توزيع در نظر گرفته شود كه با توجه به اين هزينهها قيمت 400 تومان قيمت بالايي نيست و منصفانه است.
وزير نفت تاكيد كرد: اين در حالي است كه با توجه به بحث تحول اقتصادي يكي از برنامههاي وزارت نفت اين است كه در يك پروسه زماني سه ساله به سمت قيمت آزاد حركت كند. وي در خصوص نشست اخير اوپك در قاهره توضيح داد: اجلاس قاهره يك نشست مشورتي بود كه در آن وضعيت بازار نفت مورد بررسي قرار گرفت، ضمن اينكه اعضاي اوپك اتفاق نظر داشتند كه بازار با مازاد عرضه روبرو است. نوذري با بيان اينكه اعضاي اوپك خواستار برقراري توازن بين عرضه و تقاضا هستند، خاطر نشان كرد: در حال حاضر به دليل ركود اقتصادي، تقاضا براي نفت در بازار كاهش يافته است. وي همچنين درباره آخرين وضعيت فاز 9 و 10 پارس جنوبي اعلام كرد: چهارشنبه گذشته 16 ميليون متر مكعب از فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي توليد گاز انجام شد، ضمن اينكه شركت نفت مركزي متعهد شده است تا پايان آذرماه 20 ميليون مترمكعب توليد گاز خود را افزايش دهد. به گفته نوذري، در حال حاضر 8 ميليون متر مكعب از اين ميزان محقق شده است.
وزير نفت با بيان اينكه در حال حاضر 14 ميليون خانوار مصرف كننده گاز در كشور وجود دارد، گفت: در حال حاضر سه دهك آخر مصرف خارج از الگو از گاز استفاده ميكنند و براساس تصميمات اتخاذ شده در صورت عدم الگوي مصرف 30 درصد مشتركان با جريمه روبرو خواهند شد. وزير نفت گفت: اعمال سياستهاي مديريتي و اقتصادي خاص در راستاي تشويق صرفهجوئي و نيز اعمال سياستهاي قيمتي و غير قيمتي مرتبط با تنظيم و كنترل سبد مصرف انرژي مصرفكنندگان، راهكار بلند مدت و قانونمند ديگري است كه بايد در كنار ديگر سياستهاي توليدي مرتبط با اعمال استانداردهاي توليد مد نظر قرار گيرد. اينگونه سياستها در بخشهاي مصرفي غير مولد مانند خانگي كه سهم قابل ملاحظهاي از سبد توليد انرژي را نيز بخود اختصاص داده است، ميتواند بسيار موثر باشد.
پيگيري اساسنامه شركت نفت در مجلس
در اين همايش اما رئيس كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، بار ديگر از طرحي سخن گفت كه سبقه اش به ساليان پيش بر ميگردد بي آنكه كاري از پيش رفته باشد. ، روز گذشته دوباره مطرح شد. حميدرضا كاتوزيان در اين باره گفت: كميسيون انرژي مجلس در تلاش است تا وزارت انرژي از تلفيق دو وزارت نيرو و نفت تشكيل شود.
كاتوزيان رئيس كميسيون انرژي مجلس با بيان اينكه فعاليتهاي زيادي در اين كميسيون در راستاي مديريت انرژي در حال انجام است، گفت: با توجه به موضوعاتي كه در مجلس و كميسيون انرژي مورد توجه قرار دارد اميدواريم بتوان از نتايج به دست آمده به عنوان راهكاري مناسب براي مديريت انرژي در كشور استفاده كرد. وي در خصوص مشكلاتي كه در حوزه مديريت انرژي وجود دارد، بيان كرد: بعضي از مشكلات اين حوزه به دليل عدم وجود سياست درست و مناسب براي استفاده از انرژي ايجاد شده است. ايجاد وزارت انرژي ميتواند راهكار مناسبي براي اين مشكلات باشد. وي ضمن هشدار به دولت براي ارائه فوري اساسنامه شركت ملي نفت به مجلس، گفت: اگر تاخيرهاي پيايي دولت براي ارائه اين اساسنامه ادامه يابد در اين باره طرح ارائه خواهيم كرد.
حميد رضا كاتوزيان با بيان اينكه زمان دولت براي ارائه اساسنامه آخر خرداد ماه امسال در نظر گرفته شده بود، گفت: به دليل تاخيرات مكرر دولت در ارائه اساسنامه، مجلس تصميم گرفت مستقيما اين موضوع را پيگيري كند. به گفته كاتوزيان، در حال حاضر دو نفر از اعضاي كميسيون انرژي مسئول شده اند تا اساسنامه را پيگيري كنند و نتيجه اين كار هم اكنون در كميسيون انرژي و كميسيون اجتماعي در حال بررسي است تا به صورت يك طرح در مجلس مطرح شود. نماينده تهران در خانه ملت تاكيد كرد: در صورتي كه تا زمان آماده شدن اين طرح، دولت اساسنامه را به مجلس ارائه دهد آن را به عنوان يك لايحه ميپذيريم اما در غير اين صورت، مجلس طرح خود را ارائه خواهد داد. وي همچنين در خصوص بحثهاي اخير درباره كسري بودجه واردات بنزين توضيح داد: تامين هزينههاي دولت از محلهاي مشخص در بودجه انجام ميشود و در مورد بنزين و گازوئيل نيز مبلغ بودجه مشخص شده است.
كاتوزيان افزود: اگر دولت به بودجه بيشتري براي واردات بنزين و گازوئيل نياز دارد بايد از مجلس مصوبه بگيرد. وي با بيان اينكه مجلس دغدغه دولت را درك ميكند، خاطر نشان كرد: ما هم معتقديم نبايد در تامين سوخت كشور مشكلي به وجود آيد اما راهكارهاي قانوني اين امر مشخص شده است و دولت بايد از اين طريق اقدام و در چارچوب قانوني عمل كند. نماينده تهران با تكذيب برخي شايعات در خصوص كافي بودن بودجه بنزين، توضيح داد: دولت قطعا با كسري بودجه روبرو شده است. به گفته كاتوزيان، طرح تحول اقتصادي دولت كه لايحه آن به مجلس آمده و همچنين بررسي بودجه مورد نياز براي واردات بنزين دو مسئله اي است كه بايد به صورت روشن بررسي شود، ضمن اينكه با توجه به اينكه نياز است بخشي از جامعه از بنزين يارانه اي استفاده كنند روند سهميه بندي به شكل كنوني ادامه خواهد يافت.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]