واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: تأسف البرادعي و نگراني غيرمتعهدها از ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعايي به ايران
بيهقي :درنخستين روزاز نشست شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي،بارديگر موضوع ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعايي به ايران موردبحث واظهارنظر محمدالبرادعي، مديركل آژانس،علي اصغر سلطانيه نماينده كشورمان در آژانس و كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد قرار گرفت. البرادعي در گزارش خود به ٣٥ عضو شوراي حكام از ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعايي به ايران اظهارتاسف كرد. وي با اين حال در سخناني كه با اظهار تاسفش تناقض و ناهم خواني دارد، گفت: متاسفانه آژانس قادر نبوده است در موضوعات مربوط به مطالعات ادعايي، پيشرفت ماهوي داشته باشد. سلطانيه نيز كه در آستانه نشست شوراي حكام اعتراض رسمي ايران را نسبت به نشت اطلاعات محرمانه به رسانه ها از طريق دبيرخانه آژانس به البرادعي ابلاغ كرده بود، در اين نشست، نسبت به درمعرض خطربودن استقلال و اعتبار آژانس هشدار داد و به ارائه نشدن اسنادي رسمي و غيرقابل خدشه در مورد مطالعات ادعايي به ايران تاكيد كرد. در مقام نشان دادن تناقضي آشكار در عملكرد آژانس، هم سلطانيه و هم يك مقام مسئول تاكيد كردند كه آژانس ٢٤ ارديبهشت ماه سال ١٣٨٧در نامه اي رسمي به ايران اعلام كرده كه موضوع نمك سبز معدن گچين بندرعباس هيچ ارتباطي با مسائل نظامي نداشته است. اما برخلاف اين سند مكتوب البرادعي بار ديگر موضوع نمك سبز را در چارچوب مطالعات ادعايي مطرح كرده است. در همين حال كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در بيانيه اي در نشست شوراي حكام ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعايي را به ايران نگران كننده خواندند ولي از سوي ديگر هم زمان آلمان، فرانسه و انگليس با صدور بيانيه اي از نحوه همكاري ايران با آژانس انتقاد كردند.
البرادعي: متاسفم كه آژانس قادر نبوده است اسناد مطالعات ادعايي را به ايران ارائه دهد
ايسنا گزارش داد: محمدالبرادعي، مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي در نخستين روز نشست شوراي حكام در گزارشي به اعضاي اين شورا گفت: آژانس قادر بوده است به راستي آزمايي عدم انحراف موادهسته اي اظهار شده در ايران ادامه دهد. در عين حال ايران پروتكل الحاقي را اجرا نكرده كه اين امر همانند همه كشورها براي آن كه آژانس قادر باشد تضمين معتبري درباره فقدان مواد و فعاليت هاي اظهارنشده هسته اي ارائه كند، ضروري است. تعدادي از موضوعات حائزاهميت مربوط به مطالعات ادعايي و سوالات مرتبط مشخص در گزارش قبلي به شوراي حكام باقي است كه موجب نگراني است و براي مرتفع كردن وجود ابعاد نظامي احتمالي برنامه هسته اي ايران، نيازمند روشن شدن است. متاسفانه آژانس قادر نبوده در اين موضوعات پيشرفت ماهوي داشته باشد. ايران براي شفاف سازي لازم است روشن كند اطلاعات مندرج در اسناد مربوط تا چه حد به طور دقيق صحيح هستند و در چه مواردي از ديد اين كشور چنين اطلاعاتي ممكن است تغيير يافته باشند يا مربوط به اهداف غيرهسته اي باشند.وي در عين حال افزود : من همچنان از اين واقعيت كه آژانس قادر نبوده اسناد ارائه شده از سوي كشورهاي عضو را با ايران به اشتراك گذارد (ارائه كند) ابراز تاسف مي كنم. از تمامي كشورهاي عضو ذي ربط مي خواهم كه به آژانس اجازه دهند تا چنين اقدامي را انجام دهد. همان گونه كه قبلا بيان كرده ام آژانس به هيچ عنوان به دنبال ورود به فعاليت هاي نظامي متعارف و مرتبط با موشك، نيست. تمركز ما روي مواد و فعاليت هاي هسته اي است. بنابراين من همچنان مصرانه از ايران مي خواهم تمامي اقدامات لازم براي اعتمادسازي نسبت به ماهيت منحصرا صلح آميز برنامه هسته اي اش را به اجرا درآورد. به همين ترتيب، هنوز اميدوارم كه به زودي شرايطي براي مذاكرات مستقيم ميان همه كشورهاي ذي ربط به وجود آيد كه براي ايجاد اقدامات ضروري اعتمادساز و ايجاد اعتماد كه راه حلي كليدي براي موضوع ايران و ثبات در خاورميانه مي باشد، واجب است.
سلطانيه: استقلال، اعتبار و انسجام آژانس در معرض خطر است
علي اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس نيز در سخناني در نشست شوراي حكام اظهار كرد: هيئت نمايندگي جمهوري اسلامي ايران هشدار مي دهد كه اقتدار، استقلال، اعتبار و انسجام آژانس در معرض خطر قرار دارد و مصرانه از همگي مي خواهد كه به اين فرآيند خطرناك و شرايط جاري قبل از آن كه بسيار دير شود مهر پايان بزنند.
-مديركل در گزارش هاي نوامبر ٢٠٠٧ و فوريه ٢٠٠٨ خود به روشني و آشكار اعلام كرده كه تمامي ٦ موضوع باقي مانده حل و فصل شده اند و ايران به تمامي سوالات آژانس در مورد اين موضوعات باقي مانده طبق برنامه كاري پاسخ داده است.
- در برنامه كاري، به بخشي تحت عنوان مطالعات ادعايي پرداخته شده كه به عنوان يك موضوع باقي مانده مورد شناسايي قرار نگرفت و به همين دليل شيوه رسيدگي به اين بخش نيز با شيوه تعامل موضوعات باقي مانده متفاوت شد.
آژانس تاكنون هيچ سند رسمي و غيرقابل خدشه درباره مطالعات ادعايي ارائه نكرده است
- ايران، تمامي اسناد و پاورپوينت هاي مطالعاتي ادعايي كه توسط آمريكا ساخته شده و به آژانس ارائه شده بود را باوجود آن كه به ايران تحويل نشد، مورد ارزيابي قرار داد و ارزيابي خود را به آژانس اطلاع داد و در اين باره اين موارد را اعلام كرد:- تاكنون آژانس هيچ سند رسمي و غيرقابل خدشه از نظر حقوقي كه حاوي مطالبي مستند و مرتبط با ايران در مورد مطالعات ادعايي باشد، ارائه نداده است.- آمريكا به دليل آن كه هيچ سند واقعي و اصلي ندارد و صرفا اسنادي را كه خود جعل كرده است در اختيار دارد، از اين رو اصل اسناد را نتوانست در اختيار آژانس قرار دهد كه طبعا آژانس هم نتوانست اصل را به ايران ارائه دهد و حتي اجازه تحويل اين فايل هاي مجعول را هم نداد. دليل آن كاملا واضح است؛ زيرا به محض تحويل اصل اسناد، جعلي بودن آن ها اثبات مي شود. از اين رو، آژانس هيچ سند اصلي به ايران تحويل نداد و هيچ يك از اسناد نشان داده شده نيز واجد اصالت نبوده و نيستند.- ايران به صراحت اظهار مي كند كه هيچ يك از مطالعات و فعاليت هايي كه در «مطالعات ادعايي» آمده توسط ايران و يا در ايران انجام نشده است و اسناد و اسلايدهاي تهيه شده توسط آمريكا (اسناد مطالعات ادعايي)، اتهامات بي اساس و ساختگي است كه به ايران نسبت داده اند.متاسفانه اعلام صريح آژانس درباره نمك سبز در گزارش البرادعي منعكس نشده است. آژانس صريحا و به طور مكتوب در تاريخ ١٣ مي ٢٠٠٨ اعلام كرده است «هيچ سندي دال بر ارتباط اداري داخلي ميان «نمك سبز» و ٢ موضوع ديگر مطالعات ادعايي به نام «آزمايش انفجارهاي قوي» و «موشك بازگردنده»، به ايران نشان داده نشده يا تحويل نشده است». متاسفانه اين اعلام صريح آژانس كه در گزارش مديركل منعكس نشده، بيانگر آن است كه برخلاف آن چه در گزارش بيان شده، اسناد مطالعات ادعايي فاقد انسجام داخلي است.- باتوجه به آن چه ذكر شد و نيز فقدان هرگونه اطلاعات معتبر درباره به كارگيري هرگونه مواد هسته اي در مطالعات ادعايي (چون ذاتا وجود ندارند)، و نيز با توجه به اين كه ايران تعهد خود مبني بر اطلاع دادن به آژانس از ارزيابي خود را انجام داده است و هم چنين تاكيد مديركل آژانس كه در گزارش هاي ژوئن و سپتامبر ٢٠٠٨ خود تصريح كرده است: «آژانس هيچ اطلاعاتي راجع به طراحي عملي يا ساخت اجزاي مواد هسته اي يك سلاح يا ديگر اجزاي كليدي از جمله چاشني از سوي ايران يا مطالعات فيزيك هسته اي مربوط را در اختيار ندارد» از اين رو، اين مبحث بايد خاتمه يافته اعلام شود. يك مقام مسئول نيزبه ايسنا گفت: آژانس قبلا در نامه اي مكتوب به ايران اعلام كرد كه متقاعد شده موضوع نمك سبز معدن گچين بندرعباس هيچ ارتباطي با مسائل نظامي نداشته است.اين مقام مسئول با بيان اين كه آژانس با وجود آن كه اين مسئله را مكتوب به ايران اعلام كرد ، اما مجددا در چارچوب مطالعات ادعايي اين مسئله را مطرح كرد، اظهار داشت: متاسفانه تاكنون اظهارنظر مكتوب آژانس در اين باره در گزارش هاي مدير كل آژانس منعكس نشده است.
ايران هرگز از حق خود براي بهره مندي از انرژي هسته اي صلح آميز صرف نظر نمي كند
به گزارش ايسنا به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، سلطانيه هم چنين در يك نشست خبري با تاكيد بر اين كه ايران هرگز از حق لاينفك خود براي بهره مندي از انرژي هسته اي صلح آميز صرف نظر نخواهد كرد ازجامعه بين المللي خواست بر كشورهايي كه بر سر ميز مذاكره حاضر نمي شوند اعمال فشار كند.سلطانيه تاكيد كرد: ما حاضريم در مورد همه مسائل جهاني و منطقه اي، همكاري اقتصادي، مسائل انرژي و مسائل هسته اي مذاكره كنيم. ما كاملا آماده ايم.
جنبش عدم تعهد: ارائه نكردن اسناد مطالعات ادعايي به ايران نگران كننده است
در همين حال، كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در بيانيه اي با ابراز نگراني از ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعايي از سوي آژانس به ايران نسبت به هرگونه فشار ناروا يا دخالت در فعاليت هاي آژانس از سوي برخي كشورها هشدار دادند.به گزارش مهر، كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در بيانيه خود تاكيد كردند كه آژانس تنها مرجع صالح براي راستي آزمايي تعهدات پادماني مربوط به كشورهاي عضو است و نبايد هيچ گونه فشار ناروا يا دخالت در فعاليت هاي آژانس به ويژه در روند راستي آزمايي آن كه كارايي و اعتبار آژانس را به خطر مي اندازد وجود داشته باشد.هم زمان، ٣ كشور اروپايي عضو شوراي حكام آژانس بين المللي برخورد ايران با اين نهاد را مورد انتقاد قرار دادند.
جمعه 8 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]