واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: استفاده بيش از 9 بار در سال از رنگ مو شيميايي ، خطر ابتلا به سرطان خون و مثانه را افزايش مي دهد
استفاده بيش از 9 بار در سال از رنگ مو خطر ابتلا به سرطان خون از نوع لنفوم و سرطان مثانه را افزايش داده و مي تواند موچب افزايش خشکي ف حساسيت و شکنندگي موها گردد .
به گزارش خبرنگار سايت پزشکان بدون مرز ، نتيجه تحقيقات جديد نشان مي دهد آن دسته از افرادي که بيش از 9 بار در سال مو هاي خود را با رنگ هاي شيميايي رنگ مي کنند، بيشتر در معرض ابتلا به نوعي سرطان هستند .
به گفته پزشکان، مردم معمولا 6 تا 8 بار در سال از رنگ مو استفاده مي کنند، اما اگر اين ميزان به بيش از 9 بار برسد، احتمال دچار شدن به اين نوع از سرطان هم 60درصد افزايش مي يابد.
رنگ هاي مو اصولا به دو نوع طبيعي و شيميايي تقسيم بندي مي شوند که رنگ موهاي طبيعي يا گياهي از برگ گياهان حاوي رنگدانه مانند حنا، روناس، خضاب، بابونه، ايديگو و موارد ديگر به دست مي آيند. به اين صورت که مثلا در مورد حنا (Henna) برگ اين گياه ابتدا خشک سپس پودرشده و به صورت خمير در آمده و روي مو گذاشته مي شود.
البته حنا را مي توان به صورت منفرد يا در ترکيب با گياهان ديگري مثل اينديگو و بابونه هم استفاده نمود. مزيت رنگ موهاي گياهي، طبيعي بودن و ايمني نسبي آنها است، اما رنگ موي طبيعي تنوع لازم را ندارند و نتايج آن غير قابل پيش بيني است، همچنين دريچه هاي مويي که با اينگونه مواد رنگ شده مسدود مي شود.
بنابراين رنگ کردن مو بسيار مشکل و گاهي نشدني خواهد شد. از اين رو دسترسي به رنگ هايي با پايه روشن در آينده امکان پذير نخواهد بود، اما رنگ موهاي شيميايي، اين گونه رنگ ها از مواد شيميايي ساخته مي شوند.
بزرگترين مزيت رنگ موهاي شيميايي تنوع رنگ ها و عيبشان ايمني کمتر خصوصا در فرمولاسيون هاي غيراستاندارد است.
رنگ موها، اصولا به 3 دسته تقسيم بندي مي شوند: موقت، نيمه دائمي و دائمي. رنگ موهاي موقت، سطح مو را.
ارتباط رنگ مو به سرطان
محققان شواهد تازه اي داير بر ارتباط ميان استفاده از رنگ مو با ابتلا به سرطان يافته اند.
يک مطالعه اروپايي با حضور تقريبا 5000 داوطلب زن نشان داده است کساني که به طور مرتب موهايشان را رنگ مي کنند بيش از سايرين با خطر ابتلا به سرطان ليمفوما روبرو هستند.
با اين حال کارشناسان تاکيد کردند که برخي عوامل سرطان زا از دهه 1970 به اين سو از رنگ ها حذف شده است.
با اين حال آنها گفتند افرادي که پيش از آن دوران مرتبا در معرض رنگ مو قرار داشتند، از جمله آرايشگران، بايد نسبت به خطرات آن آگاه باشند و بدن خود را براي اطمينان از نداشتن توده هاي نامتعارف چک کنند.
سرطان هاي لمفوما در سيستم لنفاوي روي مي دهد. سيستم لنفاوي شبکه اي از رگ هاست که بخشي از سيستم دفاعي بدن را تشکيل مي دهد و سلول هاي ضدعفونت به نام “لمفوسيت” را جابجا و سلول هاي مرده را از بافت ها تخليه مي کند.
نويسندگان اين مقاله تحقيقي از آژانس بين المللي تحقيقات سرطان در فرانسه يافته هاي خود را در “کنفرانس بين المللي ليمفوماي بدخيم” عرضه کردند.
براساس اين مطالعه، خطر ابتلا به سرطان ليمفوما در ميان زناني که به طور مرتب از رنگ مو استفاده مي کرده اند، در مقايسه با زناني که پيش از سال 1980 هرگز موهايشان را رنگ نکرده بودند 20 درصد افزايش يافت. بنابه تخمين ها در حدود يک سوم زنان در اروپا و آمريکاي شمالي، و همچنين 10 درصد از مردان بالاي 40 سال، از نوعي رنگ مو استفاده مي کنند.
پروفسور پائولو بوفتا از محققان اين مطالعه گفت: “اطمينان بخش است که بدانيم رنگ هايي که در 25 سال اخير مورد استفاده بوده ظاهرا با ازدياد خطر ابتلا به سرطان همراه نيست.”وي افزود: “شايد هنوز نتوان در مورد ارتباط استفاده از رنگ هاي قديمي تر به برخي موارد لمفوما نتيجه گيري کرد، اما اين شواهد در حال افزايش است.”وي گفت مطالعه اي که چند هفته قبل در نشريه انجمن پزشکي آمريکا منتشر شد نيز ارتباطي ميان ليمفوما و رنگ موهاي قديمي تر پيدا کرده است. با اين حال مطالعه تازه عليرغم نگراني هاي قبلي، هيچگونه ارتباطي ميان رنگ مو و سرطان هايي چون سرطان مثانه و سينه پيدا نکرد.
استفاده مکرر و بلند مدت از رنگ مو و خطر ابتلا به سرطان مثانه :
مطالعات مختلفي در خصوص استفاده از رنگ مو و امکان ابتلا به سرطان مثانه صورت گرفته است که بر وجود مواد خاصي در رنگ مو، جذب آن توسط بافتهاي مثانه و در نهايت ابتلا به سرطان تاکيد دارد. دکلره به مو زيان بسيار ميرساند، به دليل اين که مو را کاملا خشک و شکننده ميکند. استفاده از رنگ مو نيز احتمال بروز سرطان مثانه را افزايش مي دهد به دليل اين که رنگ مو از مواد شيميايي ساخته شده است. گذاشتن کلاه روي مو در هنگام رنگ کردن موجب گرم شدن رنگ مو ميشود و با گرم شدن رنگ، تمام مواد شيميايي رنگ مو وارد پوست و از طريق پوست نيز وارد جريان خون مي شود. همچنين استفاده از رنگ مو ميتواند احتمال بروز سرطان مثانه را افزايش دهد به دليل اينکه رنگ مو از مواد شيميايي ساخته شده است. اگر رنگ کردن مو زياد انجام شود، احتمال بروز سرطان مثانه را افزايش ميدهد البته اگر رنگ مو با اکسيدان مخلوط شود، رنگ ماندگاري بيشتري دارد رنگ موها همچنين حاوي مواد آنتي اکسيداني هستند که مي تواند به ساقه مو آسيب رسانده و آن را فرسوده کند که اين امر باعث از بين رفت شفافيت و براقي مو شود. يکي از مشکلات بسيار مهم ديگر که ناشي از استفاده مکرر از رنگ مو است، ايجاد حساسيت هاي شديد است که واکنشهايي در پوست سر از جمله خارش شديد، قرمزي پوست و التهاب به همراه دارد.
رنگ طبيعي موها
هر تار مو از دو قسمت اصلي غلاف و ريشه تشکيل شده است. غلاف هماني است که دور تا دور ساقه و ريشه را ميپوشاند. ساقه مو دو نوع رنگدانه دارد: رنگدانههاي قهوهاي تا سياه و رنگدانه هاي طلايي تا قرمز. بسته به نژاد افراد، نوع رنگدانه و در نتيجه رنگ موي آن ها با هم متفاوت است و چنانچه رنگدانهها از بين بروند، مو سفيد ميشود.
آشنايي با رنگ موهاي شيميايي
رنگ موها به دو دسته تقسيم ميشوند: رنگ موهاي موقت و رنگ موهاي دائمي.
الف) رنگ موهاي موقت
در زير شاخه رنگ موهاي موقت، يک دسته ديگر هم وجود دارد که به آنها نيمهموقت ميگويند. رنگ موهاي موقت رنگهايي هستند که فقط به اندازه يک بار شامپو زدن دوام دارند. اين رنگها به داخل مو نفوذ نميکنند و تنها روي ساقه مو قرار ميگيرند. رنگهاي نيمهموقت که بيشتر براي موهاي سفيد کاربرد دارند، به اندازه 4 تا 6 بار شامپو زدن روي مو ماندگاري دارند. اين رنگ موها به دليل داشتن مواد اکسيدان ضعيف و نداشتن آمونياک به موها صدمه کمتري ميزنند و حتي گاهي به عنوان تقويتکننده رنگ طبيعي مو نيز به کار ميروند.
ب) رنگ موهاي دائمي يا ثابت
ماندگاري و پايداري اين رنگ ها، روي موها بيشتر و طولانيتر است. اين رنگها رايجترين رنگهاي مصرفي در سالنهاي آرايشي هستند و اغلب مردم ترجيح ميدهند که از اين رنگها استفاده کنند، اما از تاثيرات مخرب احتمالي آنها روي مو و پوست سر غافل هستند.
رنگ موي دائمي، حاوي آمونياک و اکسيدان است. اکسيدان به عنوان کاتاليزور عمل کرده و باعث ميشود که رنگ به صورت دائمي روي مو باقي بماند، اما به دليل آسيبي که اکسيدانهاي قوي به مو ميزنند، بهتر است از اکسيدانهاي ضعيفتر استفاده شود. اکسيدانهاي قوي، سولفورهاي بيشتري از مو را پاک ميکنند، در نتيجه مو سفت شده و قطرش کاهش مييابد. آمونياک با جدا کردن کوتيکول مو، به رنگ اجازه ميدهد که به داخل مو نفوذ کند، اما در برخي از رنگ موها ميزان آمونياک به قدري زياد است که پيوندهاي سولفور مو را بيش از حد از هم جدا مي کند، در نتيجه مو نازک و شکننده ميشود.
موهاي سپيد، پديدهاي فراگير
اين روزها سفيد شدن مو در سنين کم بسيار شايع شده است. سفيد شدن مو به عوامل مختلفي بستگي دارد که يکي از مهمترين آنها زمينه ارثي است. البته بيماريهايي مثل ويتيليگو نيز ميتواند عامل سفيدي مو باشد. اين بيماري علاوه بر موها، پوست و بعضي از نواحي بدن را هم سفيد ميکند. از عوامل مهم ديگري که ميتوان به آن اشاره کرد تغذيه غلط است. کمبود ويتامينهايي مثل ويتامين هاي گروه B و کمبود روي و سلنيوم در سفيد شدن مو موثر است.
اگر سفيد شدن مو زمينه ارثي داشته باشد، درمان دارويي تاثيري در جلوگيري از سفيد شدن آن ندارد، ولي چنانچه سفيد شدن مو به دليل بيماري يا تغذيه نادرست باشد، با درمان دارويي ميتوان از سفيد شدن بيشتر آن جلوگيري کرد.
به هر حال يکي از دلايل مهم و انگيزه اصلي اغلب مردم براي رنگ کردن موها، مخفي کردن همين موهاي سفيد است. حتما شما هم با افرادي برخورد کردهايد که ميگويند نميدانم چرا موهاي سفيدم، پس از چند بار شستشو رنگاش را از دست ميدهد، يا برخي ميگويند تار موهاي سفيدم رنگ نميگيرند. در واقع بايد بگوييم که موهاي سفيد، به ويژه در برخي از نقاط سر مثل اطراف شقيقهها در برابر رنگ مو مقاوم هستند، يا به سرعت رنگ خود را از دست ميدهند. هر چيزي که باعث شود ساختار طبيعي مو از حالت عادي خارج شود، براي مو مضر محسوب مي شود. به همين علت بايد تا حد امکان از مواد شيميايي مخصوص فر کردن، رنگ کردن و… کمتر استفاده شود.
رنگ کردن مو در دوران بارداري ممنوع
از آنجايي که تحقيقات در اين زمينه هنوز تکميل نشده، نميتوان ادعا کرد که صددرصد رنگ مو تاثير مضري بر روي جنين دارد، اما همانطور که ميدانيد پوست کف سر ميتواند مقداري از مواد شيميايي موجود در رنگ را جذب کرده و وارد جريان خون کند و از آنجايي که سه ماهه اول بارداري، زمان شکلگيري جنين بوده و جنين در اين زمان بسيار حساس و آسيبپذير است، پس به زنان باردار توصيه ميشود بهتر است که تا پايان دوران بارداري از رنگهاي شيميايي استفاده نکنند، خصوصا در سه ماه اول بارداري. اين رنگها ميتوانند باعث سقط جنين شوند، لذا استفاده از آن در دوران بارداري به هيچ وجه توصيه نميشود.
عوارض رنگ مو
با توجه به تمايل روز افزون نسل جوان به استفاده از انواع رنگ هاي شيميايي بر روي موها، محققان در مورد استفاده از اين گونه رنگ ها و عوارض سوء آنها هشدار دادند. همچنان که گفتيم ، استفاده زياد از رنگ موهاي شيميايي باعث سرطان مثانه و لنفوم غير هوچکين (نوعي سرطان خون) ميشود. همچنين استفاده مکرر يا نادرست از رنگ موها به خصوص رنگ موهاي دائمي، باعث آسيب موها و بروز موخوره مي شود. خشک و زبر شدن و شکنندگي موها نيز از آسيبهايي است که در اثر از بين رفتن چربي مو به وجود ميآيد.
استفاده مکرر از رنگ مو سبب ايجاد حساسيتهاي پوستي، شوره سر ، خارش و حتي قرمزي پوست سر ميشود. چنانچه مواد شيميايي موجود در رنگ قوي باشد و فرد نسبت به اين مواد حساسيت داشته باشد، ممکن است سوختگي در سر ايجاد شود که اثرات آن حتي ميتواند تا آخر عمر باقي بماند. اين حساسيت به دليل وجود مادهاي به نام پارافنيلين ديامين (PPD) در رنگ مو است. معمولا علائم اين حساسيت شامل قرمزي پوست سر، خارش، سوزش و ايجاد تاول و کنده شدن پوست سر است. به دليل حساسيتي که اين ماده در برخي از افراد ايجاد ميکند،
در تعدادي از کشورها استفاده از اين ماده در رنگ موها ممنوع شده و در بسياري از رنگ موها درصد آن بسيار کاهش يافته است، اما به هر حال افرادي که به اين ماده حساسيت دارند، نبايد از اين رنگ موها استفاده کنند.
رنگ کردن مو مي تواند منجر به آلرژي و علايم جدي در افراد شود.
گاهي اوقات رنگ کردن مو سبب ايجاد آلرژي مي شود که خارش و قرمزي پوست سر از آن جمله اند و در مواردي با سوزش نيز همراه است و گاهي اوقات حتي منجر به تورم مي شود.
گفتني است که بر خلاف تصور رايج، رنگ هاي تيره، پرخطرتر بوده و ريسک ابتلا به سرطان را تا 50درصد بالا مي برند. از سويي ديگر گروهي از محققان هم اعلام کرده اند آرايشگراني که به طور مداوم در تماس با رنگ هاي شيميايي هستند، در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند.
از سوي ديگر استفاده زياد از رنگ مو باعث خشکي، شکنندگي و ريزش موي سر در زنان مي شود.
وضعيت طبيعي مو با استفاده از رنگ مو دچار تغيير مي شود به طوري که استفاده زياد از رنگ مو موجب خشکي و شکنندگي مو مي شود؛ همچنين ريزش منطقه اي موي سر با استفاده زياد از رنگ مو اتفاق مي افتد.
توصيه هاي ويژه براي کاهش خطر
1,هرگز رنگ مو را بيشتر از زمان تعيين شده، روي موهاي خود نگه نداريد.
2,بعد از طي مدت مقرر، حتما پوست سرتان را به دقت با آب بشوييد.
3,هنگام استفاده از رنگ مو، از دستکش استفاده کنيد.
4,دستورالعمل روي بسته بندي رنگ مو را به دقت رعايت کنيد.
5,از مخلوط کردن 2 نوع رنگ مو خودداري کنيد؛ چرا که با اين کار ممکن است واکنش شيميايي اتفاق افتد و ماده خطرناک تازه اي پديد آيد.
6,قبل از هر بار استفاده از يک نوع رنگ مو، حتما کمي از آن را روي پوست دست تان امتحان کنيد و درصورت عدم بروز واکنش حساسيتي، مانند قرمزي و تحريک، آن را روي موها به کار ببريد.
7,ابروها و مژه هاي خود را با رنگ موهاي شيميايي رنگ نکنيد.
8,سعي کنيد رنگ کردن موها را تا حد امکان و تا زماني که بالا رفتن سن، آنها را خاکستري کرده است، به تعويق بيندازيد.
گرچه نميتوان افراد را از رنگ کردن موها بازداشت و رنگ کردن مو لازم به نظر ميرسد و نميتوانيد از آن صرفنظر کنيد، پس دستکم به طور اصولي و درست از آن ها استفاده کنيد و حتيالامکان از رنگهاي گياهي به جاي رنگهاي شيميايي استفاده نماييد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 450]