واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
با توجه به بنزین سهمیه ای در کارت های سوخت و مسلما ناکافی بودن این مقدار برای خیلی از هموطنان و خرید ناگزیر بنزین 700 تومانی؛ آگاهی از راه.هایی جهت کاهش مصرف سوخت خودرو برای رانندگان عزیز تا حدی می.تواند مفید باشد تا هم در میزان مصرفی بنزین صرفه.جویی شود و هم هزینه های مصرف سوخت خودرو کاهش یابد. چراکه می توان با بهبود بعضی روش ها، تغییر رفتارهایی را بوجود آورد که حتی الامکان تا اندازه ای صرفه جویی قابل توجهی حاصل شود.
برای یافتن راه.های صرفه.جویی در مصرف سوخت ابتدا باید موثرترین عوامل بر مصرف سوخت را شناسایی کرد. این عوامل شامل عوامل محیطی، نحوه رانندگی، خودرو و موتور خودرو می.باشد.
• 1. عوامل محیطی: تأثیر عوامل محیطی بر مصرف سوخت اجتناب.ناپذیر است مانند دمای هوا - درصد بصورت هوا درصد گازهای موجود در هوا و ارتفاع از سطح دریا (فشار هوا)
• 2. نحوه رانندگی : این مورد در مصرف سوخت خودرو بسیار مؤثر بوده و گاه تا 30 درصد اختلاف بین مصرف سوخت در بهترین و بدترین نحوه رانندگی مشاهده می.شود. توجه به ترافیک و برنامه.ریزی جهت انتخاب مسیر صحیح و دوری از ترافیک و خیابان.های شلوغ - شروع حرکت با شتابگیری کم و رانندگی ملایم و پرهیز از هیجان و رانندگی با سرعت مناسب استفاده صحیح از کلاچ و دنده مناسب در هر سرعت و انتخاب دور موتور صحیح رانندگی یا سرعت کم دور موتور پایین.
به این مسئله توجه داشته باشید : مطالعه نمودار قدرت - گشتاور - مصرف سوخت و دور موتور می.تواند به انتخاب صحیح دور موتور بسته به شرایط خودرو کمک کند مسئله.ای که متأسفانه در ایران به هیچ.وجه مورد توجه نیست و بهتر است بگوییم اکثر مهندسان مکانیک هم از آن بی.اطلاعند چه رسد به عامه مردم. در نمودار قدرت - گشتاور - مصرف سوخت و در موتور یک موتور نقاط ماکزیمم و مینیمم قدرت و گشتاور و مصرف سوخت با توجه به دور موتور مشخص شده است به طور مثال در جایی که گشتاور بیشترین مقدار است مصرف سوخت در مینیمم قرار دارد که در غالب موتورهای بنزینی خودروها در محدوده میانی دور موتور (بین RPM2500 تا RPM3500) قرار دارد یعنی مثلاً اگر حداکثر گشتاور موتوری در دور RPM3000 باشد مصرف سوخت این موتور در این دور از مصرف سوخت آن موتور در دیگر دورها پایین.تر می.باشد با توجه به این مسئله راننده می.تواند با سرعت مناسبی و انتخاب دنده.ی صحیح.تر هم در مصرف سوخت صرفه.جویی کند و هم به موتور کمتر فشار وارد نماید و خرابی آن را کمتر کند و همچنین با نگه.داری دور موتور در این محدوده حداقل تعویض دنده و امکان شتابگیری بهتر را فراهم کند. رانندگی توأم با هیجان و بالا بردن دور موتور تا مرز مجاز و فراتر از آن علاوه بر افزایش قابل توجه در مصرف سوخت عمر موتور را کاهش داده و خرابی آنرا زیاد می.کند.
• 3. خودرو: تنظیم به موقع باد لاستیک.ها و استفاده از لاستیک.های مناسب و عدم استفاده از لاستیک.هایی با عرض زیاد و همچنین استفاده از رینگ .های سبک وزن می.تواند در مصرف سوخت خودرو مفید باشد تنظیم باد چرخ.ها هر ماه و به محض تغییر فصل و تغییرات قابل توجه دمای هوا و تعویض لاستیک.های صاف با لاستیک نو البته استفاده از لاستیک.های با عرض و طول و ضخامت مناسب خودرو به توصیه سازنده نیز در مصرف سوخت تأثیرگذار می.باشد. لاستیک.های عریض بدلیل افزایش مقاومت در مقابل باد خودرو و مصرف سوخت را بالا می.برند.
استفاده از باربند سقف خودرو و خارج کردن باربند در مواقعی که نیاز به استفاده از آن نیست. عدم استفاده از بارگیرها و قلاب.ها و قطعات تزیینی که موجب افزایش مقاومت در مقابل باد می.شوند، بستن پنجره.ها در مواقعی که نیاز نیست و استفاده از کولر در مواقع مورد نیاز در مصرف سوخت مؤثر هستند. همچنین تنظیم به موقع فرمان و بازدید سیستم تعلیق و عدم حمل بارهای غیرضروری بدلیل کاهش وزن خودرو نیز توصیه می.شود.
• 4. موتور خودرو:
1) تعویض به موقع صافی هوا یا تمیز کردن آن با فشار باد
2) تنظیم موتور، دلکو و کاربراتور
3) تمیز کردن و فیلرگیری شمع.ها و تعویض بموقع آنها و استفاده از شمع.های با کیفیت بالا و مناسب هر موتور به توصیه سازنده و همچنین تعویض به موقع ***** بنزین و تمیز کردن و سرویس کاربراتور.
4) استفاده از روغن موتور مناسب و تعویض به موقع آن و همچنین تعویض به موقع ***** روغن و استفاده از مکمل.های روغن و بنزین می.تواند به صرفه.جویی در مصرف بنزین و کاهش آلودگی تولید موتور و همچنین کاهش خرابی و هزینه.های تعمیر و نگهداری موتور کمک کند.
دیگر اینکه :
بازدیدهای منظم سرویس خودرو، عامل تاثیر گذار در مصرف سوخت است ضمن این که فشار باد تایرها باید حداقل هر ماه یک بار کنترل شود چرا که در صورت فشار باد خیلی پایین مصرف سوخت بالا میرود و بر اثر مقامت بر حرکت ساییدگی تایر نیز افزایش یافته و فرمان پذیری خودرو تحت تاثیر منفی قرار میگیرد.
:: بار اضافی ممنوع !
بار اضافه درون صندوق بار بشدت مصرف سوخت و پایداری خودرو را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین باید از حمل بار اضافی در خودرو خودداری کرد حتی نصب باربند یا چوب اسکی به دلیل این که ضریب آیرودینامیکی خودرو را کاهش میدهد، مصرف سوخت را بالا میبرد.
:: کاهش استفاده از وسایل برقی اتومبیل
گرم کن شیشه عقب، مه شکن، برف پاک کن و فن بخاری به مقدار زیادی الکتریسیته برای کارکردن نیاز دارد و مصرف زیاد، مصرف سوخت را افزایش میدهد.
:: استفاده کمتر از کولر اتومبیل
گرچه هوای تابستان گرم و خنکای کولر در خودرو دلچسب است، اما روشن کردن کولر تاثیر زیادی در مصرف بالای موتور دارد (20 درصد)، بنابراین در صورتی که هوای بیرون مناسب است از دریچه های هوا بهره گیرید. ضمنا استفاده از کولر خودرو در سرازیری ها باعث کاهش مصرف بنزین و پائین آمدن استهلاک هم میشود.
:: نحوه رانندگی صحیح
متاسفانه برخی رفتارهای نادرست در نحوه رانندگی، ناخواسته مصرف بنزین را افزایش میدهد. نباید سعی کرد خودرو را در حالت توقف یا دور خیلی بالا گرم کنیم ضمن این که تغییر دنده در جاده و ترافیک نیز در این باره موثر است باید به محض اینکه شرایط ترافیک و جاده مطلوب بود به دنده های بالاتر رفت. استفاده از دنده های پایین برای بالا بردن شتاب بشدت مصرف سوخت را بالا میبرد همچنین استفاده نادرست از دنده بالا مصرف سوخت و آلودگی را افزایش داده و باعث سایش و ترکیدن موتور میشود.
:: استفاده بموقع از سرعت های بالا
مصرف سوخت در سرعتهای بالا به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. به عنوان مثال وقتی از سرعت 90 به 120 شتاب میگیرید مصرف سوخت حدود 30 درصد افزایش پیدا میکند سرعت باید تا جایی که امکان دارد یکدست و از ترمزگیری و شتاب گیری غیر ضروری اجتناب شود که هر دو مورد مصرف سوخت و آلودگی را بالا میبرد. لازم است یک شیوه رانندگی یکنواخت با امکان مانور پذیری مناسب به جهت اجتناب از خطرات قریب الوقوع و رعایت فاصله مناسب از خودرو جلویی جهت پرهیز از ترمزهای شدید به کار گرفته شود.
:: شتاب گیری
بطور کلی شتاب گیری بشدت دور موتور را بالا میرود و بشکل قابل ملاحظه ای مصرف سوخت و آلودگی را افزایش میدهد شتابگیری باید بتدریج صورت گرفته و از مقدار ماکزیمم گشتاور بالا نرود.
روشن کردن متناوب موتور نیز در شرایط استارت سرد امکان کارکرد موتور در بهترین دمای کاری را بالا برده (از 15 تا 30 درصد در داخل شهر) و تولید گازهای سمی میکند.
کم و زیاد کردن سرعت خودرو در جاده ها یا تلاش برای پرکردن فاصله های کوتاه بین خودروها در ترافیک های سنگین بشدت سوخت را هدر میدهد.
تعیین سرعت مجاز صرفآ برای حفظ ایمنی سرنشینان خودرو ها نیست بلکه مساله صرفه جویی در سوخت هم در نظر گرفته شده است.
برای مصرف حداقل سوخت در جاده ها سرعت خودرو باید 85 تا 100 کیلومتر در ساعت باشد.
جدای تمام مسائلی که به آنها اشاره شد و شاید با رعایت تمام آنها در حد 20 درصد کاهش مصرف سوخت را به دنبال داشته باشد، از آنجا که مصرف سوخت خودرو تابع مقدار مسافت و روش رانندگی است، نکته اصلی در صرفه جویی تغییر فرهنگ ترافیکی شهروندان، پرهیز از سفرهای درون شهری غیر ضروری و جایگزینی استفاده از وسائط نقلیه عمومی بجای رفت و آمد در سطح شهر و استفاده از اینترنت و خدمات الکترونیکی برای انجام امور بانکی و گاها اداری می باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1246]