واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: كاهش شديد مخاطبان سينماي ايران طي سه سال اخير اكران بيرونق
غزال صادقيعكس: نگار متيننياسينماي ايران اين روزها را در حالي ميگذراند كه بحرانهاي اقتصادي بيش از پيش بر بدنه اين سينما تاثير گذاشته است.
تعداد كساني كه طي هشت ماه نخست سال 1387 به سينما رفتهاند، در مقايسه با مدت مشابه در سال گذشته حدود هفتصد هزار نفر بيشتر است، اما همين ميزان هنوز ششتصدهزار نفر كمتر از سال 1385 است.بهرغم آن كه طي دو سال اخير شاهد برخي فيلمها بودهايم كه ركوردهاي فروش سينمايي ايران را جا به جا كردهاند، اما جمع عمومي تعداد تماشاگران سينما نشان ميدهد كه تعداد مخاطبان اين سينما هنوز از افت شديد سال گذشته خود چندان فاصلهاي نگرفته است.
سال 85 بهترين سال
تعداد تماشاگران سينما در فروردين هشتاد و پنج بسيار پايين بود و از هشتصدهزار نفر فراتر نرفت. در ارديبهشت ماه اما اين كمكاري سينماها تا اندازهاي جبران شد، چنانكه كه تعداد تماشاگران به يك ميليون نفر رسيد. خرداد ماه اما با سقوطي سيصدهزار نفري اين ميزان به هفتصدهزار نفر كاهش يافت و سپس در تيرماه بالاترين ميزان مخاطب در اين سال را شاهد بوديم. در اين ماه يكميليون و 100هزار نفر به سينما رفتند. در ماههاي مرداد و شهريور وضعيت چندان مطلوب نبود و مهر ماهي بود كه سقوط مخاطب در اين سال را شاهد بوديم، چنانكه فقط 300هزار نفر در اين ماه به سينما رفتند. اين ميزان در ماه آبان تا اندازهاي تقويت شد و به 570هزار نفر رسيد. جمع مخاطبان هشت ماه نخست در اين سال به 6ميليون و 100هزار نفر و جمع مخاطبان كل سال به 8ميليون و 500هزار نفر رسيد.
سال 86، افت شديد
سال هشتاد و شش را ميتوان سال سقوط مخاطب دانست. ميزان كل مخاطبان در اين سال به هفتميليون و 390هزار نفر رسيد كه نسبت به سال قبل از آن يكميليون و دويستهزار نفر كاهش نشان ميداد. اين ميزان افت مخاطب بيشك نتيجه سياستهاي سينمايي بود كه طي سال قبل به ساخت فيلمهايي منجر شده كه خوب نفروختهاند.سال هشتاد و شش خيلي خوب آغاز كرد، به طوري كه تنها در فروردين اين سال يك ميليون و دويست هزار نفر به سينما رفتند كه بخش عمده آن ناشي از اكران شدن فيلم اخراجيها بود. اين ميزان مخاطب در يك ماه حتي براي سال قبل از آن دو سال بعد از آن (امسال) نيز بيسابقه بوده است. سقوط اما از ماه دوم (ارديبهشت) آغاز شد، به طوري كه درارديبهشت اين سال تعداد مخاطبان به سيصدو هفتاد هزار نفر كاهش يافت و در ماه بعد نيز از آن فراتر نرفت. در تيرماه وضعيت تا اندازهاي بهبود يافت و ميزان مخاطب به نيم ميليون نفر رسيد و در ماههاي مرداد و شهريور نيز تعداد تماشاگران تا ششصدهزار نفر افزايش يافت، اما در مهرماه دوباره سقوط سيصدهزاري تماشاگر رخ داد. در ماه آبان 86 تا اندازهاي اوضاع بهبود يافت و ميزان مخاطب به هفتصدهزار نفر رسيد اما جمع مخاطبان هشت ماه نخست سال عملا از 4ميليون و 700هزار نفر فراتر نرفت. ميزاني كه نسبت به سال قبل از آن يك ميليون و400هزار نفر كاهش نشان ميداد.
سال 87، فقط كمي بهتر
سال هشتاد و هفت فروردين را خوب شروع كرد، حداقل اگر فروردين سال گذشته را مبنا قرار دهيم. در اين ماه 900هزار نفر به سينماها رفتند. ماه ارديبهشت طبق رسم يكي دو سال اخير با افت تماشاگر روبه رو شد، به طوري كه تعداد تماشاگران به 500هزار نفر رسيد. در خردادماه تعداد تماشاگران چنداني تفاوتي با ماه قبل نكرد و همان 500هزار نفر به سينماها رفتند. در اين ميان فيلمهايي چون زنها فرشتهاند و دايره زنگي بيشترين تاثير را در جلب مخاطبان داشتند.
تيرماه امسال اوضاع كمي بهتر ميشود و تعداد تماشاگران به 700هزار نفر ميرسد، اما اين ميزان در مقايسه با تيرماه سال 85 كه يك ميليون و 100هزار نفر به سينما رفتند، بسيار نااميد كننده است.
در مردادماه اكران هميشه پاي يك زن در ميان است ميزان مخاطبان را به 900هزار نفر رساند. اين ميزان نه تنها نسبت به ماه مشابه در سال قبل سيصدهزار نفر بيشتر بود، بلكه از سال 85 نيز آمار بهتري بود.
آغاز ماه رمضان در شهريورماه تعداد تماشاگران را تقريبا نصف كرد و به 400هزار نفر افزايش يافت. اين ميزان در ماه آبان نيز با افت مجدد روبه رو شد و به 578هزار نفر رسيد.
سال به سال دريغ از ...
سال 87هر چند تعداد تماشاگران نسبت به سال قبل در حدود هشتصدهزار نفر بيشتر شد، اما عملا هنوز از ميزان تماشاگران سال 85 فاصله بسياري باقي است.
با توجه به ماههاي پيش رو و خصوصا بهمن ماه كه عملا برگزاري جشنوارهها تاثير زيادي بر كاهش تعداد تماشاگران ميگذارد و همچنين اسفند كه عموما ماه كم تماشاگري است، در بهترين حالت ميتوان اميدوار بود كه امسال تعداد تماشاگران با سال 85 برابر شود، موضوعي كه نشان ميدهد در دو سال اخير عملا هيچ رشدي در زمينه جذب مخاطبان به سينما انجام نشده است. اين درحالي است كه حداقل چندين سالن جديد سينما از سال گذشته به اين سو افتتاح شده و مسوولان نيز مرتب از بازسازي سينماها سخن ميگويند.
بسياري معتقدند كه دو برابر شدن قيمت بليت سينماها طي دو سال اخير يكي از اصليترين دلايل كاهش مخاطبان سينما است كه نبود فيلمهاي خوب را نيز ميتوان به آن اضافه كرد.
پنجشنبه 7 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]