تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 25 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تکمیل روزه به پرداخت زکاة یعنى فطره است، همچنان که صلوات بر پیامبر (ص) کمال نماز ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815797931




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نقد متون علوم اسلامي /65عضو هيئت علمي دانشكده الهيات دانشگاه امام صادق(ع):معناي استناد و تمسك به عقل دوري از متون ديني نيست


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نقد متون علوم اسلامي /65عضو هيئت علمي دانشكده الهيات دانشگاه امام صادق(ع):معناي استناد و تمسك به عقل دوري از متون ديني نيست
گروه انديشه: معناي استناد و تمسك به عقل دوري از متون ديني نيست به دليل اين‌كه ما در همين علوم فلسفي و كلامي وقتي تحليل مي‌كنيم قرآن و جايگاه آن، سنت و جايگاه سنت را مي‌بينيم، كه قرآن عبارت است از آن حقيقتي كه در آن همه حقايق عالم ثبت است.
«رضا محمدزاده»، عضو هيئت علمي دانشكده الهيات دانشگاه امام صادق(ع) و مصحح مجلد پنجم «اسفار» و ترجمه «مشاهير فيزيك در تمدن اسلامي»، در گفت‌وگو با سرويس انديشه خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) در مورد تأثيرپذيري فيلسوفان مسلمان از آيات قرآن، ضمن بيان مطلب فوق گفت: متون اسلامي ما بدون قرآن و سنت هيچ معنايي ندارد. من اين را خدمت شما عرض كنم در خلال سال‌ها تجربه‌اي كه من در مطالعات متون اسلامي بدست‌آوردم مي‌گويم؛ روح حاكم بر تمام متون اسلامي قرآن و سنت است.

وي افزود: من متأسفم از اين كه گاهي اوقات با ديدگاه‌ها و عقايدي در همين جامعه اسلامي مواجه مي‌شوم كه بعضي از دوستان ما كم‌لطفي مي‌كنند و بعضي از دانش‌هاي اسلامي را متهم مي‌كنند كه اين‌ها جبهه‌گيري كرده‌اند يا آراءشان خلاف آن چيزي است كه در متون ديني اتفاق افتاده. اساسا معيار اسلامي‌بودن متون ديني ما ميزان بهره‌گيري آن‌ها از آيات و روايات است و هركس بخواهد خلاف اين را مطرح كند به نظر بنده دچار خطاي فاحشي شده است.

اين نويسنده تصريح كرد: درست است كه ما در مباحث فلسفي خيلي وقت‌ها ادعا مي‌كنيم عقل ملاك و معيار دست‌يابي به بسياري از ادعاها و نظريات و آرائي است كه داريم، اما معناي استناد و تمسك به عقل دوري از متون ديني نيست به دليل اين‌كه ما در همين علوم فلسفي و كلامي وقتي تحليل مي‌كنيم قرآن و جايگاه قرآن را، سنت و جايگاه سنت را مي‌بينيم؛ كه قرآن عبارت است از آن حقيقتي كه در آن همه حقايق عالم ثبت است.

عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع) اظهار كرد: در تئوري‌هايي كه فيلسوفان مسلمان دارند معرفت را يك پديده سه‌پايه يا سه‌گوشه مي‌دانند كه يك پايه آن عالم استف يك پايه معلوم است و پايه سوم آن كه تا ارتباط عالم و معلوم با آن تدارك نشود هيچ وقت معرفت اتفاق نمي‌افتد يك حقيقت ماورائي است و قرآن يا حقيقت قرآن كاملا با آن حقيقت ماورائي مرتبط است.

اين نويسنده گفت: اگر ما بخواهيم به قرآن مكتوب كه بين‌الدفعتين در بين مسلمان‌ها حضور دارد و مسلمانان هر روز مي‌توانند از آن بهره بگيرند توجه كنيم مي‌بينيم حقيقت قرآن حقيقت ماورائي است. ما تجسم و تجسد آن حقيقت ماورائي را به صورت عبارت‌هاي مكتوب مي‌بينيم كه توسط وجود شريف و نازنين پيامبر اسلام (ص) و واسطه‌بودن حضرتش بين كساني كه پيرو او هستند در اختيار ما انسان‌ها قرار گرفته است.

محمدزاده يادآور شد: ما در فلسفه اسلامي يا در علوم اسلامي كه جنبه فلسفي دارند به دنبال حقيقت هستيم. حقيقت را نمي‌توان در ظواهر جست‌‌وجو كرد. براي بدست‌آوردن حقيقت بايد به بواطن اشياء علم پيدا كنيم، علم پيدا كردن به بواطن اشياء از طريق آن حقيقت ماورائي و ارتباط و اتصال به آن امكان‌پذير است. يكي از راه‌هاي ارتباط با او عنصري است كه خداوند به اسم عقل در وجود انسان قرار داده است انسان‌ها از طريق آن مي‌توانند به آن حقيقت ماورائي متصل شوند.

وي افزود: اما عنصر و بال ديگري وجود دارد كه مي‌توان با آن در آسمان حقيقت و معرفت پرواز كرد كه ما از آن به ايمان به شهود تعبير مي‌كنيم و جالب اين‌كه فلاسفه ما معتقدند شما چه از طريق ايمان چه از طريق عقل جلو برويد اگر هميشه تلاش كنيد و طالب باشيد مي‌توانيد به آن حقيقت به نحو يكسان دست پيدا كنيد، البته مقدار ميزان دقت و كارايي‌اش با هم متفاوت است، اما به يك حقيقت دست پيدا مي‌كنيد.

مترجم «مشاهير فيزيك در تمدن اسلامي» گفت: به همين دليل است كه فلاسفه اعتقاد دارند در كنار تعقل و استفاده از روش‌هاي منطقي و معقول فلسفي از روش‌هاي ديگري مانند شهود و علم حضوري و يا ارتباط مستقيم با حقيقت هم مي‌توان استفاده كرد و اين استفاده را همه فيلسوفان ما انجام داده‌اند از فارابي كه از متقدمين فلسفه ماست گرفته تا باقي همه اساسا به خاطر همين پيش‌فرض در متوني كه نوشته‌اند دائما از آيات قرآن استفاده كرده‌اند.

اين دكتراي تخصصي فلسفه و كلام اسلامي گفت: به عنوان مثال يكي از كتاب‌هاي فلسفي ما «اسفار» ملاصدرا كه آراء وي در اين كتاب جمع‌بندي‌ است از بسياري آراء فلسفي كه فيلسوفان در عالم اسلام و حتي عالم پيش از اسلام، تمام اين مباحث را مطرح و در عين حال به ميزان قابل توجهي از آيات و روايات استفاده مي‌كند. شايد من زماني كه آيات و روايات اين كتاب را فيش كرده بودم حدود 500 فيش تهيه شد كه در هر كدام حدود 5 تا 10 آيه و روايت مورد استفاده قرار گرفته است. اين عدد، عدد كلاني است كه ميزان توجه و بهره‌برداري ملاصدرا را از آيات نشان مي‌دهد.
 چهارشنبه 6 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 305]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن